-
13. 11. 2023

Liečba cukrovky znamená najmä zmenu životného štýlu:
- zníženie telesnej hmotnosti a individuálny diétny plán
- zvýšenie telesnej aktivity
- prestať s fajčením a obmedziť množstvo alkoholu
- zredukovať stres
- kontrolovanie ďalších rizikových faktorov ako vysoký krvný tlak, cholesterol a kyselina močová
- pravidelné prehliadky u očného lekára
- získanie poznatkov o svojej chorobe a liekoch
- farmakologická liečba
Strava pri cukrovke
Zmena stravovacích návykov je jedna z najťažších úloh pri liečbe cukrovky. Zmeny by mali byť pomalé, rovnako ako znižovanie hmotnosti (pri rýchlych, radikálnych zmenách je veľké riziko, že pacient sa vráti k svojim pôvodným stravovacím návykom a rovnako aj k pôvodnej hmotnosti). Neexistuje žiadna diéta vhodná pre všetkých pacientov s cukrovkou, potreby sa líšia v závislosti od veku, závažnosti ochorenia, prítomnosti iných ochorení, cvičenia, ale aj reakciou na konkrétne druhy potravín. Optimálny diétny program je vždy treba konzultovať s lekárom, ideálne riešenie, ako predísť vzniku komplikácií cukrovky je monitorovanie hladín cukru v krvi doma.
- treba vyberať potraviny s nízkym glykemickým indexom (nedochádza po ich konzumácii k prudkému zvýšeniu cukru v krvi) – celozrnné pečivo, celozrnné cereálie, celozrnné cestoviny, ovsené vločky, strukoviny, zemiaky; všeobecne menej tepelne spracované potraviny majú nižší glykemický index – zvyšuje sa pri dlhej tepelnej úprave alebo pri použití vysokých teplôt pri príprave pokrmov
- jesť menšie porcie a častejšie, kombinovať sacharidy s tukmi a bielkovinami, vyplavuje sa tak naraz menej inzulínu do krvi a zmierňuje sa postup inzulínovej rezistencie
- sacharidy by mali tvoriť 50 – 60% celkového kalorického príjmu, tuky do 30% a len zvyšok bielkoviny (20%), ideálne je ale sacharidy kombinovať s tukmi, tuky znižujú glykemický index (spomalia vstrebávanie cukru)
- do jedálnička zahrnúť viac pokrmov bohatých na vlákninu (nie sladké ovocie) – spomaľuje vstrebávanie cukru z potravy a pomáha tak dosiahnuť rovnomernejšiu hladinu glukózy v krvi
- dôležitý je aj pitný režim, aspoň 2-3 litre tekutín za deň
- z mäsa sa odporúča netučné, obmedziť v strave vnútornosti (obsahujú veľa tukov a ich odbúravaním vzniká kyselina močová), spracovávané mäso ako konzervy, párky, klobásy, jaternice, atď. (obsahujú veľké množstvo tuku, chemických látok na úpravu chuti, trvanlivosti farby a vône, múku a soľ)
- konzumovať menej červeného mäsa, ktoré má podľa najnovších štúdií priamy súvis so vznikom cukrovky typu 2., najmä u žien
- obmedziť alkohol, menšie množstvá alkoholu (najlepšie 2dcl červeného vína denne) sú však povolené, treba však konzumáciu alkoholu spojiť s jedlom, ktoré obsahuje cukry (cestoviny, pečivo), aby nedošlo k náhlemu poklesu cukru v krvi. Nikdy nepiť alkohol nalačno!
- úplne vylúčiť potraviny, ktoré obsahujú jednoduché cukry, fruktózu a bielu múku (čokoládu, cukríky, koláče, zákusky). Cukry z týchto potravín sa hneď vstrebávajú a rýchlo zvyšujú glukózu v krvi.
- obmedziť príjem živočíšnych tukov, stužených rastlinných tukov a rastlinných olejov (slnečnicový, repkový) v prospech olivového a kokosového oleja
- nepreháňajte to ani s konzumáciu DIA – výrobkov, obsahujú síce náhradné sladidlá (niektoré aj keď nezvyšujú hladinu cukru v krvi, nepriamo zhoršujú cukrovku), ale majú veľké množstvo tuku, aby sa dosiahla chuťová výdatnosť výrobkov
- ako najbezpečnejšie sladidlo sa zatiaľ javí stévia, úplne nevhodné sú sladidlá so sacharínom a aspartámom
Nové dietologické trendy v liečbe cukrovky sú založené na úplnom vylúčení cukrov zo stravy a ich nahradenie tukmi. Ide o tzv. ketogénnu diétu, kedy prijímame väčšinu svojho kalorického príjmu vo forme tukov. Tento trend sa dá pomaly sledovať už aj u nás a mnohí diabetológovia s ním majú skúsenosti. Samozrejme treba vyberať vhodné a kvalitné tuky, ako olivový, kokosový, rybí olej, prípadne bravčovú masť na tepelnú úpravu. Dovolené je mäso a takmer všetky druhy zeleniny, úplne vylúčiť by sa mali všetky sacharidy (cukor, múka, cestoviny, zemiaky, ryža, aj sladké ovocie). Princíp diéty je prestavenie metabolizmu, aby fungoval na ketónoch namiesto sacharidov, glykémia aj inzulín sa znížia, obnovuje sa tak citlivosť inzulínových receptorov na inzulín a šetrí sa pankreas. U pacientov na inzulíne alebo užívajúcich lieky na cukrovku však musí liečba prebiehať pod prísnym dohľadom lekára (musia sa často merať glykémie, aj hladina ketolátok v krvi), aby nedošlo ku ketoacidóze (život ohrozujúci stav).