Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Dýchanie
muž, 33 rokov 03. 06. 2021
muž, 33 rokov 03. 06. 2021

Dobrý večer. Dnes som bol očkovaný druhou dá

Dobrý večer. Dnes som bol očkovaný druhou dávkou vakcíny moderna a taktiež mi bol diagnostikovany zlatý stafylokok a naordinovane atb cefzil. Môžem užívať atb hneď alebo radšej nejaký čas počkať?

Dobrý deň.
Asi by som začal užívať antibiotiká hneď, možno paradoxne pomôžete imunitnému systému sa vysporiadať s dvomi druhmi antigénov. Interakcia, kvôli ktorej by sa nesmeli užívať antibiotika s vakcínou Moderna, mi nie je známa a už z princípu fungovania veľmi nepravdepodobná.
  • Dýchanie
žena, 54 rokov 03. 06. 2021
žena, 54 rokov 03. 06. 2021

Dobrý deň. 10 júna mám druhú dávku

Dobrý deň. 10 júna mám druhú dávku vakcíny a dostala som nádchu. Môžem ísť na očkovanie? Ďakujem.

Dobrý deň.
Do 10. júna bude podľa mňa po nádche, resp. živý vírus nádchy už v tele mať nebudete, takže sa kľudne môžete dať zaočkovať.
  • Dýchanie
žena, 20 rokov 03. 06. 2021
žena, 20 rokov 03. 06. 2021

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či sa

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či sa môžem očkovať, ak som pravdepodobne prechladená (soplím a som zachrípnutá).

Dobrý deň.
Ak máte akútnu infekciu, zvážte odloženie očkovania.
  • Dýchanie
žena, 65 rokov 03. 06. 2021
žena, 65 rokov 03. 06. 2021

Dobrý deň, 8.6. mám termín na 2.

Dobrý deň, 8.6. mám termín na 2.dávku očkovania s Pfizerom. Zubár mi predpísal antibiotiká, ktoré beriem do 7.6. Môžem sa dať zaočkovať, alebo počkať týždeň, dva? Ďakujem

Dobrý deň.
Nemyslím si, že by bolo potrebné očkovanie odložiť, ak po dobratí antibiotík nebudete mať teplotu a bolesti zubov.
  • Dýchanie
žena, 32 rokov 28. 05. 2021
žena, 32 rokov 28. 05. 2021

Dobrý deň od pondelka ma začal bolieť zub ktorý

Dobrý deň od pondelka ma začal bolieť zub ktorý mi už robili aj ďasná okolo toho zubu bola som v stredu u zubára a on mi nasadil antibiotika megamox a povedal ze keď ma to bude stále bolieť a opuchne tak musí ísť ten zub vonku. Tak beriem tie antibiotika stále ma to pobolieva a keď to veľmi bolí tak si dám flector a bolesť ustúpi tak neviem ci mam brat ďalej antibiotika abo ísť radšej na pohotovosť vytrhnúť ten zub.

Dobrý deň!
Počkala by som aspoň do 5.dňa užívania antibiotík a až potom, ak by sa stav nezlepšil, by som uvažovala o vytrhnutí zuba.
S pozdravom 
PharmDr. Silvia Grbáliková, 
  • Dýchanie
  • Imunita
žena, 49 rokov 25. 05. 2021
žena, 49 rokov 25. 05. 2021

Dobry den 28.5 mam termin na ockovanie proti covid.

Dobry den
28.5 mam termin na ockovanie proti covid. Zubar mi ale predpisal od dnes 25.5 antibiotika Augmentin 625mg, lebo 27.5 mi bude trhat zub. Moja otazka znie...mozem ist den po trhani zuba na ockovanie? Alebo radsej prelozit zubara a nechat sa najprv zaockovat? Na vakcinu som dlho cakala. Prosim poradte mi postup, co urobit skor. Dakujem

Dobrý deň.
Vzhľadom na to, že beriete antibiotiká od zubára ako prevenciu a nie pri chorobe ako liečbu, nemal by byť žiadny problém,co sa týka  interakcií.  Zvážil by som však presunutie termínu u zubára, pretože na trhanie zuba aj na samotné očkovanie reagujú ľudia rôzne. U niekoho sa neprejavia žiadne reakcie, niekto môže mať deň, aj dva zvýšenú teplotu, alebo mierne príznaky nachladnutia.
  • Dýchanie
žena, 30 rokov 21. 05. 2021
žena, 30 rokov 21. 05. 2021

Dobrý deň, dnes 21.5 som bola očkovaná prvou

Dobrý deň, dnes 21.5 som bola očkovaná prvou dávkou Moderny. Pred časom sa mi zhoršila paradentoza, preto čakám na výsledky mikrobiologickeho odberu z vackou a 2.6 by som mala začať ATB liečbu na tento problém.Je vporiadku ak doberiem lieky medzi prvou a druhou dávkou. Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,
ak je antibiotická liečba nevyhnutná, tak antibiotiká vyberte.
Pekný deň
  • Dýchanie
muž, 54 rokov 19. 05. 2021
muž, 54 rokov 19. 05. 2021

Dobrý deň, mám 55 rokov a som muž. Má

Dobrý deň, mám 55 rokov a som muž.
Mám zapalénú osmičku,vlastne iba jej zbytok cca 2/3 zuba.Moja zubárka mi povedala,že musí ísť von,ale ja to mám tak opuchuté a bolestivé,že nemôžem vôbec otvoriť ústa.Tak mi predpísala cez telefon DALACÍN 300.
CHcem sa spýtať,či je to vhodné antibiotikum na tento problém. A ešte mám silné bolesti a už mi ani aulin ani paralen moc nezaberajú,max tak na dve hodiny. Ako sa dá ten zub prosím vás vytrhnúť,keď nemôžem otvoriť ústa,alebo čo mám robiť ? Pomôžte mi prosím Vás,alebo poraďte.
Ďakujem Vám vopred

Pekný deň,
Liečivo v lieku Dalacin C je antibiotikum klindamycín. Zastavuje rast alebo usmrcuje baktérie v závislosti od ich citlivosti na klindamycín a od jeho koncentrácie v tkanivách ľudského organizmu. Používa sa na liečbu infekcií vyvolaných citlivými baktériami, kde patria aj infekcie zubov. Veľmi často a s dobrým efektom sa využíva zubnými lekármi pri infekciách zubov. Pri silnej bolesti si môžete dokúpiť ako voľnopredajný aj liek Nalgesin S. Liek obsahuje liečivo sodnú soľ naproxénu. Je to liek na zmiernenie rôznych druhov bolestí, na liečbu zápalových ochorení a znižovanie horúčky. Liek zmierňuje bolesť hlavy, zubov bolesť po úrazoch, využíva sa v úrazovej chirurgii i čeľustnej chirurgii. Obvyklá denná dávka je 1 tableta každých 8 - 12 hodín. Na úvod sa môže užiť dvojitá dávka, a to buď 2 tablety naraz alebo sa 2.
tableta môže užiť v hodinovom intervale po prvej. Pri samoliečbe by nemala byť presiahnutá denná odporučená dávka 3 tablety. Maximálna celková denná dávka je 6 tabliet. Liek je bez konzultácie s lekárom určený len na krátkodobú liečbu. Ak sa príznaky nezlepšia alebo ak sa zhoršia, alebo bolesti neustúpia do 10 dní, je nutné kontaktovať lekára. Iným novým voľnopredajným  liekom je Cetalgen. Liek obsahuje liečivá paracetamol a ibuprofén. Používa sa na krátkodobú liečbu stredne silnej bolesti spojenej s  bolesťou zubov. Zvlášť vhodný je na bolesť, ktorá si vyžaduje silnejšie potlačenie bolesti ako samotný ibuprofén alebo paracetamol. Užívajú sa 1-2 tablety najviac 3x denne.
Interval medzi dávkami má byť najmenej 6 hodín. Počas 24 hodín sa nemá užiť viac ako 6 tabliet. Ak príznaky pretrvávajú alebo sa zhoršujú alebo ak je potrebné tento liek užívať viac ako 3 dni, pacient sa má
poradiť s lekárom.    
Skoré uzdravenie prajem
S pozdravom  
PharmDr. Daniela Filippová
  • Dýchanie
muž, 24 rokov 19. 05. 2021
muž, 24 rokov 19. 05. 2021

Dobrý deň, 15.5 som bola zaočkovaná prvou dá

Dobrý deň,
15.5 som bola zaočkovaná prvou dávkou vakcíny Pfizer. Od dnes by som mala začať užívať ATB Augmentin kvôli trhaniu zubov - osmičiek. Je branie ATB v tak krátkej dobe po očkovaní bezpečné?

Dobrý deň, áno je to v poriadku. Užívanie antibiotík nie je problém pri očkovaní.
  • Dýchanie
muž, 29 rokov 19. 05. 2021
muž, 29 rokov 19. 05. 2021

Dobrý deň, beriem antibiotiká amoksiklav a došiel mi termí

Dobrý deň, beriem antibiotiká amoksiklav a došiel mi termín očkovania ktorý je zhodný s termínom kedy lieky doberiem. Môžem sa dat očkovať vakcínou od Pfizer? Teploty som nemal ani nemám. Len infekciu dýchacích ciest. Ďakujem

Dobrý deň, Pre očkovanie je vhodné, aby ste boli zdravý. Pri ťažkostiach, by som doporučila posunúť termín.