Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Liekové interakcie
  • Imunita
  • Dýchanie
žena, 67 rokov 26. 01. 2023
žena, 67 rokov 26. 01. 2023

Boli mi zistené krvným vyšetrením zvýšené chlamýdie

67 r., žena, časté užívanie antibiotík /pľúcne chlamýdie/, detralex -krčové žily, condrosulf /gonartroza p.koleno/
Dobrý deň,
v novembri mi boli zistené krvným vyšetrením zvýšené chlamýdie + 4 balenia ATB a rtg preukázaný zápal priedušiek. Začiatkom 1/2023 pre zapálené hrdlo som užívala Megamox, Xorimax /rtg. zistený Peribronchitis/. Pritom neustále kašlem. Potom bolo konštatované, že to budú zrejme aktívne chlamýdie /vyšetrenie vraj nie je možné vykonať skôr ako o 3-4 mesiace/, čiže mám ATB na ďalších 20 dní. Beriem kalciové inj., ktoré ale môj kašeľ, takisto ako ani Erdomed, potom Acylcystein, ani domáce medikamentozy to nezastavili.
1.2. mám začať užívať druhú dávku Luivacu, takže vás prosím o radu či ho mám alebo nemám v danej situácii užívať. A druhá otázka: ako mám kombinovať vitamíny C, D, K2, zinok,vápnik?
Ďakujem,

Dobrý deň,

liek Luivac sa môže užívať aj súčasne s antibiotickou liečbou. 

Vitamíny K2 a D3 bývajú často kombinované v jednej tabletke, takže tie možte pokojne užiť naraz večer. Vitamín C by som užívala samostatne, rovnako aj zinok. Neviem, aké antibiotiká užívate aktuálne, ale odporúčam užívanie vápnika s aspoň dvojhodinovým odstupom od všetkých liekov, vrátane antibiotík. 

Pokiaľ ide o kašeľ, aj v prípade chlamýdií závisí od toho, či sa jedná o suchý dráždivý kašeľ alebo vlhký produktívny kašeľ. Ak máte dusivý suchý kašeľ, lieky s obsahom N-acetylcysteinu aj liek Erdomed podporuju vykasliavenie a teda Vás možu na kašeľ viac dráždiť. Preto v prípade suchého kašľa volte iné lieky na jeho tlmenie


S pozdravom,

Mgr. Zuzana Václavová

Lekáreň Delta, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Imunita
muž, 70 rokov 22. 01. 2023
muž, 70 rokov 22. 01. 2023

Mám dlhšiu dobu problém s vodnatým výtokom z nosa

Dobrý deň. Mám dlhšiu dobu problém s vodnatým výtokom z nosa, ktorý sa vždy prejaví v chladnom alebo veternom počasí. V teplej miestnosti alebo v lete problém nemám. ORL lekár mi predpísal spray do nosa Mometasone Sandoz, ktorý však vôbec nezaberá a spôsobuje mi krvácanie z nosa. Mohli by ste mi poradiť nejaký iný liek. Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň!

Vodnatý výtok z nosa v chladnom počasí je častý problém, ktorý u nás v lekárni riešime. Väčšinou je to alergia na chlad a  pomôžu lieky na alergiu - antihistaminiká. Dajú sa kúpiť v lekárni aj bez receptu ( Zodac, Zyrtec, Claritine, Dasseltino). Ak to nie je alergického pôvodu, tak pomôže vreckovka. Je to síce otravné riešenie, ale bez nežiaducich účinkov.


S pozdravom,

PharmDr. Silvia Grbáliková

Lekáreň Apis, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Imunita
muž, 55 rokov 17. 12. 2022
muž, 55 rokov 17. 12. 2022

Možem po ockovaní proti Tetanu užívať antibiotika?

Dobrý deň,
chcem sa spýtať 12.12. ma očkovali proti tetanu. A o tri dni som ochorela a krčný mi dal antibiotiká. Kedy ich môžem začať užívať ? Ďakujem

Dobrý deň!

Pokojne užívajte antibiotiká 3 dni po očkovaní, ak ste chorá.


S pozdravom,

PharmDr. Silvia Grbáliková

Lekáreň Apis, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Imunita
žena, 64 rokov 05. 04. 2022
žena, 64 rokov 05. 04. 2022

Môžem brať lieky AERIUS počas 3 mesiacov?

Dobrý deň.
Môžem brať lieky AERIUS 5mg 4 tabletky denne počas 3 mesiacov ak mám nízku hladinu C1-esterázy menej ako 0,05 ( opuchla mi spodná pera už druhý krát za 2 mesiace )

Dobrý deň!

Asi ste mysleli nízku hladinu inhibítora C1-esterázy. Odporučená dávka Aeriusu pre dospelého človeka je jedna 5mg tableta na 24 hodín. Nemám skúsenosti s takou vysokou dávkou, ale ak liečba prebieha pod dohľadom lekára, ktorý je presvedčený o bezpečnosti a účinnosti takejto liečby, je všetko v poriadku. Pokiaľ ide o samoliečbu, treba dávku znížiť. Ak nižšia dávka nezaberá, je treba hľadať vhodnejšie antihistaminikum, alebo inú liečbu.


S pozdravom,

PharmDr. Silvia Grbáliková

Lekáreň Apis, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Kĺby, svaly, kosti
  • Imunita
žena, 40 rokov 17. 03. 2022
žena, 40 rokov 17. 03. 2022

Dobrý deň. Môžem užívať naraz Dorziflex s Isoprinosine?

Dobrý deň. Môžem užívať naraz Dorziflex s Isoprinosine mám aj zvýšenú teplotu 37,5 °C.

Dobrý deň,

áno, môžete užívať liek Dorsiflex 200mg spolu s liekom Isoprinosine.

Ak máte zvýšenú teplotu nad 37,5°C, užite liek Paralen 500mg na zníženie teploty.


S pozdravom,

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na Križovatke, Sereď


www.ilekaren.sk

  • Imunita
žena 30. 11. 2021
žena 30. 11. 2021

Dobrý deň rada by som sa spýtala na kozie Colostru

Dobrý deň rada by som sa spýtala na kozie Colostru. Som onko pacient v remisii, užívam Tamoxifen tretí rok. Na celkovú imunitu a všetky možné benefity mi bol doporučený tento výživový doplnok. Je skutočne tak ý dobrý ? A akú dlhú dobu je vhodné užívať?
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď Nora

Dobrý deň!

Podľa môjho názoru je v tomto covidovom období vhodné čokoľvek, čo podporí imunitu. Základ je vitamín D, C a zinok, ale naši pacienti majú dobré skúsenosti aj s inými prípravkami na podporu imunity napr. colostrum. Kozie colostrum môžete užívať dlhodobo, kľudne aj celú zimu.


S pozdravom,

PharmDr. Silvia Grbáliková

Lekáreň Apis, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Ostatné
  • Liekové interakcie
  • Imunita
žena, 40 rokov 14. 08. 2021
žena, 40 rokov 14. 08. 2021

Dobrý deň, môžem užívať Biseptol 480 ?

Dobrý deň, môžem užívať Biseptol 480 na zápal močových ciest, keď beriem Euthyrox 50 ?
Ďakujem za info.

Dobrý deň,

táto kombinácia nie je úplne vhodná. 

Zložky lieku Biseptol (sulfametoxazol a trimetoprim) sa po vstrebaní viažu v krvi na plazmatické bielkoviny. Tam sa však veľmi výrazne viaže aj levotyroxín (Euthyrox, približne až 99,97 %). Aj malá zmena v tejto väzbe vyvolaná práve liekom Biseptol by potom viedla k veľkej zmene v koncentrácii voľného levotyroxínu v krvi, pokojne aj niekoľkonásobného. Výsledkom by mohol byť jeho zvýšený účinok, vrátane nežiaducich účinkov. Kombinácia sa v klinickej praxi neodporúča a nepoužíva, pri podávaní hormónov štítnej žľazy je vhodné podať iné antibiotikum a ak to nie je možné, je vhodné korigovať dávku levotyroxínu. Alternatívou by tiež mohlo byť vysadenie lieku Euthyrox počas podávania Biseptol-u.

Pekný deň.

PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

Lekáreň Paracelsus, Stred 44, 023 54 Turzovka

www.ilekaren.sk

  • Oči, uši, ústa
  • Imunita
muž, 46 rokov 12. 08. 2021
muž, 46 rokov 12. 08. 2021

Dobrý den, Augmentin a Prednison nie sú v kontraindikácii s Rupafin, Montelukast ?

Dobrý den prajem,
som astmatik, alergik. Pravidelne užívam 1x denne Rupafin, Montelukast. Tiež vdychujem Seretide 250.
Mám 20.8.2021 absolvovať ORL operáciu FESS v CA (dutiny-sínusy u zaplnené tkanivom, vyšetrené pomocou ORL a CT dutín).
V rámci príprav na operáciu mi našli na steroch v nose baktérie, užívam Augmentin 1g od obvodného (od utorka 10.8.2021).
V sobotu mám začať užívať Prednison 20 liečiva až do operácie (2-1-0) ako príprava na operáciu.

Rád by som sa spýtal, či Augmentin a Prednison nie sú v kontraindikácii (budú sa 3dni prekrývať). Môžem počas užívania vysadiť Rupafin, Montelukast ?

Vďaka za odpoveď.

Dobrý deň,

kombinácia antibiotika Augmentin s prednizónom (Prednison) nie je vo Vašom prípade problematická, odporúčam podávať podľa  navrhnutej dávkovacej schémy. Podávanie ďalších liekov (Rupafin, Montelukast) z môjho pohľadu tiež nie je problematické, pokojne ich môžete podávať ďalej resp. ak je Váš stav stabilizovaný, môžete vysadiť (v tomto prípade by som to však ešte konzultoval s odborným lekárom, nedokážem odhadnúť stav a priebeh Vášho primárneho ochorenia a teda ani riziko zhoršenia zdravotného stavu po vysadení spomínaných liekov)

Pekný deň.

PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

Lekáreň Paracelsus, Stred 44, 023 54 Turzovka

www.ilekaren.sk

  • Imunita
žena 12. 08. 2021
žena 12. 08. 2021

Dobrý deň, bola som na 2. očkovaní od Pfizer.

Dobrý deň, bola som na 2. očkovaní od Pfizer. Mala by som však zacat brat ATB doxyhexal 20 tabliet 1x denne na ženske problémy. Prosim Vas, za ako dlho po ockovani ich mozem zacat uzivat? dakujem

Dobrý deň, 
Antibiotiká môžete začať brať 2 dni po očkovaní. 
Prajem veľa zdravia!
  • Imunita
žena, 38 rokov 11. 08. 2021
žena, 38 rokov 11. 08. 2021

Dobrý večer beriem antibiotiká na zápal močový

Dobrý večer beriem antibiotiká na zápal močových ciest ciprofloxacin a v sobotu by som chcela ísť na prvú dávku očkovania pfizerom môžem?ďakujem za odpoveď

Dobrý deň, 
ak sa užívajú antibiotiká, nemali by ste sa dať očkovať. Po doužívaní antibiotík treba počkať 14 dní a potom sa môžete dať zaočkovať. 
Prajem veľa zdravia!