• 02. 12. 2022

Sychravé jesenné počasie, hmly či prudké zmeny počasia so sebou prinášajú zvýšený výskyt infekcií horných dýchacích ciest. Avšak ani v letných a jarných mesiacoch vplyvom klimatizácií a alergií to nemajú naše dýchacie cesty jednoduché. Práve tu dokáže veľmi efektívne pomáhať nosová hygiena, keďže sliznica nosnej dutiny slúži ako prvá ochranná bariéra voči baktériám, vírusom a alergénom. Nosová hygiena veľmi efektívne a bezpečne zlepšuje funkciu sliznice nosa, pomáha odplaviť nečistoty a zvýšiť jej odolnosť proti infekcii a ostatným vonkajším vplyvom.

Na výplach nosa sa používajú soľné roztoky alebo morské vody s rôznou koncentráciou solí, buď vo forme sprejov alebo nosových výplachov – konvičiek.

Hlavné výhody

  • sú bezpečné (bez nežiaducich účinkov), nie sú návykové (môžu sa používať dlhodobo a bez obmedzení), môžu sa kombinovať so všetkými liekmi (bez liekových interakcií), nedá sa nimi predávkovať,
  • zmierňujú príznaky ochorenia, čo umožňuje znížiť frekvenciu (niekedy aj vysadiť) iných nosných liekov (kortikosteroidy, dekongestíva), znižujú potrebu antibiotickej liečby,
  • pri preventívnom užívaní znižujú riziko opakovaného výskytu infektov dýchacích ciest,
  • bezpečné pre tehotné a dojčiace ženy, vhodné pre deti od narodenia.

Kedy sú výplachy prospešné?

  • pri alergiách pomáhajú predchádzať prejavom a zmierňovať akútne príznaky (vyplavujú alergény z nosa – prach, peľ, inhalačné alergény),
  • bežná nádcha,
  • sinusitída (zápal vedľajších nosových dutín),
  • nasofaryngitída (zápal nosohltana),
  • pooperačné stavy horných dýchacích ciest (skracujú dobu liečenia).

Výplachy nosa vykonávame pomocou nosných kanvičiek alebo nosného irigátora, kde si roztok buď zarobíme sami pomocou kuchynskej soli a priloženej odmerky (Rhino Horn), alebo si ho pripravíme rozpustením vrecúška s morskou soľou, prípadne dvoch, v závislosti od toho, či chceme pripraviť izotonický alebo hypertonický roztok (Neilmed SINUS RINSE, CLIN SIN med). Detské nosné konvičky sú určené pre deti od 4-5 rokov, u mladších detí sú vhodnejšie spreje (Sterimar, Physiomer…)

Podľa koncentrácie solí delíme roztoky na výplach dutín na izotonické a hypertonické:

Izotonické roztoky (fyziologické-koncentrácia 0,9% NaCl)

  • sú vhodné na každodenné používanie, obsahujú 9g soli na 1 liter vody. Sú nedráždivé, dobre tolerované deťmi, čistia a zvlhčujú sliznicu. Takto ošetrený nos sa lepšie bráni infekcii, čo može hrať dôležitú úlohu najmä pri pobytoch detí v škôlke a škole, kde je výrazný infekčný tlak, ale aj u dospelých počas obdobia viróz, kedy k primárnemu premnoženiu patogénov dochádza obvykle práve v oblasti horných dýchacích ciest. Izotonické roztoky nás zbavia hlienu, pomôžu zabrániť šíreniu infekcie, regenerujú podráždenú nosnú sliznicu.

Hypertonické roztoky

  • obsahujú 22g soli na liter vody. Takáto koncentrácia znižuje prekrvenie nosnej sliznice a umožní lepšie dýchanie, spriechodnenie nosa. Účinok nie je tak výrazný ako v prípade klasických dekongestívnych kvapiek a sprejov (Nasivin, Olynth, Otrivin…), avšak nie je tu riziko vzniku závislosti ani pri dlhodobej aplikácii. Hypertonické roztoky sú obzvlášť vhodné v prípade chronickej či alergickej nádchy, kde využijeme aj schopnosť uvoľniť upchatý nos.

Soľné roztoky a morské vody predstavujú prostriedok, ktorý môže priaznivo ovplyvňovať funkciu nášho nosa a tým aj zvýšiť kvalitu života. Nosová hygiena zlepšuje schopnosť brániť sa respiračným ochorenia, je veľmi užitočná ako doplnková liečba ochorení dýchacích ciest a ako stále potvrdzujú ďalšie štúdie, aj v podpornej liečbe alergickej nádchy. Zaradenie výplachov nosa k denným rituálom je jednoduchý a bezpečný spôsob, ako urobiť niečo pre svoje zdravie.

Zanechajte Vašu reakciu

Zrušiť odpoveď