Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Dýchanie
žena, 21 rokov 08. 03. 2024
žena, 21 rokov 08. 03. 2024

Čo ak človek dostal kotercový (psincový) kašeľ?

Dobrý deň,
čo sa stane ak by dieťa alebo starý človek dostal kotercový (psincový) kašeľ? Zabije to daného človeka?

Dobrý deň,

Kotercový kašeľ je vačšinou vírusový a spôsobujú ho vírusy, ktoré málokedy prechádzajú na ľudí. Z bakteriálnych pôvodcov to bývajú baktérie z rodu Bordetella, ktoré u ľudí spôsobujú napr. čierny kašeľ. V prípade bakteriálnej infekcie sú potrebné antibiotiká. Infekcie Bordetellami sú vačšinou subakútne, teda sa rozvíjajú postupne (aj keď kašeľ, ktorý spôsobujú, môže byť vyčerpávajúci), takže obavy o život nie sú namieste.


S pozdravom,

PharmDr. Henrich Zverbik

Lekáreň Pod Inovcom, Trenčianske Jastrabie


www.ilekaren.sk

  • Dýchanie
muž, 79 rokov 04. 03. 2024
muž, 79 rokov 04. 03. 2024

Môže užívať Kodein na kašeľ?

Dobrý deň prosím vás ako dlho sa môže užívať Kodein na kašeľ u seniora. Dlhodobý kašeľ jediné čo zabralo. Ďakujem

Dobrý deň,

Kodeín je návykový, čiže nie je vhodné ho užívať dlhodobo a zároveň kašeľ nelieči, iba potláča. Dĺžka liečby závisí od ošetrujúceho lekára, ktorý by mal zistiť pôvod kašľa. Je možné, že zápal v prieduškách bude treba riešiť podávaním kortikosteroidov v inhalačnej forme – to ale vyžaduje pľúcneho lekára.


S pozdravom,

PharmDr. Henrich Zverbik

Lekáreň Pod Inovcom, Trenčianske Jastrabie


www.ilekaren.sk

  • Dýchanie
žena 20. 01. 2024
žena 20. 01. 2024

Dcéra 16 ročná ma hnisavú angínu

Dobrý večer, prosím o radu , dcéra 16 ročná ma hnisavú angínu, užíva Penicilin 750, ale udáva točenie hlavy a ťažko na žalúdok, neviem.ci Penicilin vysadiť alebo užívať ďalej. Pred 12 rokmi jej zistili aj miernu alergiu na pleseň ale nemala nikdy žiadne alergické ťažkosti ani nič neužíva.

Dobrý deň,

na hnisavú angínu je stále najúčinnejší penicilín. Po antibiotikách sú častým nežiadúcim účinkom tráviace ťažkosti – preto by sa mali užívať po jedle – nie nalačno. A súčasne by sa mali užívať probiotiká –  najlepšie 2 hodiny pred podaním antobiotika, aby chránili žalúdočnú sliznicu. Točenie hlavy môže byť aj prejavom základného ochorenia. Len ak by sa nežiadúce účinky zhoršovali, kontaktujte  Vášho lekára a ten by mal určiť postup ďaľšej liečby.

Prajem skoré uzdravenie.


S pozdravom,

Mgr. Veronika Okruhlicová

Lekáreň Prameň, Sološnica


www.ilekaren.sk

  • Ostatné
  • Dýchanie
  • Bolesť hrdla
žena, 32 rokov 04. 01. 2024
žena, 32 rokov 04. 01. 2024

Som v 8tt, uz 10 dni ma trapi bolest hrdla

Dobrý deň,
Som v 8tt, uz 10 dni ma trapi- najprv bolest hrdla, hlieny, kasel. Momentalne je to uz iba kasel ale suchy, dusivy. Najmäv noci. Skor je to take skrabanie, ktore sa neda utisit.
Užívam iba Stopkasel sirup a homeogene9.
Viem užit este nieco ine?

Dobrý deň,

Stopkasel sirup je dobrá voľba. Pri záchvatoch suchého kašla Vám odporúčam Hydropastilky, obalia hrdlo a utíšia škrabanie v hrdle.


S pozdravom,

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na Križovatke, Sereď


www.ilekaren.sk

  • Dýchanie
žena, 29 rokov 11. 09. 2023
žena, 29 rokov 11. 09. 2023

Som závislá na kvapkách do nosa

Dobrý deň, som alergička a som závislá na kvapkách do nosa už 9 a pól roka, tipujem, že mi bude zostávať už len operácia - laserová mukotómia. Je tu niekto ako ja? Má s tým niekto skúsenosti? Keď vysadím kvapky, totálne sa dusím, mám tak moc opuchbutú sliznicu až mi pri prehĺtaní v nej pukne. Každá skúsenosť, či rada pomôže. Po operácii budem vedieť dýchať na prvý krát? Ďakujem

Dobrý deň,

pokiaľ viem, závislosť od kvapiek alebo sprejov do nosa sa dá vyliečiť  tým, že ich vynecháte a vydržíte cca ťažké 2 týždne, po ktorých postupne nastáva úľava . Ak to vydržíte, už nikdy nesmiete  použiť kvapky alebo sprej do nosa, maximálne len s obsahom morskej vody. Môžete podstúpiť aj operáciu, ale kým sa rana zahojí, nebude to bezproblémové dýchanie. Po vyhojení  by to malo byť v poriadku, ale takisto platí, že už nikdy nesmiete použiť nosné kvapky alebo sprej. Pred operáciou určite pôjdete na konzultáciu, kde Vám zodpovedia na Vaše otázky.

Prajem veľa zdravia.


S pozdravom,

Mgr. Veronika Okruhlicová

Lekáreň Prameň, Sološnica


www.ilekaren.sk

  • Dýchanie
žena 13. 07. 2023
žena 13. 07. 2023

syn má užívať Atrovent a Ventolin

Dobrý deň, syn má užívať Atrovent a Ventolin spreje 4x1 inhalaciu, treba nejaký odstup od podania alebo to môže inhalovať aj za sebou? Ďakujem.

Dobrý deň!

Nástup účinku po vdychu trvá 5-10 minút. Z mojej skúsenosti by som napísala, že Atrovent je na pravidelné užívanie a Ventolin sa pridáva len vtedy, ak účinok Atroventu nestačí. Obidva lieky majú rovnaký účinok ("roztiahnutie priedušiek"). Zavolajte lekárovi, či naozaj máte dávať dlhodobejšie Ventolin v dávkovaní 4x1 inhaláciu. Ak áno, nech lekár presne určí aj intervaly podávania obidvoch inhalátorov.


S pozdravom,

PharmDr. Silvia Grbáliková

Lekáreň Apis, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Dýchanie
muž, 20 rokov 08. 04. 2023
muž, 20 rokov 08. 04. 2023

V júli 2021 sa mi stal úraz nosa pričom došlo k

Dobrý deň, bol by som nesmierne vďačný, ak by ste mi poradili, pretože si už neviem dať rady. Bude to asi na dlhšie čítanie ale chcem objasniť celý môj problém.
V júli 2021 sa mi stal úraz nosa pričom došlo k vybočeniu nosovej prepážky. Cca v októbri 2021 som bol na očkovaní proti covid 19 (nevravim že to s tým musí súvisieť, iba objasnujem situáciu). No a cca v novembri 2021 začali moje problémy s dýchaním. Akokeby som sa nemohol poriadne nadýchnuť s plných pľúc. Akokeby som nemal dostatok kyslíka. Veľmi nepríjemný pocit. Akoby ma niekto dusil. No a prebiehalo to celú zimu aj na jar. Viac menej to trvalo v priebehu celých dňoch. Drvivú väčšinu času sa mi dýchalo zle ako dobre. No a potom prišlo leto, dýchalo sa mi aj tak zle ale bolo to už oveľa lepšie. V auguste 2022 som podstúpil operáciu nosovej priehradky. Po operácii sa mi dýchalo celkom v poriadku. Ale mal som pocit a stále aj mám, že to nebolo dostatočne zoperovane a myslím ze pôjdem ešte raz na túto operáciu. Dosť často mám aj zápaly nosovej sliznice. A potom opäť na prelome októbra a novembra sa mi opäť zhoršilo. ( nevravím, že to musí súvisieť z ročnými obdobiami, možno som si to v lete len menej všímal, ťažko povedať). No a potom to opäť trvalo celú zimu až po koniec januára a potom to prišlo, závraty, točenie v hlave, celotelova slabosť, strach, hmlisté videnie, veľmi ťažké dýchanie, bolesť hlavy a podobne. Tak už som si povedal ze musím navštíviť lekára. Pochodil som všelijakých možných lekárov, začalo to tým, že mi boli spravené odbery a EKG to bolo v poriadku, aj tlak mám v poriadku. EKG mi bolo robené asi 4krat a stále bolo dobre. Tak som išiel na interne vyšetrenie, tam mi robili znova odbery, ekg, rtg hrudníka. Všetko v poriadku. Bolo som na rtg (NIE NA MR) tam bolo tiež všetko v poriadku akurat ze mám skoliozu, ale ta mi bola zistená už v detstve. Na skoliozu nijak necvicim, no bolo mi povedané ze skolióza je len mierna a ze by to z toho nemalo byť. Bol som na kardiologii, tiež všetko v poriadku, akurat ešte čakám za 24h holterom, ale vyšetrenie v poriadku. Bol som na neurologii, tam bolo všetko v poriadku, vyšetrenie bolo v poriadku, EEG a EMG tiež v poriadku, no a bol som aj na MR mozgu a tam zistili 1cm leziu v čelovej časti, ale tá vraj je v momentálnej situácii neškodná, je vraj dobre ohraničená a je na pozorovanie. Mám na začiatku júna kontrolné MR. Bol som aj na sone brucha a toto bolo tiež v poriadku. Na kardiologii mi bola pozretá aj štítna žľaza a tiež všetko v norme. Nebol som akurat na pľucnom, na ktoré som ale objednaný na koniec apríla 2023. A tiež som ešte nebol na MR chrbtice a na alergológii. Na pľucnom som síce bol ale to ešte pred rokom 22.4.2022 a nič sa nezistilo, spirometria v norme. Okrem toho som už bol asi na všetkom podľa mňa. A stále neviem z čoho to môže byť. Už som zúfalý. Je to strašne unavujuce a nepríjemne. Bolo mi povedané že to môže byt niečo psychické no ja nemám žiadne psychické problémy, akurat niekedy nedostatok spánku. Vopred Vám ďakujem za Vašu odpoveď a za Váš čas.

Dobrý deň,

popri Vašich zdravotných problémoch treba dbať na dodržiavanie životosprávy, vyhýbať sa stresu a dostatočne spať doplniť magnézium.  Ostatné treba nechať na posúdenie odborných lekárov.


S pozdravom,

PharmDr. Ľubica Krajčírová

Lekáreň Verbascum, Senica


www.ilekaren.sk

  • Liekové interakcie
  • Imunita
  • Dýchanie
žena, 67 rokov 26. 01. 2023
žena, 67 rokov 26. 01. 2023

Boli mi zistené krvným vyšetrením zvýšené chlamýdie

67 r., žena, časté užívanie antibiotík /pľúcne chlamýdie/, detralex -krčové žily, condrosulf /gonartroza p.koleno/
Dobrý deň,
v novembri mi boli zistené krvným vyšetrením zvýšené chlamýdie + 4 balenia ATB a rtg preukázaný zápal priedušiek. Začiatkom 1/2023 pre zapálené hrdlo som užívala Megamox, Xorimax /rtg. zistený Peribronchitis/. Pritom neustále kašlem. Potom bolo konštatované, že to budú zrejme aktívne chlamýdie /vyšetrenie vraj nie je možné vykonať skôr ako o 3-4 mesiace/, čiže mám ATB na ďalších 20 dní. Beriem kalciové inj., ktoré ale môj kašeľ, takisto ako ani Erdomed, potom Acylcystein, ani domáce medikamentozy to nezastavili.
1.2. mám začať užívať druhú dávku Luivacu, takže vás prosím o radu či ho mám alebo nemám v danej situácii užívať. A druhá otázka: ako mám kombinovať vitamíny C, D, K2, zinok,vápnik?
Ďakujem,

Dobrý deň,

liek Luivac sa môže užívať aj súčasne s antibiotickou liečbou. 

Vitamíny K2 a D3 bývajú často kombinované v jednej tabletke, takže tie možte pokojne užiť naraz večer. Vitamín C by som užívala samostatne, rovnako aj zinok. Neviem, aké antibiotiká užívate aktuálne, ale odporúčam užívanie vápnika s aspoň dvojhodinovým odstupom od všetkých liekov, vrátane antibiotík. 

Pokiaľ ide o kašeľ, aj v prípade chlamýdií závisí od toho, či sa jedná o suchý dráždivý kašeľ alebo vlhký produktívny kašeľ. Ak máte dusivý suchý kašeľ, lieky s obsahom N-acetylcysteinu aj liek Erdomed podporuju vykasliavenie a teda Vás možu na kašeľ viac dráždiť. Preto v prípade suchého kašľa volte iné lieky na jeho tlmenie


S pozdravom,

Mgr. Zuzana Václavová

Lekáreň Delta, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Dýchanie
  • Kašeľ
muž, 74 rokov 02. 01. 2023
muž, 74 rokov 02. 01. 2023

Posledné dva mesiace mam suchý kašeľ

Pekný deň
Posledné dva mesiace mam suchý kašeľ, horučky ani bolesti hrdla nemám .Zhoršuje sa keď prídem zo studena do tepla a večerných hodinách. Kašel zmiernia kvapky Stoptussin. Bolo mne doporučene brať liek Nolpaza 20 mg, no výsledok sa nedostavil. Teraz beriem Mastychu active. Užívam lieky Valsacor 80 mg,Eliguis 5 mg,Dutamed 0,5 mg, Tamsulosin 0,4 mg .Rozor10 mg.
Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

nedá sa takto jednoznačne určiť príčinu kašľa. Skúsila by som prípravky na na ukľudnenie sliznice - s medom alebo lišajníkom vo forme sirupu alebo cmúľacích pastiliek, ktoré zvlhčujú sliznicu. Vo Vašej lekárni Vám určite niečo odporučia. Môžete skúsiť aj lyžičku medu večer nalačno.

Prajem veľa zdravia.


S pozdravom,

Mgr. Veronika Okruhlicová

Lekáreň Prameň, Sološnica


www.ilekaren.sk

  • Dýchanie
žena, 37 rokov 29. 05. 2022
žena, 37 rokov 29. 05. 2022

Dobrý deň chcem sa opýtať na inhalovanie Vincenkou

Dobrý deň chcem sa opýtať chodila som na inhalovanie Vincenkou potom som bola na kontrole na krčnom dali mi tam antibiotiká. Ja som pani doktorke zabudla povedať že som chodila na inhalovanie tak či to neskreslilo diagnózu a neberiem zbytočne antibiotiká. Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň, 

nemajte obavy, inhalovanie neskreslilo výsledky. Pokračujte v liečbe antibiotikami.


S pozdravom,

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na Križovatke, Sereď


www.ilekaren.sk