Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Dýchanie
muž 12. 10. 2021
muž 12. 10. 2021

Môžem kombinovať Rbitussin a ACC long?

Dobrý deň, môžem kombinovane užívať na kašeľ Rbitussin a ACC long?

Dobrý deň, 

Nezdá sa mi to veľmi účelné - jedným liekom podporovať vykašliavanie (ACC long) a druhým tlmiť kašľací reflex (Robitussin Antitussicum). Ak by naozaj bolo treba kašeľ trebárs na noc tlmiť, zvolil by som radšej Solmucol 200mg ráno a na obed a na noc Robitussin. ACC long má v tomto nevýhodu, že takto veľká dávka spravidla účinkuje dlhšie a vtedy sa môže jeho účinok s Robitussinom prekrývať.

S pozdravom

PharmDr. Henrich Zverbík

Lekáreň pod Inovcom - Trenčianske Jastrabie 

www.ilekaren.sk


  • Mozog a nervová sústava
muž, 39 rokov 10. 10. 2021
muž, 39 rokov 10. 10. 2021

Liečim sa na zmiešanú panickú poruchu

Dobrý deň, liečim sa na zmiešanú panickú poruchu bral som 3 roky Britelix 10 mg všetko bolo ok, potom nastalo zhoršenie umrite v rodine atd., doktor mi predpísal 20 mg Britelixu ráno , po mesiaci sa mi stav zlepšil, ale len asi na dva týždne potom mi bolo ešte horšie. Britelix mi vysadil a nahradil ho tianeptinom Sadoz 3x1 tabletka denne, beriem to už tretí týždeň najprv som cítil zlepšenie ale teraz je to zase zle, môže sa to podľa vás zlepšiť, respektíve ci to ešte nie je krátka doba na rozvinutie antidepresívneho účinku? a ešte jedna otázka , beriem k tomu každé ráno Xanax 0,5 sr na zmiernenie zlého stavu ktoré sú hlavne ráno a to nervozita zavráť neopodstatnene prehnane obavy atd, beriem to už tri týždne nemôžem sa stáť na ňom závislý? Ďakujem za odpoveď s pozdravom

Dobrý deň, 

Začnem od konca - klasickým podružným znakom fóbií je aj strach zo vzniku závislosti. Je pravda, že benzodiazepíny ako Xanax môžu spôsobiť vznik závislosti, na druhej strane majú nezastupiteľné miesto v liečbe fóbií, pretože sú jediným liekom, ktorý účinkuje okamžite, na rozdiel od klasických antidepresív. U fóbických pacientov je navyše vysoká sebakontrola, takže nemajú tendenciu svojvoľne si zvyšovať dávky a tým sa vlastne chránia pred vznikom závislosti. Ďalším faktorom, ktorý ďalej znižuje riziko vzniku závislosti, je forma liečiva s postupným uvoľňovaním, ktorú práve Vy užívate. Ak teda budete užívať predpísanú dávku Xanaxu SR, riziko vzniku závislosti je minimálne až žiadne. Čo sa týka antidepresív, nástup účinku býva pozvoľný, väčšinou 3-5 týždňov s tým, že vybrať správne antidepresívum býva ťažké, pretože pri depresiách a fóbiách je zúčastnených viacero neuromediátorov a každé antidepresívum má na tieto mediátory iný vplyv. Preto odporúčam vydržať ešte 1-2 týždne a ak nedôjde k zlepšeniu stavu, treba pouvažovať nad iným liekom.

S pozdravom

PharmDr. Henrich Zverbík

Lekáreň pod Inovcom - Trenčianske Jastrabie 

www.ilekaren.sk

  • Srdce a cievy
žena, 54 rokov 06. 10. 2021
žena, 54 rokov 06. 10. 2021

Užívam Flekainid dva krát denne.

Dobrý deň. Užívam Flekainid dva krát denne. Niekedy mi začne veľmi búšiť srdce môžem vtedy užiť Egilok. Ďakujem mám 54 rokov. Zistili mi extrasystoly a neužívam nič iné len Detralex na žili.

Dobrý deň, 

otázku prosím smerujte Vášmu ošetrujúcemu lekárovi. V prípade potreby Vám zmení dávkovanie lieku. 

S pozdravom

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na križovatke - Sereď

www.ilekaren.sk

  • Liekové interakcie
žena, 31 rokov 04. 10. 2021
žena, 31 rokov 04. 10. 2021

Je prosím bezpečné užívať naraz Euphylin a Lexaurin?

Dobrý deň prajem,
Je prosím bezpečné užívať naraz Euphylin a Lexaurin?
Ďakujem pekne

Dobrý deň, 

áno môžete užívať Euphylin a v prípade potreby Lexaurin. 

S pozdravom

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na križovatke - Sereď

www.ilekaren.sk

  • Dýchanie
žena, 32 rokov 04. 10. 2021
žena, 32 rokov 04. 10. 2021

Správny sprej do nosa na regeneráciu sliznice?

Potrebujem poradiť správny sprej do nosa na regeneráciu sliznice a zmiernenie opuchu po užívaní klasických voľnopredajných sprejov do nosa na úľavu pri nádche. Nádcha trvala dlhšie, čiže využívanie sprejov bolo dlhšie ako 7 dní.

Ďakujem

Dobrý deň, 

používanie sprejov do nosa by nikdy nemalo prekročiť 7 dní, pretože vzniká opačný efekt. Dlhodobo môžete používať spreje s obsahom morskej vody, s obsahom éterických olejov, alebo s obsahom panthenolu na regeneráciu sliznice nosa, samozrejme bez účinnej látky. Výber je široký, informujte sa vo Vašej lekárni. 

S pozdravom

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na križovatke - Sereď

www.ilekaren.sk

  • Liekové interakcie
žena, 34 rokov 04. 10. 2021
žena, 34 rokov 04. 10. 2021

Modafen a Nurofen Stopgrip znižuje účinok antikoncepcie?

Dobrý deň, prosím vás, lieky Modafen a Nurofen Stopgrip znižuje účinok antikoncepcie? Ďakujem.

Dobrý deň, 

nie, uvedené lieky neznižujú účinok antikoncepcie. 

S pozdravom

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na križovatke - Sereď

www.ilekaren.sk

  • Dýchanie
muž, 21 rokov 01. 10. 2021
muž, 21 rokov 01. 10. 2021

Nepoznáte nejaký liek od bolesti hrdla?

Dobrý deň, chcem sa opýtať, momentálne mám vírusovú angínu stanovenú lekárom, už tretí ma bolí hrdlo tak, že sa mi dá sotva vypiť pohár vody. Doktor mi nakázal tantum verde, veľa čajov, ibalgin a prípadne niečo od kašľu ak sa dostaví, dostatočný spánok. Nepoznáte nejaký liek od bolesti hrdla, lebo je to už tretí a nejako sa to nelepší. Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň, 

Tantum verde je vhodný, ak Vás bolí hrdlo, má dezinfekčný a protizápalový účinok, je v mnohých liekových formách (pastilky, sprej do hrdla ako aj ústna voda). Ak Vám nezaberá, treba vyskúšať iný sprej alebo pastilky do hrdla - napr. Strepfen obsahuje liečivo flurbiprofén, pomáha tlmiť zápal, bolesť aj opuch. Pomáha aj pri bolestivom prehĺtaní. Informujte sa vo svojej lekárni. 

S pozdravom

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na križovatke - Sereď

www.ilekaren.sk

  • Liekové interakcie
žena, 71 rokov 30. 09. 2021
žena, 71 rokov 30. 09. 2021

Fraxiparine, Sortis, Concor, Tritace a Zaldiar užívať spolu s vit. D a Celaskonom?

Dobrý deň
poprosím informáciu , ci môžem Fraxiparine0,3, Sortis 80mg, Concor 2,5mg, Tritace 1,25mg a Zaldiar 2x37,5mg užívať spolu s vitamínom D a celaskonom 500mg.
Ďakujem

Dobrý deň, 

áno, s uvedenými liekmi môžete užívať vitamín D aj vitamín C. 

S pozdravom

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na križovatke - Sereď

www.ilekaren.sk

  • Tráviaca sústava
  • Ostatné
žena, 47 rokov 29. 09. 2021
žena, 47 rokov 29. 09. 2021

Formoline L112 original dá sa kúpiť na Slovensku?

Dobrý deň,
chcem sa opýtať. Formoline L112 originál dá sa kúpiť na Slovensku

Dobrý deň, 

Formoline L112 je nemecký produkt, na Slovensku sa nedá kúpiť bežne v lekárňach. Informujte sa vo svojej lekárni o možných alternatívach. 

S pozdravom

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na križovatke - Sereď

www.ilekaren.sk

  • Liekové interakcie
žena, 45 rokov 29. 09. 2021
žena, 45 rokov 29. 09. 2021

Eutyrox, Tekokan a Meniserc spolu s Pestrecom Mariánsky?

Dobrý deň prosím vás chcem sa opýtať uziv eutyrox75 ,tekokan 120mg jednu poobede a Meniserc 24 mg dva krát denne môžem užívať pestrec mariánsky bylinku na stukovatenu pečeň mám aj malo železa tak dva krát do týždňa ešte Ferretab ďakujem

Dobrý deň, 

áno, môžete užívať bylinku pestrec mariánsky. 

S pozdravom

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na križovatke - Sereď

www.ilekaren.sk