Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Dýchanie
žena, 39 rokov 19. 05. 2021
žena, 39 rokov 19. 05. 2021

Dobrý deň, minulý týždeň som prechladla. Teplotu som nemala,

Dobrý deň, minulý týždeň som prechladla. Teplotu som nemala, kašeľ mi pretrváva dodnes. Obyčajne sa z kašľa dostávam dlhší čas. Dnes mi oznámili termín očkovania -25.5.2021. Je potrebné presunúť termín, ak mám stále dusivý kašel, aj keď inak sa cítim v poriadku? (ATG test mám negatívny). Ďakujem

Dobrý deň, 
pre očkovanie je vhodné, aby ste nemali zdravotné ťažkosti. Pri pretrvávajúcom kašli, by som doporučila posunúť termín.
  • Dýchanie
žena, 39 rokov 16. 05. 2021
žena, 39 rokov 16. 05. 2021

Dobrý deň, ak beriem aspirin protect 100, 1 tabletku denne.

Dobrý deň,
ak beriem aspirin protect 100, 1 tabletku denne. Môžem pri bolesti zubov zobrať ibalgin? Môžu sa tieto dva druhy liekov kombinovať? Samozrejme sa aj chystám k zubnej lekárke. Ďakujem.

Dobrý deň,
ak cim skor navstivite zubara, krátkodobo nevidím v užití Ibalginu pri sucasnom uzivani Aspirinu Protect, problém. Dlhodobo táto kombinácia vhodna nie je.
Pekný deň
  • Dýchanie
muž 14. 05. 2021
muž 14. 05. 2021

Dobrý deň chcem sa opýtať keď mi trhali zub

Dobrý deň chcem sa opýtať keď mi trhali zub kde bol zápal a infekcia pod koreňom - teraz beriem antibiotika Dalacin a mam akurát termín na ockovanie vakcínou pfizer.. Mam zrušiť termín alebo by očkovanie nemalo mat vpliv na tieto antibiotika (dalacin)? Ďakujem za odpoved

Pekný deň,
pri prebiehajúcej akútnej infekcii ako je zápal a infekcia sa neočkuje. Očkovanie nie je vhodné, ak máte príznaky akejkoľvek akútneho ochorenia. Poraďte sa ešte so svojim ošetrujúcim lekárom, no určite je lepšie, ak sa budete očkovať po dobratí ATB, v čo najlepšom zdravotnom stave.
S pozdravom  
PharmDr. Daniela Filippová
  • Dýchanie
žena, 44 rokov 12. 05. 2021
žena, 44 rokov 12. 05. 2021

Dobrý deň, dnes som dostala antibiotiká po trhaní zuba. Môž

Dobrý deň,
dnes som dostala antibiotiká po trhaní zuba. Môžem sa zaregistrovať na Covid očkovanie, alebo mám radšej počkať?
Ďakujem

Dobrý deň!
Antibiotiká by ste mali mať na 5 -7 dní. U nás v Trenčíne čakajú ľudia vo Vašom veku na termín oveľa dlhšie ako je dĺžka Vašej liečby. Keby sa Vám pošťastil skorší termín, nemusíte mať obavy. Očkovať sa môžete dať aj pri antibiotikách po trhaní zuba.
S pozdravom 
PharmDr. Silvia Grbáliková, 
  • Dýchanie
žena, 17 rokov 11. 05. 2021
žena, 17 rokov 11. 05. 2021

Dobrý deň chcela by som sa opýtať ak aktuá

Dobrý deň chcela by som sa opýtať ak aktuálne beriem antibiotiká na možný zápal po extrakcii zubu, môžem sa dať zaočkovať alebo mám radšej počkať.

Dobrý deň,
odporučila by som Vám očkovanie preložiť po doužívaní antibiotík.
Pekný deň
Mgr. Zuzana Václavová
  • Kĺby, svaly, kosti
  • Dýchanie
  • Oči, uši, ústa
muž, 22 rokov 09. 05. 2021
muž, 22 rokov 09. 05. 2021

Dobrý deň, som týždeň po extrakcii zuba múdrosti,

Dobrý deň, som týždeň po extrakcii zuba múdrosti, a mám silne bolesti. Užívam ibuprofén už cely týždeň, denne 3 tablety, čo je 1200mg, čiže odporúčaná denná dávka, ale v príbalovom letáku som našiel, že maximálna doba užívania nesmie prekročiť 7 dni, dnes už mi konci siedmy deň, a bez ibuprofénu nevydržím, je možné užívať aj dlhšie, bez nejakých vedľajších účinkov? Ďakujem
Muž - 22r, astma, HIT, užívam kortikosteroidy a antihistaminikum

Dobrý deň,
dlhodobejšie podávanie ibuprofénu vo vyšších dávkach je spojené s rizikom postupného poškodenia sliznice tráviacej sústavy a teda s príznakmi ako pálenie záhy, bolesť brucha, zvracanie, hnačka, nadúvanie, vracanie. Nebezpečný je najmä rozvoj peptického vredu (žalúdočný alebo dvanástnikový vred) a následné krvácanie do tráviaceho traktu (meléna – krv v stolici, hemateméza – vracanie krvi). 
Samozrejme, týždňové podávanie ibuprofénu u inak zdravého človeka k závažným prejavom asi nepovedie, v každom prípade – aj pre riziko možno mierneho, ale „nepozorovateľného“ krvácania, by som odporučil konzultáciu s lekárom a zmenu analgetika za iné, s obsahom tramadolu, príp. v kombinácii s paracetamolom.
Ešte podotýkam, že ibuprofén môže zhoršovať priebeh astmy, čo je vo Vašom prípade ďalší dôvod na zmenu analgetickej liečby.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

  • Dýchanie
žena, 41 rokov 30. 04. 2021
žena, 41 rokov 30. 04. 2021

Dobrý deň, užívam Citalec, Helicid a predpísal mi

Dobrý deň, užívam Citalec, Helicid a predpísal mi zubár Rovamycin. Môžem všetky súčasne? Ďakujem

Dobrý deň,
antibiotika Rovamycin môžte užívať spolu s Vašou doterajšou liečbou.
S pozdravom 
PharmDr. Antonín Kozák


  • Dýchanie
žena, 27 rokov 29. 04. 2021
žena, 27 rokov 29. 04. 2021

Dobrý deň, už týždeň mam rozrobene - čistenie zubných

Dobrý deň, už týždeň mam rozrobene - čistenie zubných kanálikov. Napuchne mi cele líce a zas odpuchne po vyčistení. Dnes mi dal zubár antibiotika a po pár hodinách po prvej tabletke ma miesta, kde som mala najväčší opuch ako by štipkali, tŕpli a mravčeli... Je to normálne? Či skôr zla reakcia na antibiotika? Ďakujem krásne

Dobrý deň, 
nepredpokladám, že by sa jednalo o reakciu na prvú tabletku antibiotík. S najväčšou pravdepodobnosťou je to len lokálna reakcia, keďže dané miesto máte po ošetrovaní citlivé.
Pekný deň
Mgr. Zuzana Václavová


  • Imunita
  • Dýchanie
muž, 69 rokov 23. 04. 2021
muž, 69 rokov 23. 04. 2021

Dobrý deň...od stredy beriem Dalacin na zápal ďasien...

Dobrý deň...od stredy beriem Dalacin na zápal ďasien...môžem ísť v utorok na druhu dávku vakcíny Pfizer?

Dobrý deň.
Zápal ďasien by nemal byť problémom pri podaní druhej dávky vakcíny, ak nie je spojený s iným celkovým ochorením, alebo nie je prejavom závažného oslabenia imunitu. To by sa ale prejavilo viacerými zdravotnými problémami a tie neuvádzate. Samotný liek Dalacin nie je kontraindikovaný pri očkovaní, takže by ste podanie druhej dávky nemali odkladať.
S pozdravom
PharmDr. Ladislav Lukáš


  • Dýchanie
žena, 36 rokov 19. 04. 2021
žena, 36 rokov 19. 04. 2021

Dobrý večer, chcela by som sa opýtať. Má

Dobrý večer, chcela by som sa opýtať. Mám na horných zuboch spravený mostík. Pod mostíkom na 2 zuboch mam zápal. Môže ma z toho zápalu bolieť nos a aj oči. (Dnes my nasadili atb. Dalacin). Ďakujem pekne za odpoveď.

Dobrý deň.
Môže, celá polovica tváre je inervovaná trojklaným nervom, preto Vás pri bolesti zubov môže bolieť nielen oko, ale aj ucho.
S pozdravom
PharmDr. Henrich Zverbík