Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Kĺby, svaly, kosti
25. 02. 2008
25. 02. 2008

Mám 25 rokov. Môj problém je s

Mám 25 rokov. Môj problém je s bolesťami v kĺboch. Niekdy mám pocit že mi vŕzga v kĺboch najviac to pociťujem v kolenách. Tak isto mávam dosť problémy s chrbticou. Tiež mi odporúčajú jest želatínu. Má na toto vplyv aj želatína? Prosím Vás čo by ste mi doporučili aký liek užívať? Ďakujem.

Bolesť v kĺboch, vŕzganie, opuch sú typickými príznakmi začínajúcej artrózy. Artróza je degeneratívne ochorenie, ktoré je vlastne opotrebovaním chrupavky v kĺboch, takže sa kosti začnú o seba trieť a vyvolávajú lokaálny zápal a bolesť. Pri liečbe tohto čoraz častejšieho ochorenia sa odporúčajú nefarmakologické metódy, teda najmä pohyb (cyklistika, plávanie), z farmakologických výživové doplnky založené na omega-3 mastných kyselinách (najmä morský ryby, ľanový olej, orechy) alebo chondroitínsulfáte a glukózamíne, ktoré sa podieľajú na tvorbe chrupavky (viacero prípravkov dostupných v našich lekárňach). Z ďalších farmakologických možností prichádzajú do úvahy ešte lieky proti zápalu a bolesti - antiflogistiká, ktorých je voľne dostupná široká škála. Želatina je prírodný produkt, ktorý poskytuje štyri aminokyseliny potrebné pre tvorbu kolagénu. Kolagén sa vyskytuje vo všetkých typoch spojivových tkanív. Je prítomný v pokožke, šľachách, kostiach a zuboch, v chrupavkách a dokonca aj v stenách krvných ciev. Je nevyhnutný predovšetkým v detstve a dospievaní na tvorbu kostí, pretože vytvára sieť pre ukladanie vápnika, v dospelosti chráni naše kĺby pred artrózou. Vzhľadom na to, že je v našom jedálničku zdrojov kolagénnych aminokyselín stále menej, vyplatí sa hľadať ich ďalšie zdroje v rôznych potravinách a náš jedálniček tak nimi doplniť. Želatínu môžem teda iba odporučiť.