Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Oči, uši, ústa
  • Mozog a nervová sústava
žena 10. 08. 2021
žena 10. 08. 2021

Dobrý deň som v 25 tt tehotenstva. Ešte pred

Dobrý deň som v 25 tt tehotenstva. Ešte pred tehotenstvom mi bola diagnostikovaná panická porucha a nasadená liečba sertralinom 1/2/deň. Po zistení tehotenstva som AD postupne vysadila, avšak teraz cítim znova nepokoj, strach a psychiatrička mi odporúča znova nasadiť sertralin aspoň štvrť tabletky/deň. Psychiatrička ma ukludnuje, že taká dávka nemá vplyv na plod /už v tomto štádiu tehotenstva/ a tak isto sa s touto dávkou bude dať dojčiť. Ja mám však obavu o svoje dieťa či to nemôže mať po pôrode nejaký vplyv na neho. Prosím o Vašu radu, čo si myslíte o sertraline/prípadných účinkoch po pôrode, resp. či máte skúsenosti užívanie AD - dojčenie? Ďakujem

Dobrý deň,
podávanie akýchkoľvek liekov v tehotnosti je vždy otázkou zváženia potenciálnych prínosov a rizík liečby. 
V prípade sertralínu podávaného práve v neskorších štádiách gravidity môžu (ale nemusia) byť neskôr u niektorých novorodencov pozorované príznaky podobné reakciám pri prerušení liečby - ťažkosti s dýchaním, nestála teplota, ťažkosti s kŕmením, vracanie a pod., pričom riziko  je približne 2-násobné oproti iným novorodencom (teda výskyt týchto problémov v 4-5 prípadov z 1000 oproti 2z 1000). 
Mierna a stredne ťažká depresia sa počas gravidity lieči najmä nefarmakologicky rôznymi druhmi psychoterapie , v prípade pretrvávania depresie alebo
v prípade závažných symptómov je potom indikovaná farmakologická liečba. Ak si to teda klinický stav vyžaduje, je z každého pohľadu určite lepšie v liečbe pokračovať resp. ju opätovne zahájiť. 
Jednoznačnú odpoveď Vám teda nedám, tá je závislá na Vašom aktuálnom zdravotnom stave a tiež na jeho posúdení Vašim odborným lekárom.
Z pohľadu dojčenia je neskôr podávanie sertralínu relatívne bezpečné, vylučovanie do mlieka je naozaj minimálne až žiadne. 
Pekný deň.
  • Srdce a cievy
  • Mozog a nervová sústava
žena, 70 rokov 10. 08. 2021
žena, 70 rokov 10. 08. 2021

Dobrý deň mám otázku uživala som 4roky

Dobrý deň mám otázku uživala som 4roky nevrol 3roky 0,25 1-0-0 a rok 0,5 1-0-0 začala som pomaly vysadzovat skoro dva mesiace teraz som 12 dní čistá ale zrazu my vybehol krvný tlak až na 192-90 tak som začala užívať liek sobycor 2,5 ktorý som dva mesiace neuzivala tlak v pohode.mohol my ten tlak vyskočiť že som prestala užívať nevrol moje lieky sú cavinton Forte ráno, escitalopram Teva a10mg ráno, a ešte sa chcem spýtať ten sobycor mám užívať aj keď bude tlak nižši často má bolieva hlava mám problém aj s chrbticou výrastky th -6 th -10 osteochondrosis a aké lieky by ste my doporučili od bolesti chrbta a hlavy.dakujem

Dobrý deň,
akékoľvek zmeny v liečba, zaraďovanie a vyraďovanie liekov či zmenu ich dávkovania by bolo vhodné najskôr konzultovať s ošetrujúcim lekárom.
Medzi rizikové faktory primárnej arteriálnej hypertenzie patrí okrem mnohých iných aj stres. Vysadenie anxiolytika s obsahom alprazolamu (Neurol) teda môže teoreticky viesť k zhoršeniu zvládania stresových situácií a následne aj ku zvýšeniu krvného tlaku (takéto zvýšenie tlaku bude skôr náhle a krátkodobé). V takom prípade je vhodné po konzultácii s lekárom pridať k liečbe vhodný liek na zníženie krvného tlaku, napr. aj spomínaný Sobycor. Dávkovanie závisí na zdravotnom stave, na liečbu zvýšeného krvného tlaku sa odporúča cca 10mg denne. V prípade tohto lieku je vhodné pravidelné podávanie, prípadné vysadzovanie by malo byť tiež postupné. Ak ide len o náhle epizódy zvýšeného tlaku, bolo by vhodné použiť niektoré iné antihypertenzívum.
Pri bolestiach hlavy odporúčam ako prvú voľbu paracetamol (Panadol, Paralen). Ak sa bolesti opakujú, je vhodné pokúsiť sa nájsť súvislosti a teda odstrániť ich príčinu, ideálne v spolupráci s Vašim lekárom.
Pekný deň.
Pekný deň.
  • Srdce a cievy
  • Mozog a nervová sústava
muž, 60 rokov 10. 08. 2021
muž, 60 rokov 10. 08. 2021

Užívam lieky na zvýšený krvný tlak,Lusopres a

Užívam lieky na zvýšený krvný tlak,Lusopres a Tritace.Aktuálne mám kožné problémy svrbivé vyrážky po tele.Kožný lekár mi predpísal Zodak a krém Beloderm,ktorý užívam už dlhšiu dobu ( od mája).Môžem sa dať zaočkovať proti kovidu?

Dobrý deň,
užívanie žiadneho z uvedených liekov a ani diagnózy, ktoré sú príčinou ich užívania, nie sú dôvodom na oddialenie vakcinácie, pokojne sa môžete dať očkovať.
Pekný deň.
  • Srdce a cievy
  • Mozog a nervová sústava
žena, 44 rokov 09. 08. 2021
žena, 44 rokov 09. 08. 2021

Pekný deň,som po operácii prsníka, užívam

Pekný deň,som po operácii prsníka, užívam fraxiparine,môžem si dať od bolesti novalgin,alebo metamistad? Ktoré tabletky sú vhodné ešte v kombinácií s fraxiparine? Môže sa fraxiparine pichať aj keď mám menzes? Ďakujem.

Dobrý deň,
podávanie nízkomolekulárnych heparínov (napr. Fraxiparine) je dnes už štandardou súčasťou pooperačnej starostlivosti. Počas podávania je zvýšené riziko krvácavých stavov, preto sa neodporúča podávanie nesteroidných antiflogistík (napr. ibuprofen, diklofenak a pod.). Z tohto pohľadu je podávanie metamizolu (Novalgin, Metamistad) relatívne bezpečné.  
Samozrejme, v liečbe treba pokračovať nepretržite po celú dobu odporúčanú lekárom .
Pekný deň.
  • Mozog a nervová sústava
žena, 54 rokov 09. 08. 2021
žena, 54 rokov 09. 08. 2021

Dobry den beriem tyzden paratin pol tabletky a boli ma

Dobry den beriem tyzden paratin pol tabletky a boli ma hlava zostane mi zle mam ho vysadit alebo dalej užívať..mozem si dat ibalgin od bolesti hlavy?..Dakujem za odpoved.

Dobrý deň,
medzi časté neurologické nežiaduce účinky liečby paroxetinom (Paretin) patria závraty, porucha koncentrácie a najmä bolesti hlavy. Ide mnohokrát o dočasný sprievodný jav liečby, ktorý po 1-2 týždňoch vymizne. Odporúčam pokračovať v podávaní lieku, prípadnú bolesť hlavy tlmiť vhodným analgetikom – vzhľadom na možné zvýšené riziko gastrointestinálneho krvácania pri súčasnom podávaní ibuprofénu odporúčam skôr paracetamol (Paralen, Panadol). Ak by bolesti hlavy pretrvávali dlhšie, bude vhodnejšie prekonzultovať s lekárom prípadnú zmenu terapie.
Pekný deň. 
  • Mozog a nervová sústava
  • COVID-19
žena, 42 rokov 09. 08. 2021
žena, 42 rokov 09. 08. 2021

Dobrý deň, užívam lieky Seroxat a Frontin na panickú

Dobrý deň,
užívam lieky Seroxat a Frontin na panickú poruchu, a podľa potreby Concor 5mg pri búšení srdca. Môžem sa dať očkovať vakcínou proti Covid 19?
Ďakujem

Dobrý deň,
užívanie žiadneho z uvedených liekov a ani diagnózy, ktoré sú príčinou ich užívania, nie sú dôvodom na oddialenie vakcinácie, pokojne sa môžete dať očkovať.
Pekný deň.
  • Tráviaca sústava
žena, 45 rokov 07. 08. 2021
žena, 45 rokov 07. 08. 2021

Dobrý deň,môžem kombinovať Dalacin a Omarit ?

Dobrý deň,môžem kombinovať Dalacin a Omarit ?

Dobrý deň,
tieto lieky sa môžu súčasne užívať
S pozdravom 
PharmDr. Ľubica Krajčírová
  • Ostatné
muž 07. 08. 2021
muž 07. 08. 2021

Dobrý deň, prosím o vysvetlenie užívanie šišiaku

Dobrý deň, prosím o vysvetlenie užívanie šišiaku bajkalského - extra silný. Doporučené dávkovanie je od výrobcu 1-2 kapsule denne pred jedlom. Môžem teda užiť iba 1až 2 kapsuly za deň jedenkrát pred jedlom alebo ráno pred jedlom 1-2 , pred obedom 1-2 a pred večerou 1-2 kapsuly, teda celkom denne iba 1-2 kapsule alebo 3-6 kapsúl ? Ďakujem. Mám 68 rokov.

Dobrý deň,
ak je doporučené dávkovanie 1 -2 tablety, myslí sa tým jednu až dve tablety počas celého dňa, čiže denná dávka 2 tablety.
S pozdravom 
PharmDr. Ľubica Krajčírová
  • Kĺby, svaly, kosti
muž, 18 rokov 06. 08. 2021
muž, 18 rokov 06. 08. 2021

Dobry den, prosim o radu ohladom kombinacie uzivania flectoru a

Dobry den, prosim o radu ohladom kombinacie uzivania flectoru a novalginu.
Ak uzijem 2 tbl novalginu a po 4 hodinach 1 sacok flectoru, je to v poriadku?
Dakujem

Dobrý deň,
skúste si dať najprv Flector a ak bude bolesť pretrvávať potom pridať Novalgin. Oba lieky sa môžu súčasne, ale len jedna tableta Novalginu.
S pozdravom 
PharmDr. Ľubica Krajčírová
  • Iné ochorenia
žena, 20 rokov 06. 08. 2021
žena, 20 rokov 06. 08. 2021

Dobrý deň som v 37 týždni tehotenstva a trá

Dobrý deň som v 37 týždni tehotenstva a trápi ma bolesť zubu. Mám kaz pod blombou a neviem už čo si dať na to nakoľko paralen nezaberá. Beriem aj Fraxiparin a magnerot. Zubár ma nechce ošetriť kvôli Fraxiparinu.Neviem či môžem v takomto prípade užiť novalgin.

Dobrý deň,
liek novalgin v poslednom trimestri tehotenstva nie je vhodný.  Najlepšie by bolo, ak by zubný lekár zub ošetril, okrem paralenu nie sú tablety na tlmenie bolesti vhodné v poslednom trimestri tehotenstva. 
S pozdravom 
PharmDr. Ľubica Krajčírová