• 20. 5. 2021

Chrápanie

Chrápanie – banálna záležitosť, ktorá môže prejsť do závažných komplikácií. Sami to poznáte, únavou zlomení padáte do postele. Myslíte, že zaspíte hneď, no dlhé chvíle sa iba prehadzujete, pretože váš vedľa spiaci partner chrápe.

Chrápanie je zvuk vznikajúci pri prúdení vdychovaného a vydychovaného vzduchu. V spánku sa znižuje napätie svalov mäkkého podnebia, vďaka čomu sa každým nádychom veľmi ľahko rozochveje (vibruje) a tieto vibrácie spôsobujú typický zvuk chrápania.

Zo štatistík vyplýva, že chrápanie sa častejšie prejavuje u mužov. S vekom prichádza ešte zhoršenie, až 52% mužov nad 40 rokov chrápe. Ženy síce trápi tento fenomén menej, keď chrápe približne 30% žien. Najčastejšie vzniká tento problém v tehotenstve, počas ktorého v dôsledku tvorby opuchov dochádza k zúženiu dýchacích ciest.

Treba však spomenúť, že občas chrápeme všetci. Až 85% populácie trpí tzv. jednoduchým chrápaním. Ide o občasné chrápanie v polohe na chrbte a jeho najčastejšími príčinami sú nádcha, alergia, suchý vzduch v miestnosti či požitie alkoholu.

Príčiny

Príčiny vzniku chrápania sú viaceré. Genetická predispozícia, v dôsledku ktorej je oslabený svalový tonus horných dýchacích ciest, sa vyskytuje len ojedinele. Kľúčovým faktorom je nadváha. Dochádza pri nej k ukladaniu tukových buniek v sliznici nosohltana, a tým sa zhoršuje elasticita (pružnosť) dýchacích ciest. Fajčenie alergie patria medzi ďalšie rizikové faktory spôsobujúce nerovnomerné zdurenie sliznice a opuch, čím v konečnom dôsledku opäť dochádza k zúženiu dýchacích ciest. Chemické látky/lieky, ktoré ovplyvňujú vedomie (sedatíva, alkohol, omamné látky), majú rovnako vplyv na tonus svalstva dýchacích ciest.

K organickým zmenám spôsobujúcim chrápanie patria deformity nosovej priehradky, zväčšené podnebné a nosohltanová mandľa, alebo iná obštrukcia, ako nádor nosovej dutiny, hltana.

Najnebezpečnejšia je kombinácia všetkých spomínaných príčin. Chrápať ale nemusí len opitý, obézny alergik. Treba vždy pátrať po primárnej príčine, ktorá spôsobuje zúženie dýchacích ciest.

Samotné chrápanie nie je zdraviu škodlivé, môže byť však príznakom vážnejšieho ochorenia nazývaného obštrukčný SLEEP apnoe syndróm (OSAS)- zástava dýchania v spánku. U pacientov trpiacich OSAS dochádza k opakovanému prerušovaniu dýchania v spánku na zhruba 10 až 30 sekúnd, pričom dôjde k náhlemu prebudeniu, pacient sa dusí, lapá po dychu. Preto pri výraznom chrápaní a častom prebúdzaní s pocitom dusenia sa, treba bezodkladne kontaktovať svojho lekára.

Vyšetrovacími metódami sú komplexné ORL vyšetrenie a polysomnografické vyšetrenie v spánkovom laboratóriu, ktorými by sa mala prítomnosť OSAS vylúčiť alebo potvrdiť. Celkom na začiatku je potrebné vyšetrenie nočnej pulzoximetrie, ktorá odhalí, či u chrápajúcej osoby dochádza k poklesu hladiny kyslíka v krvi a k zrýchleniu alebo spomaleniu srdcovej činnosti. Nočný pulzoximeter má pacient zvyčajne 1-2 noci pripevnený na ukazovák. Vo vážnejších prípadoch si liečba chrápania vyžaduje dokonca operačný zákrok.

Liečba

Liečba chrápania (ľahšia forma bez potvrdeného OSAS) zahŕňa predovšetkým zmenu životného štýlu:

  • Redukcia hmotnosti.
  • Vyhýbanie sa alkoholu a sedatívam pred spaním.
  • Vyhýbanie sa spánku na chrbte. Spánok na boku je výhodnejší. (Známy je trik s prišitím tenisovej loptičky na chrbát pyžama, určite nechcete spať ako princezná na hrášku 😉 )
  • Zdvihnutie hlavovej časti postele minimálne o 10cm, použitie ortopedických vankúšov.

Okrem spomínaného máme na trhu aj produkty s obsahom éterických olejov, ktoré spôsobujú zvýšené prekrvenie a napätie na tkanivách, a tak zabraňujú vibráciám vzduchu a následnému chrápaniu.

Vo forme kvapiek je k dispozícii Adenol, ktorý je potrebné tesne pred spaním nakvapkať na vreckovku (2-3 kvapky), riadne vdýchnuť a ďalej nakvapkať aj na vankúš chrápajúcej osoby.
V sprejovej forme je dostupný Adenol sprej PSST!, ktoré sa aplikujú bezprostredne na koreň jazyka tesne pred spaním. Novinkou je používanie silikónových vložiek do nosa (NoSnorePlus, Snorex).

O použití jednotlivých prípravkov sa informujte vo Vašej Tradičnej lekárni!

 

Autor: PharmDr. Jana Hejčíková, Tradičná lekáreň Paracelsus, Turzovka

Zanechajte Vašu reakciu

Zrušiť odpoveď