Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Obličky a pohlavné orgány
  • Srdce a cievy
21. 08. 2020
21. 08. 2020

Dobrý deň môžem skombinovať lexaurin, prestarium s paralenom proti

Dobrý deň
môžem skombinovať lexaurin, prestarium s paralenom proti bolesti pri menštruácii?

Ďakujem

Dobrý deň.
Nie celkom jednoznačne položená otázka, resp. nerozumiem aký význam by mohol mať liek Prestarium pri bolestivej menštruácii. Ak sú Lexaurin a Prestarium pravidelne užívané lieky, tak pridanie Paralenu nespôsobí problémy.
S pozdravom
  • Obličky a pohlavné orgány
21. 08. 2020
21. 08. 2020

Dobrý deň, môžem spolu užívať biseptol a brusnicový

Dobrý deň, môžem spolu užívať biseptol a brusnicový urosept čaj? Ďakujem.

Dobrý deň.
Zatiaľ som sa nestretol s problémom pri užívaní týchto dvoch prípravkov spolu (ani Biseptolu s inými brusnicovými preparátmi).
S pozdravom
  • Obličky a pohlavné orgány
žena, 45 rokov 19. 08. 2020
žena, 45 rokov 19. 08. 2020

Dobrý deň, Môže liek Imodium znížiť účinky antikoncepcie

Dobrý deň,
Môže liek Imodium znížiť účinky antikoncepcie Yadine?
Ďakujem.

Dobrý deň.
Nemám informáciu, že by Imodium znižovalo účinok antikoncepcie, za to dlhotrvajúca hnačka určite áno.
S pozdravom
  • Obličky a pohlavné orgány
žena, 31 rokov 21. 07. 2020
žena, 31 rokov 21. 07. 2020

Dobrý den,ja by som sa chcela opýtať či

Dobrý den,ja by som sa chcela opýtať či môžem mať dlhšiu menštruáciu keď beriem betahistin?dakujem

Dobrý deň,
nie, užívanie betahistínu by nemalo spôsobovať predĺženie menštruačného cyklu.
S pozdravom 
Mgr. Miroslav Molčan 
  • Obličky a pohlavné orgány
žena 02. 07. 2020
žena 02. 07. 2020

Dobry den, moj gynekolog mi predpisal Ciplox 500, nakolko mi

Dobry den,
moj gynekolog mi predpisal Ciplox 500, nakolko mi v ramci preventivnej prehliadky bola odobrata vzorka mocu, ktora je vraj pozitivna. Nemam ziadne bolesti, palenia a pod., jedine, na co som ho upozornila bolo castejsie mocenie, prip. mocenie na 2 x pri jednej navsteve WC. O tychto atb uz z minulosti viem, ze sa povazuju za nebezpecne kvoli vedlajsim ucinkom. Upozornovali na to v roku 2019 aj media. Chcem sa teda opytat a poprosit o radu, ci je nutne ich zobrat, prip. aka by bola ich alternativa. Tych vedlajsich ucinkov sa naozaj bojim a nemam pocit, ze by bol moj zdravotny problem az taky vazny.
Za odpoved vopred dakujem.

Dobrý deň.
Liek Ciplox 500 bol pred zverejnením týchto informácii najčastejšie predpisovaným liekom na infekciu močových ciest. Nežiadúcich účinkov sa nemusíte obávať, pokiaľ ide o krátkodobé užívanie. Pravda je však taká, že sú odporúčania, ktoré kážu nepoužívať tieto antibiotiká na bežné infekty. Neviem, či Vám tento liek bol nasadený na základe kultivácie. Pokiaľ áno, doporučujem Vám liek užívať.
S pozdravom
PharmDr. Miroslav Čučka
  • Obličky a pohlavné orgány
žena, 43 rokov 25. 06. 2020
žena, 43 rokov 25. 06. 2020

Dobry den pred par dnami som omylom zjedla nerethisteron jednu

Dobry den pred par dnami som omylom zjedla nerethisteron jednu tabletku v strede svojho menstruacneho cyklu,teraz mam uz asi treti den slabe hnede spinenie. Co mam robit,mam utekat ku svojej gynekologicke. Bojim sa,ze sa mi rozhadze ms cyklus. Dufam,ze to nie je nebezpecne?

Dobrý deň,
užitím jednej tabletky ste si ublížiť nemohli, mierne špinenie sa dostaviť mohlo, ale predpokladám, že v priebehu nasledujúceho cyklu dôjde k upraveniu. Ak by Vám špinenie neprestalo alebo sa naopak zhoršovalo a opakovalo, zvážte návštevu lekára. Nemusí súvisieť s užitím tabletky Norethisteronu.
Pekný deň
  • Obličky a pohlavné orgány
žena, 22 rokov 10. 06. 2020
žena, 22 rokov 10. 06. 2020

Dobrý deň, mávam silné menštruačné bolesti a

Dobrý deň,
mávam silné menštruačné bolesti a preto som dostala ako darček Weider Premium Tribulus. Na internete som sa dočítala, že zvyšuje chuť na sex a také, ale nikde som sa nedočítala, že by pomohlo proti kŕčom. Som panna, sex neriešim a zriedka cvičím. Tribulus sa bojím začať brať. Čo mi poradíte, mám ich brať na menštruáciu ? Ďakujem

Dobrý deň,
Tribulus terestris alebo Kotvičník zemný nepôsobí proti kŕčom priamo, ale prostredníctvom zlepšenia hormonálnej nerovnováhy, lepší účinok by som predpokladala u žien v menopauze. Neviem, do akej miery ste skúšali osvedčené preparáty s analgetickým a spazmolytickým účinkom s obsahom paracetamolu, ibuprofénu, kyseliny acetylsalicylovej - dostať ich v lekárni bez lekárskeho predpisu. Ja by som Vám skôr odporučila niektorý z nich. Pokiaľ by sa Vám zdali málo účinné, lekár Vám môže predpísať na lekársky predpis silnejší prípravok. Preferujte potraviny s vysokým obsahom flavonoidov  slivky, čučoriedky/, draslíka/ banány, orechy, marhule/, a vitamínov skupiny B. Pozitívne pôsobí zázvor vďaka účinku proti zápalu a bolesti, aplikácia suchého tepla / termofór, nápasť/. Z bylinkových preparátov priaznivo pri týchto ťažkostiach pôsobí púpalka dvojročná a čaj z mäty, rumančeka, angeliky. Ťažkosti by sa vekom mohli zmierňovať.
Prajem Vám všetko dobré.
  • Obličky a pohlavné orgány
25. 05. 2020
25. 05. 2020

Dobrý deň, môže dcéra 10 rokov užívať

Dobrý deň, môže dcéra 10 rokov užívať súčasne xorimax a tinkturu z kapucinky? Ďakujem.

Dobrý deň. 
Ako doplnok k antibiotickej liečbe je možné užívať tinktúru z kapucínky. Využíva sa hlavne pri zápaloch močových ciest. Doporučujem dodržať 2-hodinový odstup od užitia antibiotika. Pri podávaní tinktúry z kapucínky sa riaďte dávkovaním, ktoré určil výrobca ( je uvedené na krabičke, alebo v príbalovom letáku), niektoré nie sú vhodné pre deti do 12rokov. 
S pozdravom
  • Obličky a pohlavné orgány
22 rokov 23. 03. 2020
22 rokov 23. 03. 2020

Dobrý deň, informovala by som sa či je možné, ž

Dobrý deň, informovala by som sa či je možné, že Dorsiflex tabletky som mala predpísané na silné menstruačné bolesti, kŕče? Ďakujem

Dobrý deň,
veľmi ťažko, menštruačné bolesti sú spôsobené sťahmi hladkého svalstva a myorelaxanciá uvoľňujú kŕče priečne pruhovaného (teda kostrového) svalstva.
S pozdravom
  • Obličky a pohlavné orgány
žena, 36 rokov 17. 03. 2020
žena, 36 rokov 17. 03. 2020

Dobrý večer prajem. Už týždeň mam silné bolesti

Dobrý večer prajem. Už týždeň mam silné bolesti drieka, v krížovej oblasti, vyžarujúce do bedier, až ku kostrci. Prvé tri dni som len ležala, nevedela vôbec na nohy. Dostala som Mydocalm a Diclofenac Duo. Nejaká úľava nastala, ale nič moc. Teraz po týždni som dostala 5injekcii Ketonal. Po prvej ma bolelo miesto vpichu a palilo aj stipalo, asi cca po polhodine až hodine po podaní. Je to normálne??? Ďakujem.

Dobrý deň,
neviem na Vašu otázku odpovedať ani kladne ani záporne  pretože píšete, že tých injekcií bolo 5 a pri tých ďalších štyroch sa už tieto príznaky asi neobjavili. Všetky tri Vami vymenované lieky sú len na predpis lekára to znamená , že vaša liečba je pod kontrolou lekára. Asi je to podľa Vášho lekára " normálne " pretože inak by v liečbe nepokračoval. ( Ak ste ho po podaní prvej injekcie o svojich pocitoch informovali )
S pozdravom
PharmDr. Viliam Fedorko