Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Mozog a nervová sústava
muž, 51 rokov 12. 12. 2021
muž, 51 rokov 12. 12. 2021

Môžem brať aj tento výživový doplnok 5 - HTP ?

Dobrý deň.
Mám diagnostikovaný GAD. Beriem Prothiaden 75 mg na večer. Tak okolo 19.00 hod. Dočítal som sa o produkte 5 - HTP. Môžem brať aj tento výživový doplnok:? Cca 30 min. pred spaním. Trpím nedefinovateľnými úzkostnými stavmi a rannou žalúdočnou neurózou.

Dobrý deň,

o užívani tohto produktu by bolo vhodné sa poradiť s Vašim lekarom, ktorý Vám Prothiaden predpisuje. Ak nie je účinok Prothiadenu dostatočný, možno doplní iné lieky.


Pekný deň


Mgr. Zuzana Václavová

Lekáreň Delta - Trenčín

www.ilekaren.sk


S pozdravom,

Mgr. Zuzana Václavová

Lekáreň Delta, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Mozog a nervová sústava
žena, 53 rokov 11. 12. 2021
žena, 53 rokov 11. 12. 2021

môžem pred spaním užiť Sedativ PC?

Dobrý deň užívam Sertralin Actavis 50mg.
Chcem sa opýtať ci môžem pred spaním užiť Sedativ PC.

Dobrý deň,

áno, Sedatif PC môžete užiť.


Pekný deň


Mgr. Zuzana Václavová

Lekáreň Delta - Trenčín

www.ilekaren.sk


S pozdravom,

Mgr. Zuzana Václavová

Lekáreň Delta, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Mozog a nervová sústava
24. 11. 2021
24. 11. 2021

môžem spolu užívať lieky Citalec Atarax a Betahistn?

Dobrý deň,
chcem sa opýtať či môžem spolu užívať lieky Citalec Atarax a Betahistn, ďakujem

Dobrý deň, 

Atarax a Citalec nie je vhodná kombinácia liekov, je to klinicky závažná interakcia. Pri súšasnom podávaní antidepresív a anxiolytík sa zvyšuje tlmivý účinok na CNS. Treba zvážiť kombináciu liekov, kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára.


S pozdravom

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na križovatke - Sereď

www.ilekaren.sk

  • Mozog a nervová sústava
22. 11. 2021
22. 11. 2021

Môže sa Tianeptin kombinovať aj s iným antidepresívnom?

Dobrý deň, chcem sa opýtať môže sa Tianeptin kombinovať aj s iným antidepresívnom? Ďakujem

Dobrý deň, 

o kombináciu Tianeptínu s inými antidepresívami rozhoduje lekár.


S pozdravom

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na križovatke - Sereď

www.ilekaren.sk

  • Mozog a nervová sústava
muž 15. 11. 2021
muž 15. 11. 2021

Trpím závratmi mam polohové Vertigo beriem Betahistin

Dobrý deň, chcem sa opýtať trpím závratmi mam diagnostikovane polohové vertigo beriem Betahistin 2x 24 mg za deň už tretí týždeň k tomu aj cviky no závrate nepoľavujú, odznejú až po Xanaxe 0,5 mg, môže to mat niečo spoločne aj s psychickými problémami, lebo mam aj nejaké sem tam úzkostne stavy hlavne ráno , v minulosti som sa liečil na zmiešanú úzkostnú poruchu. Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

v liečbe určite pokračujte a skúste Váš stav konzultovať so špecialistom - psychiatrom. Hlavne počas jesene sa môžu zhoršiť psychické problémy. 


S pozdravom 


PharmDr. Ľubica Krajčírová

Lekáreň Verbascum - Senica

www.ilekaren.sk

  • Mozog a nervová sústava
žena, 70 rokov 03. 11. 2021
žena, 70 rokov 03. 11. 2021

Gamaneurax od bolesti chrbta, bolesti krčnej, chrbtice a hlavy ?

Dobrý večer prosím vás môžem užívať liek Gamaneurax od bolesti chrbta bolesti krčnej chrbtice a hlavy ?
Moje lieky sú Escitil 15mg 1-0-0, Prenessa 4mg 1/2-0-0, Cavinton Forte 10mg 1-0-0, liek na cholesterol 20mg 0-0-1občas magnézium. Ďakujem

Dobrý deň, 

áno môžete užívať liek Gamaneurax. 

S pozdravom

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na križovatke - Sereď

www.ilekaren.sk

  • Mozog a nervová sústava
muž, 77 rokov 17. 10. 2021
muž, 77 rokov 17. 10. 2021

Mám otázku k liekom na spanie.

Mám otázku k liekom na spanie. Každý liek - Stilnox, Zopiklon, - má v letáku dobu užívania krátku - mesiac, dva, a napriek tomu počúvam, že ľudia ich berú dvadsať rokov (dokonca poznám pána, čo tak robí, Ako je to možné?

Dobrý deň,

oba lieky pri dlhodobom užívaní spôsobuju závislosť. Preto ak ich pacient už začne užívať pravidelne a nielen napr. pár dní prípadne len v naozaj nevyhnutom prípade, obvykle sa u neho táto závisloť vyvinie a bez nich už zaspať nedokáže. Preto nájdete v príbalovom letáku odporúčanie na krátkodobé , resp. prechodné užívanie . Väčšina pacientov však naozaj tieto lieky užíva dlhodobo. Či už z dovodu roznych psychických príčin alebo aj  poruch spánku. 

Pekný deň

Mgr. Zuzana Václavová

Lekáreň Delta - Trenčín

www.ilekaren.sk

  • Mozog a nervová sústava
muž, 77 rokov 13. 10. 2021
muž, 77 rokov 13. 10. 2021

Spánkové laboratórium

Lekár zo spánkového laboratória predpísal ZOPICLON a VALDOXAN. Čítam na internete referencie, že sú nebezpečné, poriadne nepreskúmané. Som starší muž, mám veľa liekov na srdce, tlak... Aký je váš názor na oba lieky. Keď čítam letáky k liekom, tak sa mi ich vôbec nechce brať. Ďakujem. NN

Dobrý deň, 

oba lieky možte pokojne užívať. Lekár v spánkovom laboratoriu určite vie, že užívate aj lieky na srdce. Nemusíte sa ničoho obávať.

Ja pacientom príbalové letáky "zakazujem" čítať .

Pekný deň

Mgr. Zuzana Václavová

Lekáreň Delta - Trenčín

www.ilekaren.sk

  • Mozog a nervová sústava
muž, 39 rokov 10. 10. 2021
muž, 39 rokov 10. 10. 2021

Liečim sa na zmiešanú panickú poruchu

Dobrý deň, liečim sa na zmiešanú panickú poruchu bral som 3 roky Britelix 10 mg všetko bolo ok, potom nastalo zhoršenie umrite v rodine atd., doktor mi predpísal 20 mg Britelixu ráno , po mesiaci sa mi stav zlepšil, ale len asi na dva týždne potom mi bolo ešte horšie. Britelix mi vysadil a nahradil ho tianeptinom Sadoz 3x1 tabletka denne, beriem to už tretí týždeň najprv som cítil zlepšenie ale teraz je to zase zle, môže sa to podľa vás zlepšiť, respektíve ci to ešte nie je krátka doba na rozvinutie antidepresívneho účinku? a ešte jedna otázka , beriem k tomu každé ráno Xanax 0,5 sr na zmiernenie zlého stavu ktoré sú hlavne ráno a to nervozita zavráť neopodstatnene prehnane obavy atd, beriem to už tri týždne nemôžem sa stáť na ňom závislý? Ďakujem za odpoveď s pozdravom

Dobrý deň, 

Začnem od konca - klasickým podružným znakom fóbií je aj strach zo vzniku závislosti. Je pravda, že benzodiazepíny ako Xanax môžu spôsobiť vznik závislosti, na druhej strane majú nezastupiteľné miesto v liečbe fóbií, pretože sú jediným liekom, ktorý účinkuje okamžite, na rozdiel od klasických antidepresív. U fóbických pacientov je navyše vysoká sebakontrola, takže nemajú tendenciu svojvoľne si zvyšovať dávky a tým sa vlastne chránia pred vznikom závislosti. Ďalším faktorom, ktorý ďalej znižuje riziko vzniku závislosti, je forma liečiva s postupným uvoľňovaním, ktorú práve Vy užívate. Ak teda budete užívať predpísanú dávku Xanaxu SR, riziko vzniku závislosti je minimálne až žiadne. Čo sa týka antidepresív, nástup účinku býva pozvoľný, väčšinou 3-5 týždňov s tým, že vybrať správne antidepresívum býva ťažké, pretože pri depresiách a fóbiách je zúčastnených viacero neuromediátorov a každé antidepresívum má na tieto mediátory iný vplyv. Preto odporúčam vydržať ešte 1-2 týždne a ak nedôjde k zlepšeniu stavu, treba pouvažovať nad iným liekom.

S pozdravom

PharmDr. Henrich Zverbík

Lekáreň pod Inovcom - Trenčianske Jastrabie 

www.ilekaren.sk

  • Mozog a nervová sústava
žena, 41 rokov 27. 09. 2021
žena, 41 rokov 27. 09. 2021

Chcela by som sa opýtať na Paretin a epi záchvaty

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na Paretin a epi záchvaty. Je to uvedené v nežiadúcich účinkoch. ja som mala záchvat asi pred 6 rokmi, brala som 3 roky Lamotrigin, ale tým že som mala výsledky v poriadku, neurolog mi ich postupne vysádzal. Dokonca neurológ akoby vylúčil že to bol epi. A aj tak sa bojím začať užívať tieto lieky. Nechcela by som zažiť záchvat. Ďalej sa chcem opýtať, či môžem rovno po dobratí cetalecu 10 prejsť na paretin 20, nakoľko trpím úzkostnou poruchou, sociálnou fóbiou. Neurolg mi povedal že áno. A ešte nepriberá sa z neho? Veľa ľudí na nete sa na to sťažuje.

Ďakujem veľmi pekne

Dobrý deň,

asi ste mysleli liek Citalec 10mg. Pokiaľ ste užívali liek Citalec, môžete po jeho skončení začať s liekom Paretin. Riziko vzniku záchvatov je u oboch liekov rovnaké, čiže ,ak ste pri užívaní Citalecu nemali tento problém, nemal by byť u Vás výskyt záchvatov

S pozdravom 


PharmDr. Ľubica Krajčírová

Lekáreň Verbascum - Senica

www.ilekaren.sk