• 07. 12. 2022

Theraflu, Coldrex, Paralen Grip…..Ktorý si vybrať?

Horúce nápoje patria k často vyhľadávaným liekom v lekárňach, najmä v čase chrípkových epidémií. Nejedná sa o neškodné čajíky, ale o lieky obsahujúce dve a viac liečiv, u niektorých v pomerne vysokom dávkovaní. Spomínané lieky Vás nevyliečia skôr, len Vám obdobie prechladnutia či chrípky uľahčia tým, že Vám odstránia prejavy ochorenia ako zvýšená teplota, upchatý nos, bolesti hlavy či svalov. Pri výbere správneho hot drinku alebo lieku na chrípku je dobré poznať niektoré pravidlá, ktorými sa riadiť.

Ako si vybrať?

Dôležité je sledovať dávku hlavného liečiva, zatiaľ čo Theraflu obsahuje 325 mg paracetamolu, Coldrex Maxgrip obsahuje až 1000 mg paracetamolu v jednom vrecúšku (ako dva paraleny), z čoho plynie obmedzenie – môžu ho užívať len osoby vážiace aspoň 65-70 kg.

Ďalšie kritérium je prítomnosť niektorých ochorení. Všetky hot drinky obsahujú cukor, nie sú preto vhodné pre ľudí s cukrovkou, cukrovkári by mali uprednostniť tabletovú formu, ktorá je zložením podobná horúcim nápojom (napr. Coldrex tbl, Paralen grip tbl, Nurofen stop grip), nie je však u nich potrebné upravovať chuť cukrom.

Ochorenie, kde treba zvýšiť  pozornosť, je aj vysoký krvný tlak – hypertenzia. Samotné hot drinky ovplyvňujú pri dodržiavaní odporúčaného  dávkovania tlak len minimálne až zanedbateľne, pokiaľ netrpíte závažnou či zle kontrolovanou hypertenziou. Hypertonici by mali radšej siahnuť po liekoch s obsahom paracetamolu ako ibuprofenu (vyššie riziko liekových interakcií), čo zas nie je najlepšie riešenie u ľudí s ochorením pečene. Hot drinky a tablety s obsahom paracetamolu by mali uprednostniť ľudia s citlivým žalúdkom a žalúdočnými vredmi.

Posledný faktor, ktorý treba sledovať je prítomnosť liečiva na kašeľ. Niektoré lieky (Paralen grip tablety, Daleron) obsahujú okrem liečiva proti bolesti a teplote a liečiva na uvoľnenie nosa, aj liečivo na potlačenie suchého dráždivého kašľa (dextrometrofán). Nie je to preto vhodná voľba ak ste zahlienení a potrebujete hlieny vykašľať – hrozí riziko ich hromadenia. Taktiež pozor na súčasné kombinácie s liekmi na kašeľ. Na druhej strane napr. Coldrex tablety (nie Coldrex horúci nápoj) obsahujú monohydrát terpínu, ktorý sa zaraďuje medzi expektoranciá – lieky na vykašliavanie, zvyšuje sekréciu priedušiek a uvoľňovanie hlienov.

Čo nerobiť?

Hot drinky nezalievame vriacou ale len horúcou vodou (cca 70°C). Lieky už nekombinujeme s inými liekmi od bolesti a na zníženie teploty. Liek neužívať častejšie ako 3xdenne (maximálne 4x v priebehu 24 hodín), treba dodržať odstup 4-6 hodín medzi jednotlivými dávkami. Nepodávať osobám mladším ako 15 rokov, tehotným či dojčiacim ženám. Neužívať  nepretržite dlhšie ako 5 dní, ak ťažkosti neustupujú treba vyhľadať lekára.

THERAFLU horúci nápoj

  • Obsahuje paracetamol (325mg), ktorý tlmí horúčku a bolesť, fenylefrín (10mg), ktorý uvoľňuje upchatý nos, feniramín (20mg), ktorý má antihistamínové účinky – znižuje alergické prejavy, zvýšené prekrvenie nosovej sliznice a očí a vitamín C (50mg).
  • Jedno vrecko sa rozpustí v horúcej vode 2-3x denne

PARALEN Grip horúci nápoj

  • Obsahuje paracetamol (650mg), ktorý tlmí horúčku a bolesť a fenylefrín (10mg), ktorý uvoľňuje upchatý nos.
  • Jedno vrecko sa rozpustí v horúcej vode 1-4xdenne

COLDREX horúci nápoj

  • Obsahuje paracetamol (750mg, pozor Coldrex maxgrip až 1000mg!), ktorý tlmí horúčku a bolesť, fenylefrín (10mg), ktorý uvoľňuje upchatý nos a vitamín C (60mg).
  • Coldrex je určeným pre osoby vážiace aspoň 50kg, v prípade Coldrex Maxgrip osoby vážiace viac ako 65kg.
  • Jedno vrecko sa rozpustí v horúcej vode 1-4xdenne

COLDREX tablety

  • Obsahuje paracetamol (500 mg), ktorý tlmí horúčku a bolesť , fenylefrín (5 mg), ktorý uvoľňuje upchatý nos,  kofeín (25mg), ktorý zvyšuje analgetický účinok paracetamolu, monohydrát terpínu (20mg), ktorý podporuje vykašliavanie a vitamín C (30 mg).
  • Užíva sa 1-2 tablety (v závislosti od hmotnosti) 1-4x denne

PARALEN Grip tablety, DALERON tablety

  • Obsahuje paracetamol (325 mg), ktorý tlmí horúčku a bolesť, pseudoefedrín (30mg), ktorý uvoľňuje upchatý nos a dextrometrofán (15mg), ktorý potláča suchý a dráždivý kašeľ.
  • Užíva sa 1-2 tablety (v závislosti od hmotnosti) 1-3x denne

NUROFEN Stopgrip tablety, MODAFEN tablety

  • Obsahuje ibuprofen (200mg), ktorý potláča horúčku, bolesť, aj zápal a pseudoefedrín (30mg), ktorý uvoľňuje upchatý nos
  • Užíva sa 1-2 tablety 1-3x denne, s jedlom, pri žalúdočných ťažkostiach zapite tablety mliekom.

 

 

Zanechajte Vašu reakciu

Zrušiť odpoveď