Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Obličky a pohlavné orgány
žena, 34 rokov 04. 08. 2021
žena, 34 rokov 04. 08. 2021

Dobrý deň, chcem sa poradiť, užívam 3xdo týždň

Dobrý deň, chcem sa poradiť, užívam 3xdo týždňa omeprazol, mám teraz predpísanú antikoncepciu Lunyttu, môžesa to kombinovať s omeprazolom? Vopred ďakujem.

Dobrý deň, 
kombináciu liekov Omeprazol a Lunytta treba dôkladne zvážiť vzhľadom na vplyv na terapeutický účinok, riziko nežiaducich účinkov a toxicitu. Kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára alebo gynekológa. 
S pozdravom, 
  • Obličky a pohlavné orgány
žena, 60 rokov 30. 07. 2021
žena, 60 rokov 30. 07. 2021

Dobry deň.Prosím vás užívam antb.500mg

Dobry deň.Prosím vás užívam antb.500mg Levalox pre často opakujúci zápal močoveho mechúra.Za aký cas by malo toto antb.zabrať?Užila som už 5 tabliet citim mierne zlepšenie ale este to neni v poriadku

Dobrý deň, 
Liek Levalox 500mg sa užíva 1-2x denne, podľa závažnosti infekcie. Neviem ako ho Vy užívate. Ak po 3 dňoch užívania antibiotík nenastalo zlepšenie, kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára. 
Veľa zdravia prajem! 
  • Obličky a pohlavné orgány
žena, 21 rokov 29. 07. 2021
žena, 21 rokov 29. 07. 2021

Dobrý deň, užívam Gyrablock na zápal močový

Dobrý deň, užívam Gyrablock na zápal močových ciest, po akej dobe od skončenia užívania sa môžem dať očkovať? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
najvhodnejšie je očkovať sa 14 dní po dobratí antibiotík, ak nemáte akútny zápal a vysoké teploty (nad 38°C)
Prajem skoré uzdravenie.
  • Obličky a pohlavné orgány
žena 23. 07. 2021
žena 23. 07. 2021

Dobrý deň. Môžem užívať Zinnat a Polygynax vag.

Dobrý deň. Môžem užívať Zinnat a Polygynax vag. kapsuly súčasne? Ďakujem.

Dobrý deň,
Zinnat aj Polygynax je možné užívať súčasne. Ak Vám ich naordinoval jeden lekár, je to v poriadku – potrebuje zabezpečiť silný účinok, ak Vám to naordinovali rôzni lekári, mali by o súbežnej terapii vedieť. Oba lieky sú antibiotiká - Polygynax účinkuje lokálne a Zinnat systematicky. 
Prajem skoré uzdravenie.
  • Obličky a pohlavné orgány
  • Imunita
žena, 38 rokov 20. 07. 2021
žena, 38 rokov 20. 07. 2021

Dobry deň som po ockovani druhou dávkou pheizer a

Dobry deň som po ockovani druhou dávkou pheizer a mám vysadiť antikoncepciu? Má to nejaký vplyv? Dakujem

Dobrý deň,
žiadnu liečbu nemusíte meniť a už vôbec nie vysadzovať, ak na to nemáte iný dôvod.
Pekný deň
  • Imunita
  • Obličky a pohlavné orgány
33 rokov 19. 07. 2021
33 rokov 19. 07. 2021

Dobrý deň chcem sa opýtať, či môžem uží

Dobrý deň chcem sa opýtať, či môžem užívať saw palmetto, ktoré znižuje produkciu testosterón u mužov a pueraria mirifica, ktorá je prírodný estrogén, ktorý podporuje rast prsníkov u mužov, ak som muž a bol som za očkovaný prvou dávkou vakcíny Pfizer. Ovplyvňuje sa to nejako navzájom? Za odpoveď vopred ďakujem.

Dobrý deň,
z pohľadu očkovania nejde o vôbec žiadny problém, prípravky môžete užívať.
Saw palmetto (Serenoa plazivá alebo Serenoa repens) obsahuje aktívne zložky, ktoré podľa štúdií spomaľujú premenu testosterónu, čo sa následne prejaví v miernom zvýšení hladiny testosterónu. Ten pokojne môžete užívať.
Pueraria mirifica, resp. extrakt z koreňa tejto rastliny, je bohatý na prírodné fytoestrogény. Nie je mi celkom zrejmý dôvod na jeho podávanie vo Vašom prípade. Podľa môjho názoru nie je jeho podávanie vo Vašom prípade vhodné.
Pekný deň
  • Kĺby, svaly, kosti
  • Obličky a pohlavné orgány
žena, 33 rokov 15. 07. 2021
žena, 33 rokov 15. 07. 2021

Dobrý deň, chcem sa opýtať či je možné

Dobrý deň, chcem sa opýtať či je možné súbežne užívanie ATK Lunytta a lieku Neurol, príp Dorsiflex. Ďakujem pekne za odpoveď. Prajem pekný deň

Dobrý deň.
Je to možné, tieto lieky sa navzájom neovplyvňujú, neužíval by som Dorsiflex spoločne s Neurolom. Antikoncepčný účinok nie je ohrozený.
  • Obličky a pohlavné orgány
  • Srdce a cievy
žena, 33 rokov 14. 07. 2021
žena, 33 rokov 14. 07. 2021

Dobry den, 13.7 som bola ockovana 2.davkou pfizer,

Dobry den,
13.7 som bola ockovana 2.davkou pfizer,bolo mi doporucene uzivanie anopyrinu(trochu ma palili krcove zily),no o tyzden odchadzam na dovolenku kde mi vychadza menstruacia,budem brat norethisteron. Anopyrin som nenasadila zatial,zda sa mi to nezmysel brat najprv na riedenie krvi a potom naopak na zastavenie krvacania.. Len sa chcem spytat ,je uzivanie norethisteronu je v poriadku po ockovani v pripade krcovych zil? (Na krcove zily nemam ziadnu liecbu)
Dakujem Zuzana 33r

Dobrý deň.
Komplikácie krvných zrazenín možno očakávať pri užívaní liekov s estrogénnym účinkom, noretisterón je gestagén, u neho je riziko vzniku zrazenín minimálne. Princíp jeho fungovania nie je v tom, že zastaví krvácanie v zmysle zvýšenej tvorby zrazením, pôsobí na hormonálnom princípe. Na druhej strane, ak ste doteraz nezačali užívať Anopyrin, nezávisle od očkovania si ho 1 deň pred cestou na dovolenku a počas cesty späť dajte - čisto iba kvôli zníženiu rizika vzniku zrazenín z dlhodobého sedenia.
  • Obličky a pohlavné orgány
žena, 59 rokov 13. 07. 2021
žena, 59 rokov 13. 07. 2021

Som v strede uzivania Cefixime InnFarm na mocove cesty.Zajtra

Som v strede uzivania Cefixime InnFarm na mocove cesty.Zajtra mam termin druhej davky vakcinacie. Neznizi ucinnost vakciny antibiotika? Akutne zaopalove ochorenie nemam,ani bolesti,ani teploty.
Nemusim oddalovat termin vakcinacii?

Dobrý deň.
Asi by som zmenil termín na neskorší, ničomu to neublíži. Antibiotiká neznižujú účinnosť vakcinácie, ale samotná infekcia. Preto je vhodnejšie akútnu infekciu doliečiť a potom podať druhú dávku.
  • Obličky a pohlavné orgány
žena, 20 rokov 08. 07. 2021
žena, 20 rokov 08. 07. 2021

Dobrý deň, včera som dobrala lieky Axetine 500mg a

Dobrý deň,
včera som dobrala lieky Axetine 500mg a Fluco Sandoz 50 mg na liečbu zápalu močových ciest. Už sa cítim lepšie, no stále mam menšie, slabé a občasné bolesti v dámských partiách. Lenže zároveň sa mi blíži termín začiatku menštruácie a ta bolesť by pokojne mohla, ale nemusela, súvisieť aj s tym. Mam počkať až po cykle a čakať, či bolesť pretrvá , alebo mam navštíviť lekára okamžite? Ako dlho pôsobia tie lieky, mohla by ta bolesť napríklad prestať, resp. lieky zaúčinkovat aj po 2 (len ako príklad) dňoch ? Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

Dobrý deň.
Axetine je baktericídne antibiotikum, Fluco je antimykotikum. Axetine účinkuje na citlivé mikroorganizmy prakticky hneď, takže úľavu cítiť už po 1 dni užívania. Samozrejme, zlepšenie stavu neznamená, že liek netreba doužívať. U vnímavých žien dochádza niekedy po širokospektrálnych antibiotikách k zničeniu vaginálnej flóry a premnoženiu kvasiniek, ale vo Vašom prípade by tomu malo Fluco zabrániť, takže najpravdepodobnejšia je spojitosť bolestí s menštruačným cyklom. Radím Vám počkať do obdobia po menštruácii, prípadne počas menštruácie užívať probiotiká.