Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Oči, uši, ústa
  • Mozog a nervová sústava
žena 10. 08. 2021
žena 10. 08. 2021

Dobrý deň som v 25 tt tehotenstva. Ešte pred

Dobrý deň som v 25 tt tehotenstva. Ešte pred tehotenstvom mi bola diagnostikovaná panická porucha a nasadená liečba sertralinom 1/2/deň. Po zistení tehotenstva som AD postupne vysadila, avšak teraz cítim znova nepokoj, strach a psychiatrička mi odporúča znova nasadiť sertralin aspoň štvrť tabletky/deň. Psychiatrička ma ukludnuje, že taká dávka nemá vplyv na plod /už v tomto štádiu tehotenstva/ a tak isto sa s touto dávkou bude dať dojčiť. Ja mám však obavu o svoje dieťa či to nemôže mať po pôrode nejaký vplyv na neho. Prosím o Vašu radu, čo si myslíte o sertraline/prípadných účinkoch po pôrode, resp. či máte skúsenosti užívanie AD - dojčenie? Ďakujem

Dobrý deň,
podávanie akýchkoľvek liekov v tehotnosti je vždy otázkou zváženia potenciálnych prínosov a rizík liečby. 
V prípade sertralínu podávaného práve v neskorších štádiách gravidity môžu (ale nemusia) byť neskôr u niektorých novorodencov pozorované príznaky podobné reakciám pri prerušení liečby - ťažkosti s dýchaním, nestála teplota, ťažkosti s kŕmením, vracanie a pod., pričom riziko  je približne 2-násobné oproti iným novorodencom (teda výskyt týchto problémov v 4-5 prípadov z 1000 oproti 2z 1000). 
Mierna a stredne ťažká depresia sa počas gravidity lieči najmä nefarmakologicky rôznymi druhmi psychoterapie , v prípade pretrvávania depresie alebo
v prípade závažných symptómov je potom indikovaná farmakologická liečba. Ak si to teda klinický stav vyžaduje, je z každého pohľadu určite lepšie v liečbe pokračovať resp. ju opätovne zahájiť. 
Jednoznačnú odpoveď Vám teda nedám, tá je závislá na Vašom aktuálnom zdravotnom stave a tiež na jeho posúdení Vašim odborným lekárom.
Z pohľadu dojčenia je neskôr podávanie sertralínu relatívne bezpečné, vylučovanie do mlieka je naozaj minimálne až žiadne. 
Pekný deň.
  • Srdce a cievy
  • Mozog a nervová sústava
žena, 70 rokov 10. 08. 2021
žena, 70 rokov 10. 08. 2021

Dobrý deň mám otázku uživala som 4roky

Dobrý deň mám otázku uživala som 4roky nevrol 3roky 0,25 1-0-0 a rok 0,5 1-0-0 začala som pomaly vysadzovat skoro dva mesiace teraz som 12 dní čistá ale zrazu my vybehol krvný tlak až na 192-90 tak som začala užívať liek sobycor 2,5 ktorý som dva mesiace neuzivala tlak v pohode.mohol my ten tlak vyskočiť že som prestala užívať nevrol moje lieky sú cavinton Forte ráno, escitalopram Teva a10mg ráno, a ešte sa chcem spýtať ten sobycor mám užívať aj keď bude tlak nižši často má bolieva hlava mám problém aj s chrbticou výrastky th -6 th -10 osteochondrosis a aké lieky by ste my doporučili od bolesti chrbta a hlavy.dakujem

Dobrý deň,
akékoľvek zmeny v liečba, zaraďovanie a vyraďovanie liekov či zmenu ich dávkovania by bolo vhodné najskôr konzultovať s ošetrujúcim lekárom.
Medzi rizikové faktory primárnej arteriálnej hypertenzie patrí okrem mnohých iných aj stres. Vysadenie anxiolytika s obsahom alprazolamu (Neurol) teda môže teoreticky viesť k zhoršeniu zvládania stresových situácií a následne aj ku zvýšeniu krvného tlaku (takéto zvýšenie tlaku bude skôr náhle a krátkodobé). V takom prípade je vhodné po konzultácii s lekárom pridať k liečbe vhodný liek na zníženie krvného tlaku, napr. aj spomínaný Sobycor. Dávkovanie závisí na zdravotnom stave, na liečbu zvýšeného krvného tlaku sa odporúča cca 10mg denne. V prípade tohto lieku je vhodné pravidelné podávanie, prípadné vysadzovanie by malo byť tiež postupné. Ak ide len o náhle epizódy zvýšeného tlaku, bolo by vhodné použiť niektoré iné antihypertenzívum.
Pri bolestiach hlavy odporúčam ako prvú voľbu paracetamol (Panadol, Paralen). Ak sa bolesti opakujú, je vhodné pokúsiť sa nájsť súvislosti a teda odstrániť ich príčinu, ideálne v spolupráci s Vašim lekárom.
Pekný deň.
Pekný deň.
  • Srdce a cievy
  • Mozog a nervová sústava
muž, 60 rokov 10. 08. 2021
muž, 60 rokov 10. 08. 2021

Užívam lieky na zvýšený krvný tlak,Lusopres a

Užívam lieky na zvýšený krvný tlak,Lusopres a Tritace.Aktuálne mám kožné problémy svrbivé vyrážky po tele.Kožný lekár mi predpísal Zodak a krém Beloderm,ktorý užívam už dlhšiu dobu ( od mája).Môžem sa dať zaočkovať proti kovidu?

Dobrý deň,
užívanie žiadneho z uvedených liekov a ani diagnózy, ktoré sú príčinou ich užívania, nie sú dôvodom na oddialenie vakcinácie, pokojne sa môžete dať očkovať.
Pekný deň.
  • Srdce a cievy
  • Mozog a nervová sústava
žena, 44 rokov 09. 08. 2021
žena, 44 rokov 09. 08. 2021

Pekný deň,som po operácii prsníka, užívam

Pekný deň,som po operácii prsníka, užívam fraxiparine,môžem si dať od bolesti novalgin,alebo metamistad? Ktoré tabletky sú vhodné ešte v kombinácií s fraxiparine? Môže sa fraxiparine pichať aj keď mám menzes? Ďakujem.

Dobrý deň,
podávanie nízkomolekulárnych heparínov (napr. Fraxiparine) je dnes už štandardou súčasťou pooperačnej starostlivosti. Počas podávania je zvýšené riziko krvácavých stavov, preto sa neodporúča podávanie nesteroidných antiflogistík (napr. ibuprofen, diklofenak a pod.). Z tohto pohľadu je podávanie metamizolu (Novalgin, Metamistad) relatívne bezpečné.  
Samozrejme, v liečbe treba pokračovať nepretržite po celú dobu odporúčanú lekárom .
Pekný deň.
  • Mozog a nervová sústava
žena, 54 rokov 09. 08. 2021
žena, 54 rokov 09. 08. 2021

Dobry den beriem tyzden paratin pol tabletky a boli ma

Dobry den beriem tyzden paratin pol tabletky a boli ma hlava zostane mi zle mam ho vysadit alebo dalej užívať..mozem si dat ibalgin od bolesti hlavy?..Dakujem za odpoved.

Dobrý deň,
medzi časté neurologické nežiaduce účinky liečby paroxetinom (Paretin) patria závraty, porucha koncentrácie a najmä bolesti hlavy. Ide mnohokrát o dočasný sprievodný jav liečby, ktorý po 1-2 týždňoch vymizne. Odporúčam pokračovať v podávaní lieku, prípadnú bolesť hlavy tlmiť vhodným analgetikom – vzhľadom na možné zvýšené riziko gastrointestinálneho krvácania pri súčasnom podávaní ibuprofénu odporúčam skôr paracetamol (Paralen, Panadol). Ak by bolesti hlavy pretrvávali dlhšie, bude vhodnejšie prekonzultovať s lekárom prípadnú zmenu terapie.
Pekný deň. 
  • Mozog a nervová sústava
  • COVID-19
žena, 42 rokov 09. 08. 2021
žena, 42 rokov 09. 08. 2021

Dobrý deň, užívam lieky Seroxat a Frontin na panickú

Dobrý deň,
užívam lieky Seroxat a Frontin na panickú poruchu, a podľa potreby Concor 5mg pri búšení srdca. Môžem sa dať očkovať vakcínou proti Covid 19?
Ďakujem

Dobrý deň,
užívanie žiadneho z uvedených liekov a ani diagnózy, ktoré sú príčinou ich užívania, nie sú dôvodom na oddialenie vakcinácie, pokojne sa môžete dať očkovať.
Pekný deň.
  • Mozog a nervová sústava
žena, 46 rokov 06. 08. 2021
žena, 46 rokov 06. 08. 2021

Dobrý den brala som escitil10 MG,, lekar mi zvýšil

Dobrý den brala som escitil10 MG,, lekar mi zvýšil dávku na 15 MG, lenže je mi horšie ako pred tym. Je to bezne, alebo liek nie je vhodný?
Dakujem.

Dobrý deň,
lekár zvyšuje dávky lieku podľa účinku, pokiaľ nie je dostatočný účinok dávka sa zvyšuje. Ak sa necítite dobre po zvýšenej dávke lieku Escitil, mali by ste vydržať niekoľko dní , kedy tieto nepríjemné pocity odoznejú.
S pozdravom 
PharmDr. Ľubica Krajčírová
  • Mozog a nervová sústava
žena 05. 08. 2021
žena 05. 08. 2021

Dobry den, pol roka trpim nespavostou, co ma fyzicky aj

Dobry den, pol roka trpim nespavostou, co ma fyzicky aj psychicky totalne vycerpalo, zacalo sa to silnou astmou alebo alergiou ...nemohla som dychat pre vecne plny nos, spavala 4 hodiny denne nakoniec len raz za tri noci !!! podporila som svoj boj okrem bylinnych preparatov a L- tryptofanu este aj zdravou stravou, cvicenim, otuzovanim, meditaciou, sla som k moru s mojim muzom ( nas vztah je v poriadku); no uz som velmi vyceroana zacala uzivat 1x Lexaurin a uzivam ho druhy tyzden, bez neho nemam sancu zaspat. Chcem to navykove svinstvo vysadit, ako mam postupovat? Je vobec nieco prirodne co ma uspi ked mi nestaci ani melatonin, valeriana, rumancek, levandula a medovka v koncentrovanych liekoch ?Nemala som ziadnu vaznu chorobu, covid, uraz ani operaciu, dakujem za radu.

Dobrý deň, 
ak užívate Lexaurin, máloktorý voľnopredajný liek na nespavosť a upokojenie Vám zaberie. Treba vyskúšať, na každého účinkuje niečo iné. Lexaurin len tak samovoľne nevysadzujte, kontaktujte svojho lekára a on Vám povie ako postupne vysadiť Lexaurin. 
Aj naďalej treba hadať príčinu nespavosti a tú liečiť. 
Prajem veľa zdravia!
  • Mozog a nervová sústava
žena 05. 08. 2021
žena 05. 08. 2021

Dobrý deň, prosím Vás o odpoveď. Beriem rá

Dobrý deň, prosím Vás o odpoveď.
Beriem ráno lexaurin, 1x denne tebokan , večer risperin 2mg. Môžem nahradiť lexaurin / stressfixom bez konzultácie s lekárom? Čítala som o ňom že je tiež na podporu duševného stavu. Ďakujem. Ľubica

Dobrý deň, 
nie, bez konzultácie s lekárom liek náhle nevysadzujte. Kontaktujte s danou otázkou Vášho ošetrujúceho lekára. 
Prajem veľa zdravia!
  • Mozog a nervová sústava
muž, 47 rokov 05. 08. 2021
muž, 47 rokov 05. 08. 2021

Dobrí večer prosím vás o poradít

Dobrí večer prosím vás o poradít môžem kombinovať metamistad z frontinom lebo ja bez toho nezaspím ďakujem vám za ochotu.

Dobrý deň, 
Metamistad a Frontin spolu interagujú, táto kombinácia sa neodporúča. Metamistad užite večer a Frontin až pred spaním, aby tam bol odstup minimálne 2 hodiny. 
Prajem veľa zdravia!