• 21. 6. 2022

Charakteristika

Ľubovník bodkový (lat. Hypericum perforatum), známy aj ako svätojánska bylina, koreň matky Božej či krvavník, je trvalá bylina so zlatožltými kvetmi, ktorá je hojne zastúpená v doplnkoch stravy a čajových zmesiach. Je rozšírená v Európe, severnej Afrike a Ázií. Na jej listoch možno pozorovať bezfarebné žliazky, ktoré svojim vzhľadom pripomínajú dierky, ktoré dali ľubovníku jeho latinské druhové meno (perforatus= dierkovaný). Naopak tmavé žliazky, taktiež na listoch, sú zodpovedné za jeho druhový názov v slovenčine. Oba typy žliazok je možné spozorovať pri pohľade na list oproti zdroju svetla. Jedná sa o jeden z hlavných identifikačných znakov tejto byliny. Medzi hlavné obsahové látky zodpovedné za jej účinky patria fluoroglucinové deriváty (hyperforín), naftodianthrony (hypericín), silice, terpény a flavonoidy. Ľudové názvy sú pre ľubovník dokonalo výstižné. V minulosti bol zbieraný najmä počas svätojánskej noci a obsah červeného farbiva hyperforínu v kvetoch je zodpovedný za ľudové pomenovanie krvavník.

História

Svätojánska bylina bola využívaná ako liečivá rastlina už za čias Starovekého Grécka a taktiež aj počas stredoveku. Pravdepodobne prvá zmienka sa datuje do 1.storočia nášho letopočtu. Nachádzame ju v diele gréckeho lekára, lekárnika a botanika Pedania Dioscoridea, ktorý je autorom päťdielnej encyklopédie s názvov De materia medica o bylinnom lekárstve. Táto encyklopédia bola široko využívaná ako liekopis viac ako 1500 rokov. Jej účinky taktiež popísali ďalší lekári, ako rímsky prírodovedec Plinius a grécky lekár Galenus, ktorý je považovaný za otca modernej medicíny. Ľubovník popísal detailne vo svojich dielach aj slávny švajčiarsky alchymista a lekár Paracelsus.

Použitie a účinky

Jej účinky sú rozmanité a doteraz neboli údajne všetky objavené. Vo forme olejové výťažku z kvetov upokojuje suchú a podráždené pokožku a urýchľuje hojenie rán, vďaka antibakteriálnemu a protizápalovému účinku. Posilňuje cievy a krvný obeh a je vhodná u pacientov s chronickým srdcovým ochorením. Nachádza sa v upokojujúcich čajových zmesiach a iných doplnkoch stravy, často spolu s chmeľom, medovkou, levanduľou či mučenkou, keďže dokáže zahnať melanchóliu a pocity úzkosti. Je vhodná pri nadmernom strese. Používa sa taktiež pre liečbu miernej a stredne ťažkej depresie, keďže zvyšuje hladinu noradrenalínu, serotonínu a dopamínu v nervových zakončeniach. Jej účinky možno využiť aj pre zmiernenie ľahkých tráviacich problémov. Pre ženy je vhodná v období menštruácie a klimaktéria, keďže stabilizuje hormonálne výkyvy. Ľubovník je nutné užívať dlhšiu dobu, keďže účinky sa spravidla prejavia až po 2 týždňoch. V ľahších stavoch sa odporúča užívať maximálne 6 týždňov, s následnou 3 mesačnou prestávkou pred ďalším užívaním. V prípade závažných ochorení, je možné po dohode s lekárom dobu užívania predĺžiť.

Bylina je vzhľadom na svoje účinky nevhodná pre tehotné a kojace ženy. Neodporúča sa u pacientov s ťažkých poškodením pečene a po transplantáciách. Vzhľadom na svoju významnú fototoxicitu môže vyvolať u fotosenzitívnych pacientov alergické reakcie na koži. Práve preto je pri jej užívaní vhodné chrániť sa pred pôsobením slnečného žiarenia. Vzhľadom na jej antidepresívny účinok nie je vhodná u pacientov užívajúcich iné antidepresíva, keďže by mohlo dôjsť k prehĺbeniu ich efektu a častejšiemu výskytu nežiadúcich účinkov. Taktiež podporuje funkciu metabolických enzýmov v pečeni, takže môže ovplyvniť hladinu liekov používaných na epilepsiu, psychotické poruchy, či účinky hormonálnej antikoncepcie. Môže taktiež ovplyvniť hladinu antikoagulačných liečiv a antibiotík. Na účinky ľubovníku nemožno zabúdať ani pred plánovanými chirurgickými zákrokmi. Z týchto dôvodov je vždy vhodné oboznámiť lekára o jeho užívaní.

Dostupné doplnky stravy a čajové zmesi

Ako už bolo spomenuté, ľubovník je obsiahnutý vo veľkom množstve doplnkoch stravy. Vo forme tabliet je jeho extrakt dostupný v prípravkoch GS Anxiolan a De-press. Je taktiež prítomný v rôznych čajových zmesiach ako je Ukľudňujúci svätojánsky čaj a FYTO Bylinný čaj pri strese, ktoré sú dostupné vo forme nálevových vreckých a používajú sa 2-3x denne. Možno ho nájsť aj v jednozložkových sypaných či vreckových čajoch.

Neváhajte sa informovať o použití jednotlivých prípravkov vo Vašej Tradičnej lekárni!

Zanechajte Vašu reakciu

Zrušiť odpoveď