• 22. 12. 2022

Cholesterol v krvi – riziká a možnosti úpravy bez liekov

Cholesterol je nevyhnutnou zložkou nášho organizmu. Je stavebnou jednotkou biologických membrán. Okrem toho je prekurzorom steroidných hormónov, žlčových kyselín a vitamínu D. Cholesterol si náš organizmus dokáže syntetizovať aj sám, preto nie je úplne závislý na jeho príjme z potravy. Jeho syntéza prebieha v pečeni. Vyskytuje sa iba u živočíchov. Rastlinné steroly, štruktúrne podobné živočíšnym, sa z tráviaceho traktu nevstrebávajú.

Cholesterol aj ďalšie krvné tuky (triacylglyceroly, TAG) patria medzi lipidy, čo znamená, že nie sú rozpustné vo vode. Na to, aby sa mohli transportovať vo vodnom prostredí krvi a lymfy sa viažu s bielkovinou a tento komplex sa nazýva lipoproteín.

V krvi sa nachádzajú tri hlavné druhy tukov:

  •  LDL (lipoproteín s vysokou hustotou) sa niekedy nazýva aj ako „zlý“ cholesterol, pretože sa môže hromadiť v našich tepnách a viesť k ateroskleróze. To môže v konečnom dôsledku viesť k infarktu alebo mŕtvici. Jeho dôležitou úlohou je transport cholesterolu a tuku z pečene do zvyšku tela.
  •  HDL (lipoproteín s vysokou hustotou) – sa často označuje ako „dobrý“ cholesterol, pretože prenáša nepotrebný cholesterol preč z našich tepien a späť do pečene, kde sa rozkladá a vylučuje z tela. Zdravá hladina HDL cholesterolu môže chrániť pred infarktom a mozgovou príhodou.
  •  Triacylglyceroly (TAG) sú jednoduché tuky, S estery mastných kyselín s glycerolom.V krvi sa transportujú prostredníctvom chylomikrónov a VLDL-lipoproteínov. Ide o hlavný energetický zdroj organizmu. TAG, ktoré nedokáže telo okamžite spotrebovať, sa ukladajú v tukových bunkách, ktoré sú celé vyplnené kvapôčkami tohto tuku.

V prípade neoptimálnych hladín jedného alebo viacerých druhov z týchto lipidov vzniká dislipidémia. Zvyčajne sú to príliš vysoké hladiny LDL alebo triglyceridov. Prípadne nízke hladiny HDL. Dislipidémia je jedno z ochorení metabolického syndrómu. Tento pojem, nazývaný aj syndróm X, je diagnostikovaný vtedy, ak osoba spĺňa tri a viac z nasledujúcich podmienok:

  • Brušná obezita (obvod pásu: muži viac ako 102 cm, ženy viac ako 88 cm)
  • Hypertenzia – vysoký krvný tlak
  • Vysoká hladina cukru v krvi – inzulínová rezistencia až diabetes mellitus 2. typu
  • Dislipidémia – vysoká hladina triacylglycerolov a/alebo nízka hladina HDL cholesterolu

U 75% (3 zo 4 ľudí) sa počas života vyvinie aspoň jedno z nich, u niektorých aj viacero súčasne. Veľmi častou príčinou je pôsobenie vonkajších faktorov a spôsobu života.
Počas evolúcie sa spôsob života zmenil. Človek má prakticky neobmedzený prístup k potrave, nemusí spotrebovať energiu, aby sa k nej dostal. Potrava v dnešnej dobe nie je len potreba prežitia, ako tomu bolo v minulosti, ale často sa stáva potešením (hedonické jedenie). Energetický príjem je vyšší ako jeho výdaj – tukové zásoby sa neúmerne zvyšujú. Človek je schopný prekonať nedostatočný príjem potravín, ale je bezbranný proti nadmernému a neužitočnému príjmu.

Nevhodná strava, nedostatok pohybu a nadmerný stres. Takýto civilizačný spôsob života vedie ku kardiometabolickým chorobám a poruchám.

ATEROSKLERÓZA

Ateroskleróza je ochorenie tepien. Tie sú dôležité pre zásobovanie cieľových orgánov živinami a na ich prekrvenie. Spôsobujú ju tukové častice (hlavne cholesterol), ktoré sa ukladajú do poškodených stien ciev a vytvárajú aterosklerotický plak. Kvôli tomu strácajú svoju pružnosť a hrubnú. To ďalej môže viesť k jej úplnému uzavretiu, až prasknutiu plaku. Vznikajú tak krvné zrazeniny, ktoré sa môžu odrhnúť od cievnej steny a putovať krvným obehom do rôznych častí tela. Tam môžu blokovať prietok krvi, prípadne cievu úplne upchať. Príliš veľa plaku v tepnách srdca môže teda spôsobiť srdcovú alebo mozgovú cievnu príhodu (infarkt, iktus).

Možnosti úpravy bez liekov:

Dôležité je uvedomiť si dôsledky dislipidémie. A potom rozhodnutie, urobiť niečo pre svoje zdravie zmenou životného štýlu – bez liekov.

Referenčné hodnoty:

CELKOVÝ CHOLESTREROL: do 5,8 mmol/l
HDL: muži 1,1- 3,0 mmol/l ; ženy 1,3- 3 mmol/l
LDL: 1,2-4,5 mmol/l

Aký dopad na zdravie má zníženie cholesterolu na referenčné hodnoty?

Zníženie LDL cholesterolu o 1% zníži výskyt ICHS o 1-2%. Čím menšie LDL, tým lepšie.
Zvýšenie koncentrácie HDL cholesterolu o 0,025 mmol/l zníži toto riziko o 3% u žien a o 2% u mužov.

Diétne opatrenia:

Obezita a dislipidémia spolu úzko súvisia. Denný príjem cholesterolu by nemal byť vyšší ako 200mg. Hlavným zdrojom cholesterolu sú živočíšne tuky, preto je dôležité, obmedziť ich vo svojom jedálničku. Čo do neho zaradiť ?

  •  Omega-3 mastné kyseliny podporujú zdravie srdca. Zvyšujú hladinu HDL cholesterolu a zlepšujú pomer HDL/LDL.
    ZDROJE:
    – mastné ryby- losos, makrela, tuniak (POZOR na ich spôsob prípravy, ich vyprážanie NIE JE správnou voľbou. Ryby treba podusiť            alebo uvariť)
    – orechy- hlavne mandle a vlašské orechy

Aké mäso je vhodné a akému sa vyvarovať?

VHODNÉ: Chudé druhy mäsa – morčacie a kuracie prsia, chudé hovädzie, bravčové stehno
NEVHODNÉ: Tučné druhy mäsa – krkovička, bôčik, mastná hydina, mleté mäso

  • Vláknina

Vláknina je jedlá polysacharidová zložka rastlín, ktorá sa nevstrebáva v tráviacom trakte, ľudské telo na to nemá potrebné enzýmy. Poznáme dva typy podľa rozpustnosti vo vode, a to:

– NEROZPUSTNÁ, tá reguluje trávenie – podporuje črevnú peristaltiku
– ROZPUSTNÁ vláknina absorbuje vodu, a tým zväčšuje svoj objem, reguluje trávenie sacharidov a tukov, znižuje hladinu cholesterolu.

Väčšina potravín bohatých na vlákninu obsahuje oba typy. Denný príjem vlákniny by mal byť aspoň 35g.
ZDROJE:

– strukoviny- fazuľa, hrach, sója
– zelenina- zemiaky, mrkva, brokolica, artičok, …
– ovocie- jablko, hruška, banány, maliny, slivky, …
– obilniny- kukurica, jačmeň, raž, pohánka
– orechy- chia semiačka, mandle, pistácie, arašidy

V lekárni je možnosť kúpiť vlákninu vo forme prášku (ASP Psyllium, OPTIFIBRE), ale sú dostupné aj kapsule a tablety.
Ako už bolo vyššie zmienené, cholesterol sa vyskytuje iba u živočíchov. Preto je potrebné obohatiť potravu o rastlinné produkty. Okrem toho, že majú priaznivý účinok na ovplyvnenie hladiny tukov v krvi, obsahujú aj veľké množstvo vitamínov, antioxidantov, bielkovín…
V kuchyni je potrebné obmedziť množstvo soli. Jedlo pripravovať na malom množstve oleja. Najlepšie na olivovom alebo repkovom. Preferovať varenie alebo dusenie.

  •  SÓJOVÝ LECITÍN
  • ČERVENÁ FERMENTOVANÁ RYŽA – ryža obohatená o hubu Monascus purpureu, ktorá dáva charakteristickú farbu, účinnou látkou je monacolin
    V lekárni sa dajú zakúpiť prípravky s jej obsahom ako napríklad REDUCHOL, ArmoLIPID
  •  ARTYČOK (latinsky CYNARA)
    V lekárni sa dajú zakúpiť prípravky s jej obsahom ako napríklad ARTERIN CHOLESTEROL
  •  SKONČENIE S FAJČENÍM:
    Fajčenie škodí zdraviu. Zvyšuje hladinu „zlého“ cholesterolu. Zároveň znásobuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.
  • ZVÝŠENIE FYZICKEJ AKTIVITY (aspoň 30 minút denne)
  • OBMEDZIŤ PITIE ALKOHOLU
  • REGULOVANIE STRESU
  •  NIACIN (KYSELINA NIKOTÍNOVÁ)
    Užívanie tohto vitamínu (vitamín B3) výrazne zlepšuje kvalitu kardiovaskulárneho systému. Znižuje LDL cholesterol a zároveň zvyšuje HDL cholesterol.

ZÁVER:
Cholesterol je pre organizmus veľmi dôležitý, ale len v určitom množstve. Jeho vysoká hladina (LDL) v krvi sa zo začiatku vôbec neprejavuje. Ale pri dlhodobom zvýšení môžu nastať katastrofálne následky. Je potrebné absolvovať preventívne prehliadky, kde z odberu krvi zisťujú aj
množstvo cholesterolu.

Ak sa chce človek vyhnúť celoživotnému užívaniu liekov, môže začať zmenou životného štýlu. Zmena sa neprejaví len znížením cholesterolu, ale prospeje či už fyzickému tak aj psychickému zdraviu.

Zanechajte Vašu reakciu

Zrušiť odpoveď