Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Imunita
10. 07. 2021
10. 07. 2021

Dobrý deň môže sa po očkovaní užiť

Dobrý deň môže sa po očkovaní užiť liek s obsahom diklofenaku ?

Dobrý deň,
Môžete.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.
  • Kĺby, svaly, kosti
  • Imunita
žena, 29 rokov 10. 07. 2021
žena, 29 rokov 10. 07. 2021

Dobrý deň, momentálne som 3 hodiny po očkovaní

Dobrý deň, momentálne som 3 hodiny po očkovaní prvou dávkou vakcíny proti Covid-19, vakcínou Pfizer,chcem sa spýtať či môžem užiť liek na utlmenie menštruačnej bolesti Flector EP Rapid??? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
Môžete.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.
  • Imunita
žena, 30 rokov 10. 07. 2021
žena, 30 rokov 10. 07. 2021

Dobrý večer ja by som sa chcela opýtať

Dobrý večer ja by som sa chcela opýtať ohľadom očkovania , že keď som po prekonaní hlbokej žilovej trombozy tak musim bit tiež zaockovana proti covidu ? Ten som už prekonala ďakujem

Dobrý deň,
očkovaný nemusí byť nikto. Zo zdravotného pohľadu je u Vás vyššie riziko možných komplikácií očkovania. Odporúčam najskôr stanovenie protilátok po prekonanom ochorení, ako aj komplexné vyšetrenie Vášho zdravotného stavu vzhľadom na opisované problémy, následné rozhodnutie by malo zohľadňovať Vašu situáciu.
Čo sa týka výnimiek z pohľadu platných opatrení, skúste sa skôr obrátiť na korona.gov.sk
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.
  • Kĺby, svaly, kosti
  • Imunita
  • Srdce a cievy
žena 09. 07. 2021
žena 09. 07. 2021

Pekný večer : Chcem sa spýtať čo mi môž

Pekný večer : Chcem sa spýtať čo mi môže byť , nakoľko mi v oboch dolných končatinách od rána ako vstanem až do večera , mám bolesti typu rezavé , bodavé od stehien cez zadnú časť podkolenia a ide mi to po zadnej strane lýtok a hlavne obrovské pnutie vo svaloch ked sa postavím , je to zakaždým razom , že čo mi to tam napína ? Veľmi to bolí pri každom jednom postavení sa mi to stane. Lieky mi nezaberajú žiadne na to pnutie ani na bolesť. A už som ich dosť využívala , ale nezabralo mi nič. Už neviem čo mám robiť. Som z toho veľmi smutná , až zúfalá. Ako tomu predísť ? , ešte som sa nikdy s tým nestretla, že by som niečo našla na nete , čítala ohľadom toho obrovského napínania v tých nohách . A cítim v chodidlách akoby som sa pri státi , ale aj chodení do niečoho mäkkého zabárala . Ako mäkký podklad. Prosím vás odpovedzte mi , ďakujem.

Dobrý deň,
obávam sa, že v tomto Vám veľmi nepomôžem. V prvom rade, mojou doménou ako lekárnika je najmä liekové poradenstvo, určite nie diagnostika. Navyše, vo Vašom prípade mám k akémukoľvek posúdeniu zúfalo málo informácií – aký je Váš vek, aké lieky užívate, aké máte iné problémy, aké ochorenia ste prekonali.....
Vami uvádzané problémy môžu súvisieť s celým radom rôznych problémov – problémy s prekrvením, cievny problém, komplikácia očkovanie a mnohé ďalšie. Bez znalosti ďalších informácií nie je možné žiadnu z možností vylúčiť.
Odporúčam obrátiť sa na Vášho lekára, ak by Vás zaujímal môj osobný názor, prosím o ďalšie informácie alebo ma môžete priamo kontaktovať a rád sa s Vami tento problém prediksutujem.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.
  • Imunita
žena 09. 07. 2021
žena 09. 07. 2021

Dobrý deň. Mne bolo povedané ze po dvoch týždň

Dobrý deň. Mne bolo povedané ze po dvoch týždňoch od douzivania antibiotík sa môžem očkovať. Tu píšete raz že po antibiotikach sa môže očkovať, v druhej odpovedi že po desiatich dňoch. Záleží to od antibiotík? Alebo prečo raz áno raz nie

Dobrý deň,
jediným dôvodom na oddialenie očkovania je akútne zápalové horúčkovité ochorenie. Z tohto pohľadu je preto problémom skôr samotné ochorenie, ako antibiotikum. Po doužívaní antibiotík je pravdepodobné, že akútne horúčkovité ochorenie je už vyliečené, čo však nemusí byť pravidlom. Vždy je potrebné zvážiť konkrétneho pacienta a jeho situáciu, nielen samotný liek.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.
  • Imunita
09. 07. 2021
09. 07. 2021

Dobrý deň, užívam OTEZLU (apremilastum). Môžem, sa dať

Dobrý deň, užívam OTEZLU (apremilastum). Môžem, sa dať zaočkovať? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
jediným dôvodom na oddialenie očkovania je akútne zápalové horúčkovité ochorenie. Z tohto pohľadu sa očkovať určite môžete.
Je pravdou, že účinnosť, bezpečnosť a imunogenita vakcín nebola testovaná na imunokompromitovaných osôb. Je preto teoreticky možné, že u pacientov liečených imunosupresívami, a teda aj prípravkom Otezla, môže byť účinnosť vakcíny nižšia. V každom prípade však platí odporúčanie očkovať všetkých, vrátane pacientov užívajúcich imunomodulačnú alebo biologickú liečbu. Očkovanie preto odporúčam.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.
  • Imunita
  • Srdce a cievy
muž 09. 07. 2021
muž 09. 07. 2021

muž 74 ročný Liečim sa už asi 40

muž 74 ročný
Liečim sa už asi 40 rokov na vysoký tlak,- hypertenzia 3.st. potom ischemická choroba srdca, fibrilácia predsieni, bolesti hlavy, tinitus, závraty, a tieto diagnozy: K35.31, K80.20, I25.9, D68.30, I10.00, I48.1 + dg z OAu. Beriem tieto lieky: lacipil 4mg ráno 1 večer 1/2, gobten 2mg ráno 1, cordarone ráno 1okrem soboty a nedele, egilok 25 ráno1 večer 1, xarelto 20 ráno1, magnosolv 1až 2x denne, cardilan ráno aj večer 1x, prostamol uno večer 1, Okrem liekov ešte vitamín d, vitamím c, šumivý horčík. Moja prvá otázka či sa tieto lieky lieky znášajú navzájom ?

20.mája 2021 mi robili CT brucha a vyoperovali slepé črevo.
16.7.2021 som objednaný na CT mozgu. Epokríza: vyš.re tinnitus auriu,bilat. kombin etio ORTI.,VAS C.,stenoza ACI bilat. 60-70%., ORT ťažká kochleárna porucha sluchu bilat. Dg I69.8
24.7.2021 som objednaný na hospitalizáciu do VUSCH. Vyšetrenie bude vykonané pod rtg.žiarením ,
/stent mozgových ciev./ Chcem vedieť, či môžem za tak krátky čas a môj vek absolvovať 3krát kontrastnú látku ?

Moja ďalšia prosba, môžem sa dať zaočkovať, ak po zaočkovaní pretrvávajú vysoké tlaky, navyše existujú prípady myokarditídy a perikarditídy.

Ďakujem za odpovede

Dobrý deň,
s rastúcim počtom užívaných liekov prirodzene rastie aj riziko ich možných interakcií. Ak tieto lieky užívate dlhodobo a pravidelne, je pravdepodobné, že vhodnou úpravou dávky toto riziko minimalizujete. Upozornil by som snáď len na jeden možný problém, ktorým je súčasné podávanie amiodaronu (CORDARONE 200 mg)a metoprololu (EGILOK 25 mg). V tomto prípade môže dôjsť k naozaj výraznému útlmu srdcového rytmu s rizikom vzniku ťažko zvládnuteľných arytmií.
Podanie kontrastnej látky, i v pomerne krátkom časovom intervale, nevidím ako problém.
Očkovanie odporúčam. Je pravdou, že medzi veľmi nežiaduce účinky očkovania patria aj Vami spomínané srdcovo-cievne komplikácie, ich výskyt je však mimoriadne zriedkavý a - hlavne – riziko ochorenia vo Vašom prípade vidím ako ďaleko väčšie ako riziko očkovania.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.
  • Imunita
žena 09. 07. 2021
žena 09. 07. 2021

Dobrý deň, Dnes som bola u zubarky, mám zá

Dobrý deň,
Dnes som bola u zubarky, mám zápal ďasien, predpísala mi Entizol a Deoxymykoin.
Zajtra mám ísť na 2.davku AstraZeneca.
Čo mi odporúčate? Môžem si tieto lieky dať pred očkovaním? Alebo mám počkať niekoľko dní po očkovaní a potom si ich nasadiť?
Dakujem

Dobrý deň,
jediným dôvodom na oddialenie očkovania je akútne zápalové horúčkovité ochorenie. Ak nemáte akútny horúčkovitý stav, čo nepredpokladám, očkovanie odporúčam neodďaľovať.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.
  • Imunita
žena, 26 rokov 08. 07. 2021
žena, 26 rokov 08. 07. 2021

Dobrý deň, začala som brať antibiotika Doxyhexal, môžem í

Dobrý deň,

začala som brať antibiotika Doxyhexal, môžem ísť aj napriek tomu na druhu dávku vakcíny?

Ďakujem pekne :)

Dobrý deň.
To závisí od zdravotného stavu, pretože každá prebiehajúca infekcia sa môže očkovaním zhoršiť a zároveň môže byť účinnosť vakcíny nižšia. Preto odporúčam dokončiť liečbu a potom ísť na druhú dávku vakcíny.
  • Imunita
muž, 41 rokov 08. 07. 2021
muž, 41 rokov 08. 07. 2021

Dobrý deň! Od 02.07 do 09.07 užívam

Dobrý deň! Od 02.07 do 09.07 užívam Biseptol 2x za12hodin, na bakterie v moči, bol aj trocha krvavý moč. Chcem sa spýtat, že kedy sa možem čo najskor zaočkovat po antibiotikách Pfizer vakcinou?Teraz už citim sa dobre, žiadne priznaky.
Dakujem!

Dobrý deň.
Ak sa cítite dobre, kľudne aj na druhý deň po doužívaní antibiotík.