• 29. 4. 2021

Nádcha. Smrteľné mužské ochorenie. Všetci ho poznáme. Ale naozaj?

“Nádcha nie je ochorenie.” OMYL

I keď je nádcha častým sprievodným javom niektorých, najmä infekčných ochorení, ide o samostatné ochorenie. Nádcha alebo odborne rinitída (z gréckych slov rhinos = nos a koncovky -itis = zápal) je zápalové ochorenie sliznice nosa často spojené so zápalom prinosových dutín. Môže mať viacero príčin a podľa nich aj hovoríme o viacerých typoch nádchy (infekčná, alergická, lieková, vazomotorická a i.).

“Neliečená nádcha trvá týždeň a liečená 7 dní.” OMYL

Ak hovoríme o infekčnej nádche, trvá naozaj asi týždeň. Je najčastejšie spôsobená infekciou vyvolanou vírusmi, zriedkavejšie inými mikroorganizmami. Ide teda o ochorenie, s ktorým sa musí „popasovať“ náš imunitný systém. A tu už máme niekoľko možností. Navyše, bez liečenia sa môže infekčná nádcha skomplikovať. Narušená nosná sliznica a vyčerpaný imunitný systém nebude vedieť odpovedať na ďalšie infekčné hrozby a môže sa vyvinúť zápal v iných častiach dýchacích ciest. Takisto neinfekčná, alergická nádcha je častým prvým krokom k neskoršiemu alergickému postihnutiu dolných dýchacích ciest a vzniká astma. Takže nádcha si, nielen pre svoj nepríjemný priebeh, zaslúži našu pozornosť.

“Nádcha môže vyvolať kašeľ.” PRAVDA

Akútna infekčná či chronická alergická nádcha vedie k zvýšenej tvorbe hlienov v horných dýchacích cestách. Pri súčasnom opuchu sliznice je tieto hlieny takmer nemožné odstrániť, takže sa dostávajú hlbšie do dýchacích ciest a hovoríme o syndróme kašľa horných dýchacích ciest alebo aj o syndróm postnazálneho zatekania, ktorý je charakteristický dráždivým kašľom. Je častý v prípadoch chronickej, najmä alergickej nádchy a tiež u malých detí (tu odporúčam používať odsávačky hlienov).

“Na liečbu nádchy môžem použiť akékoľvek dostupné prípravky, všetky majú rovnaký účinok.” URČITE NIE

V liečbe máme viacero možností. Tou najčastejšou je podávanie známych kvapiek či sprejov do nosa s obsahom dekongestív, teda látok zmierňujúcich opuch nosnej sliznice. Existuje veľké množstvo takýchto prípravkov, s rôznym zložením, obsahom ďalších (napr. konzervačných) látok a teda aj rôznym účinkom. Je všeobecne známe, že tieto prípravky sa pre riziko vzniku tolerancie odporúčajú podávať max. týždeň. Už menej je známe, že existujú výnimky. A už skoro neznámym je fakt, že odborné uzmernenia preferujú ako najlepšiu voľbu pri nádche iné lieky – lokálne kortikoidy.

K dispozícii je tiež viacero sprejov s obsahom minerálnych resp. morských vôd. Tu poznáme dva základné typy – izotonické a hypertonické prípravky, každý z nich je určený na niečo iné. Navyše, v liečbe nádchy sa používajú aj celkovo podávané látky, ktoré sú napríklad súčasťou kombinovaných prípravkov určených na liečbu chrípky a chorôb z prechladnutia, a tie už určite nie sú pre každého.

S výberom konkrétneho prípravku či s akýmikoľvek ďalšími otázkami (nielen) ohľadom nádchy sa s dôverou obráťte na vášho lekárnika v ktorejkoľvek TRADIČNEJ LEKÁRNI DL

 

Zanechajte Vašu reakciu

Zrušiť odpoveď