Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Ostatné
žena, 47 rokov 27. 07. 2021
žena, 47 rokov 27. 07. 2021

Dobrý deň,chcem sa opýtať,14.8. chcem íst

Dobrý deň,chcem sa opýtať,14.8. chcem íst letecky na dovolenku,budem 14 dní po očkovaní Astrou.Je tam zvýšené riziko vzniku trombózy?ďakujem

Dobrý deň,
po podaní vakcíny Vaxzevria sa vo veľmi zriedkavých prípadoch (postihujú menej ako 1 z 10 000 ľudí) môžu vyskytnúť nezvyčajné krvné zrazeniny v kombinácii s nízkymi hladinami krvných doštičiek. Prejavujú sa týmito príznakmi: dýchavičnosť, bolesť na hrudníku, opuch a bolesť končatín, pretrvávajúca bolesť v oblasti brucha, neurologické príznaky ako pretrvávajúca a silná bolesť hlavy, rozmazané/dvojité videnie, zmätenosť alebo záchvat, drobné krvné škvrny vo veľkosti špendlíkovej hlavičky pod kožou mimo miesta vpichu (petéchie). Tieto príznaky sa podľa odporúčaní majú sledovať počas troch týždňov po očkovaní. Nepíšete, či je to 1. dávka alebo 2. Ak už máte 1. dávku za sebou a toto bude 2. dávka je málo pravdepodobné, že by sa po 2. dávke vyskytla trombóza s trombocytopéniou. Prípadne sa môžete poradiť so svojim lekárom, ktorý pozná Váš zdravotný stav.
Prajem veľa zdravia.
  • Ostatné
žena, 31 rokov 27. 07. 2021
žena, 31 rokov 27. 07. 2021

Dobrý deň, chcem sa poradiť, mam zihlavku bližšie neurcenu

Dobrý deň, chcem sa poradiť, mam zihlavku bližšie neurcenu tak beriem zodac každý večer, ide na mňa nádcha, Upchaty nos, bolesť hlavy a tak sa chcem opýtať ci môžem kombinovať Zodac a paralen. Ďakujem.

Dobrý deň,
Zodac a Paralen sa môžu užívať súčasne bez problémov. Nie je popísaná interakcia.
Prajem veľa zdravia.
  • Ostatné
  • COVID-19
žena, 40 rokov 27. 07. 2021
žena, 40 rokov 27. 07. 2021

Dobry den, poprosim o informaciu. 39 dni som brala ATB

Dobry den, poprosim o informaciu. 39 dni som brala ATB na chronicku boreliozu: Doxyhexal, Azithromycin, Ospamox a FlucoSandoz + Polyoxidonium+Cyclo3Fort+Piascledine a ine vyzivove doplnky - podla stanovenej liecby. Po akom casovom intervale po dobrati je vhodne prihlasit sa na ockovanie proti Covidu-prva davka? Dakujem.

Dobrý deň,
vhodné je očkovať sa 14dní po dobratí antibiotík.
Prajem veľa zdravia.
  • Ostatné
žena 13. 07. 2021
žena 13. 07. 2021

Dobrý večer, môže sa brať spolu Desloratadin a

Dobrý večer, môže sa brať spolu Desloratadin a Zodac? Ďakujem

Dobrý deň.
Nie, je to zbytočné. Problém je v tom, že účinkujú na tom istom receptore a navzájom sa z neho vytláčajú, takže nikdy nebude mať kombinácia lepší účinok ako samotný liek s väčšou terapeutickou odpoveďou. Preložené do laického jazyka - užívajte ten liek (samotný), ktorý Vám subjektívne lepšie pomáha.
  • Ostatné
žena 11. 07. 2021
žena 11. 07. 2021

Syn bol očkovaný 10.7.astrou..2dávkou...9.

Syn bol očkovaný 10.7.astrou..2dávkou...9.7 mu bol vytrhnutý zub...má bolesti preto sa chcem opítať či móže po očkovaní brať antib.dalacin...ďakujem

Dobrý deň!
Antibiotiká na vytrhnutý zub (Dalacin), nie sú žiadny problém po očkovaní.
Pekný deň
  • Ostatné
žena, 41 rokov 11. 07. 2021
žena, 41 rokov 11. 07. 2021

Dobrý deň, bola mi diagnostikovaná borelia a pred troma dň

Dobrý deň, bola mi diagnostikovaná borelia a pred troma dňami som doužívala antibiotiká (21 dní Augmentin 1 g ráno aj večer). S akým časovým odstupom sa môžem ísť očkovať proti Covidu (Pfizer vakcína)? Je potrebné počkať na výsledky kontrolného vyšetrenia krvi (lekár ma objednal 4 týždne po doužívaní antibiotík)? Prípadne, ak bude borelia pretrvávať, je možné sa očkovať? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň!
Borelióza je veľká záťaž pre imunitný systém. Je ťažké posúdiť, či je už vhodné očkovať. Najlepšie by bolo počkať na výsledky kontrolného vyšetrenia. Ale zase očkovanie by bolo určite menej rizikové, ako dostať Covid. Skúste sa opýtať na názor lekára, ktorý lepšie pozná Váš zdravotný stav.
Pekný deň
  • Ostatné
žena, 24 rokov 11. 07. 2021
žena, 24 rokov 11. 07. 2021

Dobrý deň , Chcela by som sa spýtať čaká má

Dobrý deň ,
Chcela by som sa spýtať čaká má artroskopia kolena ,môžem ist pár dni po operácii na očkovanie ?

Dobrý deň!
Ak prebehne artroskopia bez problémov a budete sa cítiť dobre, pokojne môžete ísť pár dní po operácii na očkovanie.
Pekný deň
  • Ostatné
žena, 28 rokov 11. 07. 2021
žena, 28 rokov 11. 07. 2021

Dobrý deň chcem sa opýtať boli mi predpísané

Dobrý deň chcem sa opýtať boli mi predpísané antibiotika megamox bid a sirup Trifed môžem ich užívať súčasné s polkou neurolu0.5 ráno a jednou tabletou ráno aj večer sertralin 50mg

Dobrý deň!
Existujú dva druhy Trifedu. Ak máte Trifed, môžete pokojne kombinovať s Neurolom a Sertralinom. Ak máte Trifed expektorant, ktorý obsahuje guajfenezín, treba byť opatrnejší, pretože táto kombinácia zvyšuje tlmivý účinok, čo sa môže prejaviť znížením pozornosti až ospalosťou.
Pekný deň
  • Ostatné
žena, 46 rokov 01. 07. 2021
žena, 46 rokov 01. 07. 2021

Dobrý deň, môžem sa dať zaočkovať druhou dá

Dobrý deň, môžem sa dať zaočkovať druhou dávkou AstraZenecy počas prebiehajúcej menštruácie? A ešte by som sa chcela opýtať za aký čas po zaočkovaní druhou dávkou tejto vakcíny môžem ísť na operáciu (celková anestéza). Veľmi pekne ďakujem za odpovede a prajem pekný deň.

Dobrý deň,
prebiehajúci menzes nie je prekážkou pri očkovaní. K druhej časti otázky sa neviem vyjadriť, asi podľa toho, či ste mali reakciu po prvej dávke. Treba sa opýtať lekára na predoperačnom vyšetrení.
S pozdravom 
PharmDr. Ľubica Krajčírová


  • Ostatné
01. 07. 2021
01. 07. 2021

Dobrý deň, asi mam kaz na zube, môžem ísť

Dobrý deň, asi mam kaz na zube, môžem ísť na ockovanie Pfizer 2.davka a v ten istý deň sa dat aj očkovať, ak mi bude len vŕtať zub? Ďakujem.

Dobrý deň,
ak zvládnete ošetrenie zuba, na očkovanie môžete ísť.
S pozdravom 
PharmDr. Ľubica Krajčírová