-
Zásady správneho merania krvného tlaku
Pravidelná kontrola vlastného krvného tlaku sa odporúča všetkým osobám, ktoré trpia hypertenziou, čiže zvýšeným tlakom krvi. Naše srdce udrie každý deň približne 100 000 krát, preto máme každý deň také isté množstvo rôznych hodnôt krvného tlaku. Každé jednotlivé meranie zodpovedá momentke. Na bezpečné posúdenie krvného tlaku…
Čítať viac →
-
Ako ovplyvňujú lieky navzájom svoje účinky?
Väčšina liekov užívaných za účelom celkového účinku na organizmus musí prejsť rôznymi procesmi, ktoré zahŕňajú vstrebávanie do krvi, transport krvným riečiskom k cieľovým tkanivám až po odstránenie z organizmu. V tomto článku sa budem venovať princípom vzájomného ovplyvňovania sa liekov (ďalej liekové interakcie) pri ich ceste organizmom. Liekové…
Čítať viac →
-
Darovanie krvi
Darovanie krvi – pre niekoho kvapka pre druhého život. Darovanie krvi je ušľachtilý čin, ktorý prináša dobrý pocit nielen darcovi ale aj príjemcovi a v niektorých prípadoch dokonca záchranu života. Len na Slovensku sa ročne spotrebuje približne 180 000 transfúznych jednotiek červených krviniek. Červené krvinky sú…
Čítať viac →
-
Príjem vody do organizmu a pitný režim
Voda je významnou súčasťou nášho organizmu. Bez príjmu vody alebo tekutín či potravín obsahujúcich vodu nie je možný život. Pitný režim nás nevyhnutne sprevádza celý život. Najväčšie množstvo vody v organizme sa nachádza u novorodencov a detí do 1. roka života (až 75% všetkých tkanív)….
Čítať viac →
-
„Éčka“ v potravinách
… alebo „aditíva okolo nás.“ Medzinárodný zoznam chorôb bude pravdepodobne onedlho doplnený o novú diagnózu – ORTOREXIU, chorobnú posadnutosť zdravou výživou, zdravými potravinami (z gréckych slov ORTHOS = správne, správny, OREXIS = chuť). Ak je anorexia chorobným odmietaním stravy a bulímia naopak, prehnaným príjmom stravy, ktorú ale pacient následne…
Čítať viac →
-
Nenasýtené mastné kyseliny v rybom tuku
Nenasýtené mastné kyseliny sú tvorené voľnými reťazcami uhľovodíkov, obsahujúcich na konci karboxylovú skupinu –COOH. Najbližší uhlík ku karboxylovej skupine je označovaný alfa, ďalší beta atď., posledný je omega. Nenasýtené mastné kyseliny sú označované podľa postavenia prvej dvojitej väzby od konca. Ešte presnejšie sa tieto kyseliny…
Čítať viac →