Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Oči, uši, ústa
  • Imunita
muž, 46 rokov 12. 08. 2021
muž, 46 rokov 12. 08. 2021

Dobrý den, Augmentin a Prednison nie sú v kontraindikácii s Rupafin, Montelukast ?

Dobrý den prajem,
som astmatik, alergik. Pravidelne užívam 1x denne Rupafin, Montelukast. Tiež vdychujem Seretide 250.
Mám 20.8.2021 absolvovať ORL operáciu FESS v CA (dutiny-sínusy u zaplnené tkanivom, vyšetrené pomocou ORL a CT dutín).
V rámci príprav na operáciu mi našli na steroch v nose baktérie, užívam Augmentin 1g od obvodného (od utorka 10.8.2021).
V sobotu mám začať užívať Prednison 20 liečiva až do operácie (2-1-0) ako príprava na operáciu.

Rád by som sa spýtal, či Augmentin a Prednison nie sú v kontraindikácii (budú sa 3dni prekrývať). Môžem počas užívania vysadiť Rupafin, Montelukast ?

Vďaka za odpoveď.

Dobrý deň,

kombinácia antibiotika Augmentin s prednizónom (Prednison) nie je vo Vašom prípade problematická, odporúčam podávať podľa  navrhnutej dávkovacej schémy. Podávanie ďalších liekov (Rupafin, Montelukast) z môjho pohľadu tiež nie je problematické, pokojne ich môžete podávať ďalej resp. ak je Váš stav stabilizovaný, môžete vysadiť (v tomto prípade by som to však ešte konzultoval s odborným lekárom, nedokážem odhadnúť stav a priebeh Vášho primárneho ochorenia a teda ani riziko zhoršenia zdravotného stavu po vysadení spomínaných liekov)

Pekný deň.

PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

Lekáreň Paracelsus, Stred 44, 023 54 Turzovka

www.ilekaren.sk

  • Oči, uši, ústa
  • Mozog a nervová sústava
žena 10. 08. 2021
žena 10. 08. 2021

Dobrý deň som v 25 tt tehotenstva. Ešte pred

Dobrý deň som v 25 tt tehotenstva. Ešte pred tehotenstvom mi bola diagnostikovaná panická porucha a nasadená liečba sertralinom 1/2/deň. Po zistení tehotenstva som AD postupne vysadila, avšak teraz cítim znova nepokoj, strach a psychiatrička mi odporúča znova nasadiť sertralin aspoň štvrť tabletky/deň. Psychiatrička ma ukludnuje, že taká dávka nemá vplyv na plod /už v tomto štádiu tehotenstva/ a tak isto sa s touto dávkou bude dať dojčiť. Ja mám však obavu o svoje dieťa či to nemôže mať po pôrode nejaký vplyv na neho. Prosím o Vašu radu, čo si myslíte o sertraline/prípadných účinkoch po pôrode, resp. či máte skúsenosti užívanie AD - dojčenie? Ďakujem

Dobrý deň,
podávanie akýchkoľvek liekov v tehotnosti je vždy otázkou zváženia potenciálnych prínosov a rizík liečby. 
V prípade sertralínu podávaného práve v neskorších štádiách gravidity môžu (ale nemusia) byť neskôr u niektorých novorodencov pozorované príznaky podobné reakciám pri prerušení liečby - ťažkosti s dýchaním, nestála teplota, ťažkosti s kŕmením, vracanie a pod., pričom riziko  je približne 2-násobné oproti iným novorodencom (teda výskyt týchto problémov v 4-5 prípadov z 1000 oproti 2z 1000). 
Mierna a stredne ťažká depresia sa počas gravidity lieči najmä nefarmakologicky rôznymi druhmi psychoterapie , v prípade pretrvávania depresie alebo
v prípade závažných symptómov je potom indikovaná farmakologická liečba. Ak si to teda klinický stav vyžaduje, je z každého pohľadu určite lepšie v liečbe pokračovať resp. ju opätovne zahájiť. 
Jednoznačnú odpoveď Vám teda nedám, tá je závislá na Vašom aktuálnom zdravotnom stave a tiež na jeho posúdení Vašim odborným lekárom.
Z pohľadu dojčenia je neskôr podávanie sertralínu relatívne bezpečné, vylučovanie do mlieka je naozaj minimálne až žiadne. 
Pekný deň.
  • Oči, uši, ústa
žena, 46 rokov 23. 07. 2021
žena, 46 rokov 23. 07. 2021

Dobrý deň prosím vás už vyše dvoch

Dobrý deň prosím vás už vyše dvoch mesiacov mám točenie hlavy keď ráno vstanem tak po pol hodine sa mi začne točiť a točí sa mi vkusne bez prestávky asi tak ako keď človek začína byť opitý.bola som aj u neurológii a som objednana na vyšetrenia ale az o mesiac koli
dovolenkam na magnetickú a sono.inac ma hlava neboli ani uši.Zatial mi dali tabletky Betahiatin 16mg 2krat denne beriem ich 10dni ale nejako mi nezaberajú zatiaľ.Mesiac pred tým ako sa mi začala točiť hlava som vysadila antikoncepciu ktorú som brala 13 rokov a mala som aj zvýšenú funkciu štítnej žľazy a nedostatok
vitamínu B12.Liecim sa na zníženú
funkciu štítnej žľazy ale kôli tomu že sa mi
otočila na zvýšenú tak mi doktorka znižuje dávky.Chem sa opýtať či sa môže točiť hlava z hormónov keď ma znovu nadstavuju a z antikoncepcie vysadenej kým sa hormóny upravia.Dakujem.Na štítnu žľazu sa liečim uz 20 rokov vždy bolo všetko v poriadku po kovide sa to zmenilo ktorý som mala v novembri

Dobrý deň,
vysadenie antikoncepcie má určité príznaky, ale závraty a točenie hlavy zatiaľ pozorované neboli.  Takisto ani pri hypotyreóze (znížená funkcia štítnej žľazy), ani pri hypertyreóze (zvýšená funkcia štítnej žľazy) neboli tieto príznaky pozorované. Pravdepodobne to nebude spôsobené hormonálnou dysbalanciou. Príčin môže byť viacero napr.ochorenia chrbtice, choroby vnútorného ucha, vysoký krvný tlak, arytmia (porucha srdcového rytmu), hypoglykémia (nízka hladina cukru), ortostatická hypotenzia (pokles tlaku krvi v stoji), hyperventilačné syndrómy (tetánia), neurologické ochorenia, psychiatrické ochorenia, ale aj neskoré následky covidu, atď. Budete si musieť počkať na výsledky  zobrazovacích metód.
Prajem veľa zdravia.
  • Oči, uši, ústa
žena, 48 rokov 22. 07. 2021
žena, 48 rokov 22. 07. 2021

Dobrý deň, ORL lekár mi zvýšil dávkovanie

Dobrý deň, ORL lekár mi zvýšil dávkovanie
lieku Urutal 24mg z 2 tbl. na 3 tbl. denne. Na príbalovom letáku je odporúčaná dávka 2tbl. Liek užívam kvôli tinitu. Je vhodné dávkovanie 3tbl.? ďakujem

Dobrý deň,
podávanie betahistínu (Urutal) v dávke presahujúcej 48mg denne, teda 2 dávky po 24mg, je neštandardné. Je pravdou, že dávkovanie sa prispôsobuje odozve pacienta, osobne som sa s ním však ešte nestretol a ,pravdupovediac, od zvýšeného dávkovania neočakávam zvýšený účinok, len zvýšené riziko  možných komplikácií. Pri nedostatočnej terapeutickej odpovedi na 48mg betahistínu denne skúste s lekárom namiesto zvyšovania dávok prekonzultovať skôr zmenu resp. doplnenie liečby.
Pekný deň.
  • Imunita
  • Oči, uši, ústa
žena, 64 rokov 07. 07. 2021
žena, 64 rokov 07. 07. 2021

Dobrý deň, po očkovaní Astra Zenekou, už pri prvej

Dobrý deň, po očkovaní Astra Zenekou, už pri prvej dávke, mi najprv zalahlo v ušiach a od vtedy mám tinitus. Mala som iba zvýšenú teplotu jeden deň a mierne bolestí tela. Po druhej dávke som nemala žiadne príznaky, tinitus pretrváva, ale sa nezhoršil. Niekedy pociťujem až pichanie v ušiach, akoby dráždenie nervu pri vysokých tónoch, počujem aj tep srdca. Sluch sa mi nezhoršil, počujem dobre, nikdy som nemala problém so zápalmi. Mám 64 rokov, viem, že sluch sa zhoršuje vekom, ale takto náhle? Čo môže byť príčinou a ako mám postupovať? Som žena a liečim sa na pelovu alergiu, beriem Omarit, iné problémy nemám. Ďakujem.

Dobrý deň,
odpoorucam navstíviť ORL lekára, ktorý vylúči iné príčiny Vašich ťažkostí a ďalej postupovať podľa výsledkov tohto vyšetrenia.
Pekný deň
  • Oči, uši, ústa
žena, 66 rokov 05. 07. 2021
žena, 66 rokov 05. 07. 2021

Dobry den moze sa uzivat betahisti dlhodobo dakujem

Dobry den moze sa uzivat betahisti dlhodobo dakujem

Dobrý deň.
Nielenže môže, ale aj musí, lebo po vysadení sa vo väčšine prípadov príznaky vracajú.
  • Oči, uši, ústa
žena, 32 rokov 17. 06. 2021
žena, 32 rokov 17. 06. 2021

Dobry den, kozny lekar mi predpisal antibiotikum Doxyhexal na akne,

Dobry den,

kozny lekar mi predpisal antibiotikum Doxyhexal na akne, mozem ho zacat uzivat ak mam ist na ockovanie 2 davka Pfeizer za 5 dni ?

Dakujem Vam velmi pekne.

Dobrý deň,
pokiaľ ide o ATB pri akné, tak by ste mohli počkať a začať s užívaním pár dní neskôr. 
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová
  • Oči, uši, ústa
žena, 44 rokov 16. 06. 2021
žena, 44 rokov 16. 06. 2021

Dobry den, mam vysoky ocny tlak a diagnostikovany glaukom, uzivam

Dobry den, mam vysoky ocny tlak a diagnostikovany glaukom, uzivam kvapky Arulatan a naposledy mi ocna lekarka predpisala lieky Tebokan 120 mg na prekrvenie. Uzivam to cca pol roka. Ocna lekarka odisla na matersku dovolenku a zastupujuca lekarka mi odmietla predpisat Tebokan, ze si mam kupit Avilut Ginko - ze je to to iste, dokonca este lepsie. Mozete mi prosim vysvetlit rozdiel - resp. je to naozaj to iste ? Pytam sa preto, lebo ked mi to povodna ocna lekarka predpisovala, tak vravela, ze to nie je "bezne dostupne ginko", ale vytazok z listu, to "najsilnejsie a najlepsie" z ginka.
Dakujem velmi pekne za radu.
Martina

Dobrý deň,
liek Tebokan obsahuje štandardizovaný extrakt z listov ginka dvojlaločného v presne určenom množstve. Ide o schválený liek, ktorý má prevedené všetky štúdie podobne ako iné lieky.
Výživový doplnok AVILUT Ginkgo obsahuje viaceré  aktívne látky – luteín, zeaxantín (antioxidanty používané ako doplnky pri liečbe vekom podmienenej makulárnej degenerácie), escín a tiež výťažok z ginka (ak by aj išlo o obdobný extrakt,  čo  nie je možné určiť, tak v dávke 60mg). Ide o veľmi kvalitný, ale stále výživový doplnok.
Na Váš problém prvé tri zložky z prípravku Avilut pravdepodobne nebudú mať zásadný účinok, obsah výťažku z ginka je prinajmenšom polovičný. Verím, že si záver už urobíte.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.
  • Oči, uši, ústa
žena, 59 rokov 01. 06. 2021
žena, 59 rokov 01. 06. 2021

11.6.2021 mám užiť posledné antibiotiká augmentin1g,

11.6.2021 mám užiť posledné antibiotiká augmentin1g,a v ten deň mám ísť na očkovanie 2dávku pfízerom. 24.5.2021som bola operovaná na hlasivky.Môžem absolvovať vakcináciu?
Ďakujem!

Dobrý deň, 
Nie je vhodné očkovať sa, ak máte nasadenú antibiotickú liečbu. Informujte sa ešte u svojho ošetrujúceho lekára. 
S pozdravom
PharmDr. Lenka Fogelová
  • Oči, uši, ústa
muž, 72 rokov 28. 05. 2021
muž, 72 rokov 28. 05. 2021

Prosím o odpoveď, či je možné užívanie

Prosím o odpoveď, či je možné užívanie lieku betahistín 24 mg 2x denne a tebokan 40 mg 3x denne. Tieto lieky mi boli predpísané na zmiernenie Tinitusu. Nespôsobuje ich kombinácia a dávkovanie nárast hučania? Neužívam iné lieky okrem výživových doplnkov Magnézium, Ocutein, Zinok, B12.Ďakujem za odpoveď.
Ľubomír

Dobrý deň, 
užívanie lieku Betahistín 24mg a Tebokan 40mg je vhodné. Nie, ich kombinácia nespôsobuje nárast hučania v ušiach, práve naopak. Výživové doplnky môžete aj naďalej užívať.
S pozdravom
PharmDr. Lenka Fogelová