1. Jedlo ochutnajte predtým, ako si pridáte soľ a namiesto soli vyskúšajte iné korenie.

2. Znížte spotrebu živočíšnych tukov a nahraďte ich rastlinnými olejmi.

3. Jedzte aspoň 5 porcií čerstvého ovocia alebo zeleniny denne.

4. Vyberte si typy varenia, ktoré neobsahujú veľa tuku

(napr. varenie na pare, pečenie, dusenie, grilovanie a pod.). Vyhýbajte sa vyprážaným jedlám. Priemerná denná dávka energie sa pohybuje okolo 9 500 kJ. Pri obvyklom dennom zamestnaní by táto energia mala byť v priebehu dňa rozdelená do 5 – 6 denných jedál nasledovne:

raňajky 25 %

desiata 5 %

obed 35 – 40 %

olovrant 5 – 10 %

večera 25 %

Nastavte si stravovanie vhodné práve pre Vás. Strava má byť pestrá a má zahŕňať zeleninu, ovocie, sušené ovocie alebo mäso s nízkym obsahom tuku (napr. hydina, hovädzie). Správne zvolená potravina dokáže zaistiť optimálny príjem všetkých základných živín – bielkovín, tukov, sacharidov, vlákniny, ale aj vitamínov a minerálnych látok vrátane stopových prvkov.

5. Ako dezert uprednostnite čerstvé ovocie, ovocný dezert alebo mliečny dezert.

6. Spravte si z niektorých dní bezmäsité.

7. Preferujte celozrnný alebo ražný chlieb.

8. S každým jedlom jedzte zeleninu alebo ovocie.

9. Ako nápoj k obedu uprednostňujte pitnú vodu.

10. Nastavte si stravovanie vhodné práve pre Vás 

Strava má byť pestrá a má zahŕňať zeleninu, ovocie, sušené ovocie alebo mäso s nízkym obsahom tuku.

11. Počas dňa je odporúčané skonzumovať štyri až päť jedál v menších porciách

Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa; veľa energie by mal človek načerpať počas obeda; večera je tretím dôležitým jedlom dňa. Na desiatu a olovrant uprednostnite ovocie a zeleninu, obmedzte mastné jedlá a jedlá bohaté na soľ. Hlad medzi jedlami zažeňte, napríklad, malou porciou neslaných orieškov, sušeným ovocím, olivami, krajcom celozrnného chleba, čerstvým ovocím, čerstvou ovocnou šťavou alebo stredne a nízkotučnými mliečnymi produktami.

12. Denne pite aspoň 2 litre tekutín. Uprednostňujte pitnú vodu a nesladené nápoje

Potrebná denná dávka energie nie je u každého rovnaká. Závisí nielen od typu postavy a hmotnosti, ale i od množstva vydanej energie, či sedíme pri počítači, či celý deň chodíme, či pravidelne športujeme alebo nie.

 Spracovaný Európsky projekt FOOD na podporu zdravého a vyváženého stravovania

Zanechajte Vašu reakciu

Zrušiť odpoveď