• 01. 4. 2019

Cestovná lekárnička – čo do nej?

Pomaly sa  približuje dovolenková sezóna a všetci začíname premýšľať, kde ju tento rok strávime, aby sme načerpali novú silu a energiu. Aby bola pokojná a nič nás na nej neprekvapilo, a najmä neznepríjemnilo nám ju, je užitočné myslieť aj na to, aby bola dobre vybavená naša cestovná lekárnička. Ako si čo najlepšie zbaliť dovolenkovú lekárničku a na nič nezabudnúť?

Najlepšie je nerobiť si zoznam v poslednej chvíli, ale spisovať ho niekoľko dní – vždy, keď človeku napadne nová položka, treba ju dopísať na papier. Skúste si predstaviť sami seba v rôznych situáciách – na pláži pri vode, na lodi, v horách. Okrem toho si v mysli prejdite rad za radom rôzne časti tela: hlava, krk, hrudník, brucho…, to vám tiež pomôže pri tvorbe zoznamu jednotlivých liekov či zdravotníckych pomôcok. Včas treba na ňu myslieť preto, že niektoré potrebné lieky môžu byť viazané na lekársky predpis (napr. klasická framykoinová mastička ako pomerne bežná súčasť lekárničky). Protialergické lieky sú tiež na predpis, ale 7-tabletové balenia mnohých z nich sú voľnopredajné.

Zloženie cestovnej lekárničky závisí od cieľa cesty, jej účelu, od zdravotného stavu jej majiteľa a aj od toho, či ide o dospelého, alebo o dieťa. Nezabúdajte  na lieky, ktoré užívate pravidelne. Odporúča sa odpísať si názov účinnej látky dôležitých liekov, pretože v zahraničí sa môžu predávať pod iným obchodným názvom a ak by náhodou došlo k strate, resp. by nestačila dávka, môžu vzniknúť problémy pri pátraní po jeho vhodnej náhrade.

Cestovatelia môžu riešiť rôzne problémy, na ktoré by mala myslieť aj naša cestovná lekárnička:

Nezabudnite na lieky, ktoré pravidelne užívate!

Zanechajte Vašu reakciu

Zrušiť odpoveď