Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Mozog a nervová sústava
16. 08. 2021
16. 08. 2021

Dobrý deň. Užívam antidepresívna Brintelix.

Dobrý deň. Užívam antidepresívna Brintelix. Rano 10 mg. K tomu Lyrica 75 mg. Napriek tejto kombinácií mam skoro každý deň kŕče a spazmy v rukách, krčnej chrbtici. Z bolesti mam potom panické ataky. Môžem tieto lieky skombinovať so Spitominom? Trpim silnou tetaniou a panickou poruchou.
Ďakujem

Dobrý deň,

spomínané tri lieky je možné užívať súbežne, kombinácia je účinná i bezpečná.

Problém tetánie a panickej poruchy je komplikovaný. I keď prejav môže byť v mnohom podobný (niekedy sa tetánia zamieňa s panickou poruchou a naopak), príčiny a mechanizmy sú odlišné. 

Tetánia, alebo syndróm zvýšenej nervovo-svalovej dráždivosti, je bezprostredne spojený s nerovnováhou v hladinách horčíka a vápnika. Preto mojim odporučením je pokúsiť sa ešte vhodnou formou doplniť tieto minerály. 

Pekný deň

PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

Lekáreň Paracelsus, Stred 44, 023 54 Turzovka

www.ilekaren.sk

  • Liekové interakcie
  • Kĺby, svaly, kosti
žena, 64 rokov 16. 08. 2021
žena, 64 rokov 16. 08. 2021

Dobrý deň, môže sa užívať Novalgin s Dorsiflexom?

Môže sa užívať novalgin s dorsiflexom

Dobrý deň,

nie je mi známy dôvod, prečo by túto kombináciu nebolo možné používať. Pokojne teda kombinujte, ide o bezpečnú I účinnú liečbu. 

Pekný deň.

PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

Lekáreň Paracelsus, Stred 44, 023 54 Turzovka

www.ilekaren.sk

  • Liekové interakcie
  • Kĺby, svaly, kosti
muž, 35 rokov 15. 08. 2021
muž, 35 rokov 15. 08. 2021

Dobrý deň môže sa kombinovať Aorsiflex a Aulin?

Dobrý deň
Môže sa kombinovať Dorsiflex a Aulin?
Ďakujem

Dobrý deň,

nie je mi známy dôvod, prečo by túto kombináciu nebolo možné používať. Pokojne teda kombinujte, ide o bezpečnú I účinnú liečbu. 

Pekný deň.

PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

Lekáreň Paracelsus, Stred 44, 023 54 Turzovka

www.ilekaren.sk

  • Mozog a nervová sústava
žena, 22 rokov 15. 08. 2021
žena, 22 rokov 15. 08. 2021

Dobrý deň, môžem užívať na stres a úzkosť Guajacuran a Magnézium ?

Dobrý deň, môžem užívať na stres a úzkosť Guajacuran a súčasne aj Magnézium ? Ktoré Magnézium je podľa vás najlepšie( laktát , citrát, bisglycinát ...? momentálne užívam bisglycinát. ). Ďakujem vám veľmi pekne za odpoveď.

Dobrý deň,

guajfenezín (Guajacuran) je určený na uľahčenie vykašliavania pri zahlienení a na tlmenie napätia kostrového svalstva. I keď má mierny sedatívny účinok, nie je určený na liečbu úzkosti či stresu. Ak by ste chceli tento utlmujúci účinok na spomínaný cieľ predsa len využiť, pokojne aj v kombinácii s horčíkom.

Z konkrétnych foriem horčíka (magnézia) odporúčam organické formy, či už vo forme solí (laktát, citrát, orotát) alebo ideálne moderné organické cheláty (glycinát a i.). Ideálne je vyskúšať si „svoj“ horčík, teda prípravok, ktorý Vám vyhovuje. Rozdielne vstrebávanie a biologickú dostupnosť je možné do určitej miery kompenzovať zvolenou dávkou. Tak aj jednoduchším a často lacnejším prípravkom môžete dosiahnuť očakávaný cieľ rovnako dobre alebo i lepšie, ako iným, drahším prípravkom.

Pekný deň.

PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

Lekáreň Paracelsus, Stred 44, 023 54 Turzovka

www.ilekaren.sk

  • Srdce a cievy
  • Mozog a nervová sústava
  • Liekové interakcie
muž, 89 rokov 15. 08. 2021
muž, 89 rokov 15. 08. 2021

Užívam Rilmex, Betaloc, Furon, Mirzaten, Eliquis.

Užívam asi 3 roky qetiapine ráno a na obed 1x 25 mg s na noc 100 mg. V poslednej dobe cca po 2 hodinách po požití lieku mám tlaky na hrudi, závrate, pocit na odpadnutie. Môže to byť z predávkovania lieku? Liečim sa na zlyhávanie srdcovej schopné, TIA.
Užívam Rilmex, Betaloc, Furon, Mirzaten, Eliquis.

Dobrý deň,

príčin tohto stavu môže byť viacero. Ako najpravdepodobnejší sa mi javí prílišný pokles krvného tlaku vyvolaný kombináciou liekov (Rilmex, Furon, Betaloc) spolu s upokojujúcimi liekmi (Mirzaten a Quetiapin). Odporúčam kontrolovať krvný tlak viackrát denne v domácich podmienkach vhodným tlakomerom a podľa výsledkov konzultovať s lekárom prípadnú úpravu dávkovania liekov.

Pekný deň.

PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

Lekáreň Paracelsus, Stred 44, 023 54 Turzovka

www.ilekaren.sk

  • Ostatné
  • Liekové interakcie
  • Imunita
žena, 40 rokov 14. 08. 2021
žena, 40 rokov 14. 08. 2021

Dobrý deň, môžem užívať Biseptol 480 ?

Dobrý deň, môžem užívať Biseptol 480 na zápal močových ciest, keď beriem Euthyrox 50 ?
Ďakujem za info.

Dobrý deň,

táto kombinácia nie je úplne vhodná. 

Zložky lieku Biseptol (sulfametoxazol a trimetoprim) sa po vstrebaní viažu v krvi na plazmatické bielkoviny. Tam sa však veľmi výrazne viaže aj levotyroxín (Euthyrox, približne až 99,97 %). Aj malá zmena v tejto väzbe vyvolaná práve liekom Biseptol by potom viedla k veľkej zmene v koncentrácii voľného levotyroxínu v krvi, pokojne aj niekoľkonásobného. Výsledkom by mohol byť jeho zvýšený účinok, vrátane nežiaducich účinkov. Kombinácia sa v klinickej praxi neodporúča a nepoužíva, pri podávaní hormónov štítnej žľazy je vhodné podať iné antibiotikum a ak to nie je možné, je vhodné korigovať dávku levotyroxínu. Alternatívou by tiež mohlo byť vysadenie lieku Euthyrox počas podávania Biseptol-u.

Pekný deň.

PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

Lekáreň Paracelsus, Stred 44, 023 54 Turzovka

www.ilekaren.sk

  • Kĺby, svaly, kosti
  • COVID-19
žena, 50 rokov 14. 08. 2021
žena, 50 rokov 14. 08. 2021

Dobrý deň, začala bolieť ľavá noha, predkolenie a členok.

Dobrý deň, pred 2 týždňami ma začala bolieť ľavá noha, predkolenie a členok. Všetky výsledky (cievne, rtg, MR kosti) sú v poriadku. Nakoniec to bude asi vysunutá platnička, užívam Guajacuran a Novalgin od bolesti. Prosím Vás, po akej dobe od očkovania (dnes je to druhý deň druhou vakcínou Moderna) môžem navštíviť chiropraktika? Ďakujem.

Dobrý deň,

pokojne aj hneď, očkovanie na tento problém ani na jeho riešenie nemá s najväčšou pravdepodobnosťou žiadny vplyv. 

Pekný deň.

PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

Lekáreň Paracelsus, Stred 44, 023 54 Turzovka

www.ilekaren.sk

  • Kĺby, svaly, kosti
  • COVID-19
žena, 48 rokov 13. 08. 2021
žena, 48 rokov 13. 08. 2021

Dobrý deň, dostala som 2x125ml infúzie Solumedrol môžem sa dať zaočkovať?

Dobrý deň,
V júni 2021 som dostala 2x125ml infuzie Solumedrol na opakovanú bolesť chrbtice. V súčasnosti neužívam žiadne lieky. Môžem sa dať zaočkovať v týchto dňoch proti COVID 19?
Ďakujem pekne za odpoveď.

Dobrý deň,

nie je mi známy dôvod, prečo by tomu tak nemohlo byť, pokojne sa môžete nechať zaočkovať v najbližšom vhodnom termíne

Pekný deň.

PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

Lekáreň Paracelsus, Stred 44, 023 54 Turzovka

www.ilekaren.sk

  • Oči, uši, ústa
  • Imunita
muž, 46 rokov 12. 08. 2021
muž, 46 rokov 12. 08. 2021

Dobrý den, Augmentin a Prednison nie sú v kontraindikácii s Rupafin, Montelukast ?

Dobrý den prajem,
som astmatik, alergik. Pravidelne užívam 1x denne Rupafin, Montelukast. Tiež vdychujem Seretide 250.
Mám 20.8.2021 absolvovať ORL operáciu FESS v CA (dutiny-sínusy u zaplnené tkanivom, vyšetrené pomocou ORL a CT dutín).
V rámci príprav na operáciu mi našli na steroch v nose baktérie, užívam Augmentin 1g od obvodného (od utorka 10.8.2021).
V sobotu mám začať užívať Prednison 20 liečiva až do operácie (2-1-0) ako príprava na operáciu.

Rád by som sa spýtal, či Augmentin a Prednison nie sú v kontraindikácii (budú sa 3dni prekrývať). Môžem počas užívania vysadiť Rupafin, Montelukast ?

Vďaka za odpoveď.

Dobrý deň,

kombinácia antibiotika Augmentin s prednizónom (Prednison) nie je vo Vašom prípade problematická, odporúčam podávať podľa  navrhnutej dávkovacej schémy. Podávanie ďalších liekov (Rupafin, Montelukast) z môjho pohľadu tiež nie je problematické, pokojne ich môžete podávať ďalej resp. ak je Váš stav stabilizovaný, môžete vysadiť (v tomto prípade by som to však ešte konzultoval s odborným lekárom, nedokážem odhadnúť stav a priebeh Vášho primárneho ochorenia a teda ani riziko zhoršenia zdravotného stavu po vysadení spomínaných liekov)

Pekný deň.

PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

Lekáreň Paracelsus, Stred 44, 023 54 Turzovka

www.ilekaren.sk

  • COVID-19
žena, 38 rokov 12. 08. 2021
žena, 38 rokov 12. 08. 2021

Dobrý deň, beriem antibiotiká Ciprofloxacin

Dobrý deň, beriem antibiotiká Ciprofloxacin a chcela by som sa ísť zaočkovať v sobotu môžem?
Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň, užívanie antibiotík nie je dôvodom na oddialenie očkovanie. Dôvodom by však mohlo byť pretrvávajúce ochorenie, pre ktoré boli antibiotiká indikované. Ak problém, teda horúčkovité zápalové ochorenie pretrváva, očkovanie by bolo príliš veľkou záťažou a nebolo by vhodné. 

Pekný deň.

PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

Lekáreň Paracelsus, Stred 44, 023 54 Turzovka

www.ilekaren.sk