Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Mozog a nervová sústava
žena, 41 rokov 23. 07. 2021
žena, 41 rokov 23. 07. 2021

Dobrý deň. Som psych.liečená 15 rokov. Mám

Dobrý deň. Som psych.liečená 15 rokov. Mám generalizovanú úzkostnú poruchu s agorafobiou a depresie. Momentálne beriem lieky Spitomin 10mg 2-1-1-2 Mirzaten 0.45 0-0-1 Neurol 0.25 2-2-2-2 brala som Citalec 20 2mesiace....stav sa nezlepšoval. Lekár mi zmenil Citalec na Eliceu 10mg od dnes. Dnes mi bolo veľmi zle išla som RZP na CP kde mi pani doktorka psychiatrička odporučila od zajtra brať Eliceu 20mg ráno. Bojím sa že bude ešte horšie. Viete mi poradiť? Ďakujem. Andrea 41r.

Dobrý deň,
celá liečba psychických porúch patrí do rúk odborníka – psychiatra, preto sa skúste čo najskôr skontaktovať s Vašim lekárom, ktorý Vám lieky predpísal a popísať mu Vaše príznaky. Pravdepodobne máte aj správu  z CP, tak mu ju odovzdajte a poraďte sa s ním. Lieči Vás už dlhšie, preto najlepšie pozná Váš zdravotný stav. Je možné, že Elicea vyvolala nežiadúci účinok alebo  interakciu s Vašimi liekmi.
Prajem veľa zdravia.
  • Mozog a nervová sústava
žena, 70 rokov 23. 07. 2021
žena, 70 rokov 23. 07. 2021

Dobrý deň, vedeli by ste mi prosím poradiť dá

Dobrý deň, vedeli by ste mi prosím poradiť dávkovanie lieku cavinton forte, pričom v karte stojí 1R, 0, 1
Ďakujem

Dobrý deň,
Cavinton forte zvyšuje prekrvovanie mozgu a stimuluje ho, preto sa užíva jedna tableta ráno (1-0-0). Ak je potrebná vyššia dávka,tak 1ráno a 1 hneď poobede (1-1-0). Večer sa neužíva, aby sa zabezpečil kľudný spánok.
Prajem veľa zdravia.
  • Mozog a nervová sústava
muž 23. 07. 2021
muž 23. 07. 2021

užíval som 5 rokov 10mg Seroxatu, bol som stabilizovaný

užíval som 5 rokov 10mg Seroxatu, bol som stabilizovaný a bez problémov teraz ,avšak mám problém z krčnou chrbticou pocit závrate a odpadnutia ,liečil som sa dorziflexom , masáže ,rehabilitácie a po pár dňoch sa mi rozhádzala aj psychika , teraz my dali 30 mg Seroxatu Neuron 0,25 na večer ,užívam už týždeň ale zlepšenie necítim ,v minulosti keď som zvýšil dávku ,hneť na tretí ,resp po týždni som bol v pohode. Koľko čakať na zlepšenie alebo my už ten Seroxat nezabera, užívam to už mesiac ,doktor hovori čakať

Dobrý deň,
u liekov ovplyvňujúcich psychiku môže plný nástup účinku trvať aj 2-3 mesiace pravidelného užívania, preto Vám odporúčali čakať. Dôverujte Vášmu lekárovi a majte ešte trpezlivosť.
Prajem veľa zdravia.
  • Mozog a nervová sústava
25 rokov 21. 07. 2021
25 rokov 21. 07. 2021

Dobry den mozem sa opytat uzivamna noc zoplicon 7,5

Dobry den mozem sa opytat uzivamna noc zoplicon 7,5 mg rano citalex 5mg polovicu tablety cez den mi prichadza zle mozem k tomu brat frontin 0,5mg ?

Dobrý deň,
alprazolam (Frontin) je liek na lekársky predpis a teda jeho podávanie a dávkovanie by mal navrhnúť lekár. Ak sa pýtate na bezpečnosť a účinnosť tejto kombinácie, je v poriadku, problémom by mohol byť zvýšený útlm a teda opatrnosť pri činnostiach vyžadujúcich zvýšenú pozornosť. Spomínaný liek si však rozhodne nenasadzujte svojvoľne, bez konzultácie s lekárom.
Pekný deň.
  • Mozog a nervová sústava
žena, 35 rokov 20. 07. 2021
žena, 35 rokov 20. 07. 2021

Dobry den, som tyzden po operacii, mimomaternicového tehotenstva, kyretaz, +

Dobry den, som tyzden po operacii, mimomaternicového tehotenstva, kyretaz, + laparoskopicke odstranenie uz prasknuteho tehotenstva a teda aj vajcovodu. Uz v nemocnici som musela uzivat na spanie diazepam, inak som prebdela celu noc. Po prepusteni ma doma chytili silne uzkosti, dnes mi predpisali lexaurin 3mg 1-1-0 a stilnox 0-0-1.
Chcem sa opytat, sama som si nasadila guajacuran, beriem ho 3ti den, mozem kombinovat s tymito liekmi, a ak ano, ako?
Mam 35 rokov a 62kg.
Doteraz som si davala 2tabletky 3x denne, velmi pekne dakujem za odpoved.

Dobrý deň,
odporúčam Váš problém (úzkostné stavy) riešiť v spolupráci s lekárom. Má k dispozícii širokú paletu liečebných postupov vrátane modernej a účinnej farmakoterapie.
Gavajfenezín (Guajacuran) má viacero účinkov a teda i schválených indikácií, medzi ktoré však liečba úzkostných stavov nepatrí. Pri problémoch so zaspávaním môže jeho mierny sedatívny účinok pomôcť, najmä v kombinácii s inými liekmi. Len  upozorňujem  na riziko zvýšeného útlmu (najmä v kombinácii s ďalšími sedatívami), ktoré treba mať na pamäti pri činnostiach vyžadujúcich zvýšenú pozornosť. Stále však platí, že na liečbu úzkostných stavov poznáme iné, účinnejšie liečebné postupy.
Pekný deň.
  • Mozog a nervová sústava
žena, 70 rokov 20. 07. 2021
žena, 70 rokov 20. 07. 2021

Dobrý deň prosím vás o radu ako zač

Dobrý deň prosím vás o radu ako začať s vysadzovanim nevrolu 0,5 1-0-0 užívala som ho 3roky teraz som prešla na escitalopram 10mg 1-0-0 a chcem sa opýtať za aký čas po užití zaberie myslím v ten deň akedy môžem pocítiť zlepšenie escitalopramu.dakujem

Dobrý deň,
escitalopram dosahuje maximálnu hladinu v krvi do cca 4 hodín po podaní. Na dosiahnutie jeho plného účinku a ústupu symptómov sú však zvyčajne potrebné až 2-4 týždne. 
Dávku alprazolamu (Neurol) je vhodné postupne znižovať (aspoň pár dní podávať polovičnú dávku a následne úplne vysadiť), pri Vašom  dávkovaní a pri súčasnom podávaní escitalopramu však nepredpokladám závažnejšiu reakciu ani pri jeho náhlom vysadení.
Pekný deň.
  • Mozog a nervová sústava
žena, 50 rokov 19. 07. 2021
žena, 50 rokov 19. 07. 2021

Dobrý deň trpím depresiou bola som od 13.3.

Dobrý deň trpím depresiou bola som od 13.3.2021 hospitalizovana v nemocnici až do 2.7 a stále mi je zle užívam alventu 300mg k tomu chlorprotaxen a tiapridal už neviem ako mam riešiť môj stav moja psychiatricka nič s tým nerobí ďakujem za radu.

Dobrý deň,
vo Vašom prípade sa jedná pravdepodobne o ťažšiu, tzv. rezistentnú depresiu. Vaša lekárka Vám odporučila spomínané lieky. Predpokladám však, že počas hospitalizácie ste užívali ešte aj nejaké iné lieky a súčasný stav je teda výsledkom dlhšej doby stabilizovanie Vašej farmakoterapie. Medzi pacientmi s depresívnou poruchou je približne štvrtina takých, ktorým antidepresívna liečba nezaberá dostatočne a vtedy sú aj možnosti lekára obmedzené. 
Okrem tradičného odporúčania starostlivosti o duševné zdravie:
- naladiť sa pozitívne nezávisle od vonkajšieho prostredia, okolností, či situácie. 
- nájsť si vhodné aktivity, ktoré Vás potešia a spoločnosť človeka alebo ľudí, ktorí vám rozumejú
- nezabúdať na pohybovú aktivitu, ktorá uvoľňuje endorfíny a serotonín
- dostatok spánku 
- dostatok smiechu
- nájsť si „ventil“ na uvoľnenie stresu a negatívnych emócií
- vyhýbať sa dlhému vysedávaniu pred televíziou či počítačom, a samozrejme aj alkoholu
môžem ešte odporučiť konzultáciu s Vašim odborným lekárom s cieľom zmeny liečby smerom k iným moderným antidepresívam (napr. mirtazapín, venlafaxín, samozrejme, ak ste ich už neužívali) .
Prajem veľa síl a pekný deň.
  • Mozog a nervová sústava
žena, 31 rokov 16. 07. 2021
žena, 31 rokov 16. 07. 2021

Dobry den som prestAla z nicoho nic chodit poslaly ma

Dobry den som prestAla z nicoho nic chodit poslaly ma psychiatricke a na niektore veci si nepametam na drhy den z nicoho nic a mam ist lezat kvoli comu si nieco pametam a potom nie mala som tu kkamaratku a od vtety som bola mimo a teraz musim ist lezat ale ja nie som plazon ale niektore veci si nepametam a potom hej pila som poviem prabdu ale od kedy sa mi to stalo nepijem len beriem tapletky

Dobrý deň,
odporúčam Vám odborné vyšetrenie, Váš problém môže mať viacero príčin, niektoré z nich môžu byť pomerne závažné. Krátka hospitalizácia s celkovým vyšetrením Vášho zdravotného stavu Vám po fyzickej i duševnej stránke určite pomôže, oddýchnete si, načerpáte nové sily a najmä dáte možnosť lekárom zistiť, kde je príčina Vášho zdravotného problému.
Prajem veľa úspechov a pekný deň.
  • Mozog a nervová sústava
žena, 39 rokov 15. 07. 2021
žena, 39 rokov 15. 07. 2021

Dobrý deň liečim sa na epilepsia a depresiu a ú

Dobrý deň liečim sa na epilepsia a depresiu a úzkosť. Od neurológa beriem Levetiracetam, Lamotrigin.
Od psychiatra beriem Citalopram 30 mg a Trittico 300 mg večer. Lieky od psychiatra užívam 1,5 r, stav sa nemení. Aké lieky na psychiku doporučujete ?

Dobrý deň,
v prvom rade, výber vhodných liekov je plne v kompetencii Vášho odborného lekára – najlepšie pozná Váš zdravotný stav i Vašu liekovú históriu.
Z Vami prezentovaných informácií ma zaujala dávka antidepresív, ktorá je už na hranici maximálnych denných dávok. Ak teda nepociťujete zlepšenie, je načase pokúsiť sa spolu s Vašim lekárom hľadať nejaké ďalšie možnosti liečby. Napriek tomu, že Vašu liečbu je možné považovať za veľmi modernú, stále existujú ďalšie možnosti farmakoterapie, napr. lieky zo skupiny  NaSSA (minaserín) alebo SNRI (venlafaxín), ktoré sa používajú samostatne alebo v kombinácii s Vami už užívanými liekmi  v rámci tzv. augmentačných postupov. Ešte raz odporúčam obrátiť sa na ošetrujúceho lekára so žiadosťou o konzultáciu ďalšej liečby.
Prajem veľa úspechov a pekný deň.
  • Mozog a nervová sústava
muž, 44 rokov 15. 07. 2021
muž, 44 rokov 15. 07. 2021

Dobrý....prechadzam z timonilu na depakine....bral som timonil 2x600.....

Dobrý....prechadzam z timonilu na depakine....bral som timonil 2x600.....ako by ste mi odporucili znizovat resp zvysovat....na 2x500depakine? Ďakujem...resp ci sa moze depakine s triticom a dulseviou...ktore beriem

Dobrý deň.
Najprv druhá časť Vašej otázky: keďže všetky 3 lieky predpisoval ten istý lekár, určite zvážil prípadné interakcie. Osobne tam nevidím nič vážne, kvôli čomu by táto kombinácia nebola použiteľná, možno časom bude potrebné upraviť dávky. Pôvodná dávka Timonilu je dosť vysoká, pravdepodobne najvhodnejšie by bolo pridať k Timonilu 2x denne ½ tablety Depakine a po týždni znížiť Timonil na 2x300mg s 2x ½ tbl Depakine, ďalší týždeň zvýšiť Depakine na 2x1 tabletu a znížiť Timonil na 2x150mg (ak je to možné) a po týždni vysadiť Timonil.