Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Ostatné
žena, 56 rokov 19. 05. 2021
žena, 56 rokov 19. 05. 2021

Dobrý deň, od včera (18.05.) užívam Augmentin

Dobrý deň, od včera (18.05.) užívam Augmentin 625 3x za deň, predpísaný od ortopéda, v pondelok (24.05.) mám termín na očkovanie Pfizerom, pričom ortopéd mi povedal že sa nemám dať očkovať a potom som bola ešte u všeobecnej lekárky a tá mi povedala že sa kľudne môžem dať očkovať. Čo by ste mi prosím Vás odporučili? Ďakujem

Dobrý deň, užívanie antibiotík nie je problém pri očkovaní.  Záleží aký je Váš zdravotný stav. Ak sa cítite fit,nemal by byť problém.
  • Ostatné
žena, 35 rokov 19. 05. 2021
žena, 35 rokov 19. 05. 2021

Dobry den.ked beriem antikoncepciu tak mozem na ockovanie?

Dobry den.ked beriem antikoncepciu tak mozem na ockovanie?

Dobrý deň, na očkovanie môžete ísť.
  • Ostatné
žena 19. 05. 2021
žena 19. 05. 2021

Dobrý deň, začala som brať antibiotiká na liečenie

Dobrý deň, začala som brať antibiotiká na liečenie helicobactera a mám byť zaočkovaná Pfizerom deň po dobraní atb, je to v poriadku alebo by to mohlo mať nežiaduce vedlajšie účinky? Ďakujem.

Dobrý deň, 
malo by to byť v poriadku.
  • Ostatné
muž, 62 rokov 16. 05. 2021
muž, 62 rokov 16. 05. 2021

Dobrý deň, v piatok 21.5..som objednaný na preoč

Dobrý deň, v piatok 21.5..som objednaný na preočkovanie s AZ. Beriem antibiotiká CEFIMED 400 mg po dobu 10 dní do 22.5. na obličkové kamene. Horúčky
som nemal. Môžem sa dať preočkovať ?Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
ja ockovanie pocas lieby antibiotikami neodporucam. Vas organizmus môže byť liecbou oslabeny a nemusi sa vytvoriť dostatocne mnozstvo protilatok. 
Pekny deň
  • Ostatné
žena, 44 rokov 16. 05. 2021
žena, 44 rokov 16. 05. 2021

Dobrý deň.. chcem sa opýtať...ak je človek nachladeny,

Dobrý deň.. chcem sa opýtať...ak je človek nachladeny, bez teploty a berie antibiotiká sumamed môže ísť na druhé očkovanie vakcínou MODERNA?

Dobrý deň.
Ja odporucam pocas liecby antibiotikami ockovanie presunut a absolvovat ho az po ich douzivani.
Pekný deň
  • Ostatné
žena, 63 rokov 16. 05. 2021
žena, 63 rokov 16. 05. 2021

Dobrý deň, zaregistrovali sme sa na očkovanie Pfizerom a

Dobrý deň,
zaregistrovali sme sa na očkovanie Pfizerom a manžel (63r.) už dostal aj termín - 18.5.2021. Mám o neho obavy, nakoľko sa dlhodobo lieči na upchávanie žíl, vysoký krvný tlak, ochorenie pľúc - CHOCHP II. Užíva lieky Spiolto Respimat,Ventolin Inhaler,Theoplus 300, Anopyrin 100mg, Concor 5mg, Atoris.
Je pre neho očkovanie vhodné ?

Ja (63r.) štvrtý deň užívam antibiotiká Penlac 875/125 mg. Mala som silnú nádchu, kašeľ, bolesti klbov a teplotu len 37°. Podstúpila som AG test s negatívnym výsledkom. Teraz sa už cítim dobre . Na lieky nemám alergiu , ale raz cca pred 10rokmi som mala veľmi silnú reakciu na liek Flector (cca 30 minút po užití lieku som sa niekoľko sekúnd nemohla nadýchnuť, bolesť v žalúdku a v hrudi, následne som silno začala zvracať ,pričom sa mi podarilo konečne sa nadýchnúť a súčasne ma aj silno prehnalo. Nevládala som ani chodiť. Ostala som úplne oslabena. Postaral sa o mňa manžel. Po tom všetkom som takmer 5 hodín spala. Po prebudení bolo všetko v poriadku.
V r. 2007 som pre karcinom podstúpila nefrektomiu-odstránenie pravej obličky. Momentálne som bez liečby a ani po operácii som nemala žiadnu liečbu.
Môžem sa dať zaočkovať vakcínou Pfizer?
Za odpoveď vopred ďakujem.

Z môjho pohľadu je pre Vas aj manzela očkovanie vhodné. Vo Vasom pripade doporučujem v ockovacom centre lekara upozornit na predoslu "alergickú" reakciu, o ktorej ste pisali. S najvacsou pravdepodobnosťou Vas len po aplikacii vakciny nechajú počkať počkať nie obvyklych 15 ale 30 minut,aby bolo mozne pripadnu alergickú reakciu u Vás odsledovať. 
Veľa zdravia a pekný deň
  • Ostatné
žena 15. 05. 2021
žena 15. 05. 2021

Dobrý deň, mám naplanovanu operaciu prnika na 14.6

Dobrý deň, mám naplanovanu operaciu prnika na 14.6 21 a chcela by som byt zaockovana aspon 1.davkou Pfaizer pred nastupom do nemocnice. Prosim Vas, aky musim byt odstup pred operaciou a do akej dovy musim byt zaockovana 2.davkou.Dakujem.

Pekný deň,
neočkujú sa osoby pri akejkoľvek prebiehajúcej akútnej infekcii, vyhnúť sa tiež treba očkovaniu v bezprostrednom období po operácii.
Aktuálne sa odporúča očkovať druhou dávkou 3 týždne po podaní prvej vakcinačnej dávky. Dočítala som sa aj, že podľa novej štúdie, vakcína proti covid 19 od spoločnosti Pfizer/BioNTech je účinnejšia, ak je rozostup medzi 1. a 2. dávkou vakcíny väčší. Poraďte sa ešte so svojim ošetrujúcim lekárom, no určite je lepšie, ak sa budete očkovať v čo najlepšom zdravotnom stave.
S pozdravom  
PharmDr. Daniela Filippová
  • Ostatné
žena, 29 rokov 15. 05. 2021
žena, 29 rokov 15. 05. 2021

Dobrý deň, neviem či je moja otázka na mieste,

Dobrý deň, neviem či je moja otázka na mieste, ale skúsim. Mám 29 rokov, plánujem otehotnieť. Pred týždňom som dostala prvú dávku vakcíny COMIRNATY. Chcela by som vedieť, či je možné plánovať tehotenstvo alebo je potrebné čakať až na druhú dávku a potom? Ďakujem za odpoveď.

Pekný deň,
najnovšia štúdia skúmajúca účinky vakcíny na tehotných ženách, bola publikovaná 25. Marca 2021 v American Journal of Obstetrics & Gynecology a prináša pozitívne výsledky. Štúdie sa zúčastnilo 131 žien, pričom 84 z nich bolo tehotných, 31 dojčiacich a 16 žien nedojčilo ani nebolo tehotných. Pacientkam zo sledovanej vzorky bola podaná vakcína od firmy Moderna alebo Pfizer/BioNTech. Závery štúdie preukázali, že očkovanie je bezpečným a účinným spôsob ochrany tehotných matiek. Očkovaním vyvolané protilátky boli vytvorené u všetkých žien zo skupiny, teda vytvorili sa bez ohľadu na graviditu pacientky. Je to prvá štúdia na tehotných ženách. U nás sa pokiaľ viem doteraz postupovalo tak, že očkovanie proti Covid-19 nebolo určené pre plošné očkovanie tehotných žien, nakoľko informácie o vplyve očkovania na plod nie sú dostatočne odsledované. V špecifických prípadoch, kedy však riziko nákazy môže prevyšovať riziko očkovania, mohla žena o očkovanie po porade so svojím gynekológom požiadať, napríklad ženy
zdravotníčky. 
S pozdravom  
PharmDr. Daniela Filippová
  • Ostatné
žena 14. 05. 2021
žena 14. 05. 2021

Pekný deň vám prajem .Mám 19 ročnú

Pekný deň vám prajem .Mám 19 ročnú dcéru ktorá má Downow Syndróm a je chorá na srdce ..diagnóza je - kompletný atrioventrikularny septalny defekt,po kompletnej korekcii subaortalna membrána - stav po resekcii mitralna insuficiencia 1,-2 . stupňa.aortalna insuficiencia 1.stupna ,mala subaortalna stenoza -stacionarny nález .tiež má štítnu žľazu musí brať lieky ,bezlepkovú diétu má tiež .A chcela by som sa spýtať že či sa môže zaočkovať proti Corone ? Za odpoveď vopred ďakujem

Pekný deň,
neočkujú sa len osoby pri akejkoľvek prebiehajúcej akútnej infekcii, v bezprostrednom období po operácii a vtedy ak je pacient alergický na niektorú zložku vakcíny, prípadne sa u neho vyskytla život ohrozujúca alergická reakcia na prvú dávku vakcíny. Diagnózy Vašej dcéry sa neudávajú ako kontraindikácia pri očkovaní proti covid 19.
S pozdravom  
PharmDr. Daniela Filippová
  • Ostatné
13. 05. 2021
13. 05. 2021

Dobrý deň prajem mam užívať tablety medoclav potom helicid

Dobrý deň prajem mam užívať tablety medoclav potom helicid klerimed a ešte k tomu probitika floraliv a vitamín B môže sa užívať toľko tabliet denne ani neviem ako si ich rozdeliť a ešte k tomu neviem ci mam brat probitika aj po medoclave aj po klerimed neviem ako môžte mi poradit

Dobrý deň.
Kombinácia liekov, ktorú popisujete sa používa na liečbu záapalu žalúdka vyvolaného helicobakterom. Obvyklé dávkovanie je každých 12 hodín Medoclav, Klerimed aj Helicid. Jeda každých 12 hodín v jednej hrsti. ALe toto je všeobecné. Dávkovanie ste mali prebrať priamo s lekárnikom v lekárni. Floraliv a vitamíny sk. B môžete užívať lubovoľne hocikedy medzi užívanými liekmi podľa pokynov výrobcu.
S pozdravom
PharmDr. Miroslav Čučka