Čaga je parazitická huba s názvom Ryšavec šikmý (lat. Inonotus obliquus). Parazituje na listnatých stromoch, najčastejšie na brezách. Vyskytuje sa hlavne v Severnej Európe a v Rusku, menej v Severnej Amerike a Ázii, no môžeme ju nájsť aj na našom území. Nájsť ju je veľmi náročné, keďže nevyzerá ako typická huba ale skôr ako nedokonalosť na strome. Zvonka je čiernej farby, zvnútra ryšavá. Narastá do veľkosti 10 až 35 cm. Živí sa živinami stromu, ktorý postupne odumiera.

Čaga sa začala využívať na liečebné účely už pred niekoľko tisíc rokmi v Číne. Na Sibíri a v okolí Uralu čagu pili ako čaj pri tráviacich ťažkostiach alebo z nej varili odvary na liečbu nádorov. Obyvatelia na Sibíri ju nazývajú „Dar od Boha“.

Čaga obsahuje viac ako 200 biologicky aktívnych látok, z kmeňa brezy dokáže „vytiahnuť“ liečivé látky a zmiešava ich so svojimi. Medzi farmakologicky najvýznamnejšie patria polysacharidy a polyfenolické látky, má tiež vysoký obsah melanínu. Obsahuje aj viaceré vitamíny (B1, B2, B3, K), všetky esenciálne aminokyseliny, minerály, vlákninu a z brezy získava kyselinu betulínovú. Obsahuje enzým superoxiddismutázu, ktorý dokáže eliminovať voľné radikály, takže pôsobí ako výborný antioxidant. Využitie čagy je preto veľmi široké a vedci stále skúmajú ďalšie účinky.

Medzi najhlavnejšie účinky patria:

Posilnenie imunitného systému

  • antivírusové a antibakteriálne účinky
  • podporuje schopnosť organizmu brániť sa voči vírusom
  • zvyšuje odolnosť voči chorobám
  • vedci preukázali antivírusové účinky na hepatitídu a HIV
  • pomáha pri alergiách

Protirakovinové účinky

  • tráviaci trakt, rakovina prsníka a ženských pohlavných orgánov
  • znižuje nežiadúce účinky chemoterapie
  • pôsobí cytotoxicky proti viacerým typov nádorových buniek

Priaznivé účinky na tráviaci systém

  • pôsobí proti zápalu žalúdka, dvanástnika, čriev, žalúdočným vredom a Crohnovej chorobe
  • zlepšuje činnosť pečene, chráni pečeňové bunky pred toxickými látkami
  • zlepšuje vylučovanie

 

Priaznivo ovplyvňuje vznik a priebeh diabetu typu 2 tým, že zvyšuje hladinu inzulínu a znižuje glykémiu, teda hladinu glukózu v krvi.

Zlepšuje pamäť a učenie. Tiež ma potvrdené liečivé účinky pri kožných ochoreniach ako je napríklad psoriáza a ekzémy.

 

Čaga je dostupná vo forme výťažkov, najčastejšie v tobolkách, veľmi vhodná je aj vo forme čaju. Príprava čaju  je trošku zložitejšia, mal by sa totiž pripravovať pri nižších teplotách. Odporúča sa zaliať studenou vodou a pomaly priviesť k varu, potom asi 10 minút variť a ďalších aspoň  15 minút nechať odstáť a lúhovať (pričom niekto uvádza ako ideálne lúhovanie až  48 hodín). Čaj je potom vhodné piť 1-2x denne.

Je vhodné ju užívať minimálne 1-2 mesiace, i keď pozitívne účinky sa dostavujú spravidla už po niekoľkých týždňoch.

Autor: PharmDr. Juraj Lavička

 

Zanechajte Vašu reakciu

Zrušiť odpoveď