Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Ostatné
muž 26. 05. 2021
muž 26. 05. 2021

Dobry den, po akom case mozem absolvovoat ockovanie proti covid-

Dobry den, po akom case mozem absolvovoat ockovanie proti covid-19 ked som 14.5 dostal vakcinu proti tetanu? Dakujem

Dobrý deň,
na Vašu otázku neviem presne odpovedať, nakoľko neexistujú dostatočné štúdie k očkovacím látkam proti Covid-19. Podľa môjho názoru by týždňový odstup bol vhodný. 
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová
  • Ostatné
  • Mozog a nervová sústava
žena, 34 rokov 25. 05. 2021
žena, 34 rokov 25. 05. 2021

Dobry den, uzivam trittico a spitomin. Ktore lieky od bolesti

Dobry den, uzivam trittico a spitomin. Ktore lieky od bolesti mozem v pripade potreby uzit aby sa vzajomne neobplyvnovali?
zvyknem si davat jeden z tychto flector, nimesil, panadol ultra rapid, nalgesin, valetol
dakujem pekne za odpoved

Dobrý deň.
Popri liekoch, ktoré beriete Vám odporúčam vyhnúť sa pri bolestiach nesteroidným protizápalovým liekom – z tých, čo ste vymenovali sú to Flector, Nimesil a Nalgesin. Vhodnejšou alternatívou sú Valetol, alebo  Panadol Ultra Rapid pri silneších bolestiach.
  • Ostatné
žena, 36 rokov 24. 05. 2021
žena, 36 rokov 24. 05. 2021

Absolvovala som labioplastiku v lokalnej anestezii. Kolko dni mam pockat

Absolvovala som labioplastiku v lokalnej anestezii. Kolko dni mam pockat na ockovanie?

Dobrý deň,
pokiaľ nemáte teplotu, zápal alebo infekciu v mieste zákroku, a pokiaľ sa cítite byť v poriadku, po 7 dňoch by malo byť očkovanie možné.
Prajem Vám všetko dobré.
  • Ostatné
žena, 23 rokov 24. 05. 2021
žena, 23 rokov 24. 05. 2021

Dobrý deň, pred troma dňami som bola očkovaná

Dobrý deň,
pred troma dňami som bola očkovaná vakcínou oroti covid (pfizer), no teraz som ochorela. Cítim bolesť hrdla, mám hnisavé mandle, plný nos, bolesť hlavy. Ak pôjdem k lekárovi a dá mi náhodou antibiotiká, môžem ich brať? Nemá to vplyv na očkovanie? Alebo mám radšej atb odmietnuť a skúsiť domácu liečbu. Vopred ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
je pravda, že antibiotiká znižujú obranyschopnosť organizmu tým, že potláčajú aj fyziologickú črevnú mikroflóru, ktorá je z veľkej miery zodpovedná za funkčnosť imunitného systému. Predísť sa tomu dá užívaním probiotík počas liečby antibiotikami a pár dní po dokončení liečby. Skúste si urobiť CRP test, ktorý napovie, či je užívanie antibiotík opodstatnené. Väčšina infekcií je totiž vírusového pôvodu, na ktoré antibiotiká nezaberajú a podáva sa len  symptomatická liečba. Je tiež možné, že Váš imunitný systém takto zareagoval na podanie vakcíny - tiež v tomto prípade je liečba symptomatická /lieky proti teplote a bolesti, nosné kvapky, kalciový sirup, pastilky proti bolesti hrdla a kašľu atď/.
Prajem Vám všetko dobré.
  • Ostatné
muž, 35 rokov 24. 05. 2021
muž, 35 rokov 24. 05. 2021

Dobrý deň! Včera poobede som bol zaočkovaný s

Dobrý deň! Včera poobede som bol zaočkovaný s Pfizer vakcínou. Večer som spravil neštastný pohyb a seklo ma v krku. Chcel som to vydržať a nechcel som si dať lieky, som sa bál, že lieky znížia účinnosť vakcíni. Ale okolo 01:00 v noci som už nevydržal a dal som si Dorsiflex, Guajacuran a Aulin 100mg granulát. Nakoľko bolesti pretrvávali okolo 02:30 som si dal aj Flector EP Rapid granulát. Môžu tieto lieky ovplyvniť účinnosť vakcíny? Ďakujem!

Dobrý deň,  
účinnosť vakcíny sa nezníži, akurát ste možno predišli nežiaducim prejavom očkovania, ako sú bolesti svalov, triaška, teplota, pretože účinné látky obsiahnuté v Auline a Flectore pôsobia proti bolesti, ale aj zápalu a teplote. Samoliečbu bolesti receptovými liekmi ste  ale  prekombinovali, medzi Aulinom a Flectorom bolo treba zachovať rozhodne dlhší časový odstup, pretože nedochádza k sčítaniu účinku proti bolesti, ale skôr k znásobeniu nežiaducich účinkov. Rovnako tak Dorsiflex aj Guajacuran sú dva lieky s podobným účinkom, preto nie je vhodné užiť ich v krátkom časovom odstupe za sebou. 
Na bolestivé miesto aplikujte obklad suchým teplom, prípadne bolestivé miesto masírujte hrejivým gélom. Z doplnkov výživy je vhodné magnézium, tiamin alebo Milgamma N.
Prajem Vám všetko dobré.
  • Ostatné
žena, 43 rokov 23. 05. 2021
žena, 43 rokov 23. 05. 2021

Dobrý deň, bola som očkovana 2. dávkou vakcí

Dobrý deň, bola som očkovana 2. dávkou vakcíny Pfizer 11.5.2021. Od 20.5.2021 beriem antibiotiká Sumamed na zápal horných dýchacích ciest. Stihli sa vytvoriť protilátky na covid v tele,resp. antibiotiká nezneguju druhu dávku vakcíny?

Dobrý deň,
nemusíte sa obávať, protilátky sa určite vytvorili, Váš organizmus mal na to dostatočne dlhý čas, keďže počíta sa už obdobie od podania prvej dávky vakcíny. Okrem protilátkovej imunity  existuje aj bunková imunita, ktorej hladina sa nedá zmerať, ale funguje na báze pamäťovej stopy stretnutia sa bunky s patogénom, takže pri opätovnom stretnutí s ním vie bunka spustiť ochranný mechanizmus na svoju obranu pred poškodením.
Prajem Vám všetko dobré.
  • Ostatné
žena, 61 rokov 22. 05. 2021
žena, 61 rokov 22. 05. 2021

Dobrý deň, mám už jednu vakcínu pfizer 24.

Dobrý deň, mám už jednu vakcínu pfizer 24.4.od 19.5.beriem antibiotiká Zinat,na 10dni,6.6 mám dostať druhú vakcínu,môžem ? Ďakujem

Dobrý deň,
pokiaľ nebudete mať horúčku a príznaky akútneho zápalového alebo infekčného ochorenia, môžete sa dať zaočkovať. Keď dobre počítam, od dobratia ATB do druhej dávky očkovania uplynie 8 dní, čo je dostatočne dlhá doba na zotavenie oragnizmu.
Prajem Vám všetko dobré.
  • Ostatné
33 rokov 22. 05. 2021
33 rokov 22. 05. 2021

Dobrý deň mávam migrény a užívam od

Dobrý deň mávam migrény a užívam od bolesti indometacin 50 mg alebo 100mg čipky .môžem si ho po očkovaní dat ? ďakujem

Dobrý deň,
áno, môžete si dať po očkovaní čapíky v prípade nástupu migrenických bolestí.
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová

  • Ostatné
žena, 28 rokov 22. 05. 2021
žena, 28 rokov 22. 05. 2021

Dobrý deň, moja otázka k vám znie oč

Dobrý deň, moja otázka k vám znie očkovanie pfizer alebo moderna keď beriem antikoncepciu dienorette? Ďakujem

Dobrý deň,
uprednostnila by som vakcínu, pri ktorej Vás pozvú skôr na očkovanie. Z hľadisla užívania hormonánej antikoncepcie by bola rizikovejšia vakcína od Astry-Zeneca, ale aj u tej je percento rizika tromboembolických komplikácií nižšie, ako pri možnej infekcii koronavírusom.
Prajem Vám všetko dobré.
  • Ostatné
49 rokov 22. 05. 2021
49 rokov 22. 05. 2021

Dobrý deň,v apríli som bola očkovaná prvou

Dobrý deň,v apríli som bola očkovaná prvou dávkou AZ. Všeobecný lekár mi preventívne odporučil užívať anopyrin 100mg.Je potrebné to užívať až do druhej dávky?
Ďakujem

Dobrý deň,
ja odporúčam užívať nielen do podania druhej davky, ale aj po nej aspoň dva týždne.
Pekný deň