• 25. 4. 2021

Zrak je pre človeka najdôležitejším zmyslom, pretože práve ním získavame najviac podnetov z vonkajšieho prostredia, viac ako 80%. Sídlom zraku sú oči, ktoré sú v dnešnej dobe vystavené stále viac pôsobeniu žiarenia z počítačov, smartfónov a umelého osvetlenia pracovísk. Tieto vplyvy spôsobujú nepríjemné pocity ako je začervenanie očí, slzenie, pocit piesku v očiach, bolesti hlavy, pocit tlaku v očiach. Unavené a namáhané oči sú následkom aj nedostatočného spánku, prítomnosti cigaretového dymu, nedostatku živín a tekutín. Najlepším riešením na odstránenie týchto problémov je dostatok odpočinku, spánku, pobyt na čerstvom vzduchu a správna životospráva čiže konzumácia dostatočného množstva ovocia a zeleniny.

Čo je teda najlepšou výživou pre naše oči?

Najdôležitejšie antioxidanty pre zrak sú: luteín a zeaxantín, ktoré potrebujeme na to, aby sme dobre videli. Luteín (z lat.luteus=žltý) je žltooranžové farbivo, ktoré patrí medzi karotenoidy. Zeaxantín má rovnaké chemické zloženie, ale odlišnú vnútornú štruktúru. Obidva tieto antioxidanty sa ukladajú v očiach vo vysokých množstvách v očnej sietnici a žltej škvrne. Majú schopnosť pohlcovať škodlivé modré svetlo a tak chrániť a udržiavať bunky očí zdravé. Ľudské telo si luteín a zeaxantín pre svoje potreby nevyrába. Získať ich môže jedine z rastlinnej potravy napr. zelená listová zelenina /šalát ľadový, rímsky, špenát, kel ružičkový, rukola/, marhule, papriky farebné, brokolica, mrkva, cuketa, cvikla. Ideálne je, ak je zabezpečený každodenný príjem v množstve aspoň 10mg luteínu a 1mg zeaxantínu.

Ďalším dôležitým prvkom pre oči je zinok

Pri nedostatku zinku dochádza k poškodeniu sietnice a poruche zrakového vnemu. Oko stráca schopnosť prenášať obraz do mozgu. Denná potreba zinku je 10-15mg a jeho zdrojom sú tekvicové jadierka, šošovica fazuľa, sója, pšeno, jačmeň. Zinok je nevyhnutný aj pre imunitný systém hlavne v jesennom a zimnom období. Zelenina a ovocie obsahujú zároveň aj dostatočné množstvo  vitamínov hlavne C, E, B.

Pre zdravie očí sú však potrebné i tuky

Ale len tie zdravé…jedná sa hlavne o omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré majú priaznivé účinky na kardiovaskulárny systém. Ich zdrojom je rybí olej z morských rýb napr.z lososa, makrely, tuniaka. Sietnica oka je popretkávaná nervami, ktoré obsahujú omega-3 mastnú kyselinu DHA/dokozahexaénová kys./. S narastajúcim vekom môže dôjsť k degenerácii makuly/žltej škvrny/, keď je centrálne videnie rozmazané.  Užívanie rybieho oleja, častejší konzum morských rýb alebo aj výživových doplnkov obsahujúcich omega-3 mast. kyseliny preukázalo  priaznivé účinky na zrak. Rastlinné zdroje omega-3 mastných kyselín sú: ľanový, tekvicový, repkový, sójový olej a semienka ľanové, sezamové, orechy, sója.

Je na každom z nás, ako sa o svoj zrak budeme starať a chrániť si ho. Potravín pre oči je dostatok a sú aj lákavo farebné, tak ich našim očiam doprajme.

 

Zanechajte Vašu reakciu

Zrušiť odpoveď