Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Imunita
  • Dýchanie
žena, 43 rokov 22. 07. 2021
žena, 43 rokov 22. 07. 2021

Dobry den prajem. Poprosim o informaciu. Syn 5r tohto casu/

Dobry den prajem. Poprosim o informaciu. Syn 5r tohto casu/od januara uziva tbl Monkasta 4mg. Mal ojedinele zadrhavanie,preto mu ich Dr. predpisala. Nema ziadne problemy s kaslom..
Je nutne brat dany liek denno denne? Berie aj Xyzal sirup,Flixonase spray..
Dakujem

Dobrý deň,
montelukast (Monkasta) sa u nás používa výlučne na liečbu alergikov/astmatikov, hlavne tých, kde podávanie inhalačných kortikoidov (napr. aj Flixonase) a antihistaminík (napr. Xyzal) nepomáha dostatočne. Ak je zdravotný stav Vášho syna stabilizovaný, je to pravdepodobne aj dôsledkom užívania spomínaného lieku. Jednoduchou kontrolou je vysadenie lieku na nejakú krátku dobu a sledovanie výsledku. Ja však odporúčam pokračovať v liečbe a prípadne konzultovať zmenu terapie s lekárom.
Pekný deň.
  • Imunita
  • Srdce a cievy
žena, 69 rokov 21. 07. 2021
žena, 69 rokov 21. 07. 2021

Dobrý deň, v súvislosti po ochorení dôvod navš

Dobrý deň, v súvislosti po ochorení dôvod navštevujem pneumologia a robili mi CT celej hrudnej aj brušnej dutiny. Zarazilo ma zistenie v oblasti nadobličiek (pneumologia sa tým nezaoberala). Je tam napísané:

Ľavá nadoblička je takmer v celom rozsahu zhrubnutá ložiskom 33x21 km dif.dg.adenóm. Je to v poriadku vzhľadom k môjmu veku - 69 rokov alebo by som mala ísť na nejaké vyšetrenia. Ja som v dobrej kondícii, cítim sa veľmi dobre. Liečim sa už vyše 20 rokov na vysoký tlak, ale mãm ho dlhodobo ustálený pod kontrolou. Beriem celiprolol a irbesartan. Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
diagnostika a zvolenie následného postupu je VÝLUČNE v rukách Vášho ošetrujúceho lekára. Z uvedených informácií nie je možné urobiť akýkoľvek záver. Odporúčam obrátiť sa na Vášho lekára a požiadať o vysvetlenie nálezu resp. jeho pohľad na problém a prípadné ďalšie riešenia (osobne predpokladám, že situáciu bude riešiť sledovaním a prípadným ďalším kontrolným CT vyšetrením po niekoľkých mesiacoch).
Pekný deň.
  • Imunita
žena, 47 rokov 20. 07. 2021
žena, 47 rokov 20. 07. 2021

Dobrý den,v piatok mám ist na druhe oč

Dobrý den,v piatok mám ist na druhe očkovanie Astra Zeneca.Budem 13-ty deň po dobratí antibiotík,najskôr Dalacin/ 3 dni,bolo mi veľmi zle po ňom/,potomXorimax.Bola som na chirurgickom zákroku resekcia koreňového hrotu.Popri tom som mala ešte zápal močových ciest.Zápla v tele nemám,robili Crp testy,ale stále sa necítim dobre,bolesti hlavy,búšenie srdca...Môžem sa dať očkovať.ďakujem

Dobrý deň,
podľa môjho názoru nie je dôvod na oddialenie očkovania. 
Pekný deň.
  • Imunita
žena, 56 rokov 20. 07. 2021
žena, 56 rokov 20. 07. 2021

Dobry den, moja dcera (19 rocna) berie toho casu az

Dobry den, moja dcera (19 rocna) berie toho casu az do 24.7.21 antibiotika na silny zapal mocovych ciest. Teraz jej dosla SMS, ze ma prist v piatok 23.7.21 na ockovanie 2.davkou Moderna. Antibiotika berie a=12h, o 6:00h a o 18:00h, ockovanie ma o 8:15h. Moze si dat antibiotika a potom ist na ockovanie ?
Dakujem za rychlu odpoved.

Dobrý deň,
môže. Otázkou zostáva jej aktuálny zdravotný stav. Ak pretrváva zápal a teda zápalové ochorenie, odporúčam zvážiť oddialenie očkovania.
Pekný deň.
  • Imunita
žena 20. 07. 2021
žena 20. 07. 2021

Zdravim.Môže onko pacient uživat B12,keďže

Zdravim.Môže onko pacient uživat B12,keďže to podporuje rast rakov.buniek?Móže potom pacient užívat Moringu?Vopred Ďakujem

Dobrý deň,
podávanie kyanokobalamínu (B12) u onkologických pacientoch je problematické. Kyanokobalamín je v podstate rastovým faktorom, podporuje rast a delenie buniek, čo v prípade onkologického ochorenia nemusí byť najvhodnejšie.  Pravdou však je, že problematika podávania vitamínu B12 je trošku komplikovanejšia a v poslednej dobe sa objavujú aj názory podporujúce jeho podávanie v niektorých štádiách konkrétnych onkologických ochorení. 
Väčšinovo však stále platí odporučenie vyhnúť sa podávaniu tohto vitamínu v prípade rizika spojeného s „prehnaným“ delením a rastom buniek a teda i u onkologických pacientov. Preto by som Vám skôr odporučil pokúsiť sa vyriešiť problém, pre  ktorý ste chceli užívať kyanokobalamín, iným spôsobom.
Pekný deň. 
  • Imunita
žena, 24 rokov 20. 07. 2021
žena, 24 rokov 20. 07. 2021

Dobrý deň (žena 24r.) Vytrhli mi dnes pravú dolnú osmič

Dobrý deň (žena 24r.) Vytrhli mi dnes pravú dolnú osmičku a o 3 dni by som sa chcela ísť očkovať prvou dávkou Pfizer. Odporúčate, ale mám nejaký čas počkať? Beriem Aulin od bolesti a pravidelne Euthyrox 50 na štítnu žľazu. Ďakujem

Dobrý deň,
na oddialenie očkovania nie je vo Vašom prípade dôvod, pokojne môžete ísť v pôvodnom termíne.
Pekný deň.
  • Obličky a pohlavné orgány
  • Imunita
žena, 38 rokov 20. 07. 2021
žena, 38 rokov 20. 07. 2021

Dobry deň som po ockovani druhou dávkou pheizer a

Dobry deň som po ockovani druhou dávkou pheizer a mám vysadiť antikoncepciu? Má to nejaký vplyv? Dakujem

Dobrý deň,
žiadnu liečbu nemusíte meniť a už vôbec nie vysadzovať, ak na to nemáte iný dôvod.
Pekný deň
  • Imunita
  • COVID-19
žena, 34 rokov 19. 07. 2021
žena, 34 rokov 19. 07. 2021

Dobrý deň. Mám 34rokov a mám obezitu bmi

Dobrý deň. Mám 34rokov a mám obezitu bmi 38. Mám schizoafektívnu poruchu manický typ a beriem lieky haloperidol,rispen,depakine chrono, podla potreby calmaben ,atarax, mám alergiu na grep, ibuprofen a teraz mi zistili myóm a cystu. Môžem sa zaočkovať proti covid vakcínou Janssen Johnson a Johnson?

Dobrý deň,
žiadne z uvedených zdravotných problémov ani podávané lieky nie sú dôvodom na oddialenie očkovania, pokojne teda môžete.
Pekný deň.
  • Imunita
  • Obličky a pohlavné orgány
33 rokov 19. 07. 2021
33 rokov 19. 07. 2021

Dobrý deň chcem sa opýtať, či môžem uží

Dobrý deň chcem sa opýtať, či môžem užívať saw palmetto, ktoré znižuje produkciu testosterón u mužov a pueraria mirifica, ktorá je prírodný estrogén, ktorý podporuje rast prsníkov u mužov, ak som muž a bol som za očkovaný prvou dávkou vakcíny Pfizer. Ovplyvňuje sa to nejako navzájom? Za odpoveď vopred ďakujem.

Dobrý deň,
z pohľadu očkovania nejde o vôbec žiadny problém, prípravky môžete užívať.
Saw palmetto (Serenoa plazivá alebo Serenoa repens) obsahuje aktívne zložky, ktoré podľa štúdií spomaľujú premenu testosterónu, čo sa následne prejaví v miernom zvýšení hladiny testosterónu. Ten pokojne môžete užívať.
Pueraria mirifica, resp. extrakt z koreňa tejto rastliny, je bohatý na prírodné fytoestrogény. Nie je mi celkom zrejmý dôvod na jeho podávanie vo Vašom prípade. Podľa môjho názoru nie je jeho podávanie vo Vašom prípade vhodné.
Pekný deň
  • Imunita
  • Dýchanie
muž, 47 rokov 18. 07. 2021
muž, 47 rokov 18. 07. 2021

Ak som uzil dorithricin a bolest hrdla neustupuje mozem uzit

Ak som uzil dorithricin a bolest hrdla neustupuje mozem uzit strepsils plus.

Dobrý deň,
samozrejme, že môžete.
Neodpustím si upozornenie – prípravok Dorithricin odporúčam podávať 2 pastilky každé 2-3 hodiny, ideálne aspoň pár dní, pastilky nechať pomaly rozpustiť v ústach, nehrýzť ani nežuvať, po aplikácii nejesť a nepiť. Ak pri dodržaní týchto pravidiel bolesť hrdla neustupuje, môžete skúsiť iný prípravok. Osobne by som však odporučil v takom prípade návštevu lekára s cieľom správnej diagnostiky
Pekný deň.