-
OBEZITA – Tichá epidémia modernej doby
Obezita už dávno nie je len estetickým problémom. Stala sa jednou z najrozšírenejších civilizačných chorôb 21. storočia a predstavuje vážnu hrozbu pre verejné zdravie po celom svete. Definujeme ju ako nadmerné hromadenie telesného tuku, ktoré môže mať negatívny vplyv na zdravie. Hlavným meradlom na určenie…
Čítať viac →
-
Ako si užiť cesty bez cestovateľskej hnačky?
Dovolenka bez nepríjemných prekvapení: Ako si užiť cesty bez cestovateľskej hnačky? Snívate o bezstarostnej dovolenke plnej nových zážitkov a objavovania? Nechcete, aby vám ju pokazila nepríjemná cestovateľská hnačka, známa aj ako „montezumova pomsta“, „faraónova kliatba“ či „delhi belly“? Hoci znie humorne, dokáže poriadne znepríjemniť aj ten…
Čítať viac →
-
Príjem vody do organizmu a pitný režim
Voda je významnou súčasťou nášho organizmu. Bez príjmu vody alebo tekutín či potravín obsahujúcich vodu nie je možný život. Pitný režim nás nevyhnutne sprevádza celý život. Najväčšie množstvo vody v organizme sa nachádza u novorodencov a detí do 1. roka života (až 75% všetkých tkanív)….
Čítať viac →
-
Sme za zdravé stravovanie. Buďte aj VY!
1. Jedlo ochutnajte predtým, ako si pridáte soľ a/alebo namiesto soli vyskúšajte iné korenie; 2. Znížte spotrebu živočíšnych tukov a nahraďte ich rastlinnými olejmi; 3. Jedzte aspoň 5 porcií čerstvého ovocia/zeleniny denne; 4. Vyberte si typy varenia, ktoré neobsahujú veľa tuku (napr. varenie na pare,…
Čítať viac →
-
Nenasýtené mastné kyseliny v rybom tuku
Nenasýtené mastné kyseliny sú tvorené voľnými reťazcami uhľovodíkov, obsahujúcich na konci karboxylovú skupinu –COOH. Najbližší uhlík ku karboxylovej skupine je označovaný alfa, ďalší beta atď., posledný je omega. Nenasýtené mastné kyseliny sú označované podľa postavenia prvej dvojitej väzby od konca. Ešte presnejšie sa tieto kyseliny…
Čítať viac →
-
Ekzém a kožná vyrážka
Kožná vyrážka a ekzém Koža je živá hranica, ktorá oddeľuje vnútro tela od okolitého sveta. Je v stálom kontakte s okolím a je dosť pevná na to, aby odolala nespočetným útokom chemikálií a iných škodlivín. Pritom je natoľko citlivá, že reaguje na najjemnejší dotyk. Na vonkajšie a vnútorné vplyvy reaguje…
Čítať viac →