Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Obličky a pohlavné orgány
žena, 23 rokov 02. 03. 2021
žena, 23 rokov 02. 03. 2021

Dobrý deň, -akútna cystitída, najprv nasadený suprax (nezabral),

Dobrý deň,
-akútna cystitída, najprv nasadený suprax (nezabral), potom ciprinol 250 (do cca 3 dní sa to vrátilo), z moču vysoké leukocyty, ale v labáku im nevyšlo nič. (urologička momentálne neordinuje 3 týždne), ale dávnejšie mi dala pre istotou biseptol 480mg 14ks, chcem sa spýtať aké dávkovanie by bolo najvhodnejšie (mám 46kg)a či je nejaká interakcia/kontraindikácia, keď beriem Euthyrox (ráno 25μg). Prípadne, či existuje nejaký liek s obsahom kys. hyaluronovej na podporu pri urogyneko ťažkostiach. (O týždeň by som mala ísť na 2. dávku vakcíny - pfizer, ovplyvnia to nejako ATB, (nemala som ani nemám teplotu)? Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň.
Vakcínu antibiotiká neovplyvnia, len sa môže zhoršiť cystitída, takže by bolo vhodné ju vyliečiť pred podaním vakcíny. Dávkovanie Biseptolu je 1 tableta každých 12 hodín, prípadne sa prvé 2 dni dávajú 2 tablety každých 12 hodín. Euthyrox nemá s Biseptolom interakciu.
S pozdravom
PharmDr. Henrich Zverbík


  • Obličky a pohlavné orgány
žena, 60 rokov 26. 02. 2021
žena, 60 rokov 26. 02. 2021

Dobrý deň. Môžem namiesto lieku Yentreve na únik moč

Dobrý deň. Môžem namiesto lieku Yentreve na únik moču úžívať iný liek s tou istou účinnou látkou napr. Duloxetin Mylan a pod. Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
liek Yentreve má rovnakú účinnú látku ako Duloxetin. Liek Yentreve bol vyradený z kategorizačného zoznamu liekov, preto lekár vyberal liek s rovnakou účinnou látkou pod iným názvom. 
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová

  • Obličky a pohlavné orgány
  • Mozog a nervová sústava
žena, 30 rokov 25. 02. 2021
žena, 30 rokov 25. 02. 2021

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Viem, že

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Viem, že sa by sa Biseptol nemal užívať s Aspirínom, ale platí to aj keď ide o profylaktické podávanie Biseptolu na večer ako prevencia rekurencie infekcie močových ciest?

Pekný deň,
kombináciu lieku Biseptol s liekom Aspirín treba dobre zvážiť. Pri ich súčasnom užívaní sa zosilňujú nežiadúce účinky liekov. Kombinácia vyžaduje veľkú opatrnosť, zvlášť keď oba lieky chcete pravdepodobne užívať dlhší čas súčasne.
S pozdravom 
PharmDr. Daniela Filippová

  • Obličky a pohlavné orgány
  • Tráviaca sústava
žena, 24 rokov 23. 02. 2021
žena, 24 rokov 23. 02. 2021

Dobrý deň chcem sa opýtať môžem užívať

Dobrý deň chcem sa opýtať môžem užívať magne b6 ak užívam lieky helicid 20 aj ursosan 250mg

Dobrý deň,
určite, kombinácia je účinná a bezpečná.
S pozdravom
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.


  • Obličky a pohlavné orgány
žena, 28 rokov 22. 02. 2021
žena, 28 rokov 22. 02. 2021

Dobrý večer môžem kombinovať naraz Paralen a Monural

Dobrý večer môžem kombinovať naraz Paralen a Monural 3g ?

Dobrý deň,
bez problémov.
Veľa zdravia.
PharmDr. Henrich Zverbík

  • Imunita
  • Obličky a pohlavné orgány
36 rokov 14. 02. 2021
36 rokov 14. 02. 2021

Dobrý deň, dcéra 5ročna má problémy s

Dobrý deň, dcéra 5ročna má problémy s močovými cestami. Teraz sme dostali Biseptol, berieme 2x za deň, dva dni už máme za sebou a účinok zatiaľ neprišiel. Bolesť pri močení príde nad ranom keď sa prebudí a ide cikať, potom chodí každú chvíľu na WC a plače, že ju to bolí. Pred obedom je už lepšie a poobede a večer už nič. A zase od tej 3-5 ráno. Inokedy keď dostane antibiotika jej zaberú a v prvý deň v noci už takéto problémy nemáme.
Môže byť, že Biseptol jej nepomáha? Berieme ho 12.2 a 13.2, v decembri sme mali dvoje antibiotika Augmentin duo a Zinat.
Ďakujem

Dobrý deň,
V prvom rade by som odporučil kontrolu dávkovania. Prípravok Biseptol sa dáva v dvoch denných dávkach, ideálne teda každých 12 hodín. Celková denná dávka by u dieťaťa vo všeobecnosti mala byť 6mg  trimetoprimu a 30 mg sulfametoxazolu na kg telesnej hmotnosti. Inak povedané, Biseptol 120 tbl by u detí mali byť podávané v dávke 2xdenne 1½ tbl na každý 10kg hmotnosti. Ak tomu tak nie je, odporúčam po konzultácii s lekárom úpravu dávkovania.
Samozrejme, kombinácia týchto dvoch látok účinne pôsobí na väčšinu mikroorganizmov zodpovedných za zápaly močových ciest, na niektoré však nezaberá (Pseudomonas aeruginosa, bakteroidy, spirochéty, mykobaktérie, ricketsie a mykoplazmy). 
Ak by prípadná úprava dávkovania nepomohla, odporúčam po konzultácii s lekárom zmenu farmakoterapie, ideálne na základe laboratórneho stanovenia citlivosti.
Prajem všetko dobré a pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

  • Obličky a pohlavné orgány
žena, 43 rokov 13. 02. 2021
žena, 43 rokov 13. 02. 2021

Keď si o 15:15 vzala pre veľkú úzkosť

Keď si o 15:15 vzala pre veľkú úzkosť polku Neurol 0.5 a okolo 19:00 mi bolo stále zle vzala som 3 tbl Persen mozem vziať Neurol ešte alebo v akom rozostupe môžem vziať Neurol keď mi je ho hrozne zle teraz je 20:00

Dobrý deň,
Maximálna denná dávka je 4mg alprazolamu (Neurol), takže v prípade potreby môžete o 4-6 hodín užiť ďalšiu dávku. Samozrejme však treba počítať s pomerne výrazným útlmom ako i so skutočnosťou, že každý človek znáša vyššie dávky inak. Pri takýchto vyšších dávkach sa totiž môžu prejaviť niektoré nežiaduce účinky, ktoré môžu Váš stav dokonca i zhoršiť. Preto v žiadnom prípade neodporúčam svojvoľné zvyšovanie dávok resp. opakované podávanie vyšších dávok dlhšiu dobu.
Prajem všetko dobré a pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

  • Obličky a pohlavné orgány
muž, 41 rokov 07. 02. 2021
muž, 41 rokov 07. 02. 2021

DOBRY DEN KUPIL SOM SI V LEKARNI NA ZAPAL ZALUDA

DOBRY DEN KUPIL SOM SI V LEKARNI NA ZAPAL ZALUDA KREM CANESTEN A POUZIVAL SOM HO DVA TYZDNE.SICE MI POMOHOL ODSTRANIT PRIZNAKY ZAPALU ZALUDA TO ZNAMENA BIELE FLAKY,VYTOK,TUHSIU PREDKOZKU ALE KED SOM HO PRESTAL POUZIVAT TAK MA ZACAL VELMI STIPAT ZALUD A MAM HO CERVENY TAKY PODRAZDENY A ZOSTAL MI TAM TAKY BIELY POVLAK PRETO SA CHCEM OPYTAT S CIM SI TO MAM NATIERAT ABY MI TO PRESLO.A ESTE SA CHCEM OPYTAT CI MOZE MAT NEJAKE TRVALE NASLEDKY TO KED SA ZAPAL ZALUDA NELIECI HNED ALE AZ PO NIEKOLKYCH MESIACOCH.

Dobrý deň,
zápal môže byť spôsobený rôznym typom infekcie - kvasinkovou,bakteriálnou, parazitárnou, alebo alergiou, prípadne inými príčinami. Z domácich prostriedkov môžete použiť kamilkové alebo repíkové kúpele alebo kúpeľ s hypermangánom. Vylúčte zo stravy sladké jedlá, parfumované sprchové mydlá, používajte čistú vodu na oplachovanie, dodržiavajte každodennú hygienu, používajte len 100% bavlnené spodné prádlo, ktoré nie je príliš tesné, pokiaľ máte partnerku, je potrebné, aby bola preliečená aj ona. Pokiaľ ste ale už  absolvovali samoliečbu a zdá sa, že neúspešne, bolo by vhodné, aby ste navštívili odbornú dermatovenerologickú alebo urologickú ambulanciu, pretože podstatné je zistiť podrobnejším vyšetrením príčinu zápalu a od toho sa potom odvíja spôsob liečby. Canesten účinkuje len na kvasinkovú infekciu a keďže sa Vám infekcia vrátila, budete zrejme potrebovať inú liečbu, ktorá je ale na predpis lekára.
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová


  • Obličky a pohlavné orgány
24 rokov 05. 02. 2021
24 rokov 05. 02. 2021

Dobry mozem pouzivat na zapal mocovych ciest dalacin c ?

Dobry mozem pouzivat na zapal mocovych ciest dalacin c ?

Dobrý deň,
antibiotikum Dalacin nie je obvyklou voľbou pri zápale močových ciest, dokonca ani v terapeutických indikáciách nie sú infekcie močových ciest.
Ak Vám ho lekár predpísal, tak predpokladám, že dôvod mal.
Ak si ho chcete nasadiť len preto, že ste ho našli v domácej lekárničke, tak neodporúčam. 
Pekný deň
Mgr. Zuzana Václavová

  • Obličky a pohlavné orgány
muž, 71 rokov 22. 01. 2021
muž, 71 rokov 22. 01. 2021

Dobrý deň chcem sa spýtať na biseptol 480 spolu

Dobrý deň chcem sa spýtať na biseptol 480 spolu s ciphin 500 .Po zákroku biopsie prostaty a problémy s močením.

Dobrá deň.
Pokiaľ ide len o biopsiu prostaty bez závažných infekčných následkov, nevidím dôvod na užívanie dvojkombinácie antibiotík.
S pozdravom
PharmDr. Miroslav Čučka