• 02. 8. 2022

           Dojčenie je pre novorodencov, dojčatá i batoľatá tou najlepšou a najprirodzenejšou možnosťou. Materské mlieko má jedinečné zloženie, ktoré sa mení podľa potrieb bábätka; okrem iného obsahuje množstvo protilátok, ktoré chránia pred patogénmi. Dojčené deti majú tiež menšie riziko vzniku refluxov, kolík, syndrómu náhleho úmrtia, a neskôr v živote majú menšie riziko obezity a ďalších civilizačných ochorení. Sú však prípady, kedy sa dojčenie aj pri maximálnej snahe mamičky nepodarí, a vtedy nastupuje náhradné dojčenské mlieko.

            Dojčenské mlieka sú zvyčajne vyrobené na základe kravského mlieka, avšak s upraveným zložením, aby sa čo najviac priblížili materskému mlieku a teda plne vyhovovali potrebám bábätka, a jeho tráveniu. Sú zvyčajne obohatené o minerály a vitamíny, s menším obsahom mliečneho tuku pre lepšiu stráviteľnosť (mastné kyseliny potrebné pre správny rast
a vývin sú doplnené vo forme rôznych rastlinných olejov a ich kombinácií). Niektoré novšie typy mliek nepoužívajú palmový, či kokosový olej, ktoré môžu zaťažiť citlivé brušká a spôsobiť tráviace ťažkosti. Ďalej tu nájdeme (okrem iného):

  • taurín – aminokyselina dôležitá pre ochranu nervov (najmä uší a očí) pred poškodením. Pomáha tiež vstrebávaniu tukov z tráviacej trubice. Jej dostatočný prísun zlepšuje rast a vývin nielen u predčasne narodených bábätiek
  • cholín – zohráva úlohu vo vývoji očí a mozgu
  • probiotiká – čiže baktérie, ktoré sú prirodzene v tráviacom systéme. Niektoré značky obsahujú aj prebiotiká, čiže látky, ktoré uľahčujú probiotickým baktériam prechod a „zakotvenie“ v tele (frukto – a galakto- oligosacharidy) – nie sú tak potrebné pri deťoch, ktoré sa narodili prirodzene a nemajú problémy s kolikami a trávením. Pre deti s tráviacimi problémami však vedia veľmi pomôcť.

Ako vybrať správne dojčenské mlieko?

            Prvým kritériom výberu je  samozrejme veková kategória dieťaťa, pre ktoré je mlieko určené:

0 – nedonosené deti,

1 – pre novorodencov približne do 6 mesiacov,

2 – pre deti do jedného roka,

3 – pre deti do dvoch rokov,

4 – pre deti do 3 rokov a

5 – pre deti od 3 rokov.

Platí, že na pokračovacie mlieko (teda od  2) sa prechádza až vtedy, keď sú zavedené dva príkrmy. Tieto mlieka sú vyrábané s ohľadom na potreby staršieho a už dokrmovaného dieťaťa a majú takto upravené zloženie.

Mlieka rôznych značiek majú približne rovnaký obsah výživových látok, líšia sa minimálne:

Nutrilon 1 Advanced obsahuje napríklad najmenej sodíka a laktózy, najviac bielkovín, železa a vitamínu B1, ktorý je dôležitý pre vývin nervovej sústavy, ale tiež najmenej cholínu.

Sunar obsahuje najviac sacharidov a sodíku, ale aj vitamínov B6, B12 a C a má najmenej tukov.

Beba obsahuje vysoké množstvo vitamínu B1 a D a cholínu, ale má najmenej železa, bielkovín a vápnika (čo môže byť výhodou napríklad pri zvýšenej záťaži obličiek).

Hipp má výborné zloženie, ale neobsahuje taurín.

Je treba dodať, že všetky dojčenské mlieka podliehajú prísnym testom kvality a tieto rozdiely v zložení sa pohybujú v stanovených normách.

Špeciálne mlieka

Okrem dojčenských mliek pre zdravé deti existuje na trhu množstvo mliek, ktoré sú určené pre špecifické problémy. Radíme sem mlieka:

  • hypoalergénne (označené zvyčajne HA) – teda mlieka s naštiepenou mliečnou bielkovinou, ktorá nie je alergénna. Používa sa aj v prípade, kedy sa v rodine vyskytuje alergia; hypoalergénne mlieko môže vtedy pomôcť vyhnúť sa vzniku alergie.
  • bezlaktózové – pri alergiách a neznášanlivosti laktózy. Odporúča sa tiež u inak zdravých detí pri hnačkovitých ochoreniach.
  • antirefluxné – (AR) – pri častom grckaní. Toto mlieko je zahustené škrobom, alebo karubínom (rozpustnou vlákninou), čím sa mlieko tak ľahko nedostane zo žalúdka. Existuje tiež produkt (Nutrilon) pre dojčené deti s refluxom, ktorý sa môže podávať lyžičkou pred dojčením.
  • mlieka pre nedonosených novorodencov a fortifikátory materského mlieka – prášky, ktoré sa pridávajú do materského mlieka a zlepšujú jeho výživové vlastnosti, aby mali nedonosené deti k dispozícii viac živín).

 Použitie týchto špeciálnych mliek je vhodné konzultovať s Vašim pediatrom, ktorý zhodnotí, či sú pre Vaše dieťatko vhodné. Tieto mlieka v zvláštnych prípadoch čiastočne hradí aj vaša zdravotná poisťovňa.

Každé dieťatko je originálne a reaguje na náhradné mlieko inak. Na začiatku je treba obrniť sa trpezlivosťou; nie každému vyhovuje hneď prvé mlieko, a je často potreba vyskúšať viaceré typy a značky, než nájdete to svoje. Pre dieťatko je veľkou zmenou už aj pitie z dojčenskej fľašky, nehovoriac o inej chuti, a chvíľu potrvá, než si na túto zmenu zvykne. Nie je tiež vhodné mlieka striedať už po prvom neúspechu; skúste mlieko ponúkať v čase, keď dieťatko ešte nie je príliš hladné a nervózne a ponúknite nové mlieko aspoň 6-8 krát, aj keď ste na začiatku nemali úspech.

Zanechajte Vašu reakciu

Zrušiť odpoveď