Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Obličky a pohlavné orgány
18. 08. 2021
18. 08. 2021

Dobrý deň. Urológ mi predpísal Augmentin 1000 mg.

Dobrý deň. Urológ mi predpísal Augmentin 1000 mg. Dnes ráno užijem poslednú dávku. Tiež mi predpísal Doxyhexal ktorý mám začať užívať po Augmentine. Chcem sa opýtať kedy mám užiť prvú dávku Doxyhexalu. Môžem ho začať užívať už dnes? Alebo radšej od zajtra? Ďakujem

Dobrý deň,

Začnite od zajtra a nezabudnite neustále užívať probiotiká.

Pekný deň

Mgr. Zuzana Václavová

Lekáreň Delta - Trenčín

www.ilekaren.sk

  • Ostatné
žena 05. 08. 2022
žena 05. 08. 2022

Môžem užívať Pyridoxin Generica 20mg v tehotenstve?

Dobrý deň, môžem užívať Pyridoxin Generica 20mg v tehotenstve? Pyridoxin mám odporúčaný od lekárky, ale na tomto je písané, že je nevhodný pre tehotné. Pyridoxin Lečiva nemali. Ďakujem.

Dobrý deň,

vitamin B6 pyridoxin -  jeho zvýšená potreba a doplnenie je odporúčané pri mnohých metabolických poruchách, črevných ochoreniach, mala absorbčnom syndróme, pri dlhodobom strese a iných. Doplnenie vit. B6 je indikované pri dlhodobom užívaní viacerých liekov (napr. perorálnych kontraceptív).  V tehotenstve a v období dojčenia sú zvýšené požiadavky na všetky vitamíny. Štúdie v gravidite pri podávaní denných potrebných dávok nepreukázali nežiaduce účinky na plod. V prípade, že Vám lekárka odporučila doplnenie vitamínu B6, je dobré poslúchnuť radu.

S pozdravom 


S pozdravom,

PharmDr. Ľubica Krajčírová

Lekáreň Verbascum, Senica


www.ilekaren.sk

  • Liekové interakcie
žena 03. 08. 2022
žena 03. 08. 2022

Užívam Magnosolv môžem užívať aj Condrosulf 800?

Dobrý deň,
Užívam Magnosolv. Môžem užívať aj Condrosulf 800? Aplikácia poisťovne ma upozorňuje na interakciu. V letákoch sa ale neuvádza.
Ďakujem.

Dobrý deň,

interakcie pri súčasnom užívaní liekov Condrosulf a Magnosolv nie sú známe. Pokiaľ máte Condrosulf v práškoch nerozpúšťajte ho vo vode súčasne s Magnosolvom.

S pozdravom


S pozdravom,

PharmDr. Ľubica Krajčírová

Lekáreň Verbascum, Senica


www.ilekaren.sk

  • Kĺby, svaly, kosti
01. 08. 2022
01. 08. 2022

Keď som užila Flector sáčok môžem Ibalgin

Dobrý deň, keď som užila Flector sáčok, môžem si dať po 6 hodinách 1 tabletku Ibalginu 400? Ďakujem.

Dobrý deň,

v prípade pretrvávajúcich bolestí môžete po 6-8 hod podať Ibalgin, alebo ďalšiu dávku Flector. Nie je to vhodné dlhodobé užívanie liekov zo skupiny nesteroidných antiflogistík pre možné nežiaduce účinky na gastrointestinálny trakt.



S pozdravom,

PharmDr. Ľubica Krajčírová

Lekáreň Verbascum, Senica


www.ilekaren.sk

  • Liekové interakcie
žena, 70 rokov 31. 07. 2022
žena, 70 rokov 31. 07. 2022

Dobrý deň súčasne užívanie liekov je vhodné?

Dobrý deň
súčasne užívanie liekov: B-komplex, Neurol, Magne B6, Novalgin, Arterin a Probiotika je vhodné?
Ďakujem,

Dobrý deň,

spomínané lieky môžete súčasne užívať, ich dávkovanie je dobré rozdeliť a Arterin pri jedle večer, alebo na obed.


S pozdravom,

PharmDr. Ľubica Krajčírová

Lekáreň Verbascum, Senica


www.ilekaren.sk

  • Liekové interakcie
muž, 44 rokov 29. 07. 2022
muž, 44 rokov 29. 07. 2022

Rád by som sa informoval o lieku ATACAND?

Dobrý deň, rád by som sa informoval o lieku ATACAND (candesartan cilexetil), ktorý užívam v dávke 8mg 1tbl. ráno. Zdá sa mi, že po tomto lieku priberám na váhe, avšak v príbalovom letáku sa tento vedľajší účinok neuvádza. Je možné, že by mali antihypertenzíva zo skupiny sartanov a konkrétne Atacand 8mg vplyv na zvyšovanie hmotnosti?
Ďakujem Vám za odpoveď, pokiaľ to bude možné.

S pozdravom Juraj

PS: okrem Atacandu užívam Depakine 500mg 1/2-0-1 a Fevarin 100mg 1-0-0

Dobrý deň,

s týmto problémom pri sartánoch som sa netretla, vzostup telesnej hmotnosti môže byť pri lieku Depakine. Prípadne to môže súvisieť s pasivitou pacienta, čo je dosť časté, akonáhle niekto berie lieky na tlak sa považuje za chorého a má menej pohybu.


S pozdravom,

PharmDr. Ľubica Krajčírová

Lekáreň Verbascum, Senica


www.ilekaren.sk

  • Ostatné
žena, 20 rokov 26. 07. 2022
žena, 20 rokov 26. 07. 2022

Používam hormonálnu antikoncepciu Zlynda.

Dobrý deň,
používam hormonálnu antikoncepciu Zlynda, som momentálne na dovolenke a vždy ju nechávam na izbe aby ju nepoškodila vysoká teplota. Včera som krabičku vzala v kabelke von a nechala ju v tieni pod uterákom na pláži asi 5 hodín. Nejaký čas som s kabelkou chodila po vonku. Keď som kontrolovala vnútro, nebolo tam horúco ale jednoducho vonkajšia teplota bola okolo 30-35 na slnku. Je liečivo poškodené/už nefunguje? Mala by som si vybrať novú krabičku, poprípade vedela by mi lekáreň poškodené plátka, ktoré neboli otvorené vymeniť? Za odpoveď vopred ďakujem.

Dobrý deň,

lieky s obsahom hormónov, teda aj antikoncepcia, sú pomerne citlivé na zmeny teplôt. Jedná sa totiž väčšinou o bielkoviny a tie pri zvyšovaní teploty menia svoje vlastnosti. Je preto možné, že došlo k zmenám fyzikálnych vlastností a liečivo nemusí mať pôvodný účinok. Na Vašom mieste by som si vybrala v lekárni nové balenie, obávam sa však, že lekáreň Vám ich nevymení. Nie je to jej povinnosť, v podstate ste liek nesprávne skladovali. Treba si zaobstarať nové balenie.

 Pekný deň


S pozdravom,

Mgr. Zuzana Václavová

Lekáreň Delta, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Srdce a cievy
žena, 71 rokov 26. 07. 2022
žena, 71 rokov 26. 07. 2022

Prosím Vás o radu užívam liek na tlak Prenessa 4mg.

Dobrý deň,
prosím Vás o radu užívam liek na tlak Prenessa 4mg, ale s toho iba 2mg vždy na obed a tlak mám nízky napr.99-62,108-66 a tak podobne občas my vyskočí na 130-70, ale skôr nižší mam pokračovať v užívaní lieku? Moje lieky sú Escitil 20mg 1-0-0,Cavinton forte 1-0-0, Gheriavit Ponthenol a liek na cholesterol večer. Ďakujem

Dobrý deň,

lieky na tlak by ste nemali vysadiť nárazovo, ale postupne. Napríklad postupným znižovaním dávky, ale po porade s lekárom. 

Pekný deň


S pozdravom,

Mgr. Zuzana Václavová

Lekáreň Delta, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Mozog a nervová sústava
muž, 55 rokov 26. 07. 2022
muž, 55 rokov 26. 07. 2022

Aký je rozdiel medzi L-Tryptofánom a 5htp?

Dobrý deň prosím vás aký je rozdiel medzi l tryptofánom a 5htp ďakujem

Dobrý deň,

Tryptofan je Esencialna aminokyselina, ktorú získavame z potravy. Po vstupe do nášho organizmu sa premieňa na 5-hydroxytryptofan / 5-htp/ a ten je zase prekurzorom pri tvorbe serotoninu , ktorý zlepšuje náladu, má pozitívny vplyv na spánok ,úzkosť. 

 Pekný deň


S pozdravom,

Mgr. Zuzana Václavová

Lekáreň Delta, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Mozog a nervová sústava
žena, 52 rokov 22. 07. 2022
žena, 52 rokov 22. 07. 2022

Môžem užívať L - Tryptofan?

Dobrý deň,
môžem užívať L - Tryptofan, keď užívam Sulpirid dulipo 50 - 1x a Concor 5. Po vysadení Sertralínu po dohode s lekárom.
Ďakujem.

Dobrý deň,

áno, môžete.



S pozdravom,

Mgr. Zuzana Václavová

Lekáreň Delta, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Ostatné
žena, 23 rokov 17. 07. 2022
žena, 23 rokov 17. 07. 2022

Na zápal mandlí liek Biseptol

Dobrý deň. V utorok som bola u lekárky, ktorá mi na zápal mandlí predpísala liek Biseptol. Na druhý deň som sa však vyhádzala a každým dňom sa mi vyrážky čoraz viac rozširujú. Navyše, už druhý deň mám teplotu cez 39°C. Chcela by som sa opýtať, či mám liek prestať užívať, alebo pokračovať v bežnom dávkovaní (jedna tableta každých 12 hodín).
Ďakujem

Dobrý deň!

Pravdepodobne ide o alergiu na Biseptol a treba ho hneď prestať užívať. Aj v budúcnosti sa mu treba vyhnúť.



S pozdravom,

PharmDr. Silvia Grbáliková

Lekáreň Apis, Trenčín


www.ilekaren.sk