-
22. 4. 2019
1. Jedlo ochutnajte predtým, ako si pridáte soľ a/alebo namiesto soli vyskúšajte iné korenie;
2. Znížte spotrebu živočíšnych tukov a nahraďte ich rastlinnými olejmi;
3. Jedzte aspoň 5 porcií čerstvého ovocia/zeleniny denne;
4. Vyberte si typy varenia, ktoré neobsahujú veľa tuku (napr. varenie na pare, pečenie, dusenie, grilovanie a pod.). Vyhýbajte sa vyprážaným jedlám;
5. Ako dezert uprednostnite čerstvé ovocie, ovocný dezert alebo mliečny dezert;
6. Spravte si z niektorých dní bezmäsité;
7. Preferujte celozrnný alebo ražný chlieb;
8. S každým jedlom jedzte zeleninu alebo ovocie;
9. Ako nápoj k obedu uprednostňujte pitnú vodu;
10. Nastavte si stravovanie vhodné práve pre Vás.
Strava má byť pestrá a má zahŕňať zeleninu, ovocie, sušené ovocie alebo mäso s nízkym obsahom tuku;
11. Počas dňa je odporúčané skonzumovať štyri až päť jedál v menších porciách.
Priemerná denná dávka energie sa pohybuje okolo 9 500 kJ. Pri obvyklom dennom zamestnaní by táto energia mala byť v priebehu dňa rozdelená do 5 – 6 denných jedál nasledovne:
- raňajky 25 %
- desiata 5 %
- obed 35 – 40 %
- olovrant 5 – 10 %
- večera 25 %
Hlad medzi jedlami zažeňte, napríklad, malou porciou neslaných orieškov, sušeným ovocím, olivami, krajcom celozrnného chleba, čerstvým ovocím, čerstvou ovocnou šťavou alebo stredne a nízkotučnými mliečnymi produktami;
12. Denne pite aspoň 2 litre tekutín. Uprednostňujte pitnú vodu a nesladené nápoje.
Potrebná denná dávka energie nie je u každého rovnaká. Závisí nielen od typu postavy a hmotnosti, ale i od množstva vydanej energie, či sedíme pri počítači, či celý deň chodíme, či pravidelne športujeme alebo nie.
Spracovaný Európsky projekt FOOD na podporu zdravého a vyváženého stravovania
Obr. Zdroj: https://www.pexels.com