Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Tráviaca sústava
žena 16. 01. 2024
žena 16. 01. 2024

Dobrý deň môžem užívať ryby olej?

Dobrý deň môžem užívať ryby olej aj keď mám steatozu pečene.
Ďakujem

Dobrý deň,

rybí olej je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú redukovať nadbytočný tuk v pečeňových bunkách, preto sú veľmi vhodný pri pečeňovej diéte.

Prajem veľa zdravia.


S pozdravom,

Mgr. Veronika Okruhlicová

Lekáreň Prameň, Sološnica


www.ilekaren.sk

  • Tráviaca sústava
žena, 52 rokov 16. 01. 2024
žena, 52 rokov 16. 01. 2024

Dobrý deň sú naozaj také účinné omega mastné kyseliny?

Dobrý deň sú naozaj také účinné omega mastné kyseliny v tabletkách. Či je to len reklama a či ich treba užívať po 50.
Ďakujem mám steatozu pečene a ukladá sa mi tuk v cievach.

Dobrý deň,

Omega-3 mastné kyseliny patria medzi esenciálne látky – sú pre naše telo nevyhnutné, no samo si ich vyrobiť nevie, a preto ich musíme prijímať stravou alebo vo forme výživových doplnkov. Najlepším zdrojom omega-3 mastných kyselín sú sladkovodné a morské ryby, no dobrým zdrojom môže byť aj listová zelenina (ryby – makrely, tuniak, losos, treščia pečeň, ustrice, sardinky, kaviár, rastlinné oleje, ľanové semienka, chia semienka, tekvicové semienka, ľanový olej, sója, kivi, vlašské orechy, listová zelenina, morské riasy) . Omega-3 matné kyseliny majú niekoľko benefitov - znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych (srdcovo-cievnych) ochorení, znižujú hladinu triacylglycerolov v krvi – zvýšené hladiny triacylglycerolov v krvi môžu zvyšovať riziko vzniku srdcovocievnych ochorení, pomáhajú udržiavať správnu hladinu cholesterolu v krvi a zvyšujú hladinu „dobrého“ a prospešného HDL cholesterolu, znižujú riziko vzniku nebezpečných krvných zrazenín, pôsobia ako prevencia depresií a úzkostných stavov, pomáhajú zlepšiť pozornosť, pamäť a koncentráciu, dostatočné množstvo omega-3 mastných kyselín pomáha predchádzať makulárnej degenerácii (ochorenie postihujúce sietnicu oka), u detí môžu eliminovať príznaky ADHD (poruchy pozornosti) a mnohé iné. Nedostatok omega-3 mastných kyselín sa prejavuje zvýšenou únavou, zhoršenou pozornosťou a schopnosťou učiť sa, ťažkosťami so srdcovo-cievnym systémom, častými zmenami nálad a stavmi depresie a úzkosti, lámavosťou nechtov a vlasov. Ak pacient dokáže v dostatočnom množstve prijať omega -3 mastné kyseliny stravou, nemusí ich prijímať vo forme výživových doplnkov. Ale keďže Slovensko nie je prímorskou krajinou, kde by sme denne konzumovali ryby - náš jedálniček väčšinou neobsahuje dostatočné množstvo omega-3 mastných kyselín, preto sme odkázaní na výživové doplnky. Pri vysokej hladine tukov v krvi sa omega-3 mastné kyseliny určite odporúčajú.

Prajem veľa zdravia.


S pozdravom,

Mgr. Veronika Okruhlicová

Lekáreň Prameň, Sološnica


www.ilekaren.sk

  • Tráviaca sústava
žena, 55 rokov 09. 01. 2024
žena, 55 rokov 09. 01. 2024

Probiotika sú vhodné pri histaminovej a laktozovej intolerancii?

Dobrý deň,
prosim vás aké probiotika sú vhodné pri histaminovej a laktozovej intolerancii,
ďakujem.

Dobrý deň, pri histamínovej a laktózovej intolerancii sú vhodné probiotiká:

Livsane lactoactive Plus

Probio-fix inum.


S pozdravom,

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na Križovatke, Sereď


www.ilekaren.sk

  • Tráviaca sústava
žena 21. 12. 2023
žena 21. 12. 2023

Chcela sa spýtať na prírodný liek Penoxal

Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať na prírodný liek Penoxal.
Mám divertikulozu hrubého čreva.
Mohlo by to pomôcť pri liečbe?
Ďakujem

Dobrý deň,

Penoxal patrí k podozrivým prípravkom, v ČR bola stránka penoxal.com zaradená na zoznam blokovanych internetových stranok. Produkt nemá ziadne relevantne klinické štúdie preukazujúce všetky tie jeho "zázračné" účinky navyše vraj bez akýchkoľvek nežiaducich účinkov.

Preto daný prípravok neodporúčam užívať nikomu.

Pekný deň 


S pozdravom,

Mgr. Zuzana Václavová

Lekáreň Delta, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Tráviaca sústava
  • Ostatné
žena, 47 rokov 13. 11. 2023
žena, 47 rokov 13. 11. 2023

Vypila som Almiral v ampulke

Dobrý deň,
Vypila som Almiral v ampulke, lebo mi to zabudli dať do infúzie a odvtedy ma bolí žalúdok prosím čo mám robiť.

Ďakujem

Dobrý deň,

ampulka Almiralu obsahuje liečivo diclofenak, ktoré môže spôsobovať bolesti žalúdka. Odporúčam Vám žalúdočné kvapky, ktoré Vám upravia trávenie. Ak máte kŕče v žalúdku, vhodná je Nos-pa tabletky, alebo Buscopan tabletky. Ak bolesť nebude ustupovať, navštívte svojho ošetrujúceho lekára. 


S pozdravom,

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na Križovatke, Sereď


www.ilekaren.sk

  • Tráviaca sústava
žena, 43 rokov 25. 10. 2023
žena, 43 rokov 25. 10. 2023

Aké probiotika po operácii hyatovej hernie žalúdka?

Dobrý deň.
Aké probiotika by ste mi odporučili po operácii hyatovej hernie žalúdka na celkovú obnovu trávenia a proti nafukovaniu? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,

skúste probiotiká Linex forte aspoň dva mesiace.



S pozdravom,

PharmDr. Ľubica Krajčírová

Lekáreň Verbascum, Senica


www.ilekaren.sk

  • Tráviaca sústava
žena, 77 rokov 26. 07. 2023
žena, 77 rokov 26. 07. 2023

Mám tráviace problémy, napína má na zvracanie

Dobrý deň, prajem, mám tráviace problémy, napína má na zvracanie, odgrguje sa mi a mám aj hnačky, nie každý deň. Jem sucháre, niekedy polievku, snažím sa nič ťažké nejesť niekedy ovocie napr. čerešne, banány, čučoriedky, paradajky. Včera som zjedla dva kusy čerešni a ryžový chlebík s jogurtovou polevou plus sucháre a hovädziu polievku. Večer som už cítila bolesti brucha v ľavom boku a pocit na zvracanie a mala som aj hnačku. Bolesti brucha napínanie na zvracanie mám každý deň, len je to miernejšie. Niekedy mám tú bolesť brucha na ľavej strane silnejšiu.......Dnes má bolí už aj na pravej strane brucha. Mám aj žlčníkový kameň do 2 cm. Neviem čo by som už mala užívať aké lieky. Užívala som voľnopredajné lieky, ako napr. Pancreolan, Orenzym. Čierne uhlie, Buscopan, Algifen kvapky. Nospa a ešte aj iné voľnopredajné lieky, ktoré si momentálne nepamätám tie názvy. Momentálne užívam proti zvracaniu Degan, ktorý ale nepomáha a takisto mi bol poradený liek Gaspan a k tomu Probiotiká. Ale žiaľ nič nepomáha. Liek Gaspan beriem zatiaľ týždeň a čítala som, že v prípade žlčníkových kameňov by sa nemal užívať. Tak neviem , či ho môžem užívať naďalej. Veľmi vás prosím o radu, ako by sa mi dalo pomôcť v mojom prípade, aký prípravok by som mala užívať, aby mi uľavil od týchto nepríjemných príznakov, kým sa dostanem na Gastro ambulanciu. Mám 77 rokov, užívam lieky na vysoký tlak, mám žlčníkové kamene, onkologická pacientka 4 roky, ale neberiem tabletky, vrodený trombofilný stav slabý. Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď a radu.

Dobrý deň,

Váš stav vyžaduje dôkladnejšie vyšetrenie. Pri popisovaných stavoch naozaj treba dávať pozor na stravu. Okrem banánov by som ovocie vynechala. Vhodná je ryža, dusená mrkva, pečivo (ale nie čerstvé), dusené chudé mäso. Okrem vymenovaných liekov by som možno skúsila ešte Tasectan, ktorý je primárne na hnačky ale znižuje aj napínanie. Môžete si vybrať buď čistý alebo kombinovaný s probiotikami – v lekárni Vám určite poradia.

 Prajem veľa zdravia


S pozdravom,

Mgr. Veronika Okruhlicová

Lekáreň Prameň, Sološnica


www.ilekaren.sk

  • Tráviaca sústava
muž, 26 rokov 20. 06. 2023
muž, 26 rokov 20. 06. 2023

Dobrý den, predevcerom při oslavě narozenin

Dobrý den, predvečerom pri oslave narozenin som vypil velké množství alkoholu a následující den som grcal a stala sa taká věc že som grcal aj krev, taku velmi červenou a hustou. Vylákalo má to, kam s tím ist alebo je to normálne? Čo to môže byť?

Dobrý deň,

sú otázky, ktoré by bolo treba z Vašej strany zodpovedať, kým dostanete správnu odpoveď na Vašu otázku. Bolo toto dramatické zvracanie jednorázová záležitosť, alebo sa vyskytlo opakovane? Pijete alkohol príležitostne alebo pravidelne a v akom množstve? Beriete dlhodobo nejaké lieky? Vyskytujú sa u Vás príznaky poukazujúce na infekciu Helicobacterom pylori, alebo žalúdočné vredy či pažerákové varixy? /napr. časté pálenie záhy, pocit plnosti, nevoľnosť, bolesť v epigastriu, stopy krvi v stolici/. Pokiaľ na všetky otázky viete odpovedať "nie", s najväčšou pravdepodobnosťou došlo u Vás k extrémnemu podráždeniu žalúdka a pankreasu, ktoré sa prejavilo zvracaním spojeným s krvácaním. Pokiaľ sa u Vás vyššie uvedené ťažkosti objavujú častejšie, bolo by vhodné, aby ste sa obrátili na svojho lekára k presnejšej diagnostike.

Prajem Vám všetko dobré.


S pozdravom,

PharmDr. Ivica Blahútová

Lekáreň Tília 3, Likavka


www.ilekaren.sk

  • Tráviaca sústava
muž, 20 rokov 09. 06. 2023
muž, 20 rokov 09. 06. 2023

Mám bolesti v oblasti konečníka

Mám bolesti v oblasti konečníka, hlavne po velkej potrebe, niekedy je aj krv v stolici. Mám 20 rokov. Som po troch vyšetreniach, endoskopia, kolonoskopia, rektroskopia. Všetky nálezy sú negatívne. Skúšal som už všeliaké čípy, maste, detralex. Už od bolesti mi pomaly nepomôže ani Flector prášok. Som zúfalý. Stravujem sa zdravo, občas chodím do fitka, mam stredne vyšportovanú postavu, denne vypijem 2-3litre vody. Čo mi poradíte prosím vás?

Dobrý deň.

Je neľahké navrhnúť riešenie, keď nepoznáme príčinu problému. Určite je vhodné dodržiavať všeobecné opatrenia – nesadať si na nič studené, dbať na to, aby stolica mala správnu konzistenciu (aby nebola príliš tvrdá, ani hnačkovitá) , čo sa najlepšie dosiahne stravou s vysokým podielom vlákniny, prípadne doplniť užívaním probiotík. Vhodné sú tiež sedacie kúpele ( čajovina Hemoral).

Môžem poradiť ešte prípravok kvapky Vironal ( firma Energy ), ktorý harmonizuje energetickú dráhu pľúc a hrubého čreva. Užíva sa v 3-týždňových kúrach s týždennou prestávkou, vo Vašom prípade by som doporučila 3 x 7 kvapiek.

Keďže vyšetrenia, ktoré ste absolvovali, neodhalili príčinu a problémy pretrvávajú, zopakujte všetky vyšetrenia po roku, ak by došlo k zhoršovaniu príznakov, aj skôr.


S pozdravom,

Mgr. Viera Mokrišová

Lekáreň Podbreziny, Liptovský Mikuláš


www.ilekaren.sk

  • Tráviaca sústava
  • Liekové interakcie
žena 29. 05. 2023
žena 29. 05. 2023

Dobrý deň, užívam ráno Thyroxin, Eleveon, Concor, Entresto

Dobrý deň, užívam ráno Thyroxin, Eleveon, Concor, Entresto, na obed Anopyrin, večer rozor a Entresto. No mávam hnačky a bolesti brucha, ďakujem

Dobrý deň,

nepíšete ako dlho beriete spomínané lieky. Pri užívaní liekov Rozor a Entresto sa môže objaviť riedka stolica. Odporúčala by som probiotiká napr Linex alebo Nekadex, aby sa stolica upravila a liek Rozor na pár dní vynechať 3-4 dni.. Ak by problém neustal, treba sa obrátiť na lekára, pravdepodobne bude musieť liečbu.


S pozdravom,

PharmDr. Ľubica Krajčírová

Lekáreň Verbascum, Senica


www.ilekaren.sk