Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Ostatné
žena, 63 rokov 28. 04. 2021
žena, 63 rokov 28. 04. 2021

Dobrý deň, možno po očkovaní vakcínou Moderna

Dobrý deň, možno po očkovaní vakcínou Moderna užívať Wobenzym? Neužívam žiadne lieky len voľne predajne vitamínové prípravky - Revitallon a B-komplex.

Dobrý deň, 
áno, Wobenzym je možné užívať aj po očkovaní. 
PharmDr. Mária Bednárová

  • Ostatné
žena 28. 04. 2021
žena 28. 04. 2021

Dobrý deň beriem preventívne Anopyrin 100mg kvôli Covidu,

Dobrý deň beriem preventívne Anopyrin 100mg kvôli Covidu, lekár mi predpísal Ozzion 40mg, ktorý mam brat nalačno. Môžu sa ovplyvňovať tieto dva lieky?

Dobrý deň, 
u daných liekov nedochádza k vzájomnej interakcii. 
S pozdravom
PharmDr. Mária Bednárová

  • Ostatné
muž, 59 rokov 28. 04. 2021
muž, 59 rokov 28. 04. 2021

Dobrý deň, užívam na vysoký krvný tlak raz denne

Dobrý deň, užívam na vysoký krvný tlak raz denne Egiramlon 10mg/10 mg a magnézium. Na cievy 2x denne Enelbin 100 retard a 1x Anopyrin 100. Som fajčiar a mám aj kŕčové žily. Ročne som sledovaný v gastro ambulancii po akútnej recid. pankreatitíde. Môžem sa dať zaočkovať aj vakcínou Astra? Na Covid som bol pozitívny na antigénovom teste a bezpríznakový celých 14 dní. Musím dodržať 3 mesiace a potom sa zaočkovať? Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň, 
čo sa týka doby od pozitívneho COVID testu a následného očkovania, v súčasnosti sa očkuje aj po kratšej dobe. V prípade pochybností odporúčam skontrolovať hodnoty protilátok, vďaka čomu získate presnejší obraz o tom, či sa ich v organizme nachádza ešte dostatočné množstvo.  
Kontraindikáciu v prípade použitia vakcíny AZ nevidím, avšak v prípade pochybností odporúčam konzultáciu s ošetrujúcim lekárom, ktorý má najkomplexnejšie informácie ohľadom vášho zdravotného stavu. 
S pozdravom
PharmDr. Mária Bednárová

  • Ostatné
  • Mozog a nervová sústava
žena, 75 rokov 27. 04. 2021
žena, 75 rokov 27. 04. 2021

Dobrý deň, prosím o Vašu radu. Užívam

Dobrý deň, prosím o Vašu radu. Užívam pomerne veľa liekov.
Ráno: euthyrox 100, noliprel Bi forte, mirapexin 2,62,corbilta 100/25/200, razagilin 1mg.
Obed: corbilta, calcichev D3.
Večer: corbilta, atorvastatin 10.
Podľa potreby: ibalgin, dorsiflex , pancreolan, nolpaza a
vyzivove doplný: biolewox, magne B6 balanse. V poslednej dobe som začala užívať lexaurin sama, pani Dr. mi ale predpisala Citalec 10 v súvislosti s Park. chorobou. Že je lepší. Prosím, mohli by ste mi zistiť či nie sú medzi týmito liekmi interakcie? Veľmi pekne ďakujem.

Dobrý deň, 
medzi selektívnymi inhibítormi spätného vychytávania serotonínu (citalec) a razagilínom existuje vysoké riziko možnej vzájomnej kontraindikácie, taktiež hrozí riziko tzv. serotonínového syndrómu. Z tohto dôvodu je určite vhodné čo najskôr konzultovať vhodnosť, resp. úpravu danej liečby s lekárom. Do individuálneho experimentovania sa určite nepúšťajte, liečbu musí aj vzhľadom na množstvo užívaných liekov nastaviť lekár. 
Pri užívaní lieku Corbilta a súčasnom užívaní Euthyroxu môže taktiež dochádzať k vzájomnej interakcii a vytesňovaniu hormónov štítnej žľazy z miest, na ktoré by sa mali po správnosti v organizme naviazať. Z toho dôvodu je potrebné sledovanie, príp. upravenie dávkovania tak, aby boli dosiahnuté optimálne hodnoty. Pokiaľ oba užívate dlhodobo, je predpoklad, že endokrinológ si je možnej interakcie vedomý a sleduje ju tak, aby dosiahol optimálne výsledky.
Ďalším potenciálne rizikovým je užívanie Mirapexinu spolu s liekom Corbilta, keďže ich vzájomné pôsobenie môže potencovať účinok levodopy obsiahnutej v Corbilte. Aj pri tejto kombinácii je teda na mieste zvýšená opatrnosť a sledovanie. 
Pri Corbilte môže dôjsť k interakcii aj s razagilínom, v princípe dochádza ku skráteniu času eliminácie razagilínu, teda je z organizmu rýchlejšie odstránený. 
S pozdravom
PharmDr. Mária Bednárová

  • Ostatné
  • Imunita
žena, 6 rokov 27. 04. 2021
žena, 6 rokov 27. 04. 2021

Dobrý deň, bola som zaočkovaná 1. dávkou vakcí

Dobrý deň, bola som zaočkovaná 1. dávkou vakcíny Moderna. Bola som u dermatologicky, ktorá mi predpísala Rupafin 2x denne. Zabudla som sa jej spýtať či môžem brat lieky, Rupafin, keď mam byť ešte zaočkovaná 2. dávkou vakcíny Moderna. Ďakujem J.

Dobrý deň, 
áno, lieky môžete užívať aj v období pred očkovaním 2. dávkou vakcíny.
S pozdravom
PharmDr. Mária Bednárová

  • Ostatné
žena, 46 rokov 25. 04. 2021
žena, 46 rokov 25. 04. 2021

Dobrý deň, mám 46 rokov a teda by som

Dobrý deň, mám 46 rokov a teda by som mala byť zaočkovaná AstraZenecou. V tehotenstve mi museli posledný mesiac pichať injekcie na riedenie krvi. Predtým ani potom som nemala tento problém. Je to podľa Vás kontraindikácia pre očkovanie AstaZenecou? Vopred ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
táto Vaša liečba v minulosti nie je kontraindikáciou očkovania. Pokiaľ viem, pred očkovaním vyplníte ešte aj dotazník a aj to s Vami skonzultujú, tak ich  môžete na to upozorniť. Ak by sa niečo vyskytlo vo Vašej anamnéze, z očkovania Vás vyradia. Samozrejme, môžete to skonzultovať aj s Vašim obvodným lekárom.
Prajem veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová

  • Ostatné
žena, 44 rokov 25. 04. 2021
žena, 44 rokov 25. 04. 2021

Dobrý deň. Mám 44r. Môžem brat Ascorutin, keď

Dobrý deň. Mám 44r. Môžem brat Ascorutin, keď užívam Euthyrox a Rivocor? V nedeľu by som mala ísť na druhú dávku Astra. Ďakujem

Dobrý deň,
Ascorutin môžete kľudne užívať, nie sú popisované interakcie. A ani na očkovanie to nemá vplyv.
Prajem veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová


  • Ostatné
žena, 52 rokov 25. 04. 2021
žena, 52 rokov 25. 04. 2021

Dobrý deň môžem užiť Monural 3g, MACMIROR COMLEX

Dobrý deň môžem užiť Monural 3g, MACMIROR COMLEX 500 ak som alergická na Acylpyrín, kys. acetylsalicylová, diklofenaky, penicilin? Ďakujem.

Dobrý deň,
Monural aj Macmiror sú z inej skupiny liečiv, preto by nemal byť problém, ale to určite zvážil Váš doktor, ktorý Vám tie lieky predpísal.
Prajem veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová

  • Ostatné
muž, 83 rokov 25. 04. 2021
muž, 83 rokov 25. 04. 2021

Dobrý deň, dovoluji si Vás tímto požádat

Dobrý deň, dovoluji si Vás tímto požádat o rádu, rád bych si připravil na artrozu drobných kloubů mast z práškové Boswelie, tak že pryskyřici při teplotě cca60 st. celsia rozpustím v kokosovém oleji neb v masťovém základu, nebo zda je optimálnější lihovou tinkturu z Boswelie odpařit a extrakt vmíchat do masť základu. Za Váš názor a radu Vám upřímě děkuji a přeji příjemný den. Zábilka

Dobrý deň,
keďže prípravok potrebujete na pohybový aparát, na ten najlepšie pôsobí tinktúra, ktorá vzniká maceráciou živice v alkohole (min 60%). Potom opatrne odpariť a zapracovať do masťového základu.
Prajem veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová


  • Ostatné
žena, 59 rokov 23. 04. 2021
žena, 59 rokov 23. 04. 2021

Dobrý deň, bola som zaočkovaná 1. dávnou vakcí

Dobrý deň, bola som zaočkovaná 1. dávnou vakcíny Pfizer (od zamestnávateľa). Informovali nás, že pre nedostatok tejto vakcíny budeme očkovaní 2. dávkou od Astra Zeneca. Prosím Vás, je tu nejaké riziko z dôvodu rôznych vakcín? Sú na rovnakom princípe? Doplním, že mám vnútorné kŕčové žily a syndróm nepokojných nôh. Užívam preventívne Devit, Zinok, C a Shitake. Ďakujem.

Dobrý deň,
vzhľadom na situáciu s nedostatkom vakcín sa tento problém kombinácie vakcín aktuálne rieši. Prebiehajú viaceré štúdie, ktoré by mali tento problém objasniť. Zodpovednú odpoveď a schválené postupy v systéme očkovania majú k dispozícii očkovacie centra resp. call centra NCZI , ktoré Vás na očkovanie predvolávajú.
Vami uvedené doplnky výživy očkovanie nijako neovplyvnia.
S pozdravom
PharmDr. Antonín Kozák