Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Imunita
27 rokov 31. 01. 2024
27 rokov 31. 01. 2024

Mám veľmi silný strach (fóbiu) z udusenia.

Dobrý deň
Chcela by som Vás poprosiť o Váš názor. Mám veľmi silný strach (fóbiu) z udusenia. Kvôli tomu sa bojím jesť jedlá , ktoré môžu vyvolať silnú alergiu (orechy, arašidy, zeler, paradajky...) ani lieky, ktoré vyvolávajú alergiu. Mám 27 rokov a doteraz som mala len 1x alergickú reakciu na sprchový gél, od ktorého som mala na celom tele vyrážky . Myslíte si, že sa nemusím obávať silnej alergickej. reakcie? Ďakujem za Vašu odpoveď

Dobrý deň,

ak nemáte potvrdenú alergiu na potraviny, nemusíte sa obávať. Ak ste doteraz mali len jednu alergickú reakciu – aj to kontaktnú, myslím, že sa nemusíte báť – riziko je minimálne. Skúste začať s malým množstvom – napr. dajte si jednu cherry paradajku a uvidíte, či nastane nejaká reakcia, prípadne jeden orech, malý kúsok zeleru. Je škoda, že sa pripravujete o vitamíny a minerály, ktoré tieto potraviny obsahujú, ak by s nimi Váš organizmus nemal problém.

Prajem veľa zdravia.


S pozdravom,

Mgr. Veronika Okruhlicová

Lekáreň Prameň, Sološnica


www.ilekaren.sk

  • Imunita
16. 10. 2023
16. 10. 2023

Chcem sa opýtať antibiotiká z názvom Azitrox 250

Dobrý deň, chcem sa opýtať dnes nám lekárka predpísala antibiotiká z názvom Azitrox 250 a v letáku píše, že deti nad 45kg môžu užívať a môže to brať 6 ročné dieťa ak má váhu cca 20kg?

Dobrý deň, užívanie u detí sa prepočítava na váhu. Pri týchto antibiotikách je doporučená dávka 10mg/kg/deň,

vzhľadom na vek, môže užívať tieto ATB v dávkovaní 1 tbl (250mg) denne s odstupom 24hod. 


S pozdravom,

PharmDr. Ľubica Krajčírová

Lekáreň Verbascum, Senica


www.ilekaren.sk

  • Imunita
žena 09. 08. 2023
žena 09. 08. 2023

Môžem pri antibiotikách užívať probiotiká?

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či môžem pri antibiotikách užívať probiotiká toto pharma laktobacily ATB, aj keď mám histamínovú intoleranciu? Ďakujem.

Dobrý deň,

Pri histamínovej intolerancii sú vhodné probiotiká s obsahom kmeňov: lactobacillus rhamnosus a plantarum, bifidobacterium longum, infantis a breve.

Nevhodné sú kmene: lactobacillus casei, bulgaricus a helveticus, streptococcus thermophillus a bacillus coagulans, pretože dokážu produkovať histamín alebo meniť histidín obsiahnutý v jedle na histamín. Podľa adc číselníka Lactobacily Toto obsahujú aj nevhodné kmene, preto by som Vám odporučila napr. probiotiká Hisbiotik. Probicus alebo Pearls

Prajem Vám všetko dobré.


S pozdravom,

PharmDr. Ivica Blahútová

Lekáreň Tília 3, Likavka


www.ilekaren.sk

  • Imunita
žena 07. 08. 2023
žena 07. 08. 2023

Dobry den, dcerka ma 19 mesiacov a chcem pre nu

Dobry den, dcerka ma 19 mesiacov a chcem pre nu komplex vitaminov ako v preventan junior, hlavne kolostrum neexsituje nieco podobne, pripadne mozem jej dat ten preventan obden. Dakujem

Dobrý deň,

Preventan junior obsahuje zmes biologicky aktívnych nukleotidov. Ak by ste chceli nukleotidy v sirupovej forme pre menšie dieťa, obsahuje ich napríklad Immun akut sirup fi Generica. Colostrum je obsiahnuté napr.v sirupe Delta Colostrum Kids alebo vyššia dávka pri väčšom oslabení imunity v prípravku Arko deffenses Kids.

Prajem Vám všetko dobré


S pozdravom,

PharmDr. Ivica Blahútová

Lekáreň Tília 3, Likavka


www.ilekaren.sk

  • Imunita
žena, 33 rokov 16. 04. 2023
žena, 33 rokov 16. 04. 2023

Sprej Rinogermina môžem dať 4-rocnemu dieťaťu

Dobrý deň,
prosím vás sprej Rinogermina môžem dať 4-rocnemu dieťaťu na obnovenie sliznice nosa po opakovaných infekciách (klasické škôlkarské soplíky)/ako podpora imunity? Chápem to správne, že je najlepšie vybrať 3 balenia vždy 1 týždeň v mesiaci (3mesiace)? Ďakujem pekne

Dobrý deň!

Rinogermina upravuje zloženie flóry nosnej a nosohltanovej sliznice tak, aby bola odolnejšia voči baktériám, vírusom aj alergénom. Pri správnom dávkovaní, vždy rovnakých 7 dní v mesiaci, 3 mesiace po sebe, pôsobí ako podpora imunity. Takže je to presne tak, ako píšete.


S pozdravom,

PharmDr. Silvia Grbáliková

Lekáreň Apis, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Liekové interakcie
  • Imunita
  • Dýchanie
žena, 67 rokov 26. 01. 2023
žena, 67 rokov 26. 01. 2023

Boli mi zistené krvným vyšetrením zvýšené chlamýdie

67 r., žena, časté užívanie antibiotík /pľúcne chlamýdie/, detralex -krčové žily, condrosulf /gonartroza p.koleno/
Dobrý deň,
v novembri mi boli zistené krvným vyšetrením zvýšené chlamýdie + 4 balenia ATB a rtg preukázaný zápal priedušiek. Začiatkom 1/2023 pre zapálené hrdlo som užívala Megamox, Xorimax /rtg. zistený Peribronchitis/. Pritom neustále kašlem. Potom bolo konštatované, že to budú zrejme aktívne chlamýdie /vyšetrenie vraj nie je možné vykonať skôr ako o 3-4 mesiace/, čiže mám ATB na ďalších 20 dní. Beriem kalciové inj., ktoré ale môj kašeľ, takisto ako ani Erdomed, potom Acylcystein, ani domáce medikamentozy to nezastavili.
1.2. mám začať užívať druhú dávku Luivacu, takže vás prosím o radu či ho mám alebo nemám v danej situácii užívať. A druhá otázka: ako mám kombinovať vitamíny C, D, K2, zinok,vápnik?
Ďakujem,

Dobrý deň,

liek Luivac sa môže užívať aj súčasne s antibiotickou liečbou. 

Vitamíny K2 a D3 bývajú často kombinované v jednej tabletke, takže tie možte pokojne užiť naraz večer. Vitamín C by som užívala samostatne, rovnako aj zinok. Neviem, aké antibiotiká užívate aktuálne, ale odporúčam užívanie vápnika s aspoň dvojhodinovým odstupom od všetkých liekov, vrátane antibiotík. 

Pokiaľ ide o kašeľ, aj v prípade chlamýdií závisí od toho, či sa jedná o suchý dráždivý kašeľ alebo vlhký produktívny kašeľ. Ak máte dusivý suchý kašeľ, lieky s obsahom N-acetylcysteinu aj liek Erdomed podporuju vykasliavenie a teda Vás možu na kašeľ viac dráždiť. Preto v prípade suchého kašľa volte iné lieky na jeho tlmenie


S pozdravom,

Mgr. Zuzana Václavová

Lekáreň Delta, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Imunita
muž, 70 rokov 22. 01. 2023
muž, 70 rokov 22. 01. 2023

Mám dlhšiu dobu problém s vodnatým výtokom z nosa

Dobrý deň. Mám dlhšiu dobu problém s vodnatým výtokom z nosa, ktorý sa vždy prejaví v chladnom alebo veternom počasí. V teplej miestnosti alebo v lete problém nemám. ORL lekár mi predpísal spray do nosa Mometasone Sandoz, ktorý však vôbec nezaberá a spôsobuje mi krvácanie z nosa. Mohli by ste mi poradiť nejaký iný liek. Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň!

Vodnatý výtok z nosa v chladnom počasí je častý problém, ktorý u nás v lekárni riešime. Väčšinou je to alergia na chlad a  pomôžu lieky na alergiu - antihistaminiká. Dajú sa kúpiť v lekárni aj bez receptu ( Zodac, Zyrtec, Claritine, Dasseltino). Ak to nie je alergického pôvodu, tak pomôže vreckovka. Je to síce otravné riešenie, ale bez nežiaducich účinkov.


S pozdravom,

PharmDr. Silvia Grbáliková

Lekáreň Apis, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Imunita
muž, 55 rokov 17. 12. 2022
muž, 55 rokov 17. 12. 2022

Možem po ockovaní proti Tetanu užívať antibiotika?

Dobrý deň,
chcem sa spýtať 12.12. ma očkovali proti tetanu. A o tri dni som ochorela a krčný mi dal antibiotiká. Kedy ich môžem začať užívať ? Ďakujem

Dobrý deň!

Pokojne užívajte antibiotiká 3 dni po očkovaní, ak ste chorá.


S pozdravom,

PharmDr. Silvia Grbáliková

Lekáreň Apis, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Imunita
žena, 64 rokov 05. 04. 2022
žena, 64 rokov 05. 04. 2022

Môžem brať lieky AERIUS počas 3 mesiacov?

Dobrý deň.
Môžem brať lieky AERIUS 5mg 4 tabletky denne počas 3 mesiacov ak mám nízku hladinu C1-esterázy menej ako 0,05 ( opuchla mi spodná pera už druhý krát za 2 mesiace )

Dobrý deň!

Asi ste mysleli nízku hladinu inhibítora C1-esterázy. Odporučená dávka Aeriusu pre dospelého človeka je jedna 5mg tableta na 24 hodín. Nemám skúsenosti s takou vysokou dávkou, ale ak liečba prebieha pod dohľadom lekára, ktorý je presvedčený o bezpečnosti a účinnosti takejto liečby, je všetko v poriadku. Pokiaľ ide o samoliečbu, treba dávku znížiť. Ak nižšia dávka nezaberá, je treba hľadať vhodnejšie antihistaminikum, alebo inú liečbu.


S pozdravom,

PharmDr. Silvia Grbáliková

Lekáreň Apis, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Kĺby, svaly, kosti
  • Imunita
žena, 40 rokov 17. 03. 2022
žena, 40 rokov 17. 03. 2022

Dobrý deň. Môžem užívať naraz Dorziflex s Isoprinosine?

Dobrý deň. Môžem užívať naraz Dorziflex s Isoprinosine mám aj zvýšenú teplotu 37,5 °C.

Dobrý deň,

áno, môžete užívať liek Dorsiflex 200mg spolu s liekom Isoprinosine.

Ak máte zvýšenú teplotu nad 37,5°C, užite liek Paralen 500mg na zníženie teploty.


S pozdravom,

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na Križovatke, Sereď


www.ilekaren.sk