• 28. 9. 2022

Potenie je prirodzený proces, prostredníctvom ktorého reguluje organizmus telesnú teplotu, ochladzuje povrch kože a zabraňuje tak prehriatiu. Potením sa zároveň  telo zbavuje splodín látkového metabolizmu. Samotný pot je bez zápachu, nepríjemná vôňa vzniká až  činnosťou našich kožných baktérií, ktoré rozkladajú tuky a bielkoviny v pote na zlúčeniny, ktoré sú zodpovedné za typický pach potu. Vo väčšine prípadov nepredstavuje nadmerné potenie (hyperhidróza) zdravotný, ale nepríjemný spoločenský problém, niekedy však môže naznačovať aj prítomnosť ochorenia (najmä ak sa nadmerné potenie objavilo u človeka, ktorý predtým tieto ťažkosti nemal).

K zvýšenej aktivite potných žliaz a produkcii potu prispievajú rôzne faktory – obezita, hormonálne zmeny (puberta, menopauza), stres, úzkosť, emócie, stravovanie, genetická predispozícia, presná príčina sa obvykle nedá identifikovať. Najčastejšie ide o lokálne a symetrické potenie – pazuchy, dlane, chodidlá. Poznáme však aj tzv. generalizovanú hyperhidrózu, kedy potenie postihuje celé telo. Vzniká pri pôsobení nadmerného tepla, vlhkosti vzduchu, fyzickej aktivite ale aj v dôsledku niektorých ochorení – cukrovka, ochorenia štítnej žlazy, infekcie, endokrinné nádory, Parkinsonova choroba a iné, alebo pri užívaní niektorých liekov (napr. antidepresív – fluoxetín).

Ako si poradiť s nadmerným potením?

Proti nadmernému poteniu sa dá bojovať viacerými spôsobmi, ktoré sa líšia mierou úspešnosti a finančnou náročnosťou. Obvykle sa začiná najjednoduchšou lokálnou liečbou, pri neúspechu môže pomôcť ionoforéza, aplikácia botulotoxínu až chirurgická liečba.

Lokálna liečba nadmerného potenia

Najbežnejší spôsob ako sa zbaviť nepríjemného potenia sú antiperspiranty. Antiperspiranty obsahujú soli hliníka (napr. aluminium chloride), ktoré zabraňujú poteniu a teda aj vzniku zápachu. Niektoré štúdie spájajú používanie hliníkových antiperspirantov s rakovinou prsníka, poškodením obličiek alebo pečene, Alzheimerovou chorobou, výsledky zatiaľ nie sú jednoznačné. Ak sa chcete cielene hliníku vyhnúť, treba zvoliť namiesto antiperspirantu deodorant, ktorý by soli hliníka obsahovať nemal, nezabraňuje však poteniu, pach len prekrýva. Prípravky so soľami hliníka však patria medzi najúčinnejšie lokálne prostriedky proti poteniu. Ak trpíte nadmerným potením a bežné antiperspiranty nepotláčajú potenie dostatočne, treba zvoliť tie, ktoré obsahujú vyššiu koncentráciu solí hliníka.

Vysoký obsah solí hliníka obsahuje roztok DRICLOR (20% hexahydrátu chloridu hlinitého). Používa sa na ošetrenie kože so zvýšenou potivosťou najmä v oblasti podpazušia, nôh, dlaní či chrbta. Prípravok sa nanáša prvých 7 dní každý deň večer pred spaním na úplne suchú kožu, následne len 2-3x týždenne, neskôr postačuje aj aplikácia raz do týždňa. Driclor nanášajte aspoň dve hodiny po umytí kože, nikdy nie na vlhkú, depilovanú či poranenú kožu.

Ďalšie prípravky určené na boj proti nadmernému poteniu, sú pripravky rady Perspi-guard. Perspi-guard Maximum 5 antiperspirant alebo roll-on sa nanáša len 1-2xtýždenne, najlepšie večer pred spaním na problematické partie (podpazušie, dlane, chodidlá, triesla). Perspi-guard control sprchový krém bol vyvinutý tak, aby čistil pokožku a eliminoval nepríjemný telesný zápach na problémových miestach ako je podpazušie, chodidlá atď. Nejedná sa o štandardný sprchový gel, ale o špeciálny produkt eliminujúci telesný zápach.

Z nežiaducich účinkov hliníkových prípravkov sa môže vyskytnúť pálenie či svrbenie kože. Vo všeobecnosti by si na antiperspiranty mali dávať pozor pacienti s oslabenou funkciou obličiek (americká FDA dokonca vyžaduje mať túto informáciu uvedenú na všetkých antiperspirantoch s obsahom hliníka).

Prírodná liečba nadmerného potenia

Prírodné prostriedky proti poteniu síce nebývajú obvykle tak účinné ako antiperspiranty, sú však bezpečné, dobre znášané, bez obsahu rizikových solí hliníka. Jedná sa predovšetkým o prírodné deodoranty, ktoré nezamedzujú poteniu ako antiperspiranty, ale minimalizujú nepríjemný pach. Ich účinok býva založený predovšetkým na sóde bikarbóne alebo oxide zinočnatom, ktoré brzdia množenie baktérii zodpovedných za telesný pach. Zvyknú obsahovať rôzne prírodné silice, ktoré im dodávajú príjemnú vôňu. Môžete sa stretnúť aj s minerálnymi deodorantami, kde základ tvorí kamenec (potassium aluminum sulfate), pred aplikáciou je nutné ich navlhčiť vodou.

Z bylín sa proti poteniu najviac využíva šalvia, ktorú nájdeme v kapsuliach na vnútorné užívanie alebo ako porcované a sypané čaje. Niekoľko menších štúdií naozaj potvrdilo zmiernenie spomínaných ťažkostí a to v prípade suchého extraktu z listov šalvie (kapsule) aj vodného výluhu (čaje). Pozor na nadmerné užívanie šalvie, obsahuje totiž látku tujón, ktorá pôsobí ako neurotoxický jed. V štúdiách, kde boli použité vyššie dávky šalvie, boli suché extrakty tujónu zbavené. Šalviu nesmú užívať tehotné a dojčiace ženy!

Ďaľšie spôsoby liečby hyperhidrózy

Ionoforéza je klinicky overená metóda, ktoré pomáha zbaviť sa nadmerného potenia. Je založená na pôsobení elektrického prúdu na miesta s nadmerným potením (naruší sa transport iónov v sekrečných bunkách potných žliaz a tým sa zamedzí poteniu), konkrétne sa ionoforéza využíva pri  nadmernom potení podpazušia, chodidiel a dlaní. Ionoforézu vykonáva prístroj, ktorý si viete kúpiť aj na domáce použitie a kúra sa dá absolvovať v pohodlí domova, alebo sa vykonáva na niektorých klinikách. Ionoforéza patrí medzi účinné (cca 80% úspešnosť) a zároveň bezpečné metódy liečby nadmerného potenia. Zo začiatku sa prístroj používa pravidelne 2-3 týždne, neskôr sa interval predlžuje v závislosti od potenia, v udržiavacej fáze sa procedúry aplikujú raz za čas, keď sa potenie začína znova objavovať (metóda ma dočasný charakter, keď sa prestane používať, potenia sa znova objaví).

Injekcie botulotoxínu patria medzi najúčinnejšie nechirurgické metódy liečby nadmerného potenia. Botulotoxín je silný neurotoxín tvorený baktériou Clostridium botulinum, ktorý dokáže zablokovať činnosť potných žliaz. Výhodou metódy je vysoká účinnosť, efekt nastupuje už za 3-5 dní po injekcii, nevýhodou je nepríjemnosť až bolestivosť zákroku a finančná náročnosť, zákrok treba po 5-7 mesiacoch opakovať.

Ak žiadne z vyššie uvedených metód nepomáha, može lekár pristúpiť k chirurgickému zákroku, kedy sa odstraňujú niektoré potné žlazy.

Zanechajte Vašu reakciu

Zrušiť odpoveď