Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Mozog a nervová sústava
žena, 60 rokov 03. 06. 2021
žena, 60 rokov 03. 06. 2021

Dobrý deň prajem,chcela by som spytat ... už pár

Dobrý deň prajem,chcela by som spytat ... už pár rokov beriem antidepresíva ,mam len ľahšiu formu.Užívala som dlho Alventu 75,potom 150.Keďže mam chronické bolesti po operáciách chcrbtice,,moja psychiatricka skúsila vymeniť za Dulseviu 30,potom na 60,keďže niekedy antidepresíva pomáhajú lepšie znášať bolesti....ani po niekoľkých mesiacoch sa nejako nedostavil účinok a medzitým bolo zrejme veľa na mna ,som sa dostala do stavu akejsi letargie,nemala som chuť nič robit ,atd.Vymenila doktorka Dulseviu za Elontril,s tým že dva dni som znižovala Dulseviu a potom začala Elontril.Vlastne sa mi nejako pomaly zlepšuje stav,ale závraty ma vyradili akosi z prevádzky.Sú to skôr take závraty viazane na oči .Môže to byt dôsledok prestania z Dulsevie?...srdečne dakujem a netrpezlivo čakám odpoved ,

Dobrý deň.
Nepíšete, ako dlho už beriete Elontril (a neberiete Dulseviu), ale je možné, že závraty sú spôsobené príliš rýchlym znižovaním dávky Dulsevie. Ak ešte máte nejakú Dulseviu, môžete prechodne skúsiť malú dávku (15mg) pridať k Elontrilu a ak sa závraty zmiernia, tak je to vysadením Dulsevie. Ak nespozorujete zmenu, tak to môže byť nežiaduci účinok Elontrilu.
  • Mozog a nervová sústava
žena, 68 rokov 02. 06. 2021
žena, 68 rokov 02. 06. 2021

Dobry den prajem. Mala by som na Vas otazku ohladom

Dobry den prajem. Mala by som na Vas otazku ohladom lieku Duloxetin
Beriem ho na panicku poruchu a uzkost. Mam ho nasadeny 12dni zatial a nemam pocit, ze by sa moj stav zlepsoval. Mam pocit, ze moj zly stav sa este kusok zhorsil. Nic ma nezaujima, som apaticka. Teraz neviem, ci je to len sucast liecby a liek este nestihol zabrat a toto su nejake vedlajsie ucinky, alebo mam radsej lekara poziadat o vymenu lieku. K tomu beriem este sulpirid na ukludnenie.
Prosim Vas, kedy asi mozem ocakavat nejake zlepsenie mojho stavu.
Dakujem pekne za odpoved

Dobrý deň!
Účinok pri Duloxetine sa prejaví až po 14 - 28 dňoch užívania. Buďte trpezlivá a skúste dať tomu šancu ešte 2 týždne.
S pozdravom 
PharmDr. Silvia Grbáliková, 
  • Mozog a nervová sústava
žena, 70 rokov 02. 06. 2021
žena, 70 rokov 02. 06. 2021

Dobrý deň užívam každý deň nevrol 0, 25

Dobrý deň užívam každý deň nevrol 0, 25 až o,5 na úzkosť a vnútorný nepokoj pociťujem po užití takú slabosť do noch vnútorný trás ktorý sa opakuje niekedy aj počas dňa neviem či je to s toho nevrolu liek užívam asi 3 roky zo začiatku bolo všetko ok teraz sa to pokazilo moje lieky sú cavinton Forte ráno, befoli , magnézium a liek na cholesterol ďakujem

Dobrý deň, 
Liek Neurol nie je na dlhodobé užívanie, mal by sa užívať podľa potreby maximálne 12. týždňov, inak vzniká fyzická závislosť na lieku. Medzi časté nežiaduce účinky patrí tras. Znížte dávky lieku Neurol. Ak bude stav pretrvávať aj po znížení dávky, kontaktujte svojho lekára.
S pozdravom
PharmDr. Lenka Fogelová
  • Mozog a nervová sústava
muž, 24 rokov 01. 06. 2021
muž, 24 rokov 01. 06. 2021

Dobrý deň.Trpím na úzkosť ktorá je sprevádzaná

Dobrý deň.Trpím na úzkosť ktorá je sprevádzaná neustálym pocitom na zvracanie(niekedy aj zvracanie), neustale preháňanie za wc, sucho a hrča v hrdle a podobne a vždy to prichádza v poobedňajších alebo večerných hodinách.Toto obdobie momentalne trvá asi dva mesiace ale žiaľ som na to prišiel neskoro a začal užívať lieky len pred pár dňami a konkrétne Spitomin 5mg 3x denne, Cipralex 10mg jednu tabletu ráno a Prothazin jednu tabletu večer.Úzkosť mi spôsobuje posledný týždeň problém s prijímaním potravín a chcem sa opýtať či je možné popri liekoch vyskúšať Hylak, aspoň na to aby mi žalúdok a čreva začali nejako fungovať..
Tak isto sa chcem opýtať či je možné si občas pri silnejšej úzkosti dať Neurol 0,5 k týmto liekom.Ďakujem vopred za odpoveď.

Dobrý deň, 
Áno, kvapky Hylak môžete užívať s danými liekmi. 
Pri súčasnom podávaní antidepresív (Cipralex) a anxiolytík (Spitomin) sa môže potencovať tlmivý účinok na CNS. Kombinácia Spitominu a Neurolu nie je vhodná, obe patria do skupiny anxiolytík, vyžaduje sa zvýšená opatrnosť. Neurol nie je vhodný užívať ani s liekom Prothazin, dochádza opäť k potenciácii účinku.
S pozdravom
PharmDr. Lenka Fogelová
  • Mozog a nervová sústava
žena, 35 rokov 30. 05. 2021
žena, 35 rokov 30. 05. 2021

Dobry den, mam diagnozu uzkostnodepresivna porucha, uzivam Triticco na noc

Dobry den, mam diagnozu uzkostnodepresivna porucha, uzivam Triticco na noc 2/3 a k tomu Haloperidol kvapky 2x2 kvapky denne (podozrenie na OCD/nervovy tik), cez den vsak stale pocitujem nervozitu a niekedy aj uzkost. Jedine co sa mi polepsilo, je ze spim uz 7 hodin, nie 3. Ale niekedy sa v noci budim na pocit, ze nedycham a umieram, strach, srdce busi. Rano mavam depresivne myslienky. Najhorsia je ta nervozita cez den, davam si uz treti tyzden aj Lexaurin kazdy den 0,75, bojim sa, ze si vytvorim zavislost. Aky mate prosim nazor na Spitomin, nemohla by som nim nahradit Lexaurin? Resp. celkovo liecbu. Dakujem :(

Dobrý deň,
mali by ste sa okamžite obrátiť na Vášho lekára. Dlhodobé užívanie lieku Lexaurin nie je vhodné na liečbu depresie a úzkosti.
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová
  • Mozog a nervová sústava
muž, 33 rokov 30. 05. 2021
muž, 33 rokov 30. 05. 2021

Dobrý deň, môžem na Alventu 75mg ktorú beriem rá

Dobrý deň, môžem na Alventu 75mg ktorú beriem ráno a naobed užívať dorsiflex?
Ďakujem

Dobrý deň,
súčasné užívanie oboch liekov sa nevylučuje. Môžete očakávať zvýšený tlmivý efekt, ak by Vám to prekážalo, Dorsiflex užívajte večer, kedy liek Alventa neužívate.
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová
  • Mozog a nervová sústava
žena, 56 rokov 28. 05. 2021
žena, 56 rokov 28. 05. 2021

Dobrý deň môžem sa spýtať môžu sa

Dobrý deň môžem sa spýtať môžu sa kombi ovat tabletky štvrť neurol a večer persen na prírodnej báze?? Dakujem

Dobrý deň!
Môžete kombinovať Persen a štvrť tablety Neurolu, ale musíte počítať s tým, že si navzájom zvyšujú tlmivý účinok, ak ich užijete krátko po sebe alebo naraz.
S pozdravom 
PharmDr. Silvia Grbáliková, 
  • Imunita
  • Mozog a nervová sústava
žena, 22 rokov 27. 05. 2021
žena, 22 rokov 27. 05. 2021

Dobrý deň, prosím vás , môže sa niekomu

Dobrý deň, prosím vás , môže sa niekomu po očkovaní na Covid spustiť nádorové ( onkologické ) ochorenie, alebo je možné že ak má niekto v rodine nejaké neurodegeneratívne ochorenie ( Jacobs Creutfeltz ......) je možné že vakcína na Covid mu toto ochorenie spustí ?
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Dobrý deň, 
dané otázky prosím smerujte na Vášho ošetrujúceho lekára. 
S pozdravom
PharmDr. Lenka Fogelová
  • Mozog a nervová sústava
27. 05. 2021
27. 05. 2021

Dnes mi bol predpísaný liek lyxit a k tomu

Dnes mi bol predpísaný liek lyxit a k tomu neurol. 1.mg brala som 4 roky frontin ma niekto skúsenosti s liekom mam zlé skúsenosti s AD dakujem

Dobrý deň, 
liek Neurol a Frontin majú rovnakú účinnú látku – alprazolam, ktorý nie je vhodný na dlhodobé užívanie. Lyxit patrí medzi antidepresíva a používa sa proti depresii a úzkosti. Osobne nemám skúsenosti s daným liekom, treba sledovať nežiaduce účinky a v prípade potreby kontaktovať Vášho ošetrujúceho lekára. 
S pozdravom
PharmDr. Lenka Fogelová
  • Mozog a nervová sústava
žena, 39 rokov 27. 05. 2021
žena, 39 rokov 27. 05. 2021

Dobrý deň, pred 8 rokmi mi bola diagnostikovaná panická porucha (

Dobrý deň, pred 8 rokmi mi bola diagnostikovaná panická porucha (aj keď neskôr to prešlo skôr do generalizovanej úzkostnej poruchy). Vtedy po užívaní alprazolamu (dočasne) a citalecu po cca 7 mesiacoch bolo na 4 roky dobre, bez nutnosti akejkoľvek liečby. V 2017 prišla recidíva, dostala som zas alprazolam (na čas) + paretin, avšak 2 týždne som z toho paretinu bola absolútne vyradená z činnosti, lebo mi od neho bolo strašne zle. Potom keď zabral, začala som mať zas problém s nespavosťou, tak mi k nemu dr. pridala aj trittico. Po polroku liečby bol zas takmer na 4 roky pokoj. Teraz sa mi úzkosti vrátili, no kým sa dostanem k dr. (dlho sa čaká na termín), nasadila som si alprazolam (ešte staré zásoby, 2-3x denne 0,25mg), aby som mohla normálne fungovať v práci. No večer je úzkosť a nepokoj najhorší, mám ešte doma trittico, myslíte, že by som mohla pridať na večer k alprazolamu aj 0,50 mg trittico? Ja viem, že dr. ma bude tlačiť skôr do SSRI antidepresív (lebo na trittico má názor, že pri úzkostnej poruche nie je zrovna liekom voľby), no z trittica mi nebolo zle a nespavosť úplne zmizla. Navyše z tých SSRI som počas celej liečby zakúsila anorgazmiu :-/. Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
mali by ste sa určite obrátiť na Vášho lekára. V prípade recidívy by mal lekár konzultovať liečbu čo najskôr, verím, že tak bude i vo Vašom prípade. Nie je vhodné tak kombinovať lieky - zostatky ako ste napísali.  A čo sa týka vedľajších účinkov antidepresíva Paretin, treba informovať lekára, sú aj iné možnosti a modernejšie prípravky. 
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová