• 13. 9. 2022

         Po prázdninách opäť prichádza ten čas – NÁVRAT DETÍ DO ŠKOLY. Veľa rodičov sa tohto obdobia obáva kvôli vyššiemu riziku nákazy bežnými ochoreniami. Dieťa vynecháva školu, rodič musí zostať doma z práce. Okrem toho je vysoké riziko prenosu ochorenia na ostatných členov rodiny.

          Jedným z dôvodov zvýšenej chorobnosti detí v tomto období je spektrum patogénov v detskom kolektíve, ktoré je širšie ako v domácom prostredí. Malé deti vo veľkých skupinách sú výbornou živnou pôdou pre patogénne mikroorganizmy. Organizmus dieťaťa nebol počas života vystavený takému množstvu vírusov a baktérii ako dospelý, sú preň neznáme, nevie správne a včas reagovať. A tak sú deti častejšie choré. Najhoršie je to u detí, ktoré idú prvýkrát do kolektívu. Nesmieme tiež zabúdať, že začiatok školského roka je spojený s chrípkovou sezónou a teda zvýšeným výskytom chrípkového vírusu  v celej populácii.

        Ako sa dieťa vysporiada s touto nástrahou, záleží najmä od jeho imunity. Keď sa dieťa zoznámi s prostredím, vybuduje si odolnosť voči niektorým patogénom, tak sa zmierni priebeh ochorení a zníži sa ich početnosť.

NAJČASTEJŠIE OCHORENIA

      Veľmi častými ochoreniami v detskom kolektíve sú zápaly slizníc horných dýchacích ciest – hlavne nosohltana (pri ktorom je určité riziko prechodu do zápalu stredného ucha), ďalej zápal prínosných dutín, hrtanu, priedušiek a pľúc. Časté sú tiež tráviace ťažkosti – hnačky, zvracanie. A nesmieme zabudnúť aj na väčšie „zvieratká“ – na rôzne parazity.

ZÁPALY HORNÝCH DYCHACÍCH CIEST:

Infekcie dýchacích ciest spôsobujú hlavne vírusy – až 98% (napr. rinovírusy, adenovírusy, koronavírusy), v menšom množstve sú spôsobené baktériami (najčastejšie streptokoky). Hlavnou formou šírenia chorôb je kvapôčkový prenos.

Liečba závisí od pôvodcu :

Vírusy – symptomatická liečba

Baktérie – antibiotická liečba

PRECHLADNUTIE A NÁDCHA:

        Upchatý nos, riedky bezfarebný výtok z nosa, kýchanie, slzenie očí – toto všetko sú príznaky nádchy a prechladnutia, pri ktorom sa môže ešte objaviť aj zvýšená teplota, únava, škriabanie v krku a kašeľ.

Dôležité je rozlíšenie prechladnutia a chrípky. Pri prechladnutí sú postihnuté iba horné dýchacie cesty a príznaky nastupujú postupne. Chrípka sa prejaví po pár hodinách.

Liečbu volíme podľa príznakov, keďže ide o vírusové ochorenie, na ktoré nie je liek.

Odporúčané prípravky:

NOSOVÉ DEKONGESTÍVA – nosové kvapky a spreje znižujú opuch a prekrvenie nosnej sliznice, tým poskytujú krátkodobú úľavu od upchatého nosa.

(OLYNTH, MUCONASAL, NASIVIN, OTRIVIN, SANORIN, NASAL DUO…)

Prípravky s morskou vodou a slané roztoky prečisťujú nosnú dutinu, odstraňujú hlieny a tým zmierňujú opuch nosnej sliznice. Taktiež majú zvlhčujúci účinok a obnovujú prirodzenú ochranu sliznice.

U deti sa odporúčajú prípravky s menším obsahom soli (izotonické). Hypertonické môžu u nich spôsobiť pocit štípania.

(PHYSIOMER, SANORIN, QUIXX, STÉRIMAE, ALIAMARE…)

CHRÍPKA:

        Chrípka je taktiež vírusového pôvodu. Riziko nakazenie je možné znížiť vakcínou proti chrípke. Očkovanie poskytuje vysokú, i keď nie 100% ochranu, ale môže výrazne zmierniť jej príznaky a skrátiť dĺžku ochorenia. Očkovanie dieťaťa je potrebné konzultovať s pediatrom.

PREJAVY:

  • horúčka
  • zimnica
  • bolesť tela, únava
  • bolesť hrdla
  • strata chuti do jedla
  • suchý kašeľ
  • upchatý nos
  • bolesť uší – najmä u detí

Ak horúčka pretrváva viac ako 3 dní alebo sa príznaky zhoršia, je potrebné navštíviť lekára.

Symptomatická liečba:

HORÚČKA – u detí sa aplikujú najmä lieky s obsahom PARACETAMOLU alebo IBUPROFÉNU

PARACETAMOL – vhodný pre všetky vekové kategórie, dávkovanie je podľa hmotnosti (10mg liečiva na 1kg hmotnosti). Podáva sa maximálne 5krát denne s časovým odstupom 4 – 6 hodín. (PARALEN, PANADOL)

IBUPROFÉN – vhodný pre deti od 3 mesiacoch alebo váhou vyššou ako 7kg. Aplikácia je maximálne 4krát denne s časovým odstupom 6 – 8 hodín. (IBALGIN, NUROFEN)

ZIMNICA – často sa objavuje pri stúpajúcej teplote alebo horúčke – organizmus bojuje s náhlou zmenou teploty. Pri jej výskyte sa aplikujú antipyretiká s protizápalovým účinkom – napríklad IBUPROFEN.

BOLESŤ HRDLA – používajú sa pastilky na cmúľanie, spreje, kloktadlá. Po ich aplikácii by sa nemalo jesť a piť aspoň 10 minút. Napríklad prípravky s obsahom:

NESTEROIDNÉ ANTIFLOGISTIKÁ – tlmia bolesť a zápal spojenú s prehĺtaním, zmierňujú opuch hrdla. (STREPFEN – od 12 rokov, TANTUM VERDE – od 6 rokov, GLIMBAX)

ANTISEPTICKÉ LÁTKY – ničia vírusy a baktérie, ktoré spôsobujú bolesť hrdla a zápal

PRÍPRAVKY S OBSAHOM JÓDU – ničia vírusy, baktérie a plesne (JOX – od 8 rokov)

PASTILKY SO ŠALVIOU

LOKÁLNE ANTIBIOTIKUM – antiseptický účinok (DORITHRICIN – od 6 rokov)

KAŠEĽ – prípravky podľa typu kašľa

SUCHÝ KAŠEĽ:

DEXTROMETORFÁN – tlmí centrum pre kašeľ, minimálny sedatívny účinok (ROBITUSSIN JUNIOR – od 2 rokov)

BUTAMIRÁTTUSSIN – od 2 mesiacov, STOPTUSSIN – aj na vykašliavanie, SINECOD

DROPROPIZIN – DITUSTAT – od 6 mesiacoch

VLHKÝ KAŠEĽ:

AMBROXOL, BROMHEXÍN – aktivuje riasinkový epitel, tým podporuje vykašliavanie (AMBROBENE – od 2 rokov, MUCOSOLVAN , BROMHEXIN – od 2 rokov)

ACETYLCYSTEIN, CARBOCYSTEIN – antioxidant, štiepi hlieny (SOLMUCOL, ACC LONG)

ERDOSTEIN – antioxidant, štiepi hlieny, protizápalový účinok, zvyšuje účinok antibiotík (ERDOMED – od 15kg)

STREPTOKOKOVÁ FARYNGITÍDA

        Faryngitída, teda zápal nosohltana sa šíri kvapôčkovou formou. Je spôsobovaný vírusmi alebo baktériami, najčastejšie Streptococcus pyogenes, Prejavuje sa horúčkou, bolesťou hrdla, hnisavými mandľami, zväčšením lymfatických uzlín. Taktiež sa prejavuje bolesťou žalúdka a pocitmi na zvracanie. Pri podozrení na toto ochorenie spraví lekár testy na prítomnosť streptokokov a podľa výsledkov nasadí antibiotickú liečbu.

UŠNÁ INFEKCIA:

       Vírus alebo baktéria sa dostane do priestoru za ušným bubienkom, dochádza k hromadeniu hlienu a ten tlačí na bubienok a  spôsobuje bolesť.

Príznaky: bolesť ucha, horúčky, problém s prehĺtaním, problém so spánkom, u detí – ťahanie ucha. Liečba závisí od pôvodcu.

GASTROENTERITÍDA:

          Typickými príznakmi gastroenteritídy sú bolesť brucha, kŕče, hnačka, zvracanie, strata chuti do jedla. V niektorých prípadoch sa môže objaviť aj horúčka.

       Pôvod je prevažne vírusový. V detskom kolektíve sa často šíria rotavírusové infekcie. Rotavírusy sa šíria aj z predmetov bez priameho kontaktu s nakazeným. Odporúča sa očkovanie. Podáva sa deťom do 24. týždňa života.

        Pri hnačke a zvracaní je veľmi dôležitá hydratácia a diéta – sucháre, rožok, banán, ryža. Dehydratácia – vyšší výdaj vody ako príjem – prestavuje pre organizmus veľkú záťaž. Prejavuje sa slabosťou, únavou, závratmi, bolesťou hlavy, suchosťou v ústach, človek taktiež vylučuje málo moču. Na rehydratáciu sa odporúča čistá voda, čierny alebo čučoriedkový čaj. Kľudne podávať len po lyžičkách. V lekárňach sú k dispozícii aj rehydratačné roztoky s obsahom minerálov, ktoré je taktiež potrebné doplniť, ich množstvo záleží od stupňa dehydratácie (KULÍŠEK, FLUIDEX).

        Pre obnovenie črevnej mikroflóry, ktorá je hnačkou narušená, je vhodné aplikovať probiotiká – bifidobaktérie, laktobacily, Saccharomyces boulardii (YOMOGI, NEKADEX, BIOPRON FORTE, PROBIO-FIX, BIOGAIA, …), prípadne aj prebiotiká, ktoré podporujú rast a funkciu mikroflóry, a eubiotiká, ktoré vytvárajú vhodné prostredie pre prospešné baktérie v čreve (HYLAK).

      Liečivé prípravky s obsahom látky diosmektit (SMECTA – od 2 rokov) okrem posilnenia črevnej mikroflóry majú vysokú adsorpčnú schopnosť pre enterotoxíny, baktérie a vírusy, vytvoria s nimi neaktívne komplexy, ktoré sú následne vylúčený stolicou. Čierne uhlie sa používa hlavne pri hnačkách spôsobené dietetickou chybou.

      Pri hnačke dochádza k nadmernému prepúšťaniu tekutín do čreva (dôvod dehydratácie). Racekadotril je účinná zložka, ktorá znižuje toto prepúšťanie (ENDITRIL, HIDRASEC – od 3 mesiacov).

       Pri horúčke sa podávajú antipyretiká s obsahom paracetamolu alebo ibuprofénu. Pri zvracaní sa odporúča aplikácia čapíkov, pri hnačke naopak sirupy alebo tablety.

       Ak je podozrenie na bakteriálny pôvod, odoberie sa stolica na rozbor. Väčšinou sa prelieči sama, keď nie, lekár nasadí vhodné antibiotiká.

KEDY NAVŠTÍVIŤ LEKÁRA?

  • Vodnatá hnačka pretrváva viac ako 3 dni
  • Hnačka sprevádzaná horúčkou trvá viac ako 1 deň
  • Prímes krvi alebo hlienov v stolici
  • Hnačka a zvracanie súčasne
  • Strata hmotnosti nad 5%
  • Zvracanie bráni príjmu tekutín

PARAZITY

            Parazitizmus je vzťah, kedy organizmus (parazit) žije na úkor druhého organizmu (hostiteľ), ktorý je v tomto vzťahu viac menej poškodzovaný – napríklad mu odoberá živiny. Hlavným dôvodom prenášania sú slabšie sociálne pomery, nedostatočná hygiena a následne prenos v kolektíve.

Rozlišujeme:

EKTOPARAZITY – vonkajšie parazity, sídlia na koži alebo vo vlasoch. Svojho hostiteľa využíva na hematofágiu, čo je satie krvi. Patrí sem napríklad voš detská, zákoška svrabová, blcha ľudská a i.

Voš detská

       Parazituje vo vlasoch, jej vajíčka sa nazývajú hnidy. Nie je schopná skákať ani lietať, prenáša sa blízkym kontaktom. Rozlíšiť ju vieme vizuálne. Prejavuje sa nepríjemným svrbením hlavy – pri bodnutí vypúšťa sekrét, ktorý je za to zodpovedný. Svrbenie vedie k škrabaniu, po ktorom môžu zostať ranky. Môže sa do nich zaniesť infekcia a dôjsť k zápalu.

      Na jej odstránenie sa používajú rôzne šampóny, spreje a hrebeň na vyčesávanie. Jednorazová aplikácia nestačí, kúru treba zopakovať. Dôležité je nezabudnúť vymeniť posteľnú bielizeň, oblečenie, následne ich vyprať pri vysokých teplotách, dôkladne vysušiť a vyžehliť.

ENDOPARAZITY – hosťujú vo vnútri hostiteľa, najmä v tráviacom trakte. Patrí sme napríklad mrľa detská, hlísta detská, pásomnica. Pri podozrení alebo ako prevencia endoparazitov sa z voľne dostupných prípravkou používa prípravok VERMOPHYT – podporuje normálnu činnosť črevného traktu a jeho prečistenie. Po potvrdení parazita napríklad zo stolice nasadí lekár anthelmintiká a určí vhodnú dávkovaciu schému (VERMOX, ENTIZOL). Vhodné je preventívne preliečenie celej rodiny.

Mrľa detská

       Tento parazit sa veľmi často šíri v školských zariadenia, väčšinou v dôsledku nedostatočných hygienických návykov. Na pohľad ide o biele červíky, ktoré je možné vidieť v stolici. Samička, ktorá parazituje v hrubom čreve, prechádza v noci do konečníka a v jeho okolí kladie vajíčka, čo je aj dôvodom svrbenia v tejto oblasti. Okrem toho sa môže prejaviť bolesťami brucha, nepokojným spánkom, problémom so stolicou.

Škrabaním sa vajíčka môžu zaniesť na posteľnú bielizeň, zostať za nechtami. Tým môže dôjsť k autoinfekcii – vajíčko sa opäť prehltne. Prenášajú sa aj na hračky, stolíky, a preto sa ľahko šíria v detskom kolektíve.

OVČIE KIAHNE

      Vírusové ochorenie spôsobené herpetickým vírusom Varicella zoster. Očkovanie na ovčie kiahne je nepovinné (pravé kiahne vymizli kvôli povinnému očkovaniu). Nakaziť sa môžu aj dospelí, ale kiahne sú typické skôr pre deti. Po prekonaní má človek celoživotnú ochranu.

      Ľahko sa šíria v kolektíve priamym kontaktom, ale aj kvapôčkovým prenosom. Človek je infekčný dva dni pred prejavmi a ešte týždeň po prvých prejavoch.

      Ovčie kiahne spôsobujú červenú, svrbivú, pľuzgierovú vyrážku po celom tele – najskôr na hrudi a chrbte. Okrem pľuzgierov sa objavuje aj zvýšená teplota, únava, bolesť hlavy, nechutenstvo, zväčšenie lymfatických uzlín. Červené škvrny svrbia ešte pred vznikom pľuzgieru. Je dôležité zabrániť škrabaniu kvôli zhoršenému a dlhšie trvajúcemu hojeniu, dokonca sa môže rana infikovať.

Lokálne na zlepšenie hojenia sa aplikuje napríklad čajovníkový olej, anithistaminiká (napríklad FENISTIL) sa podávajú na zmiernenie svrbenia, dokonca môžu pôsobiť sedatívne, čo je pozitívum pre nočný spánok. Pri teplote sa odporúča paracetamol.

Čo sa týka odevu je lepšie nosiť pohodlné bavlnené tričká, ktoré nepodráždia pľuzgiere. Doma by mal zostať človek do úplného vyzdravenie- kým zaschnú všetky pľuzgiere – zabráni sa tým šíreniu.

AKO PREDCHÁDZAŤ CHOROBÁM ?

        Ako už bolo vyššie spomenuté, všetko záleží od imunity. K lepšiemu fungovaniu imunitného systému prospieva aj správna životospráva:

  • pestrá strava s dostatkom vitamínov – ovocie, zelenina
  • dostatok spánku, psychická pohoda
  • dostatok pohybu
  • imunomodulačné prípravky
  • ovplyvnenie črevnej mikroflóry

      Dôležité je absolvovanie povinných očkovaní. Niektorým chorobám sa dá vyhnúť alebo zmierniť ich priebeh nepovinným očkovaním.

    Šíreniu vírusom a baktérii napomáhajú aj nedostatočné hygienické návyky. Preto k ním treba deti viesť už od mala. Umývanie rúk po toalete, pred jedlom, po príchode domov…

    Ako predchádzať ďalšiemu šíreniu? Dieťa by sa malo vrátiť do kolektívu až po úplnom vyzdravení. Je to dôležité aj pre samotné dieťa, aby sa nepredĺžila dĺžka rekonvalescencie.

Zanechajte Vašu reakciu

Zrušiť odpoveď