Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Imunita
  • Obličky a pohlavné orgány
žena, 37 rokov 08. 05. 2021
žena, 37 rokov 08. 05. 2021

Dobrý deň, chcem sa spýta, mám zápal

Dobrý deň, chcem sa spýta, mám zápal močových ciest, užívam liek Nolicin, dnes posledný deň, na kontrolu ku obvodnej lekárke s močom idem štvrtok, ale v stredu som dostala pozvánku na prvé očkovanie Modernou. Môžem naň v pohode ísť, aj keď neviem, či mám tie močové cesty už v poriadku? Ďakujem Mária 37r. (Modernu dostanem v mojom veku, kvôli tomu, že som astmatička).

Dobrý deň,
pokojne sa môžete nechať očkovať, nakoľko nejde o akútne horúčkovité ochorenie, nie je bezprostredný dôvod na odďaľovanie očkovania. Váš zdravotný stav a vhodnosť vakcinácie ešte pred očkovaním zváži lekár, verím, že ani on nenájde  dôvod na nepodanie očkovacej látky.
Pekný deň.
Prajem veľa síl a pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.


  • Obličky a pohlavné orgány
muž, 29 rokov 03. 05. 2021
muž, 29 rokov 03. 05. 2021

Dobrý deň, už týždeň mám problém s č

Dobrý deň, už týždeň mám problém s častým močením. Niekedy aj 4 krát za pol hodinu. Nepociťujem pri tom žiadne pálenie ani svrbenie či bolesť len jednoducho mám časté nutkanie na močenie. Niekedy je to silný prúd a inokedy iba pár kvapiek. Ale v oboch prípadoch mám pocit plného mechúra. Poraďte prosím čo by to mohlo byť a čo by nato pomohlo. Ďakujem.

Dobrý deň.
Pravdepodobne ide o mierny zápal močového mechúra. Môžete skúsiť prípravky s brusnicami a manózou, alebo doniesť vzorku moču ošetrujúcemu lekárovi a ten rozhodne o ďalšom postupe.
S pozdravom
PharmDr. Henrich Zverbík

  • Obličky a pohlavné orgány
žena, 35 rokov 23. 04. 2021
žena, 35 rokov 23. 04. 2021

Dobrý deň, je možne kombinovať lieky Uro-Vaxom a

Dobrý deň, je možne kombinovať lieky Uro-Vaxom a Uroval manosa akút? Ďakujem

Dobrý deň.
Liek Uro- vaxom môžete používať spolu s prípravkom Uroval manosa akut. Uro-Vaxom lieči nielen akútnu fázu infekcie močových ciest, ale pôsobí aj preventívne proti opakujúcim sa infekciám. Zároveň má iný mechanizmus účinku v akútnej fáze ochorenia ako Uroval manosa, takže sa môžu navzájom vhodne dopĺňať. Nezabudnite na zvýšený príjem nesladených tekutín, ktorý je pri infekciách dôležitý. Prajem skoré zlepšenie.
S pozdravom
PharmDr. Ladislav Lukáš


  • Obličky a pohlavné orgány
  • Imunita
žena, 37 rokov 20. 04. 2021
žena, 37 rokov 20. 04. 2021

Dobrý deň. Mam 37 rokov a v roku 2019 mi

Dobrý deň. Mam 37 rokov a v roku 2019 mi diagnostikovali Systémový lupus erythematosus (SLE) (popritom od roku 2012 som na bezglutenovej diéte-Celiakia). Denne užívam Metypred 4mg a 1x Plaquenil 200mg. Ktorou vakcínou je najbezpečnejšie sa dať zaočkovať a či je potrebne pred očkovaním vysadiť Plaquenil? Ďakujem pekne.

Dobrý deň,
akoukoľvek dostupnou. A netreba.
Situácia v súčasnosti, podľa mojich informácií, neumožňuje výbere očkovacej látky. Pri všetkých očkovacích látkach ich prínos ďaleko prevyšuje možné riziko. Rôzne typy vakcín majú rôzne mechanizmy a teda je možné očakávať aj inú reakciu, Vo všeobecnosti sa javí, že vektorové vakcíny vyvolávajú masívnejšiu imunitnú odpoveď (a s tým spojené aj mierne vyššie riziko) ako mRNA vakcíny.
Vaše ochorenie ani spomínaná liečba nie sú dôvodom na odďaľovanie očkovania.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.


  • Imunita
  • Obličky a pohlavné orgány
žena, 35 rokov 13. 04. 2021
žena, 35 rokov 13. 04. 2021

Môžem sa dať zaočkovať vakcínou Astrazeneca, ak

Môžem sa dať zaočkovať vakcínou Astrazeneca, ak momentálne užívam antibiotiká Doxyhexal na preliečenie ureoplazmy?

Dobrý deň,
pokiaľ z dôvodu infekcie nepociťujete slabosť, nadmernú únavu alebo nemáte teplotu, užívanie antibiotika nie je prekážkou pre absolvovanie očkovania.
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová


  • Ostatné
  • Mozog a nervová sústava
  • Obličky a pohlavné orgány
žena, 35 rokov 10. 04. 2021
žena, 35 rokov 10. 04. 2021

Dobrý deň prajem. Začala som užívať Citalec 20

Dobrý deň prajem. Začala som užívať Citalec 20 ráno polovicu. K tomu Frontin 0.25 polovicu ráno a polovicu večer. Napína ma na vracanie a cítim nervozitu. Čo môžem užívať na žalúdok? Iberogast asi nie keď obsahuje alkohol? A tiež od bolesti pri menštruácii aký liek môžem? Panadol? Paralen?

Dobrý deň.
Predpokladám, že problémy, ktoré udávate, súvisia s ochorením, pre ktoré Vám bol preparát Citalec predpísaný. Jeho účinok a tým i ústup problémov však nastupuje až po 21 dňoch užívania. Vhodné by bolo užívať krátkodobo - prvých 14 dní liečby Citalecom i  Frontin v dávke 0,25mg-1 tabletu ráno a 1 tabletu večer. Na začiatku je táto kombinácia vhodná nakoľko zmierňuje pocit nervozity a napätia. Keď nastúpi účinok Citalecu, teda po 14-21 dňoch liečby,  treba Frontin z liečby vysadiť, vzhľadom k tomu, že môže viesť k vytvoreniu závislosti. Citalec sa užíva dlhodobo, nie je návykový, liečbu Vám musí riadiť Váš lekár.
Bolesti pri menštruácii je možné zmierniť užitím Paralenu či Panadolu, ešte vhodnejšia by bola liečba Algifenom vo forme kvapiek, tento preparát je však viazaný na lekársky predpis. V prípade, že nemáte problémy so žalúdkom alebo sa neliečite na bronchiálnu astmu vhodný je i ibuprofen
Veľa zdravia
Mgr. Miroslav Molčan


  • Imunita
  • Ostatné
  • Obličky a pohlavné orgány
žena, 52 rokov 09. 04. 2021
žena, 52 rokov 09. 04. 2021

Dobrý deň, asi 10 rokov užívam HSL Femoston 2/

Dobrý deň, asi 10 rokov užívam HSL Femoston 2/10, preto sa obavám očkovania Astra Zenecou. Na bruchu sa mi začali tvoriť drobné červené bodky ( petechie). Trpím neurovegetativnou dystóniou, chronickými zápalmi štítnej žľazy, zápalmi čriev, chronická rinithida, artritida. Neviem, či je v mojom prípade vhodne sa dať zaočkovať, pokiaľ ide hlavne o dlhodobé užívanie HSL. Ďakujem.

Dobrý deň,
všeobecne platí, že očkovania je aj vo Vašom prípade prínosom. Určite ale bude potrebné tieto súvislosti prekonzultovať s Vašim ošetrujúcim lekárom, resp. gynekológom, aj vzhľadom na to, že určité problémy s podkožným krvácaním mate už teraz, či súvisia so substitúciou hormónov, alebo s inou diagnózou.
Veľa zdravia
PharmDr. Antonín Kozák


  • Obličky a pohlavné orgány
žena, 29 rokov 01. 04. 2021
žena, 29 rokov 01. 04. 2021

Dobrý deň, chcem sa spýtaťužívam HAK Sunya

Dobrý deň, chcem sa spýtaťužívam HAK Sunya 4. mesiac... Keď som mala 20 tiež som ju užívala a bolo všetko ok... teraz mám 29 a napriek tomu že ju už užívam 4 . mesiac tak ku koncu tabletiek / posledných 5/ sa mi spustí slabé krvácanie.. Evidentne mi tá hladina hormónov nevyhovuje resp. je nepostačujúca? Inak ťažkosti gynekologické nemám. Ďakujem za radu

Dobrý deň,
nepravidelné krvácanie patrí medzi najčastejšie nežiadúce účinky HAK spolu s nevoľnosťou, zvýšením telesnej hmotnosti, napätím v prsníkoch a bolesťami hlavy. Zvyčajne sa objavujú na začiatku liečby a sú prechodné. Ak iné ťažkosti nemáte, vydržte ešte 1-2 cykly a ak sa to nezlepší, dohodnite sa s gynekológom na zmene.
Prajem veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová



  • Obličky a pohlavné orgány
žena, 39 rokov 25. 03. 2021
žena, 39 rokov 25. 03. 2021

Dobrý deň, Aké je dávkovanie Biseptol 480mg na zá

Dobrý deň,
Aké je dávkovanie Biseptol 480mg na zápal močových ciest? A kolko dní by mala trvať liečba? Zápal je len v začiatkoch (nutkanie často močiť a trocha pálenie pri močení). Hmotnosť 55kg.
Za odpoveď vopred ďakujem.

Dobrý deň,
dávkovanie Biseptolu pri zápale močových ciest je v priemere 2 tablety každých 12 hodín, dĺžka terapie je minimálne 5 dní, pokiaľ to zdravotný stav vyžaduje, môže sa podávať aj dlhodobo 3-12 mesiacov v dávke 1 tableta večer.
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová



  • Obličky a pohlavné orgány
  • Srdce a cievy
žena, 28 rokov 03. 03. 2021
žena, 28 rokov 03. 03. 2021

Dobry den, chcela by som sa opytat - kazdy den uzivam

Dobry den, chcela by som sa opytat - kazdy den uzivam liek Tritace 2,5 (kvoli chronickemu nefritickemu syndromu s pretenuriou). Obvodny lekar mi dnes predpisal Biseptol 480 kvoli leukocytom v moci. V aplikacii VSZP za mi potom zobrazilo upozornenie na kombinaciu tychto dvoch liekov, konkretne "Riziko zvysenia hladiny draslika v plazme." Mozem teda Biseptol uzivat, alebo je to neodporucane? Vopred dakujem za odpoved.

Dobrý deň.
Riziko je minimálne, počas užívania Biseptolu Vám možno stúpne draslík, ale určite nehrozia komplikácie.
S pozdravom
PharmDr. Henrich Zverbík