Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Dýchanie
žena 19. 04. 2021
žena 19. 04. 2021

Dobrý deň, poprosím o radu. Chcem sa prihlásiť

Dobrý deň, poprosím o radu. Chcem sa prihlásiť na očkovanie, no momemtálne beriem antibiotiká DALACIN C 150 mg, ktorý mi predpisal zubár na predídenie vzniku infekcie po vložení implantátu do kosti. Môžem sa prihlásiť, nie je potrebný nejaký väčší odstup (49 r.) ? ďakujem veľmi pekne

Dobrý deň, 
osobne by som si nechal ešte nejaký čas na regeneráciu, pretože teoreticky ešte môže dôjsť aj ku komplikácii. A akoukoľvek vakcináciou dochádza tiež aj k reakcii organizmu. Potom by sme nevedeli čo je príčina prípadných horúčok atď.
S pozdravom
Mgr. Martin Škyta

  • Iné ochorenia
  • Dýchanie
žena, 19 rokov 15. 04. 2021
žena, 19 rokov 15. 04. 2021

Dobrý deň som v 6tt a som riziková. Mám

Dobrý deň som v 6tt a som riziková. Mám zápal priedušiek a doktor mi vypísal OSPAMOX 750mg nie som si istá či ich môžem brať.
Prosím o radu.

Dobrý deň!
Žiadne antibiotiká nie sú 100%-tne  bezpečné v tehotenstve. Niektoré antibiotiká sa považujú za vhodnejšie v tehotenstve, iné za nevhodné. Ospamox patrí k tým bezpečnejším. Ak sa Vám zápal priedušiek skomplikuje, kvôli tomu, že ste nebrala antibiotiká, môže to byť oveľa väčšie riziko pre plod.
S pozdravom 
PharmDr. Silvia Grbáliková


  • Kĺby, svaly, kosti
  • Dýchanie
žena, 38 rokov 07. 04. 2021
žena, 38 rokov 07. 04. 2021

Dobry vecer,prosim Vas moze sa uzivat airflusal 250 na

Dobry vecer,prosim Vas moze sa uzivat airflusal 250 na astmu a desloratadine na alergiu spolu s dorsiflexom Dakujem

Dobrý deň,
nemal by byť problém, ani s astmou, ani s interakciami medzi liekmi.
S pozdravom
PharmDr. Henrich Zverbík

  • Dýchanie
muž 15. 03. 2021
muž 15. 03. 2021

Dobrý deň! Po včerajších počiatočných

Dobrý deň!
Po včerajších počiatočných bolestiach zubu a rannom už pomerne veľkom opuchu som dnes absolvoval ambulantný zákrok. Zub mám rozvŕtaný a otvorený. Lekár mi nasadil Dalacin C. Pretrvávajú mi veľké bolesti už nielen zuba, ale aj hlavy, stúpla mi teplota na cca 38°C. Môžem k Dalatinu C užiť nejaký liek proti bolesti a tiež na zrazenie teploty? Ak áno, tak aký?
Mám 59 rokov, užívam lieky na zníženie krvného tlaku.

Pekný deň,
k lieku Dalacin môžete pri teplote a bolesti užívať lieky s obsahom paracetamolu, napr. Paralen, Panadol. Dospelý užíva 1-2 tablety podľa potreby v časovom odstupe najmenej 4 hodiny do maximálnej dennej dávky 8 tabliet. Najvyššia jednotlivá dávka je 2 tablety. Počas dlhodobej liečby (nad 10 dní) nemá denná dávka prekročiť 5 tabliet
S pozdravom
PharmDr. Daniela Filippová


  • Dýchanie
žena, 28 rokov 09. 03. 2021
žena, 28 rokov 09. 03. 2021

Dobrý deň mám dlhodobé bolesti pri uchu v tom

Dobrý deň mám dlhodobé bolesti pri uchu v tom uchu mám aj také bodave bolesti bolesť tváre a ďasna na tej strane kde mi pred rokom vytrhli predposlednú dolnú stoličku.Bolest mám pravidelnú 2 x za deň. Na stomatogii mi povedali že musí ísť von osmička Horná že rastie krivo preto tá bolesť v uchu. Na krcnom mi povedali že to je isto od zuba tiež ,ale prečo má bolí to spodné ďasno?Bolesť cítim akoby išla z ucha do tváre ,na krcnom som dostala 3 baleniA dalAcin,už užívam druhé balenie no bez účinku

Dobrý deň!
Bolesť spôsobená zubom sa môže prenášať do ucha a do tváre. Keby to bol zápal, už by ste po užívaní antibiotík (Dalacin) cítili úľavu. Na krčnom Vám lekár ucho určite skontroloval, takže ak tam problém nenašiel, vyzerá to na tú osmičku. Ak rastie krivo, môže Vám tlačiť na nerv, ktorý Vám tú bolesť prenáša do okolia. Ja by som ešte skúsila názor iného zubára a keby to potvrdil, išla by osmička von.
S pozdravom 
PharmDr. Silvia Grbáliková, 



  • Imunita
  • Dýchanie
muž, 55 rokov 02. 03. 2021
muž, 55 rokov 02. 03. 2021

Dobry vecer, bol som ockovany proti covid 19 vakcinou Astra

Dobry vecer, bol som ockovany proti covid 19 vakcinou Astra Zeneka, zaroven uzivam antibiotika fromilid. Nie je to problem, pretoze som po ockovani nemal ziadne vedl ucinky? Teda ci fromilid nelikviduje ucinky ockovacej latky. Dakujem Peter Mesar Nitra

Dobrý deň.
Antibiotiká nemajú ako zasiahnuť do imunitnej odpovede pri očkovaní, takže tam by som problém nevidel. Skôr je problém infekcia, pre ktorú Fromilid užívate, lebo môže oslabiť imunitnú odpoveď na vakcináciu - imunitný systém bojuje na 2 frontoch. Ak Vás čaká ešte 2. dávka, tak to nebude výrazný problém z hľadiska dlhodobého účinku vakcíny.
S pozdravom
PharmDr. Henrich Zverbík


  • Dýchanie
muž, 31 rokov 01. 03. 2021
muž, 31 rokov 01. 03. 2021

Môžem vypit Paralen keď som užil Gvajacuran

Môžem vypit Paralen keď som užil Gvajacuran

Dobrý deň.
Áno, Paralen a Guajacuran  sa môžu vzájomne kombinovať, dokonca pri niektorých ochoreniach je ich kombinácia výhodná.   
S pozdravom
Mgr. Miroslav Molčan

  • Dýchanie
žena, 25 rokov 24. 02. 2021
žena, 25 rokov 24. 02. 2021

Dobrý večer mohli by ste mi poradiť mám

Dobrý večer mohli by ste mi poradiť mám hnisavú angínu a beriem penicilin a stále mam bolesti môžem na penicilin zobrať novalgin

Dobrý deň,
Novalgin je na predpis lekára, sám si ho nemáte ordinovať. Účinkuje proti bolesti a proti teplote. Pri bolesti hrdla môžete užiť Aspirin alebo ibuprofén, ktoré majú okrem toho aj protizápalový účinok. Pomôcť Vám môže aj sprej alebo kloktadlo s obsahom jódu, kalciový sirup, šalviový čaj, dostatočný pitný režim a pokoj na lôžku.
Prajem skoré uzdravenie.
PharmDr. Ivica Blahútová

  • Imunita
  • Dýchanie
žena, 42 rokov 23. 02. 2021
žena, 42 rokov 23. 02. 2021

Pekný podvečer pred 8 mi dňami mi vytrhli

Pekný podvečer pred 8 mi dňami mi vytrhli zub už som vybrala 1 balík dalacin 300 dr mi predpísala ešte jeden balík lebo mam bolesti a trocha mam aj začervenanie ďasien.. Môžem vybrať aj ten druhy balík? Nie je to dosť antibiotík? Vďaka

Dobrý deň,
liečba takéhoto zápalového ochorenia môže trvať aj 10 či viac dní, podanie ďalšieho balenia antibiotík v tomto prípade rozhodne nie je problémom. Dôležitý je skôr vývoj Vášho zdravotného stavu a teda aj to, či už cítite aspoň mierne zlepšenie. Verím, že je tomu tak, v opačnom prípade by bolo vhodné spolu s lekárom zvážiť zmenu liečby.
S pozdravom
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

  • Dýchanie
žena, 23 rokov 21. 02. 2021
žena, 23 rokov 21. 02. 2021

Dobrý deň, okolo 13:30 som si dala pólku

Dobrý deň, okolo 13:30 som si dala pólku tabletky Neurol 0,25mg. Tabletky neužívam pravidelne, len keď mám pocit úzkostí. 17:43 mám strašnú bolesť zubu, môžem si dať tabletku proti bolesti, flector ep 25mg? Za odpoveď ďakujem.

Dobrý deň.
Žiadny problém.
Veľa zdravia.
PharmDr. Henrich Zverbík