Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Mozog a nervová sústava
žena, 77 rokov 13. 06. 2022
žena, 77 rokov 13. 06. 2022

Ako dlho môžem Remyelin užívať?

Dobrý deň,

Poprosila by som o informáciu ako dlho môžem užívať prípravok Remyelin a na koľko mesiacov vynechať užívanie. Prípravok užívam
na základe odporučenia pani Mudr. neurológie .Mám karpálny tunel a polyneuropatiu.

Ďakujem za odpoveď a prajem príjemný deň.

Dobrý deň,

Remyelin sa môže užívať dlhodobo aj 6 mesiacov . Po takejto dobe uvidíte, či má prípravok žiadaný efekt na Vaše neurologické problémy.


S pozdravom,

PharmDr. Ľubica Krajčírová

Lekáreň Verbascum, Senica


www.ilekaren.sk

  • Mozog a nervová sústava
muž, 39 rokov 30. 05. 2022
muž, 39 rokov 30. 05. 2022

Môžem užívať Depakine chrono a L Tryptofán?

Dobrý deň prosím Vás môžem užívať Depakine chrono a L Tryptofán? Aký je rozdiel medzi 5-HTP a l tryptofánom ďakujem, depakine beriem ráno a večer 500mg.

Dobrý deň, 

áno, môžete užívať liek Depakine chrono a L-Tryptofán. L-Tryptofan je esenciálna aminokyselina nevyhnutná pre tvorbu serotonínu. 5-HTP je zlúčenina, ktorú telo produkuje z aminokyseliny tryptofánu a je prekurzorom hormónu serotonínu.


S pozdravom,

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na Križovatke, Sereď


www.ilekaren.sk

  • Mozog a nervová sústava
40 rokov 25. 05. 2022
40 rokov 25. 05. 2022

Môžem súčastne užívať Escitalopram 20 a Cavinton forte

Dobrý deň, chcem sa opýtať môžem súčasne užívať Escitalopram 20 mg ráno a 1 tabletku Cavinton forte 10 mg na obed? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň, 

áno, môžete užívať liek Escitalopram 20mg ráno a Cavinton forte na obed.



S pozdravom,

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na Križovatke, Sereď


www.ilekaren.sk

  • Mozog a nervová sústava
žena, 42 rokov 12. 05. 2022
žena, 42 rokov 12. 05. 2022

Existuje náhrada za setralin?

Dobrý deň prosím vás existuje náhrada za setralin ako voľnopredajny liek ďakujem

Dobrý deň,

adekvátna náhrada za Sertralin nie je. Tento liek je viazaný na lekársky predpis, s rovnakou účinnou latkou nie je žiadny volnopredajny liek. Na trhu sú, ale dostupne rôzne prírodne preparáty, prípadne produkt s obsahom esenciálnej aminokyseliny tryptofan / L- tryptofan/. Veľmi zjednodušene sa dá povedať, že je to látka, ktorá sa v ľudskom tele premieňa na serotonín/Setralin pôsobí tak, že udržuje  hladinu serotoninu v tele na správnej úrovni/melatonín a vitamín B3. A to všetko sú látky, ktoré pozitívne ovplyvňujú spánok, jeho kvalitu aj zaspávanie, znižujú stres, zlepšujú náladu znižujú psychické napätie a nervozitu. Takže ak by som mala odporučiť, čo namiesto Sertralinu, tak by som asi vybrala tento produkt. Liek Sertralin vysadzujte len pod dohľadom lekára.



S pozdravom,

Mgr. Zuzana Václavová

Lekáreň Delta, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Mozog a nervová sústava
muž, 42 rokov 03. 05. 2022
muž, 42 rokov 03. 05. 2022

Môžem užívať Depakine chrono ?

Dobrý deň prosím Vás môžem užívať Depakine chrono a 5htp ďakujem

Dobrý deň!

Môžete užívať Depakine chrono a 5htp, ale treba počítať so zvýšeným tlmivým účinkom ( ospalosť, zníženie pozornosti, únava).



S pozdravom,

PharmDr. Silvia Grbáliková

Lekáreň Apis, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Mozog a nervová sústava
muž, 43 rokov 09. 03. 2022
muž, 43 rokov 09. 03. 2022

Rád by som sa informoval na profylaktickú liečbu.

Dobrý deň,
Rád by som sa informoval na profylaktickú liečbu migrenóznych záchvatov. Bol som totiž hospitalizovaný na doriešenie ťažkej migrény a na neurológii mi boli nasadené ako profylaktická liečba migrény: Atacand 8mg a Egilok25mg.Sú to však antihypertenzíva a podľa vyjadrenia ošetrujúceho neurológa sa o.i. aj antihypertenzíva používajú na profylaxiu migrény, je to prosím pravda? Nieže by som nedôveroval neurológom,iba ma zaujíma aj Vaše odborné stanovisko k danej problematike. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď,
S pozdravom

Dobrý deň, 

áno, nemusíte sa obávať. V prevencii opakujúcich sa záchvatov migreny, kedy nie je účinná akútna liečba alebo keď migréna veľmi výrazne znižuje kvalitu života pacienta, sa odporúča tzv. profylaktická liečba. Mala by sa začínať nízkou dávkou a v prípade, že sa nevyskytnu žiadne nežiaduce učinky, tak sa može dávka zvyšovať. A práve pri tejto profylaktickej liečbe sa okrem ineho používajú napr. betablokátory / vo Vašom prípade Egilok/ alebo z inej skupiny antihypertenzív tzv. ACE inhibítor kandesartan / vo Vašom prípade Atacand/. Ten účinok sa prejaví zhruba po 3 mesiacoch liečby. Lieky sa nesmú náhle vysadiť. Ak by sa účinok nedostavil ani po troch mesiacoch liečby, je možné v liečbe vyskúšať iné liečivá, ale to by Vám opat napísal neurolog.


S pozdravom,

Mgr. Zuzana Václavová

Lekáreň Delta, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Mozog a nervová sústava
žena 25. 02. 2022
žena 25. 02. 2022

Dobrý deň, užívam Sertralin Actavis tabletku ráno.

Dobrý deň, užívam Sertralin Actavis jednu tabletku ráno. Som informovaná o tom, že sa nemôže konzumovať alkohol. Chcem sa opýtať ci ani prírodný produkt, ktorý obsahuje len 22%. Je to tinktúra. Ďakujem

Dobrý deň,

Alkoholu sa počas užívania lieku Sertralin Actavis vyhýbajte.

Áno, môžete užívať antibiotiká, účinok vakcíny nenarušia.



S pozdravom,

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na Križovatke, Sereď


www.ilekaren.sk

  • Mozog a nervová sústava
24. 02. 2022
24. 02. 2022

Dobrý deň, prosím beriem Eliceu a Anafranil

Dobrý deň, prosím Vás už dlhé roky beriem Eliceu a Anafranil, posledné mesiace po pol tabletky z jednej i druhej každý deň. No v poslednom čase som mala problémy so srdcom a nasadili mi Rytmonorm225 ráno a večer jednu tabletu. Môžem užívať i naďalej Eliceu a Anafranil a pritom brat aj Rytmonorm?
Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň, 

užívanie liekov Elicea + Anafranil + Rytmonorm 225mg je klinicky závažná interakcia, ak sa necítite dobre, kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára, aby zvážil danú kombináciu liečiv. 


S pozdravom,

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na Križovatke, Sereď


www.ilekaren.sk

  • Mozog a nervová sústava
muž, 23 rokov 23. 02. 2022
muž, 23 rokov 23. 02. 2022

Aký výživový doplnok na oslabenú myseľ?

Dobrý deň,
pomôže mi nejaký výživový doplnok na oslabenú myseľ a ktorý? Môžem užívať Nootropiká, keď užívam psychofarmaká, ako Sertralin Actavis, Reagila a Olanzapin Actavis?
Môžem užívať aj niečo silnejšie, pripadne viac prípravkov naraz? Ďakujem

Dobrý deň, 

na podporu pamäti je vhodný produkt Terezia Company B15 Memory s obsahom húb a rastlín. B15 Memory zlepšuje pamäť, koncentráciu a kognitívne fukcie, môžete ich užívať aj s Vašimi liekmi. Rozchodnica ružová má priaznivý vplyv na únavu a bolesti hlavy vyvolané stresom, pomáha stimulovať vnímanie a zlepšuje stav mysle. Dávkovanie je 1 kapsula 2x denne pred jedlom.  Užívať nootropiká k Vami uvedeným liekom nie je vhodné. Viac prípravkov naraz neodporúčam. Ak Vám nestačí liečba, ktorú Vám určil lekár, kontaktujte ho. 


S pozdravom,

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na Križovatke, Sereď


www.ilekaren.sk

  • Mozog a nervová sústava
  • COVID-19
žena, 31 rokov 03. 01. 2022
žena, 31 rokov 03. 01. 2022

Dobrý deň, cca pred mesiacom som navštívila psychiatra

Dobrý deň, cca pred mesiacom som navštívila psychiatra s problémami, ktoré sa mi prejavili v dôsledku nadmerného stresu a veľmi vypätej situácie v práci. Diagnostikoval mi F45.30 Somatomorfnú autonómnu dysfunkciu srdca a obehovej sústavy (mala som zrýchlený tep, triašku, bolesti hlavy a problémy so spánkom, všetko od hnevu). Trápila ma skôr fyzická stránka veci, čo som aj p. doktorovi povedala. Depresívne sa necítim a momentálne v danej práci mi už končí výpovedná doba a teda ani nemám dôvod byť rozčúlená. Jednoducho, psychicky sa cítim dobre a cítila som sa aj predtým, až na tú zlosť. Teoreticky je možné, že išlo aj o nejaký post-covid prejav, lebo v novembri som prekonala covid.

Pán doktor mi predpísal Citalec 10 mg 1x denne a Oxazepam 10 mg 1/2 tablety ráno a 1 celú večer. Subjektívne to pociťujem tak, že Oxazepam mi veľmi dobre "sadol" a pomohol. S Citalecom je to horšie. Momentálne mám vybratých 26 tabliet a cez víkend som začala pociťovať problémy. Od detstva mám syndróm nepokojných nôh, neliečený, zvládam ho primeraným životným štýlom. V noci z piatka na sobotu (na Silvestra) som pila alkohol a začala som pociťovať extrémne silné príznaky syndrómu nepokojných nôh. Sedela som a hýbala nohami až tak, že mi ich musel kamarát chytiť aby som sa upokojila. Nikdy som takýto silný stav nemala. Na druhý deň (v sobotu) ma celý deň nohy veľmi boleli. V nedeľu ráno som si Oxazepam nedala (p. doktor povedal, že nemusím ho brať ak sa cítim OK) a asi 1-2 hodiny po užití Citalecu a kávy som začala mať príznaky pripomínajúce sérotonínový syndróm. Najprv som začala pociťovať napätie v nohách a predlaktiach a cítila som sa "nabudene". Akurát som obedovala, keď som pocítila silný nával tepla, úzkosť, potenie, tep som mala 120 úderov za minútu. Odišla som od nedojedeného jedla, dala som si 1 celý Oxazepam lebo som sa cítla zmätene a úzkostlivo. Potili sa mi dlane, chodidlá, aj celé telo, bola som smädná, prehnalo ma, bolo mi nevoľno, teplotu som mala 37,2 a mala som na moje pomery aj zvýšený tlak (mávam 100-110/60-70 a mala som 127/77). Bola som červená v tvári a vraj som pôsobila zmätene. Našťastie cca po hodine mi začal zaberať Oxazepam a stav sa mi postupne zlepšil. Dnes (pondelok) som bola u p. doktora povedať mu o tomto stave, na čo mi on povedal, že to určite nemôže byť z Citalecu a navrhol, že mi ešte navýši dávku, čo som odmietla. Ja som mala skôr predstavu, že ho vysadím. Aj v príbalovom letáku sa píše o sérotoninovom syndróme a že mám hneď kontaktovať lekára, no p. doktor mal k tomu dosť vágny postoj. Mohli by ste mi prosím napísať Váš názor? Ja sa bojím pokračovať v užívaní SSRI a z p. doktora mám od začiatku pociť, ako keby ma vôbec nepočúval. Ešte dodám, že netrpievam ani úzkostnými stavmi.

Dobrý deň,

Liek Oxazepam sa nepodáva dlhšie ako 2 mesiace a má sa podávať v najnižšej účinnej dávke čo najkratšiu dobu. Po dlhšom užívaní vyšších dávok sa liečba nesmie ukončiť náhle, ale postupným znižovaním dávky, čim sa zabráni vzniku príznakov z vynechania, dávajte si na to pozor.

 

Pri lieku Citalec 10 mg sa nemá piť alkohol. Počas prvého týždňa liečby sa odporúča jednorazová dávka 10mg denne a následne zvýšenie dávky na 20 mg denne. Denná dávka je maximálne 40 mg denne. V liečbe panickej poruchy citalopram dosahuje maximálny účinok po 3 mesiacoch liečby. Liečba sa nemá náhle ukončiť. Pri ukončovaní liečby sa majú dávky citalopramu znižovať postupne, aby sa znížilo riziko vzniku príznakov z vysadenia – poruchy spánku, nepokoj, úzkosť, nevoľnosť, vracanie, zmätenosť, postenie, bolesti hlavy, hnačka, podráždenosť a porucha zraku. Riaďte sa pokynmi lekára, samovoľne si lieky nevysadzujte.

V prípade potreby kontaktujte svojho lekára.


S pozdravom,

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na Križovatke, Sereď


www.ilekaren.sk