• 04. 7. 2022

Fotodermatózy alebo „ALERGIA NA SLNKO“

Staré príslovie hovorí: „Kam nechodí slnko, tam chodí lekár.“ Naozaj, slnečné (najmä UV) žiarenie v primeranej dávke zabezpečuje tvorbu vitamínu D3 a tak posilňuje imunitu a tiež (najmä v detskom veku) pôsobí preventívne proti rachitíde – krivici. Navyše má blahodarný vplyv na náš psychický stav, dokáže dokonca zabíjať choroboplodné zárodky.

S platnosťou tohto príslovia je to však trochu komplikovanejšie. Až u asi 20 % populácie môžeme po slnení pozorovať nechcené kožné reakcie. Môžu byt viacerých typov, mat rôzne príčiny a tomu zodpovedajúci priebeh a, samozrejme, aj vhodný liečebný postup. Poznáte ich?

Viete, ako správne reagovať? Ak nie, príďte sa poradiť do ALERGO PORADNE vo Vašej Tradičnej lekárni!

Fotoalergická reakcie 

Fotoalergická reakcie

Fotoalergická reakcie

je alergická reakcia vyvolaná pôsobením UV (najmä UV-A)  žiarenia na chemickú látku v alebo častejšie na našom tele, teda najčastejšie pri lokálne aplikovaných prípravkoch (parfémy, niektoré lieky). Naše telo vtedy takúto „osvietenú“ chemikáliu vníma ako alergén a spúšťa sa typická alergická reakcia (typu IV). Typickým prejavom je svrbenie a ekzém, ktorý sa môže rozširovať aj na časti tela, ktoré neboli vystavené žiareniu. Reakcia sa vyskytuje až pri opakovanom (nie prvom) aplikovaní látky. Vhodnou liečbou sú lokálne a celkové antihistaminiká. V prevencii treba dbať na ochranné prostriedky s UVA filtrom.

 

Fototoxická reakcia

Fototoxická reakcia

Fototoxická reakcia

sa vyskytuje oveľa častejšie. Nie je to alergická reakcia, vyvoláva ju aktivácia chemickej látky v našom tele UV žiarením, následná tvorba kyslíkových radikálov a spustenie zápalovej reakcie, sprevádzanej začervenaním (erytém) až tvorbou pľuzgierov. Reakcia sa vyskytuje už pri prvom podaní látky – najčastejšie lieky ako antibiotiká, lieky na odvodnenie a zníženie tlaku, lieky proti akné, ale aj niektoré rastlinné látky (ľubovníka, rebríček, zeler, paštrnák, archangelika, rebarbora, aloe či krušina). Vhodnou liečbou sú protizápalové lieky (na začervenanie zvyčajne lokálne kortikoidy, pri zhoršení celková liečba aj pod dohľadom kožného lekára). Aj tu je v prevencii potrebná aj UVA ochrana.

 

Polymorfná svetelná erupcia 

Polymorfná svetelná erupcia

Polymorfná svetelná erupcia

Je typická alergická reakcia (typu IV) vyvolaná iba slnečným žiarením, teda bez prítomnosti ďalších známych chemických fotosenzibilizátorov. Priebeh môže byt rôzny (ekzém, začervenanie, žihľavka, tvorba pľuzgierikov), u jedného pacienta je však spravidla vždy rovnaký. Vhodnou liečbou sú opäť lokálne a celkové antihistaminiká, v prevencii UVA filter.

Slnenie tiež môže spustiť alebo zhoršiť priebeh iných kožných ochorení (lupus erythematodes, pelagra, lichen a i.), prehnané slnenie potom spôsobuje spálenie pokožky.

 

 

Ak sa obávate alebo už máte reakciu na slnečné žiarenie a nevie, ako s ňou správne naložiť, obráťte sa na najbližšiu ALLERGO poradňu vo Vašej Tradičnej lekárni! Viac info aj na www.tradicnalekaren.sk/alergo/

Zanechajte Vašu reakciu

Zrušiť odpoveď