Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Ostatné
žena 15. 06. 2021
žena 15. 06. 2021

Dobrý deň, prosím Vás, chcela by som sa

Dobrý deň, prosím Vás, chcela by som sa informovať. 25.5.2021 som bola zaockovana prvou dávkou vakcíny proti Covid19 Pfizer. O 15 dní dňa 9.6.2021 som začala užívať antibiotika kvôli zápalu korenu v zube Dalacin C 300mg. Mohli mi antibiotika znížiť reakciu imunitného systému po prvom očkovaní?
Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,
dôležité boli prvé 2 týždne, keď vznikla aspoň 50% ochrana proti koronavírusu. Ale nemusíte mať obavy, 2.dávka je posilujúca, tak budete mať imunitu do budúcna dostatočnú. Prioritou bolo vyliečiť zápal.
Prajem skoré uzdravenie.
Mgr. Veronika Okruhlicová
  • Ostatné
muž, 50 rokov 15. 06. 2021
muž, 50 rokov 15. 06. 2021

Dobrý deň, 4. deň po druhom očkovaní Comirnaty som

Dobrý deň, 4. deň po druhom očkovaní Comirnaty som dostal napriek respirátoru v práci nádchu a kašeľ. Trochu mi to už ustupuje pomocou "babských liekov" - zázvor, klinčeky, med, citrón. Môžem si dať stoptusin na ukľudnenie priedušiek kde je minimálne množstvo alkoholu, keď som týždeň po očkovaní?
Inak som zdravý, neberiem žiadne lieky. Nezníži mi to vytvorenie imunity?

Ďakujem

Dobrý deň,
zrejme myslíte Stoptussin kvapky, ktoré obsahujú malé percento alkoholu, ale sú určené aj malým deťom od 7kg a nie je s tým problém, preto si nemyslím, že by ovplyvnili imunitu. Existujú ale aj iné liekové formy Stoptussinu – sirup alebo tablety, ktoré alkohol neobsahujú, prípadne aj iné lieky bez alkoholu. Vo Vašej lekárni Vám určite poradia.
Prajem skoré uzdravenie.
Mgr. Veronika Okruhlicová
  • Ostatné
žena, 48 rokov 15. 06. 2021
žena, 48 rokov 15. 06. 2021

Dobry den, chcela by som sa spytat, ci sa mozem

Dobry den, chcela by som sa spytat, ci sa mozem dat ockovat druhou vakcinou pfizer, ked beriem isoprinosine. Dakujem

Dobrý deň,
samotné užívanie Isoprinosinu nie je kontraindikované, ak u Vás neprebieha nejaká aktívna infekcia, ktorá môže byť problémom.
Prajem skoré uzdravenie.
Mgr. Veronika Okruhlicová
  • Ostatné
muž, 60 rokov 15. 06. 2021
muž, 60 rokov 15. 06. 2021

Dobrý deň od očnej lekárky som dostal Uniflox

Dobrý deň od očnej lekárky som dostal Uniflox kvapky do očí. O tri dni budem mať prvé očkovanie Modernou. Mám to začať užívať pred tým? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
ak Vám bol predpísaný Uniflox, zrejme máte zapálené oči a to treba liečiť čo najskôr.Používanie lokálnych  kvapiek, nie je kontraindikáciou na očkovanie.  Nemusíte aplikáciu kvapiek odkladať. 
Prajem skoré uzdravenie.
Mgr. Veronika Okruhlicová
  • Ostatné
muž, 39 rokov 15. 06. 2021
muž, 39 rokov 15. 06. 2021

Dobrý deň, 17.6. mám termín na II.

Dobrý deň, 17.6. mám termín na II. očkovanie COVID. Od 14.6 sa mi objavil Herpes na perách. Je to prekážkou pre toto očkovanie. Užívam na to isoprinosine (rieši imunológ - herpes sa mi objavuje častejšie v roku)
Vďaka pekný deň.

Dobrý deň,
pred očkovaním vypĺňate dotazník a konzultujete svoj zdravotný stav v očkovacom centre a pokiaľ viem, tak ľudí s herpesom nezaočkujú. 
Prajem skoré uzdravenie.
Mgr. Veronika Okruhlicová
  • Ostatné
muž, 50 rokov 09. 06. 2021
muž, 50 rokov 09. 06. 2021

Dobrý deň. Môžem sa dať zaočkovať proti covidu,

Dobrý deň. Môžem sa dať zaočkovať proti covidu, keď mám zlomenú nohu a pichám si Fraxiparine? Iné lieky neužívam.

Dobrý deň, 
zaočkovať sa možte, načasovanie pichnutia Fraxiparinu v deň očkovania odkonzultujte s Vaším lekárom. 
Pekný deň
  • Ostatné
žena, 70 rokov 07. 06. 2021
žena, 70 rokov 07. 06. 2021

Dobrý deň prosím vás o vysvetlenie užívam

Dobrý deň prosím vás o vysvetlenie užívam lieky nevrol 0,5 , cavinton Forte, befoli, vždy ráno pri raňajkách a po chvíľke mám taký vnútorný nepokoj slabosť do noch, večer liek na cholesterol čo my to môže spôsobovať.dakujem

Dobrý deň,
Vaše ťažkosti môžu byť spôsobené buď tlmivým účinkom lieku Neurol, alebo nežiaducim účinkom lieku na cholesterol /predpokladám, že je zo skupiny statínov/. 
Neurol je určený na krátkodobé užívanie, max. v dĺžke 28 dní a po jeho užití môže človek pociťovať slabosť. Treba užívať čo najnižšiu dávku, čo najkratší čas.
Liek proti cholesterolu blokuje popri tvorbe cholesterolu aj koenzym Q10, ktorý sa zúčastňuje pri výrobe a prenose energie v bunkách. Pri užívaní statínov sa jeho množstvo v organizme znižuje, čoho dôsledkom môže byť svalová slabosť, únava a pocit vyčerpanosti. Preto sa pri užívaní týchto liekov odporúča aj užívanie doplnku výživy s obsahom koenzymu Q10 v dávke 30 až 100 mg denne počas minimálne 2-3 mesiacov. Skúste obohatiť stravu o hovädzie mäso, ryby, špenát, lieskovce, arašidy, brokolicu - ktoré sú prirodzeným zdrojom tohoto antioxidantu. Jeho lepšiemu využitiu v organizme pomáha dostatok vitamínu B a zinku. Pokiaľ do dvoch mesiacov nepocítite zlepšenie, navštívte všeobecného lekára a skonzultujte s ním Vaše ťažkosti.
Prajem Vám všetko dobré.
  • Mozog a nervová sústava
  • Ostatné
06. 06. 2021
06. 06. 2021

Dobrý deň, rada by som sa informovala ohľadom oč

Dobrý deň,
rada by som sa informovala ohľadom očkovania (vakcínou Moderna), ktorou mám byť zaočkovaná ale pred tým by som rada vedela, či je to akceptovateľné podstúpiť zaočkovanie s dlhodobým užívaním antidepresív (Serlift 50mg) ktoré užívam približne 3 roky.

Za odpoveď vopred ďakujem

Dobrý deň,
užívanie antidepresív nie je kotraindikáciou očkovania. Nevidím v tom preto problém a očkovanie odporúčam.
Pekný deň
  • Ostatné
žena, 32 rokov 06. 06. 2021
žena, 32 rokov 06. 06. 2021

Dobrý večer prajem... Dnes 6.6 som začala

Dobrý večer prajem...
Dnes 6.6 som začala užívať ATB Amoksiklav 650...zároveň dnes je 8my tyzden od prvej dávky od Astrazenecy.....
Čiže v najbližších týždňoch by ma mala čakať druhá dávka.....je to bezpečne, užívanie ATB....v tomto prípade, nemôže to nejak negatívne ovplyvniť očkovanie?
Vďaka

Dobrý deň,
z hľadiska bezpečnosti v tom nevidím problém. Ani si nemyslím , že by to mohlo negatívne ovplyvniť očkovanie. Každopádne druhu davku odporúčam až po doužívaní antibiotík.
Pekný deň
  • Ostatné
06. 06. 2021
06. 06. 2021

Dobrý deň, môžem sa dať očkovanie, ak uží

Dobrý deň, môžem sa dať očkovanie, ak užívam zinnat (na zápal priedusnice) - tretí deň, zápal takmer doliečený)?

Dobrý deň,
ako ste prišli na to, že zápal je doliečený ? Po troch dňoch užívania antibiotikami? Ja počas užívania antibiotikami očkovanie neodporúčam. Až po ich dobratí.
Pekný deň