Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Mozog a nervová sústava
žena, 39 rokov 04. 08. 2021
žena, 39 rokov 04. 08. 2021

Dobrý den, brala som escilatopram pól tabletky denne , len

Dobrý den, brala som escilatopram pól tabletky denne , len v lekárni ho už nemali tak mi dali eliceu že je to v podstate to iste,. Nemám mat obavy? Dakujem za odpoved,
Je normalna prvý týždeň užívania bolest hlavy? Neskutočná nedá sa to vydržať. Dakujem

Dobrý deň, liek Elicea obsahuje liečivo escitalopram, nemusíte mať obavy. Medzi nežiaduce účinky pri užívaní escitalopramu patrí bolesť hlavy. Odporúčam Vám tlmiť bolesť analgetikami (Paralen, Ibalgin tbl). 
S pozdravom, 
  • Mozog a nervová sústava
žena, 40 rokov 03. 08. 2021
žena, 40 rokov 03. 08. 2021

Dobrý beriem lexaurin 1,5ku iba raz za deň 4

Dobrý beriem lexaurin 1,5ku iba raz za deň 4 dní ho beriem môžem ho úplne vysadiť zo dňa na deň nechcem byť na ňom závislá ďakujem

Dobrý deň,
po takom krátkom podávaní nepredpokladám žiadny problém ani pri náhlom vysadení. Otázkou zostáva, či dôvod pre začatie užívania tohto lieku už pominul a teda či by jeho podávanie (resp. nejaká iná liečba) neboli vhodné.
Pekný deň.
  • Mozog a nervová sústava
muž, 28 rokov 02. 08. 2021
muž, 28 rokov 02. 08. 2021

Dobrý deň chcem sa opýtať keď beriem paretin rá

Dobrý deň chcem sa opýtať keď beriem paretin ráno aj na obed či ráno aj večer môžem zobrať helex sr 0,5

Dobrý deň, 
áno, podľa potreby môžete užiť liek Helex SR 0,5mg. Pri liečbe benzodiazepínmi (liek Helex) má byť liečba čo najkratšia, maximálne 8-12 týždňov, inak nastáva riziko vzniku závislosti. 
Veľa zdravia prajem!
  • Mozog a nervová sústava
muž 30. 07. 2021
muž 30. 07. 2021

Dobrý deň. Beriem escitalopram 10 mg denne. Keď som si

Dobrý deň.
Beriem escitalopram 10 mg denne. Keď som si bol naposledy vybrať recept tak mi dali dve balenia escitalopramu a jedno balenie cipralexu, lebo už escitalopram nemali. A že je to to isté a nemal by byť rozdiel v účinku. Ale ja sa obávam, aby som nemal problémy so znášaním lieku. Účinná látka je rovnaká ale je určite zhodné aj zloženie? Už som raz zažil že mi z jedného lieku bola veľmi zle (magrilan) a nerád by som to zažil znova.

Dobrý deň, 
liek Escitalopram 10mg (Farmax, Accord,Mylan, Teva) a Cipralex 10mg majú rovnakú účinnú látku. Ostatné zložky lieku nemusia byť úplne rovnaké. Zatiaľ som nezaznamenala problémy pri zmene lieku s účinnou látkou escitalopram. Na Vašom mieste by som nemala obavy. V prípade nežiaducich účinkov, kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára. 
Veľa zdravia prajem!
  • Mozog a nervová sústava
žena, 71 rokov 30. 07. 2021
žena, 71 rokov 30. 07. 2021

Dobrý deň prosím vás aký je rozdiel medzi

Dobrý deň prosím vás aký je rozdiel medzi escitalopram Teva a escitalopram farmax 10mg a prosím vás môžem popritom užívať Persen Forte podľa potreby lebo som vysadila nevrol 0, 5 1-0-0 ktorý som užívala necelé 4 roky.escitalopram Teva užívam 7tyžden a ešte občas na mňa príde úzkosť kedy môžem očakávať zlepšenie.velmi pekné ďakujem

Dobrý deň,
lieky s obsahom escitalopramu s rovnakým množstvom účinnej látky (v tomto prípade 10mg) majú rovnaký účinok a nazývajú sa generiká.  Líšiť sa môžu veľkostou, tvarom, farbou tablety, množstvom a zložením pomocných látok atď. Sú od rôznych výrobcov, preto majú aj rôzne ceny a tým aj doplatky pacientov, ale účinok je vždy rovnaký. Persen s escitalopramom môžete užívať, nie sú popisované interakcie. Plný účinok lieku escitalopram sa prejaví po niekoľkých týždňoch užívania (naši pacienti uvádzajú 8 – 12 týždňov).
Prajem veľa zdravia.
  • Mozog a nervová sústava
žena, 70 rokov 29. 07. 2021
žena, 70 rokov 29. 07. 2021

Dobrý deň prosím vás môže my liek

Dobrý deň prosím vás môže my liek escitalopram 10mg 1-0-0 znižovať krvný tlak napr. Okolo 10hod.106-70-69 užívam ho 7tyžden.dakujem
.

Dobrý deň,
áno, escitalopram môže znižovať krvný tlak. Na kompenzáciu môžete zvýšiť príjem tekutín vrátane kofeínových nápojov. Tento nežiadúci účinok sa môže vyskytnúť v úvode liečby a tlak sa môže ešte upraviť Ak by nežiadúce účinky boli až také neprijateľné, že by ste potrebovali zmenu liečby, príp. znížiť dávkovanie, treba to skonzultovať s lekárom, ktorý Vám liek predpísal.
Prajem veľa zdravia.
  • Mozog a nervová sústava
muž, 29 rokov 27. 07. 2021
muž, 29 rokov 27. 07. 2021

Dobrý deň chcel by som sa opýtať či môž

Dobrý deň chcel by som sa opýtať či môžem keď beriem ráno inekcie apaurin večer použiť helexsr0,5

Dobrý deň,
oba lieky patria do skupiny benzodiazepínov, preto treba rátať so zosilneným tlmiacim účinkom, ale úplne vylúčené to nie je. Najlepšie by bolo Helex vynechať, a ak to nejde bez neho, skúsiť len polovičnú dávku.
Prajem veľa zdravia.
  • Mozog a nervová sústava
žena 27. 07. 2021
žena 27. 07. 2021

Dobry den prajem. Mala by som otazku ohladom Cavinton forte.

Dobry den prajem.
Mala by som otazku ohladom Cavinton forte.
Moze niekolko mesacne vynechanie lieku sposobit narusenie, opotrebovanie mozgovych buniek?
Dakujem pekne za odpoved

Dobrý deň, 
Podľa čoho usudzujete opotrebovanie/narušenie mozgových buniek?  
Medzi menej časté nežiaduce účinky – poruchy nervového systému patrí bolesť hlavy, zriedkavé závrate, porucha pamäti, zastreté vedomie. Ak máte niektorý z nežiaducich účinkov, treba kontaktovať Vášho ošetrujúceho lekára. 
S pozdravom, 
  • Mozog a nervová sústava
muž 26. 07. 2021
muž 26. 07. 2021

Dobrý deň. Beriem denne 10 mg lieku escitalopram na predpis

Dobrý deň.
Beriem denne 10 mg lieku escitalopram na predpis v jednej dávke. Začínal som s polovičnou dávkou, 5 mg. Polovičnú dávku som znášal bez akýchkoľvek problémov, po zvýšení už predsa len aj fyzicky pociťujem určitú záťaž. Mohol by som tú dávku rozdeliť a pol tabletky užívať ráno a pol tabletky večer? Môj psychiater má dovolenku a nemám sa s kým poradiť. Liek beriem dva mesiace.

Dobrý deň, 
Liek escitalopram 10 mg sa užíva 1x denne, neodporúča sa rozdeľovať dávku. 
Na dosiahnutie antidepresívneho účinku sú zvyčajne potrebné 2 až 4 týždne. Po ústupe príznakov treba v liečbe pokračovať aspoň 6 mesiacov, aby sa stabilizovala odpoveď na liečbu.
S pozdravom, 
  • Mozog a nervová sústava
žena, 47 rokov 24. 07. 2021
žena, 47 rokov 24. 07. 2021

Dobrý deň chcem sa spýtať či je v poriadku ž

Dobrý deň chcem sa spýtať či je v poriadku že beriem fevarin 100 už 15 rokov a ci sa s tým liekom môže kombinovať persen?

Dobrý deň,
liečba liekom Fevarin je dlhodobá ,pravidelne individuálne prehodnocovaná. Úpravy dávkovania sa majú robiť opatrne a individuálne u každého pacienta. Je potrebné vyhnúť sa náhlemu prerušeniu liečby. Všetko patrí do rúk lekára – psychiatra. Kombinácia s Persenom je možná – nie sú popisované interakcie.
Prajem veľa zdravia.