• 22. 8. 2020

Liečba bradavíc a kurieho oka

Koža je najväčším orgánom ľudského tela a chráni ho pred vonkajšími vplyvmi – fyzikálnymi, chemickými, biologickými. Pokiaľ dôjde k jej narušeniu a ak máme zároveň zníženú imunitu, môžu na nej vznikať rôzne kožné výrastky. Miesto vzniku a typ výrastku závisí od vyvolávajúcej príčiny, líšia sa tvarom, veľkosťou a konzistenciou. Najčastejšie ide o pľuzgiere, otlaky, zádery, bradavi

ce a kurie oká. Nie sú nebezpečné, no môžu nás obmedzovať po estetickej stránke a spôsobovať bolesť a svrbenie v mieste, kde sa nachádzajú. Skôr, ako však začnete s liečbou, je potrebné zistiť, či sa jedná o kurie oko alebo bradavicu.

Bradavice (Verrucae)

Sú vírusové ochorenie, ktorého pôvodcom je ľudský papilomavírus (HPV-vírus), v závislosti od toho, ktorý kmeň vírusu na nás zaútočí sa bradavice líšia farbou, tvarom a miestom výskytu. Vírus pri oslabení imunity spôsobuje v koži bujnenie, výsledkom čoho je vznik nadmerne zrohovateného kožného ložiska. Často sa objavujú na miestach, ktoré sú menej prekrvené, na rozdiel od kurieho oka môžu vznikať kdekoľvek na tele a nemajú koreň. Nakaziť sa môžeme od iného človeka alebo kontaminovaných predmetov.

bradavica

liečba bradavíc

Základom liečby je používanie keratolytík – látok, ktoré zmäkčujú a odstraňujú zrohovatené bunky. Používajú sa napríklad kyselina salicylová, kyselina mravčia, urea, z prírodných látok je to šťava z lastovičníka. Ďalej sa na lokálnu aplikáciu používajú látky s protivírusovým účinkom – kyselina trichlóroctová, ricínový olej, šťava z thuje. Z domácich surovín v boji proti bradaviciam môžete vyskúšať cesnak, ocot, med či aloe vera. Najjednoduchší a najúčinnejší spôsob odstraňovania bradavíc je metóda krátkodobým zmrazením – kryoterapia. V kožnej ambulancii sa na tento účel používa tekutý dusík, v domácom prostredí môžete použiť pero s obsahom propánu alebo dimetyléteru, kedy bradavica odpadne už po prvej aplikácii. Tradičná liečba zahŕňa potieranie bradavice roztokom dusičnanu strieborného alebo lapisovou tyčinkou. Účinným sa javí tiež potieranie 10 % roztokom hydroxidu draselného s leptavým účinkom. Z homeopatík sa používa napríklad kombinácia Thuja 15CH a Antimonium crudum 9CH, pričom presné dávkovanie určuje homeopat. Kožný lekár vám bradavicu môže odstrániť chirurgicky pomocou skalpela, použitím elektrického prúdu či dobre tolerovaného, bezbolestného, no finančne náročnejšieho lasera. Súčasťou terapie bradavíc by malo byť posilnenie imunitného systému stravou bohatou na vitamíny a minerálmi, pravidelnou telesnou aktivitou a užívaním preparátov napríklad s obsahom vitamínu C, betaglukánov, echinacei, rakytníku či probiotík.

prevencia

Nakazeniu vírusom môžeme predchádzať používaním šľapiek pri bazénoch, v saunách a sprchách. Ak ste už zistili, že máte bradavicu, je potrebné liečbu začať ihneď a zvýšiť hygienické návyky. Požívajte len vlastné uteráky, ponožky, žiletky a ostatné hygienické potreby, aby sa zabránilo šíreniu vírusu.

Kurie oko (Clavus)

kurie oko

Vzniká na miestach, kde sa nachádza kosť a kde je zároveň dlhodobo vytváraný neprimeraný tlak zvonka na pokožku. Najčastejšie ho spôsobuje nevhodná úzka obuv, riziko vzniku zvyšuje teplé, vlhké a nevzdušné prostredie. Kurie oko je vždy viditeľne ohraničené, má kruhovitý alebo elipsovitý tvar so stredovo zvýrazneným ložiskom žltej až sivo-žltej farby. Na rozdiel od bradavice len z menšej časti vyčnieva na povrch kože a na dotyk je bolestivé. Najčastejšie sú postihnuté nohy (prsty, päta, chodidlo) alebo ruky.

liečba kurieho oka

Ak ste sa rozhodli pre domácu liečbu kurieho oka, siahnuť môžete po prírodných metódach, ako napríklad citrónová šťava zmiešaná s octom, banán s cesnakom, chlieb s octom, šťava z lastovičníka väčšieho, propolisová tinktúra, či liehový extrakt z pŕhľavy. Tieto metódy sú založené na zmäkčení kurieho oka, čo podporí jeho odlúpnutie, pokiaľ však nepozorujete zlepšenie odporúčame vám použiť niektorý z voľno predajných prípravkov z lekárne. Dostupné sú náplasti s obsahom kyseliny salicylovej, ktoré fungujú na princípe zmäkčenia a následného odlúpnutia kože alebo pero s účinným gélom, ktorý po aplikácii zamrazí vrchnú časť kože a táto po určitom období sama odpadne. Pokiaľ je kurie oko veľké, je na nevhodnom mieste alebo krváca, neváhajte navštíviť lekára, ktorý na jeho odstránenie môže použiť metódu zmrazenia tekutým dusíkom alebo chirurgické odstránenie.
Pred vznikom kurieho oka sa môžete ochrániť nosením pohodlných, mäkkých topánok, vyhnúť by ste sa mali častému noseniu topánok s vysokým podpätkom, dodržiavaním hygieny nôh a používaním hydratačných prípravkov na zmäkčenie kože.

Zanechajte Vašu reakciu

Zrušiť odpoveď