Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Kĺby, svaly, kosti
  • Imunita
žena, 51 rokov 03. 08. 2021
žena, 51 rokov 03. 08. 2021

Dobrý deň, Liečim sa na reumatoidnú artitídu. Beriem

Dobrý deň,
Liečim sa na reumatoidnú artitídu. Beriem Medrol 4 mg. ob deň a plaquenil 1 tbl. denne. Momentálne mám silný zápal ďasna. Bolí ma zub. Zubná lekárka mi ďasno ošetrila, zvažuje nasadiť antibiotiká. Moja otázka znie: Aké antibiotiká môžem pri súčasnom užívaní Medrolu ?
Za odpoveď ďakujem.
S úctou a prianím pekného dňa

Dobrý deň,
je možné podať takmer akékoľvek antibiotiku, najčastejšie podávané sú penicilínové antibiotiká prípadne linkozamidové antibiotikum klindamycín. Odporúčam vyhnúť sa iba chinolónovým antibiotikám (pre zvýšené riziko vzniku tendinitíd alebo ruptúr šliach).
Pekný deň.
  • Imunita
žena, 49 rokov 02. 08. 2021
žena, 49 rokov 02. 08. 2021

Dobrý den,mam termín na ockovanie pfizer,ale mam

Dobrý den,mam termín na ockovanie pfizer,ale mam trochu kaseľ,bez teploty.Mozem sa dat ockovat,alebo mam termin prelozit?Dakujem za odpoved.

Dobrý deň, 
mierna infekcia, nádcha, bolesť hrdla, nie sú prekážkou pre očkovanie. Ak nie je teplota tela vyššia ako 38 °C, môžete sa dať zaočkovať. 
Veľa zdravia prajem! 
  • Imunita
žena, 40 rokov 01. 08. 2021
žena, 40 rokov 01. 08. 2021

Dobrý deň, prosím vás beriem antib.Amoksiklav 625mg,

Dobrý deň, prosím vás beriem antib.Amoksiklav 625mg,ked doberiem musim cakat 14 dni a potom sa mozem dat zaockovat 2hou davkou pfizzeru?Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň, 
áno, po doužívaní antibiotík sa odporúča počkať 14 dní. 
Veľa zdravia prajem! 
  • Imunita
01. 08. 2021
01. 08. 2021

dobry den mozem sa dat ockovat???vcera o 20:00

dobry den mozem sa dat ockovat???vcera o 20:00 som zobral posledne antibiotika lebo som bol po operacii slepeho creva a buduci tyzden v piatok o 11:45 mam dostat druhu davku pfizeru mozem ist alebo mam si zmenit termin ????

Dobrý deň, 
odporúčam Vám zmeniť termín. 
Bezprostredne po operácii nie je vhodné očkovanie (mesiac po operácii). 
Veľa zdravia prajem!
  • Imunita
žena, 44 rokov 31. 07. 2021
žena, 44 rokov 31. 07. 2021

Dobrý deň. Som onko pacient. Viete mi poradiť, ktorý liek /

Dobrý deň. Som onko pacient. Viete mi poradiť, ktorý liek / prípravok je možný podávať počas chemoterapie na rast vlasov a kedy to ma naozaj význam? A či je v takýchto prvkov vyslivene nežiadúca látka, ktirú ako onko nemôžem užívať? Ďakujem za radu.

Dobrý deň, 
počas chemoterapie sa neodporúča užívať lieky podporujúce rast vlasov. Počkajte po skončení chemoterapie. 
Strata vlasov nie je trvalá. Po 2-3 týždňoch po skončení chemoterapie Vám začnú vlasy opäť rásť. Voľnopredajných produktov na podporu rastu vlasov je veľa, s výberom Vám poradia v ktorejkoľvek lekárni. 
Veľa zdravia prajem! 
  • Imunita
43 rokov 31. 07. 2021
43 rokov 31. 07. 2021

Dobrý deň, bola som zaočkovaná 1. dávkou Pfizer.

Dobrý deň, bola som zaočkovaná 1. dávkou Pfizer. Na druhý deň po podaní som si do uší naniesla kortikoidovú masť Locoid Lipocream 0,1% /ešte som dodatočne zistila, že je mesiac po záruke/. Môže to mať vplyv na očkovanie? Čítala som, že kortikoidy znižujú účinnosť vakcíny. Zrejme sa to týka dlhodobejšej systémovej liečby? Ďakujem za radu.

Dobrý deň, 
jednorazová aplikácia masti nie je problém. Masť po expirácii môže mať znížený účinok, jej aplikácia sa neodporúča. 
Veľa zdravia prajem! 
  • Imunita
  • COVID-19
31. 07. 2021
31. 07. 2021

Dobry den. Pisem za svojho svagra. Ma 48 rokov a

Dobry den. Pisem za svojho svagra. Ma 48 rokov a je alkoholik. Denne poziva alkohol vo vysokej miere, nenavstevuje lekara, neberie ziadne lieky. Mava zriedkavo epilepticke zachvaty. Moze sa dat ockovat proti covidu? Dakujem.

Dobrý deň, 
určite mu odporúčam návštevu jeho ošetrujúceho lekára, ktorý ho vyšetrí, zhodnotí jeho zdravotný stav a zváži možnosť očkovania proti Covid-19. 
Bez vyšetrenia lekára očkovanie takémuto pacientovi neodporúčam. 
Veľa zdravia prajem!
  • Imunita
  • COVID-19
žena, 27 rokov 31. 07. 2021
žena, 27 rokov 31. 07. 2021

Dobry den, po 2.davke Pfizeru mam uz tyzden bolest

Dobry den, po 2.davke Pfizeru mam uz tyzden bolest hlavy (vzadu) a krcnej chrbtici, v noci je to najhorsie ked lezim. Su normalne taketo tazkosti po ockovani?
Dakujem

Dobrý deň, 
medzi veľmi časté nežiaduce účinky po podaní vakcíny proti Covid-19 patrí bolesť hlavy. Takéto ťažkosti sú normálne, no odporúčam Vám kontaktovať Vášho lekára. Dovtedy môžete tlmiť bolesť voľne dostupnými liekmi, ako napr. Ibalgin, Paralen.
Veľa zdravia prajem!
  • Imunita
žena, 61 rokov 30. 07. 2021
žena, 61 rokov 30. 07. 2021

Dobrý deň, som imunitná pacientka, 61 r., beriem Imunor 1x

Dobrý deň, som imunitná pacientka, 61 r., beriem Imunor 1x týždenne, zatiaľ som vybrala 6 dávok, dve mám ešte k dispozícii. Je to kúra, ktorú mi ordinujú 1-2 x ročne. Sledujem v médiách informácie, že pacienti na imunologických liekoch si nemusia vytvoriť dostatočné množstvo protilátok a teda nebudú dostatočne chránení ani po vakcinácii. Kedy by podľa Vás bolo vhodné dať sa zaočkovať ? Bol by vhodný časový odstup po dobratí šiestej (príp. ôsmej dávky) a potom až očkovanie ? Ak áno , aký dlhý ?
Ďakujem Vám veľmi pekne za informáciu.

Dobrý deň,
ak nemáte akútne zápalové ochorenie alebo nestabilné štádium základného ochorenia (napr. akútna astma, aktívny exém atď.), tak môžete podstúpiť očkovanie. Nie je potrebný odstup. Medializované informácie o nedostatočnej tvorbe protilátok sa týkajú imunosupresívnych liekov (liekov potláčajúcich imunitu). Samozrejme, môžete sa poradiť aj s Vašim imunológom, prípadne aj priamo v očkovacom centre.
Prajem veľa zdravia.
  • Imunita
žena, 44 rokov 28. 07. 2021
žena, 44 rokov 28. 07. 2021

Dobrý deň. Beriem 1 x do týždňa Imunor

Dobrý deň.
Beriem 1 x do týždňa Imunor na imunitu. Môžem sa ísť dať prosím Vás zaočkovať 1. dávkou vakcíny od Pfizeru resp.Moderny? Je potrebné dodržať nejaký časový odstup, napr. že v deň, keď ráno beriem Imunor, sa nemám očkovať? Ďakujem pekne.

Dobrý deň,
ak nemáte akútne zápalové ochorenie alebo nestabilné štádium základného ochorenia (napr. akútna astma, aktívny exém), tak môžete podstúpiť očkovanie. Nie je potrebný odstup. Samozrejme, môžete sa poradiť aj s Vašim imunológom, prípadne aj priamo v očkovacom centre.
Prajem veľa zdravia.