• 23. 6. 2020

zelenina a ovocie - betakarotén

Užívať či neužívať betakarotén pred opaľovacou sezónou?

Ochrana pred nadmerným UV-žiarením je nepochybne dôležitá. Čoraz častejšie sa v tejto súvislosti začína diskutovať o tzv. nutričnej (vnútornej) ochrane, a teda aj o užívaní betakaroténu. Betakarotén plní v organizme viaceré funkcie:

  • Je zdrojom vitamínu A. Ak má telo dostatok vitamínu, premena betakaroténu na vitamín A je potlačená. To je aj dôvod, prečo nie je možné sa ním predávkovať.
  • Ďalšou dôležitou úlohou betakaroténu je jeho antioxidačné pôsobenie. Znamená to, že potláča negatívny vplyv voľných kyslíkových radikálov. Tie vznikajú pri metabolických procesoch v organizme, prijímame ich z vonkajšieho prostredia, alebo vznikajú v koži v dôsledku UV-žiarenia. Práve UV žiarenie môže vyvolať nebezpečné prekancerogénne (predrakovinové) zmenám v bunkách. Viacerými štúdiami bolo potvrdené, že užívanie betakaroténu má fotoprotektívny účinok – chráni telo pred spálením. Aby sa však jeho ochranný účinok mohol rozvinúť, vyžaduje sa minimálne 10 týždňové dopĺňanie.

Betakarotén a fajčenie

Zistenie, že podávanie betakaroténu nie je vhodné pre fajčiarov, vzišlo zo štúdie, kde skúmali vplyv vysokých dávok betakaroténu (20-30mg) a vitamínu E podávaných niekoľko rokov silným fajčiarom (aspoň jedna krabička cigariet denne) na rakovinu pľúc. Nanešťastie výsledky nedopadli podľa očakávaní. Kým vitamín E nepreukázal žiadny vplyv na ochorenie, betakarotén riziko rakoviny pľúc zvyšoval. Existuje viacero teórii prečo takáto situácia nastala, zatiaľ sú všetky len v štádiu hypotéz, bez potvrdeného účinku. Dôvodom môžu byť príliš vysoké dávky betakaroténu podávaného v štúdiách, no najmä syntetická (chemická) forma betakaroténu (trans izoforma), ktorá sa líši od prírodného betakaroténu. Napriek tomu, že dávka betakaroténu v doplnkoch výživy u nás je podstatne nižšia ako v spomínaných štúdiách, silným fajčiarom odporúčame – okrem odvyknutia od fajčenia – užívať len prírodný betakarotén.

Ako si vybrať betakarotén?

Chemicky vyrábaný betakarotén predstavuje okolo 85% betakaroténu na svetovou trhu. Zbytok tvorí prírodný betakarotén, ktorý sa získava napríklad z morských rias (Dunaliella salina), z húb (Blakeslea trispora) či baktérii (rod Sphingomonas izolovaný z pôdy). Dopátrať sa k tomu, či obsahujú výživové doplnky dostupné na našom trhu syntetický alebo prírodný betakarotén nie je vôbec jednoduché, nakoľko väčšina výrobcov neuvádza zdroj, z ktorého ho získala. Jeho obsah vo výživových doplnkoch sa pohybuje od 6 do 15mg v jednej kapsule, niektoré doplnky obsahujú okrem betakaroténu aj iné antioxidanty (vitamín C a E, selén, karotenoidy) alebo látky zlepšujúce vstrebávanie, podstatný rozdiel v betakaroténových prípravkoch na našom trhu však nevidím.

Čo a ako jesť, keď nechcem jesť tabletky?

Betakarotén ako aj iné karotenoidy sa nachádzajú najmä vo farebnej zelenine a ovocí. Veľa betakaroténu obsahuje mrkva, rajčiny, špenát, brokolica, papája, paprika, marhule, žerucha, hrach, jablká či pomaranče. Zo surových potravín sa betakarotén vstrebáva horšie ako z potravín, ktoré prešli tepelnou úpravou. Vstrebateľnosť karotenoidov (teda aj betakaroténu) sa niekoľkonásobne zvyšuje aj pridaním tuku, takže si nezabudnite obliať šalát kvalitným olivovým, za studena lisovaným olejom.

Ak nie ste fanúšik zdravej stravy, môžete to skúsiť s doplnkami výživy s obsahom betakaroténu, ktorý však treba užívať aspoň dva mesiace pred zahájením opaľovacej sezóny.

PharmDr. Zuzana Bugárová, Lekáreň Alžbetin Dvor, Miloslavov

Zanechajte Vašu reakciu

Zrušiť odpoveď