Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Kĺby, svaly, kosti
muž, 45 rokov 12. 08. 2021
muž, 45 rokov 12. 08. 2021

Dobrý deň, užíval som liek Aulin, Môžem užiť liek Dorsiflex

Dobrý deň. Mám bolesti v krížoch a užíval som liek Aulin asi tri dni. Posledný som užil dnes ráno no bolesť veľmi neprešla. Môžem užiť liek Dorsiflex ešte dnes?

Dobrý deň,

môžete, ale...oba tieto lieky sú viazané na lekársky predpis, preto predpokladám, že Vám ich užívanie naordinoval lekár. V takom prípade Vám pravdepodobne určil aj dávkovaciu schému. V prípade takýchto zdravotných problémov je totiž vhodné podávať protizápalové lieky (napr. Aulin) v kombinácii s myorelaxanciami, teda liekmi na uvoľnenie svalstva (napr. Dorsiflex) PRAVIDELNE a ideálne aspoň niekoľko dní. Cieľom je v tomto prípade nielen potlačenie samotnej bolesti, ale aj prerušenie „začarovaného kruhu“ bolestí a následných svalových spazmov, vyvolávajúcich ďalšie bolesti.

Takže áno, môžete, dôrazne však odporúčam podávať podľa odporúčaní lekára, teda (predpokladám) Dorsiflex 3xdenne 1-2 tablety po jedle (pozor na možný útlm) a Aulin 2x denne 1 tabletu (príp. vrecúško) s alebo po jedle, určite aspoň pár dní. 

Pekný deň.

PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

Lekáreň Paracelsus, Stred 44, 023 54 Turzovka

www.ilekaren.sk

  • COVID-19
žena, 20 rokov 12. 08. 2021
žena, 20 rokov 12. 08. 2021

Dobrý deň, užívaní antibiotík Ofloxin

Dobrý deň,
Chcela by som sa prosím vás spýtať po užívaní antibiotík Ofloxin treba počkať 14 dní a potom sa dať zaočkovať proti COVID-19 alebo môžem aj skôr?
Plus mám ešte histamínovú intoleranciu a mierne oslabenú imunitu.
Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,

po užívaní antibiotík nie je nevyhnutná žiadna špeciálna „ochranná“ doba pred očkovaním. Jediným obmedzením by mohlo byť pretrvávajúce infekčné ochorenie, pre ktoré boli antibiotiká indikované. Predpokladám však, že v takom prípade by liečba pokračovala a Vy by ste o očkovaní asi neuvažovali.   

Ani ďalšie zmieňované problémy nie sú dôvodom na odklad vakcinácie, pokojne sa môžete nechať zaočkovať v najbližšom vhodnom termíne.

Pekný deň.

PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

Lekáreň Paracelsus, Stred 44, 023 54 Turzovka

www.ilekaren.sk

  • Imunita
žena 12. 08. 2021
žena 12. 08. 2021

Dobrý deň, bola som na 2. očkovaní od Pfizer.

Dobrý deň, bola som na 2. očkovaní od Pfizer. Mala by som však zacat brat ATB doxyhexal 20 tabliet 1x denne na ženske problémy. Prosim Vas, za ako dlho po ockovani ich mozem zacat uzivat? dakujem

Dobrý deň, 
Antibiotiká môžete začať brať 2 dni po očkovaní. 
Prajem veľa zdravia!
  • Imunita
žena, 38 rokov 11. 08. 2021
žena, 38 rokov 11. 08. 2021

Dobrý večer beriem antibiotiká na zápal močový

Dobrý večer beriem antibiotiká na zápal močových ciest ciprofloxacin a v sobotu by som chcela ísť na prvú dávku očkovania pfizerom môžem?ďakujem za odpoveď

Dobrý deň, 
ak sa užívajú antibiotiká, nemali by ste sa dať očkovať. Po doužívaní antibiotík treba počkať 14 dní a potom sa môžete dať zaočkovať. 
Prajem veľa zdravia!
  • Imunita
žena, 60 rokov 11. 08. 2021
žena, 60 rokov 11. 08. 2021

Dobrý deň. Už 10 rokov mám únavový syndrom a

Dobrý deň.
Už 10 rokov mám únavový syndrom a teraz ma už rok trápia zápaly klbov a šliach-chcela by som sa dať zaočkovať,ale mám obavy

Dobrý deň, 
nevhodnosť očkovania môže posúdiť len Váš ošetrujúci lekár, ktorý pozná Váš zdravotný stav. Prosím kontaktujte ho.
Prajem veľa zdravia!
  • Imunita
žena, 21 rokov 11. 08. 2021
žena, 21 rokov 11. 08. 2021

Dobrý deň, vo štvrtok 5.8 som doužívala posledné

Dobrý deň, vo štvrtok 5.8 som doužívala posledné antibiotikum megamox bid kvôli nedoliečenému zápalu močových ciest, zajtra 12.8 mám naplánovanú druhú dávku pfizer. Je vhodné sa dať zaočkovať alebo mám počkať? Pri prvej dávke som nemala žiadne vedľajšie príznaky okrem bolesti po vpichu. Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,
dôvodom na oddialenie vakcinácie je iba akútne horúčkovité ochorenie. Vo Vašom prípade teda očkovanie odporúčam v péôvodnom termíne.
Pekný deň.
  • Imunita
  • Srdce a cievy
11. 08. 2021
11. 08. 2021

Dobry den, môže sa Fraxiparine na riedenie krvy pri

Dobry den,
môže sa Fraxiparine na riedenie krvy pri zlomenine kombinovat s antibiotikami? Konkretne s doxyhexalom?

Dobrý deň,
nie je mi známy dôvod, prečo by spomínanú kombináciu liekov nebolo možné podávať.
Pekný deň.
  • Imunita
  • Mozog a nervová sústava
žena, 53 rokov 10. 08. 2021
žena, 53 rokov 10. 08. 2021

Dobrý večer chcem sa opýtať či môžem

Dobrý večer chcem sa opýtať či môžem sa dať zaočkovať proti kovidu keď mám vysoký cholesterol 8,7 a beriem lieky simvacard a na tlak micardis. Ďakujem

Dobrý deň,
užívanie žiadneho z uvedených liekov a ani diagnózy, ktoré sú príčinou ich užívania, nie sú dôvodom na oddialenie vakcinácie, pokojne sa môžete dať očkovať.
Pekný deň.
  • Tráviaca sústava
  • Mozog a nervová sústava
žena, 35 rokov 10. 08. 2021
žena, 35 rokov 10. 08. 2021

Dobrý deň môžem po magne B6 si dať Ibalgin

Dobrý deň môžem po magne B6 si dať Ibalgin alebo paralen od bolesti?

Dobrý deň,
samozrejme,  obe kombinácie sú bezpečné i účinné.
Pekný deň.
  • Imunita
  • Mozog a nervová sústava
muž, 61 rokov 10. 08. 2021
muž, 61 rokov 10. 08. 2021

dobry den, mozem uzivat Nalgesin S (prechodne bolesti svalstva), ak

dobry den,
mozem uzivat Nalgesin S (prechodne bolesti svalstva), ak uzivam denne Xarelto 1-0-0 (fibrielacie predsieni) ? Dakujem

Dobrý  deň,
liek Xarelto obsahujúci rivaroxaban pôsobí ako antitrombotikum, teda znižuje zrážanlivosť krvi. Podávanie lieku s obsahom naproxénu (Nalgesin S) ale aj akýchkoľvek iných protizápalových liekov môže viesť k zvýšenému riziku krvácania najmä do tráviaceho traktu, čo pri súčasnom podávaní lieku Xarelto môže byť problémom.
Krátkodobé resp. jednorazové podanie tohto lieku s najväčšou pravdepodobnosťou nie je problematické, dlhodobejšie podávanie však rozhodne neodporúčam.Ako vhodnú alternatívu liečby bolesti je možné použiť analgetiká s obsahom paracetamolu (Paralen, Panadol), prípadne pri silnejších bolestiach odporúčam po konzultácii s lekárom podanie tramadolu.
Pekný deň.